Iklan

Aku jarang di blog. Boleh terus ke GA untuk update tentang buku yang dibaca.

Ada beberapa buku nak dijual. Boleh ke sini. Terima kasih :)

Selasa, 31 Disember 2013

Last Note 2013: My top 10 list

9:45 PG 9 Comments



Done! Pheww.. alhamdulillah berjaya habiskan. *senyumlebar*

Penutup tirai hujung tahun, aku senaraikan 10 buah novel yang menjadi pilihan :D






6. MAGIS






Carta pilihan untuk koleksi bukan novel.


2. SMILE





Juga carta pilihan e-book [Hampir kesemuanya buku berbahasa Inggeris hahaha :P]












Ini adalah carta peribadi GA. Yang mana berkenan boleh join sekapal. Tak suka? Takpe.. hihihi

Dan aku suka nak ingatkan lagi. Tiap yang aku tulis tiada kaitan dengan peribadi penulis. Aku hanya berkongsi rasa yang hadir setelah menghadam sesuatu karya. Elok tak elok, aku cuba untuk jadi se-natural mungkin supaya ia kelihatan adil dan telus. Tapi ada masa, sebagai manusia biasa mungkin aku bias kalau ianya kena dengan my cup of tea hahaha

Kalau lihat di GR, pernah je Kak Yati dapat 2*. Malah, Shah Johar yang aku bagi rating 1* pun dapat pujian untuk karya Mental. Aku tahu percubaan pertama tak semestinya akan menghasilkan sesuatu yang hebat. Macam orang yang baru belajar memasak. Sekali dua mungkin tak menjadi. Tapi kalau hari-hari praktis, tak mustahil masakannya akan sehebat chef.

Jadi aku suka kalau kita semua diberi peluang yang sama rata. Sebab aku suka baca dan terus baca. Karya pertama tak ok, takpe kerana kita ada dua, tiga dan empat. Kan? [aku rasa macam ulang balik status kat GR pula haha]

Sama je keadaannya dengan aku. Kerana aku bukannya penulis review yang bertauliah. Aku bukan pakar bahasa pun. Tapi pengalaman mengajar kita banyak perkara. Satu per satu. Perbaiki setiap kelemahan yang ada. Beri ruang untuk bernafas. InsyaAllah, kalau bukan sekarang.. mungkin anda akan jadi penulis hebat di masa akan datang.

Percaya. Tuhan selalu punya rahsia.
Senyum... Alhamdulillah :))

Happy reading (^-<)

Isnin, 30 Disember 2013

Cik Bunga dan Encik Sombong

11:58 PG 0 Comments
Cik Bunga dan Encik Sombong
Airisz

ISBN: 9789670246154
Penerbit: Penerbitan Karyaseni Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Cetakan Ketiga 2012
Halaman: 593
Harga: RM18

~ Rasaku… ~

Kredit untuk ending yang lain daripada yang lain. Kreatif sungguh!

Review panjang? Ala..sebab tu kita ada hari esok. Eh! Eh! hahaha :P

Full review: 26/12/2013

Cinta tak kenal siapa.
Ia bukan sekadar frasa untuk menyedapkan hati. Ini adalah apa yang cuba penulis sampaikan dalam 593 halaman novelnya.

Benar, aku akui. Satu-satunya perkara yang buat aku tertarik adalah kerana nilai cinta hero-heroinnya. Si kacak dan kaya dengan si gadis comot yang miskin. Walaupun kisah selepasnya itu hampir sama saja dengan lambakan novel lain. Perkahwinan-tanpa-rela, dibenci ibu mertua dan watak gadis tempelan yang menyakitkan hati. Itu semua masih ada, mungkin untuk beri warna dalam novel.

Namun, ada baiknya aku kira pertelingkahan ibu-mertua-menantu-tak-disukai itu tidak dipanjang-panjangkan. Pada pembaca yang banyak songeh seperti aku, ia agak melelahkan kerana hampir setiap bab sesudah pernikahan Intan-Harris, aku disogokkan dengan adegan yang hampir sama. Kalau tak diherdik, kena maki, diugut atau ditampar.

