Iklan

Aku jarang di blog. Boleh terus ke GA untuk update tentang buku yang dibaca.

Ada beberapa buku nak dijual. Boleh ke sini. Terima kasih :)

Rabu, 30 Disember 2009

Last Note 2009: My top 10 list

11:51 PG 0 Comments
Tak tahu apa motif sebenar nota ni. Terpengaruh dengan Kak Rinn & KUCC kot hahaha

Selak-selak novel... jenguk balik kat rumah aku rasa ini novel yang paling aku sukai tahun ni [novel yang selalunya kuulang baca sepanjang tahun ni] Nak kujelaskan kat sini bahawa buku yang kugemari ni bukanlah kesemuanya buku baru! Sebabnya aku benar-benar serius membeli novel pada tahun lepas. Jadi, ada sesetengah novel ni sudah pun berkurun terbitannya hik3 lalala5


1. Panggil Aku Dahlia - Noor Suraya

2. Chinta - Norhayati Berahim *

3. Lentera Mustika - Nisah Haji Haron *

4. Hati Yang Luka - Norhayati Berahim *

5. Dame Zoete Sarah - Khairynn Othman *

6. Tautan Hati - Fatimah Syarha

7. Manikam Kalbu - Faisal Tehrani

8. Mulanya Satu Cinta - Rose Harissa *

9. Pelangi - Syud, Hlovate, Noor Suraya

10. Teluki Itu Untuk Aku - Nazawati *

* Novel-novel yang masih belum review hik3 lalala5

Ini hasilnya bila meneropong gobok ;P Ada di antara novel-novel ni pun dah selamat berpindah ke tangan makcik-makcikku. Oh, gobok airina sudah jadi part time library! hik3 lalala5
What can I say? Sharing is caring (^-<)v

Ps: Masih ada lagi novel-novel yang belum dibaca. Ini gayanya bila terlalu tamak membeli hik3 lalala5 ;P

Happy reading (^-<)

Selasa, 29 Disember 2009

Tautan Hati

1:19 PTG 0 Comments

JUDUL: TAUTAN HATI
PENULIS: FATIMAH SYARHA MOHD NOORDIN
TERBITAN: TELAGA BIRU SDN BHD



~ Rasaku… ~

Novel Islamik Malaysia ini memang aku nantikan. Puas mencari akhirnya bertemu juga. Aku beli secara online. So, credit to Sis Adhan ;D

Ia berkisar tentang dunia halaqoh yang menjadi intipati keseluruhan novel ini. Asiah Yusra; sang mawar berduri begitu gigih mengabdikan diri di jalan Allah S.W.T. Membantu dan membimbing rakan-rakan sebaya, menyelesaikan masalah hidup masing-masing. Malah pelbagai aktiviti yang dijalankan bersama-sama untuk mengajak mereka semua mengenali apa itu halaqoh yang sebenarnya.

Kegigihan Asiah Yusra mentarbiah dan sikap tak mudah putus asanya dalam mengajak rakan-rakanya berhalaqoh seharusnya dipuji. Banyak rintangan yang berlaku. Apatah lagi rakan-rakannya itu bukanlah mereka yang terdidik sepertinya. Umpama monolog Asiah Yusra - Tarbiah itu seni, halus dan tak boleh dipaksa. Ia perlu berinteraksi dengan kerelaan dan fitrah manusia [page 75]

Imtisal – rakan Asiah Yusra yang menghadapi tekanan perasaan. Dia walaupun tinggi IQnya tapi ada masanya keliru dengan Penciptanya sendiri. Seringkali hati dan mindanya bertingkah, meragui keesaan Allah. Masalah itu meruncing hinggakan hampir saja dia hilang pedoman. Mujur ada Asiah Yusra yang membimbing.

Hindun – teman sebilik Imtisal. Gadis perengus yang suka menyindir Imtisal. Bukannya mahu membantu tapi selalu pula menyakiti Imtisal. Benarlah, kita semua suka sangat menghukum. Hindun memang tak pernah sebulu dengan Imtisal, malah selalu sangat mengherdik dan memaki hamun Imtisal bila saja Imtisal dalam ‘dunia gilanya.’ Namun, wajah mereka berdua seiras. Aha, ada rahsia di sini! Tak boleh cerita sebab kena baca sendiri hik3 lalala5 ;P