Dan pada hemat aku, perbuatan menampar wanita berulang kali [walau mungkin wanita itu layak dilempang], bukanlah cara yang sewajarnya. Sekali mungkin ianya niat untuk mengajar, tetapi kalau berkali-kali.. Maaf, Harris! Saya benci awak! Eh! hahaha :P

Tapi walau apa pun, aku tetap enjoy menikmatinya. Gaya bahasa yang mudah difahami. Santai. Monolog dalaman Intan misalnya yang gunakan ‘kita’ & ‘awak’, kelihatan macam comel je.

Begitu juga dengan komunikasi berkesan antara Intan dan Harris. Cukup mengkagumkan walaupun pada mulanya Harris ni antara lelaki yang bajet bagus. Tetapi perwatakannya berubah semenjak dia menyukai Intan. Malah, kedua-duanya tidak mudah putus asa mempertahankan rumah tangga mereka. Tidak terpengaruh dengan segala tohmahan dan fitnah yang ditaburkan. Sebaliknya, ikatan makin kukuh dan bertambah-tambah sayang. Yay!

Happy reading (^-<)

Rabu, 11 Disember 2013

‘Skandalaous’ Ika: Cinta Berani Mati

4:28 PTG 2 Comments
‘Skandalaous’ Ika: Cinta Berani Mati
Haswida Abu Bakar

ISBN: 9789670201726
Penerbit: JS Adiwarna Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Mac 2013
Halaman: 442
Harga: RM22

~ Rasaku… ~

Buku kedua penulis yang aku baca. Yeah..penulis sangat brilliant dalam membakar jiwa. Pheww~~

Full review: 11/12/2013

Pertamanya, kalau ikut progress membaca di GR, buku ini lama sungguh di tangan. Jadi aku mahu clarify yang bukan buku ini penyebabnya. Masalahnya adalah aku sendiri. Agak sibuk dengan urusan-urusan yang tak pernah habis hahaha :P

Gaya bahasa dalam buku ini agak berlainan dengan buku WBR. Mungkin kerana fokusnya sendiri berbeza. WBR untuk si manis 17, yang ini pula boleh dikategorikan sebagai novel umum. Sesuai lah untuk semua pihak.

Jujurnya, aku pada mulanya susah juga nak masuk jiwa. Payah mahu menyelam isi hati seorang Zulaikha [Ika], yang begitu berani mati menerima cinta sang lelaki suami orang. Ya. Kisah si Ika, si gadis sunti yang dalam diam berskandal dengan suami anak-anak yang diasuhnya. Perghh.. panas.. panas! Cerita ini memang cukup sensasi gitu hihihi

Tapi bila diheret perlahan-lahan ke tengah-tengah cerita, baru aku mengerti. Bukan mudah juga menjadi Ika. Ironinya. Aku terasa aku pula yang menjadi Ika, tersepit dengan pilihan hidup. Hanya kerana terlalu cintakan diri sendiri, tidak dapat tidak huluran cinta si Rayyan disambut. Sedangkan hati? Hati sebenarnya berbolak-balik. Suka dan tak suka, gelojak si anak gadis yang sedang berperang dengan hawa nafsu sendiri.

Cuma aku agak keliru dengan hubungan Ika-mama-mak-ayah. Apakah aku yang kurang mengerti? Tetapi sepertinya faham tapi entah hahaha Dan pengakhirannya sedikit mengecewakan. Padaku, ia tak cukup solid untuk kisah yang panas sebegini. Haihh... banyak sangat komennya :P

Touched. Aku cukup suka dengan karya ini. Isu yang dibangkitkan, sindiran-sindiran halus yang terselit. Terasa seperti sembilu yang menghiris. Luka. Sakit. Tapi untuk mengecap kebahagiaan, memang itu lah harganya.