Hana – gadis ini juga punya cerita yang menarik bersama-sama neneknya. Kisah neneknya yang benar-benar mendambakan cinta yang sejati amat menarik untuk dijadikan tauladan. Ada juga Layyinul Harir – gadis manis pujaan pria di universiti. Ada juga Christine – gadis yang akhirnya menjadi Muslimah di penghujung cerita ini. Terselit Asya Baziela dan Wildan yang terperangkap dalam janji manis dunia kerana kekecewaan dalam keluarga sendiri. Yusra juga punya seorang teman rapat – Elya Khadeeja, rakan sekolah di Taman Islam tetapi terpisah bila masing-masing menyambung pelajaran ke universiti. Gadis ini saling tak tumpah seperti dirinya. Tapi Elya Khadeeja juga ada ceritanya sendiri.

Tak dapat dinafikan cerita ini penuh dengan watak wanita di dalamnya tapi ada juga terselit watak sang adam. Umar Al-Mujahid; dia pernah berada dalam dunia tarbiah namun terpesong bila berada di universiti. Menyimpan perasaan pada Asiah Yusra tapi tak dibalas. Lalu menjadikan Umar patah hati dan mula terpengaruh dengan rakan sebaya. Mujur saja Umar cepat sedar. Kewujudan Hassan Al-Banna dan teman-teman seperjuangan di Taman Islam berjaya menarik Umar dari terus hanyut.

Novel ini sarat dengan cerita-cerita yang di luar jangkaanku. Kisah antara tiap-tiap watak dijalin dengan begitu baik. Kagum dengan kesungguhan dan semangat penulis muda ini. Beliau bukan hanya menulis dan bercerita tetapi turut mengajak pembaca mengenali keindahan agama Islam. Satu cara berdakwah yang sungguh menarik hinggakan tak sedar aku sudah pun melewati halaman yang ke 785 (^-<)v

Imtisal – jiwaku kekadang diracuni, adakah Kau yang kudambakan hanyalah sekadar ilusi? [page 1]

Layyinul Harir – Inginku menjadi sang mawar di taman, cantik menawan, duri berceracakan, bukan sang dedap di hutan, meskipun indah luaran, baunya tidak tertahan [page 336]

Umar Al-Mujahid – Jauhku berlari, mencari erti cinta, yang ku temui, hanyalah jauh dari-Nya [page 528]

Ps: Baru tahu Telaga Biru juga merupakan publisher… ketinggalan rupanya aku ni hik3 lalala5 ;P

Happy reading (^-<)

Isnin, 28 Disember 2009

Biarlah YM Berbicara

9:03 PG 2 Comments

JUDUL: BIARLAH YM BERBICARA
PENULIS: HANNI RAMSUL
TERBITAN: KAKI NOVEL ENTERPRISE


~ Rasaku… ~

Sebuah karya online yang diangkat menjadi senaskah novel. Syabas buat Kak Hanni juga warga penulisan2u. Sebagai silent reader, aku lebih suka mencari cerita yang ringan seperti ini. Al maklumlah, membaca karya online adalah cara melepaskan tekanan kerja hik3 lalala5

Kisah tentang Adiya Fatiha yang berkenalan dengan Charming di medan chatting YM. Menggunakan nama Ugly Betty, Adiya Fatiha pada mulanya main-main je dengan Charming tu tapi tak tahu la pula bila agaknya cinta bertunas di hati. Bila sedar je, Adiya Fatiha mula memikirkan baik buruknya bercinta dengan hanya mengenal suara tanpa bersua muka.

Kerjaya Adiya Fatiha memungkinkan dia untuk sentiasa online [terasa macam aku je hik3 lalala5] Jadi, ada masanya sempat juga dia bermain cinta dengan pujaannya itu. Adiya Fatiha digambarkan sebagai gadis yang menarik walaupun dia sebenarnya gadis yang blur dengan persekitarannya. Mana tidaknya, dia turut diminati oleh teman-teman sepejabatnya malah dalam diam aksi dan tingkahnya turut menarik hati bos sendiri.

Encik Firdaus – gambaran watak bos ini nampaknya benar-benar membuai perasaan. Bekerjaya, handsome, baik hati, suka tersenyum, pemurah dan pelbagai sikapnya yang baik-baik ditonjolkan. Malah Encik Firdaus dengan slamber berjaya mengucar-kacirkan perasaan Adiya Fatiha dengan menyanyikan lagu Dealova [Once] di malam aktiviti tahunan syarikat. Dalam diam sikap keprihatinan yang ditunjukkan oleh Encik Firdaus turut mengikat hati Adiya Fatiha.

Namun pada masa yang sama muncul pula sepupunya; Abang Kamal. Memori lama menerjah kembali. Adiya Fatiha makin keliru. Apatah lagi emak kesayangan bagaikan merestui hubungan Adiya Fatiha dan Abang Kamal. Adiya Fatiha susah hati. Dia juga perlu membuat keputusan. Tanya pada hati, siapa pilihan? Abang Kamal, Encik Firdaus atau Charming?

Setiap plot disampaikan dengan ayat biasa dan cukup santai, sejajar dengan karya online. Cuma, aku kurang berpuas hati kerana Adiya Fatiha; seorang akauntan itu boleh ‘naik pangkat’ menjadi setiausaha Encik Firdaus. Bagaimana pula kekosongan itu boleh berpindah ke tangan Adiya Fatiha? Namun tak perlulah difikirkan logik, asalnya pun ia cerita ringan yang penuh humor dan memang senyuman tak pernah hilang bila aku membaca cerita ini. Selak-selak di blog, nampaknya cerita ini bagaikan ada sambungannya. Benarkah wahai Puan Penulis? hik3 lalala5 ;D

Andai ada ingkar di hati, menepis wujud di sisi. Andai bibir kelu untuk hujani bicara indah pada kemarau hati… aku rela jemari menjadi pengganti, menarikan irama indah cinta kita. Biarkan saja YM yang terus berbicara… [Blurb novel]

Ps: Pergilah Air Mata [PAM] – karya kedua Kak Hanni bakal menemui anda di pasaran pada Januari 2010.

Happy reading (^-<)

Rabu, 23 Disember 2009

Jalur Sinar di Celah Daun

11:12 PG 0 Comments

JUDUL: JALUR SINAR DI CELAH DAUN
PENULIS: ZAHARAH NAWAWI
TERBITAN: ALAF 21 SDN BHD (2007) / BERITA PUBLISHING (1981)



~ Rasaku… ~

Novel ini diklafikasikan sebagai 'Novel Nostalgia' oleh pihak Alaf 21. Aku kira satu inisiatif yang bagus untuk memelihara karya-karya terdahulu. Kalau tidak, aku sendiri tidak akan tahu kewujudan karya-karya ini. Kalau tahu pun, pastinya aku tercari-cari di mana mahu mendapatkan novel yang sudah pastinya lahir sebelum kewujudan aku hik3 lalala5 ;P

Kisah Dali dan Tijah yang berkahwin dalam usia yang muda. Mereka merupakan teman sepermainan semenjak kecil. Mereka memulakan kehidupan suami-isteri dengan menjadi peneroka muda di tempat yang belum bernama [memang tak bernama – page 17]

Kehidupan mereka pada mulanya aman bahagia walaupun hidup tak begitu mewah. Namun bila kawasan teroka mereka terbakar, ia telah melenyapkan segala impian Dali. Dia mula berasa kerjanya itu tidak langsung membantunya, dalam diam dia bertekad untuk keluar mencari kerja nun jauh ke tanah Singapura. Walaupun dihalang oleh Tijah, Dali tetap berdegil. Dali mahukan Tijah dan anak mereka Dahlia untuk hidup senang. Akhirnya dengan hati yang berat, Tijah akur. Sang suami dihantar dengan diiringi doa dan air mata.

Sepeninggalan Dali, Tijah mendiami tanah mereka. Dia meneruskan usaha-usaha suaminya yang terbengkalai. Pelbagai peristiwa berlaku namun Tijah seorang wanita yang tabah. Tak siapa menduga Tijah boleh duduk di tengah-tengah hutan seorang diri. Dashyat sungguh! Tapi paling kagum masa Tijah berdepan dengan harimau. Petua orang tua-tua; jangan membelakangkan harimau. Kita mesti terus menghadap dan merenung anak mata harimau. Aduh, aku yang cemas masa baca sebab boleh bayangkan bagaimana rupa harimau buas.

Dali di Singapura ditangkap polis kerana tidak mempunyai pas kerja. Kasihannya… padaku, kalau dia duduk je kat tanah teroka lebih bagus. Lagipun, kesian dengan Tijah yang tinggal seorang kat dalam hutan. Memanglah ada jiran, tapi bayangkan je la zaman dulu. Jarak dari satu rumah ke satu rumah boleh buat padang bola je kat tengah-tengah hik3 lalala5

Ending? Cerita yang menggunakan bahasa yang mudah dan straight forward ni menjanjikan penamat yang indah ;D Aku teringin mendapatkan lagi tulisan penulis ini. Khabarnya Anugerah (1995) merupakan novel terpanjang di Malaysia.