Ps: Something Borrowed tu aku tak habis baca. Mungkin lepas ni aku sambung baca balik *wink*

Happy reading (^-<)

Her Best Worse Mistake

4:23 PTG 0 Comments
Her Best Worse Mistake
Sarah Mayberry

ISBN: 9780987316004
Penerbit: Small Cow Productions Pty Ltd
Tarikh Terbit: May 2012
Halaman: 170
Harga: -

~ Rasaku… ~

A quick-sexy read. Though, it’s still entertaining me; a banter-romance story that came with an interesting plot.

I loved the cover. So. Much! As much how I fell in love with Martin-Violet. The baiting, disapproving, provoking, heartbroken and lust -- that made the chemistry between them was so right. It’s not about all the steamy-sexy scenes, but what I liked the most -- the writer gives us the characters who have gone through all trouble in life to become the people they are today.

And yeah.. I don’t read the first novel, but it doesn’t matter. This book itself can be read in isolation. So enjoy reading peeps~~

Happy reading (^-<)

A Vengeful Affair

4:13 PTG 0 Comments
A Vengeful Affair
Carmen Falcone

ISBN: 9781622669561
Penerbit: Entangled Publishing
Tarikh Terbit: Julai 2012
Halaman: 230
Harga: -

~ Rasaku… ~

Loved the cover. Loved the suspense-love story. Cliche, but I really liked the story flowed smoothly, thus made me finish it in one sitting. Yay!

Vivian Foster [Vivian] does not believe her best friend; Molly would commit suicide. Molly had told her that she’s dating her boss; Javier. Thus Vivian decides to spy on Javier and see what has really happened to Molly.

But her plan ruined when she falls in love with Javier. OMG. So, the conflict begins. I loved how they struggle, to choose between duty and their attraction towards each other. Kinda love-hate relationship. Just perfect!

Definitely, I’m looking forward for Ms Falcone’s other books *wink*

Happy reading (^-<)