Ps: Beli secara online. Credit to Syida ;D

Happy reading (^-<)

Isnin, 21 Disember 2009

Hati Seorang Wanita

9:37 PG 2 Comments

JUDUL: HATI SEORANG WANITA
PENULIS: NORISAH A. BAKAR
TERBITAN: CREATIVE ENTERPRISE SDN BHD



~ Rasaku… ~

Karya pertama dari Singapura yang ada dalam koleksiku. Puas juga mencari, akhirnya dapat juga novel ni. Credit to JC ;D

Ia cerita tentang seorang anak yang tersisih - Nur Asyidah. Perceraian kedua-dua ibu bapanya membawa episod luka dalam hidupnya. Sukar dimengerti, mengapa ayah dan ibunya berpisah sedangkan mereka cukup aman bahagia sebelum ini. Apatah lagi dengan perbuatan ayahnya yang mengahwini janda lain. Ibunya pula berkahwin dengan lelaki luar negara dan pergi meninggalkannya.

Ibu tirinya lebih sudu dari kuah. Ayahnya pula terlalu menurut kata-kata isteri barunya, menjadikan Nur Asyidah seorang gadis yang suka memberontak. Dia mula bersosial, pelajaran hilang entah ke mana dan hinggalah satu malam dia dikatakan pulang ke rumah dalam keadaan mabuk. Ketika itu, Datuk Ariffin sudah hilang sabarnya, ditambah dengan Datin Rohani yang dah berperanan si Mami Jarum. Akhirnya, Nur Asyidah dihantar pulang ke kampung, lebih tepat kukira dihalau!

Kehidupan Nur Asyidah di kampung berjaya mengubahnya. Namun, dalam masa yang sama dia menjadi semakin sensitif, semakin rasa tak diperlukan lagi. Semuanya kerana sikap ayahnya yang membelakangkan anak sendiri. Anak orang lain dijaga ditatang dengan penuh kasih tapi anak sendiri dianaktirikan. Kematian nenek Nur Asyidah tiga tahun selepas itu menyebabkan dia dijemput pulang oleh Datuk Ariffin.

Pulang ke ibu kota menyebabkan luka lama berdarah kembali. Sikap ayah yang tidak begitu mengendahkannya, ibu tiri yang tak pernah menyenangkan ditambah dengan sikap adik tirinya; Mala buat Nur Asyidah makin menyendiri. Tapi sikap egois dan syak wasangka dalam diri Nur Asyidah juga amat tebal. Tiap kali dihulurkan bantuan, dia hanya memandang sinis. Mungkin kerana tidak berpelajaran tinggi seperti Norliza; kakak tirinya, dia merasakan ayahnya lebih lagi menyayangi kakaknya berbanding dirinya sendiri. Dia telah menjadi gadis yang amat pesimis.

Dalam diam kemunculan Nur Asyidah mendapat perhatian Ikmal Razif. Walaupun Nur Asyidah menolak dan teramat bencikan lelaki yang juga pujaan hati Norliza, tapi dia tak dapat menafikan hatinya sudah tertawan. Konflik berlaku lagi. Tapi kali ini ia bertambah kusut. Ayah dan ibunya sudah pun berbaik-baik semula. Datin Rohani pula disahkan menghidap penyakit kanser. Juga kisah silam Norliza yang diungkit semula. Apalagi dengan kehadiran Nur Asyidah, Ikmal Razif pula bertindak memutuskan pertunangannya dengan Norliza. Itu semua membuatkan Nur Asyidah makin tertekan.

Nur Asyidah cuba menjadi orang tengah tapi sayangnya niat baiknya selalu di salah ertikan. Kini dia perlu memilih. Antara keluarga dan cinta, dia perlu membuat keputusan.

Ikmal RazifAwak tak rampas saya daripada Liza, Asyidah. Saya sendiri yang datang mengemis cinta awak [page 396]

Ps: Thanks to Kak Rinn kerana di MP aku mengenali penulis ini – Kak Norisah atau aku memanggilnya Kak Nor [memang sesuka hati je beri nama gelaran] ;D

Happy reading (^-<)

Khamis, 17 Disember 2009

Selasa, 15 Disember 2009

Pelangi

9:19 PG 0 Comments

JUDUL: PELANGI
PENULIS: SYUD, HLOVATE, NOOR SURAYA
TERBITAN: JEMARI SENI PUBLISHING



~ Rasaku… ~

Ceritera I
Pelangi – Syud

Cerpen pertama yang menggunakan tajuk cover. Pelangi cerita yang simple. Tapi ada terselit juga unsur-unsur yang aku rasa macam nak campak je watak si jahat tu hahaha Memang aku dah terlebih emosi la ;P

Cerita tentang anak yatim yang sudah terbiasa sendiri; Iman Aisyah. Iman menguruskan segala-galanya tanpa bantuan orang lain. Tidak inginkan simpati atau pun meminta-minta dari sesiapa. Keadaan ini banyak membantunya berdikari namun sayang sikapnya ini tidak begitu membantunya di alam perkahwinan.

Ketika dikatakan ada pinangan untuk dirinya, Iman mulanya membantah tetapi pertemuan demi pertemuan diaturkan, dia tak mampu menolak. Lamaran Usamah Razif diterima dengan hati yang terbuka. Memang bukan cinta tapi hati Iman tetap percaya itu jodohnya. Rasa geli hati pula dengan cara Usamah masa kali pertama datang ke rumah mak saudara Iman. Masih terngiang-ngiang kata hatinya… A smile, that drove my heart to the knees [Page 52] Nampaknya macam cinta jatuh di hati je? hik3 lalala5 ;P

Bercinta selepas kahwin mereka memang lebih menarik. Iman begitu pandai menjaga diri hingga ada masanya dia lupa dia kini dah bersuami. Usamah perlahan-lahan membimbing isterinya, tak dapat dinafikan cinta kian beraja di hati. Yes, he falling so hard with Iman ;D Alam percintaan mereka diuji. Bukan dengan calang-calang orang, tetapi si bekas kekasih Usamah yang mana pada waktu dulu itulah ratu dihati. Geram dengan Syarizad tu. Sampai hati je nak rosakkan rumah tangga orang.

Anda perlu membacanya sendiri untuk tahu kisah di hujung cerita pendek ini. Tak dapat dinafikan cerita ini terselit banyak lirik lagu. Di antara lirik-liriknya, yang paling aku suka pastinya di Bab 21. Lagu What Makes A Man [Westlife] - one of my favaourite song hik3 lalala5

“You nak corak apa?”
“Hmm?”
“Polka dot, stripes or plain?”
“Polka dot.”
[page 207]It’s reminds me something!


Ceritera II
Ked’s Story – Hlovate

Cerpen yang berkisar tentang budak-budak skater. Lebih tepat tentang Khalid Faizal [Ked] – Ked Flop of Wrath. Dunianya hanya pada skate tak berminat langsung dengan aktiviti lain. Mungkin kita selalu menganggap budak skater budak rosak. Tapi dalam cerita ini penulis membawa kita menyelami si Ked budak skater ala skema. Anak yang baik, abang yang mithali, kawan yang setia dan segalanya yang berpadanan dengan title skema. Dia juga bukan skater yang berpeleseran dengan perempuan.

Tapi segala-galanya berubah. Sedar tak sedar semenjak dia bertemu dengan Cik Nawal a.k.a Hadiah, dia mula merasakan sesuatu. Nawal punya aura yang buat dunia Ked berpusing-pusing, ceria disimbahi pelangi. Walaupun pada mulanya pertemuan mereka menyebabkan Ked keluar aura-amuk-tahap-ngeri tapi siapa tahu hadiah dari Hadiah bisa menyejukkannya hehehe

Mereka ni bertemu semula di Florida-Virgina. Kebetulan teman Ked, Hadi bercinta pula dengan Diana teman si Nawal. Hubungan yang terputus dulu bagaikan bercantum. Walaupun begitu, Ked ambil masa juga mengakui rasa cintanya. Setelah dia kembali ke tanah air dan bekerja barulah dia rasa benar-benar bersedia. Betullah kata penulis, ‘Cinta bukan mudah. Cinta bawa tanggungjawab yang berat ke bahu.’ [page 321]

Ending? Baca sendiri sebab ada twist juga di hujungnya ;D Cerpen dari Hlovate memang aku nantikan. Tapi sayangnya aku kurang berminat dalam karyanya ini. Mungkin dunia skate bukan duniaku tapi sentuhannya dalam cerita pendek ini masih ada kelasnya. Aku akan menunggu kemunculan Versus, tahun depan kan? hik3 lalala5 ;D