Labels

#prayforGaza (2) A. Darwisy (1) A. Samad Said (1) Abby Gaines (1) Abdul Latip Talib (1) Abdul Rahim Awang (4) Acik Lana (3) Adah Hamidah (2) Adaptasi Novel (7) Addi (1) Adib Zaini (4) Affifudin Omar (1) Afifah (1) Aidil Ryzal (1) Aifa Batrisya (1) Aima Chan (1) Aimi Ainis (1) Aina Emir (3) Ainin Naufal (1) Aireen Aryana (1) Airisz (1) Aisha Hamza (1) Aisya Sofea (3) Alaf 21 (92) Aleya Aneesa (10) Alice Clayton (1) Aliesha Kirana (1) Alifah Juhaida (1) Alina Haizar (2) Aloy Paradoks (1) Amal (1) Amanda Berry (1) Amirul Johari (1) Amiza Anaz (1) Amoi (1) Ana Sofiya (1) Andrew Matthews (2) Andrew McMeel Publishing (1) angelseptember (1) Anis Ayuni (4) Anita Aruszi (9) Anjell (1) Anna Lee (2) Anne Gracie (1) Annur Shanana (1) Anuar Shah (1) Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian (2) Aqram (1) Ar Risalah (4) Ariela Sahimi (6) Arman Jazee (1) Arsha Wee (1) Ash Kun (1) Asmar Shah (1) Athool (1) Atikah Yusof (1) Attokz Dikulgai (2) Aulia Iman (1) Ay Yusof (1) Ayob Kelubi (1) Ayu Emelda (2) Ayumi Syafiqah (1) Azra Aryriesa (1) Badrul Hisham Shari (1) Bahruddin Bekri (5) Ballantine Books (5) Balqissy (1) Bayyinat (2) Berkley Sensation (6) Bes Q Publication (1) Bidayatul H (1) Big Bad Wolf (1) Bikash Nur Idris (3) blogpke (1) Blook (12) Bophairy (2) Bozu (1) BraderLeplep (2) Brigham Young (1) Bukan Penggoda (1) Buku Fixi (22) Buku Prima (25) BukuBlog (11) Bulanhijau (4) C.J. Charmichael (1) Cabaran 50 Novel (61) Carmen Falcone (1) CAT (5) Cerita KLIBF (7) Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam (2) Chef Hanieliza (1) Choppy (1) Christine Merrill (1) Cik Amal Amina (1) Cik Ian (2) Citahrudin (1) Cob Nobbler (2) Comei (2) Creative (19) Ct Zuraimi (2) Cucuratap (2) Damya Hanna (5) Dayang Noor (5) Dewan Bahasa dan Pustaka (3) Dhiya Zafira (9) Diane Gaston (1) Dihsar Ludba Haqifa (1) Diya Nordin (1) Dr Amida Abdul Hamid (1) Dr Shah Ibrahim (1) DuBook Ceritera (3) DuBook Press (3) e-book (62) e-cerpen (6) E-man Sufi (1) e-novel (22) e-Sentral (8) Ednin (1) Eka Faraha (1) Elee Mardiana (2) Elena Reeney (1) Eliyyah (1) Ellis Gee (1) Elzara Hariri (1) Emma Maizura (1) Emy Roberto (3) Entangled Publishing (6) Evelyn Rose (2) Ezza Mysara (2) Fadhli Hamdan (6) Fadzlieo (1) Faisal Tehrani (2) Faizal Sulaiman (3) Faizal Tukimin (1) Fajar Pakeer (11) Farah Husain (5) Farihah Iskandar (1) Fatimah Busu (1) Fatimah Syarha (1) Fatin Nabila (2) Fatrim Syah (1) Fauziah Ashari (2) Faziela (1) Fazley Yaakob (1) Fazlyn Ridz (1) Fdaus Ahmad (3) Feeza (1) Fieyza Fadlina (1) Fikri Kacak (2) Fikri Misti (1) Fitri Hussin (1) Fixi Retro (1) GA Quotes (6) Galeri Ilmu (6) Gallery Books (4) GedeBook (1) Gina Yap Lai Yoong (3) GR 2012 (75) GR 2013 (94) GR 2014 (95) GR 2015 (34) GR 2016 (6) GR 2017 (8) GR 2018 (16) Grup Buku Karangkraf (60) H.M. Tuah Iskandar (1) Habiburrahman El Shirazy (4) Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 (1) Haeqal Zulqarnain (1) Hafizah Iszahanid (1) Hafizul Osman (1) Haliban (1) Hana Qistina (1) Hani Fazuha (5) Hanie (1) Hanina Abdullah (2) Hannah Dhaniyah (1) Hanni Ramsul (4) Hanny Esandra (1) Harlequin Books (4) Haryani Kamilan (1) Hasrul Rizwan (2) Haswida Abu Bakar (2) Hellioz (1) Herna Diana (1) Hezzy Azra (3) Hidayatus (2) Hilal Asyraf (5) Hilmi Lona (1) Hlovate (10) Hodder Stoughton (1) Humaira Bookstore (1) I F I Enterprise (1) Ian Juliana (1) iBook Publication (1) Ida Farisya (1) Idea Kreatif Publication (15) Ika Madera (1) Ilham Bestari Publication (1) Illa Shanahila (1) Ilya Abdullah (1) Imaen (2) Iman Nizrina (2) Iman Xara (2) Imani Hatta (1) Immaz Huda (1) Imran Azmi (1) Indah Iskandar (1) Intens Media (1) Iqbal Syarie (5) Iris Ixora (1) Irma Hasmie (1) Ismi Fa Ismail (1) ITBM (2) Jat (1) Jemari Seni (58) Jennifer Probst (5) Jerilee Kaye (1) Jo (1) Johanna Lindsey (1) John Norafizan (2) JS Adiwarna (12) Ju Asu Ra (1) Jualan Gudang (1) Julie Anne (2) Julie James (4) K Four Publishing (1) Kad Mutiara Minda (1) Kaki Novel (37) Karangkraf (4) KarnaDya (5) Karnival Buku Online (1) Karnival Karangkraf (2) KaryaSeni (19) Kaz Ishak (1) Kelas Buku (1) Kele Moon (1) Keputusan C50B (6) Khadijah Hashim (1) Khairi Mohd (1) Khairul Nizam Khairani (1) Khairulnizam Bakeri (1) Khairyn Othman (2) King International Prize 2010 (1) KLIBF 2011 (5) KLIBF 2012 (2) KLIBF 2013 (1) KLWRF (1) Kristen Proby (2) Kumprinx (1) Kusyi Hirdan (1) Lang Leav (1) Lavendra (1) Leeya Myra (1) Lejen Press (3) Levis Delisya (1) Liana Afiera Malik (1) Lila Vee (1) Lily Haslina Nasir (1) Liyana Zahim (1) Liza Mior Rashdi (1) Lokman Hakim (1) Loose Id LLC (2) Lord Zara (3) Louise Allen (1) Lovenovel (9) Luc Abdullah (1) Lya Zara (1) Lynn Allyna (1) Lynn Dayana (1) M Faridzuan Majid (1) M. Faiz Syahmi (1) M.K. Schiller (1) Ma Lee Chuswan (2) Maisey Yates (2) Mak Su (1) Maki Enjouji (10) Manaf Hamzah (2) manga (10) Manjlara (1) Maria Kajiwa (2) Marissa (2) Marita Conlon-Mckenna (1) Marwati Wahab (2) Masy (1) Mat Luthfi (1) Maya Banks (6) Maya Iris (2) Mazni Aznita (4) Mazni Darwisya (1) Mcjust.lol (1) Meen Zulaikha (4) Melati Publisher (1) Melur Jelita (2) Mendelssohn Levy Publishing (1) Mesbo (1) Miazal Zahra (1) Michelle Willingham (1) Mimie Afinie (2) Mimie Candycane (1) Mini Novella (9) Mirachantek (1) miss eurydice (1) Mona Yanty (1) MPH (1) Mr.K (1) Mrflowermanstudio (1) Muhamad Fazrin (1) Muhammad Fatrim (2) Murni Aqila (2) Must Read (1) N.M. Silber (1) Nadia Khan (3) Nadra Yasmina (1) Nami Cob Nobbler (1) Nasiroh Abdul Rahman (1) Nasron Sira Rahim (1) Nass Alina Noah (1) Nasz (3) Naurah Iman (1) Naza Adlyn (1) Nazawati (1) Nazri M. Annuar (1) Nazurah Aishah (2) NB Kara (18) NHF Media (1) NI Publication (2) Nia Azalea (1) Nina Croft (1) Nir (5) Nirrosette (2) Nisah Haron (1) Nisyah (2) Nizam Sani (1) Nok Wafdi Nik Jaafar (1) Noor Azzahra (1) Noor Suraya (13) Noorfadzillah (1) Nora Ismail (5) Noraz Ikha (2) Norhanisamila (1) Norhayati Abd Malek (1) Norhayati Berahim (23) Norisah A. Bakar (3) Nota Airina (89) Notis Pembetulan (1) Novel Fiksyen Sejarah (1) Novel Grafik (2) Novel Nur (1) Novel Terpakai (2) Nueen (1) Nur Ezzah Amirah (1) Nuraqilah Syuhaida (1) Nurassyi Rashid (1) Nureen Mirza (1) Nuril Bahanudin (1) Nurul Syahida (2) O'Brien Press (1) October (3) Omnific Publishing (1) Owen Slot (1) P. Ramlee (1) Packy Sidique (1) Pameran Buku (1) Paradoks Production (1) Pekan Ilmu (1) PELIT (5) Pena Senja (1) Penerbit Republika (1) Penerbit-X (1) Penerbitan Angkatan Baru (1) Penulis.Sahaja (1) Penulisan Enterprise (1) Penulisan2u (5) Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 (1) Pesta Buku (22) Pesta Buku Kelantan (4) Pesta Buku Selangor (1) Pingu Toha (1) Pitak (2) Pocket Books (2) Popular (1) Poreng Kertas Publication (3) Poyo (1) Printing Problem (1) Promosi (18) PTS (31) PTS BookCafe (1) PTS Fortuna (4) PTS Islamika (1) PTS Litera (9) PTS Millennia (2) PTS One (5) PTS Pop (3) PTS Professional (1) PTS Publications (1) PTS Publishing House (1) PTS Syok-Hallyu Wave (1) Pustaka Islamiyah (2) Puteri Andalas (1) Qaseh Qaisara (1) Qaseh Qistina (1) Que Sera Sera (2) Rabihah Nur Ridhuan (1) Rahimin (1) RAID Studio (1) Raja Faisal (1) Ramlah Abdul Rasid (1) Ramlah Muhamad (1) Ramlah Rashid (3) Ramlee Awang Murshid (17) Read Malaysia (1) Reen (1) Rehan Makhtar (3) Reja (1) Resmanshah (1) Ridhwan [Ridh-One] (2) Ridhwan Saidi (1) Ridhya Iman (1) Rin Ahmad (1) Rina Farizq (1) Rizai Reeani (1) Rizque Publishing (1) Robin Bielman (2) Roman (1) Rose Harissa (17) Rozita Abd. Wahab (1) Ruby Hazri (1) Ryana Adrina (1) Rynsa (1) Saat Omar (1) Saidatul Saffa (2) Saifullizan Tahir (1) Salina Ibrahim (2) Salina Salleh (1) Salleh Kausari (1) Sania Yasmin (2) Sara Aisha (1) Sara Kyoko (1) Sarah Mayberry (1) Sarnia Yahya (8) SeaShell Publishers (2) Sha Ibrahim (1) Shafaza Zara Syed Yusof (1) Shahir (1) Shahirah Khairudin (1) Shahrul Akram (1) Sham Hashim (1) Shamien A. Basit (2) Shamsiah Mohd Nor (1) Shaz Johar (4) Shogakukan (10) Si Manis 17 (4) Silhouette Books (2) Sinaganaga (2) Sindiket Sol-Jah (1) Siti Hazneza Abdul Hamid (1) Siti Jasmina Ibrahim (1) Siti Nur Dhuha (1) Siti Rosmizah (1) Small Cow Productions (1) Smashwords (1) Soltura (1) Sophie Kinsella (1) Suzana Sulaiman (1) Syafie Mahyani (1) Syafiq Aizat (1) Syah Shah (4) Syahirah Ibrahim (1) Syaihan Syafiq (2) Syamnuriezmil (3) Syarikat Muda Osman (3) Syasyaja (1) Syud (6) Syuqri Mustaqim (1) Szalies (1) Teja Elliza (1) Teja Irzara (1) Telaga Biru (3) Tembakau (1) Teratak Kasih (1) Tere Liye (1) Terjemahan DBP (1) Terri Brisbin (1) Thanks Note (2) The Awesome Five (1) The Dial Press (1) TheBentPencil (1) Tok Rimau (2) Top 10 (6) Tulip Ungu (1) Uji Norizqi (1) Ulii Azman (1) Umi Azrini (1) Umi Kalsom (1) Umie Nadzimah (2) Usia GA (4) Ust Amran Md Yusoff (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Vanny Chrisma W. (1) Wan Rohayu (2) Wann Azlan (1) Wise Words Publishing (2) Wordless Wednesday (14) Xarine (1) Xuanza (1) Yusnida Tajuddin (1) Yusry Yusopp (1) Zabrina A. Bakar (2) Zaharah Nawawi (1) Zahazan Mohamed (1) Zamri Mohamad (2) Zamri Zainal Abidin (1) Zan Zarida (1) Zara Aluwi (1) Zaradgreat (1) Zarith (1) Zura Asyfar (1) Zuraidah Othman (1)