KedI ain’t a player. I play with decks, but not with girls [page 338]


Ceritera III
Rumah Kecil di Hujung Padang – Noor Suraya


Garapan Kak Su yang tak pernah menghampakan aku ;D Kali ni kisah Durrah, gadis manis nun di Pulau Duyung. Durrah dibesarkan oleh Tuan Haji Hambali sekeluarga. Anak yang dititipkan oleh Ungku Iskandar itu dijaga penuh kasih. Apatah lagi dalam keluarganya kesemua anaknya lelaki. Jadi, kasih sayang untuk puteri bongsu melimpah-ruah.

Ketika menginjak usia remaja, hati Durrah terpaut dengan Mubin anak kedua keluarga angkatnya. Hubungan itu mekar dan mereka berdua ditunangkan sebelum Mubin berangkat ke Jepun untuk meneruskan pengajiannya. Tapi jodoh itu tiada agaknya, Mubin beralih arah dengan memilih Aiko; gadis pingitan bunga sakura. Hati Durrah tercalar. Kemudiannya di saat neneknya meninggal dunia, dikhabarkan pula wasiat agar Nabil mengahwini Durrah. Aduhai, kasihannya Durrah! Tapi nasib baiklah tak jadi hehehe

Durrah bertekad ke Bandung tuk menjejak ayah kandungnya, Ungku Iskandar. Walaupun pada mulanya dia gusar dengan penerimaan keluarga tiri ayahnya tapi kerana rasa kecewa dan sakit hatinya dengan perangai 2 teruna Tuan Haji Hambali dia tetap teguh untuk mendiami tanah asing itu.

Di Vila Arini dia disambut dengan penuh mesra. Dalam keluarga barunya dia punya Ibu Rini, Tania, Nila dan Firman. Dari si bongsu kini dia sudah menjadi kakak atau mbakyu. Mungkin dengan gelaran kakak, Durrah kelihatan lebih matang di sini. Dia juga bertemu dengan Mas Heru bagaikan menyuntik semangat. Mudah pula Durrah ni terjatuh suka… tapi dengan Abang Haiqal main tarik tali pula.

Lupa nak beritahu Abang Haiqal ni anak sulung keluarga angkatnya. Alahai, semua adik-beradik angkatnya sukakan Durrah la hik3 lalala5 Jadi, siapa pilihan si dara manis ni? Bacalah ceritanya sebab ia happy ending ;D

Suka dengan monolog Haiqal yang ini - Aduh, patah hati lagi buah hatiku ini! [page 624]

Ps: Thanks to Kak CT Zuraimi yang melayan sms aku di kala orang sibuk mencari sarapan tapi aku pula sibuk menerjah halaman e-kedai hik3 lalala5

Happy reading (^-<)

Rabu, 9 Disember 2009

Cerita Heartquake

11:19 PG 2 Comments
JUDUL: CERITA HEARTQUAKE
PENULIS: NIR
TERBITAN:
http://cintafinespun.blogspot.com/

~ Rasaku… ~

Tertarik dengan cerita ini selepas membaca review dari Cik Ulat Buku [Now she decided to close her collections...] Sememangnya cerita ini tak mengecewakan. Aku suka cerita ini. Selain cerita cinta-cintun, nampaknya masih ada penulis yang sudi bercerita tentang kasih sayang. So credit to her ;D

Nuraisyah Ilham [Ice] & Khairul Izwan [Kyle] – pasangan adik-beradik yang tidak seerat Ice dan Khairul Iqbal [Abang Iq]. Disebabkan kebijaksanaan Ice terasa dia dan Abang Iqnya selalu dipinggirkan dalam keluarga. Benar ayah dan ibunya bukanlah pilih kasih. Tetapi kerana Kyle sendiri punya piawaian kepandaian ditambah dengan status anak sulungnya, dia diangkat menjadi superhero dalam kamus tiga beradik ini.

Namun, itu bukanlah punca sebenar keretakan hubungan antara Ice dan Kyle. Ada banyak sebab mengapa si puteri bongsu ini menjarakkan diri. Apatah lagi ketika saat pemergian Abang Iqnya, Kyle tiada di sisi. Sikap endah tak endah Kyle buat Ice menjeruk rasa. Sukar dipadamkan, tetapi hakikatnya di hatinya dia cuma ada seorang abang bukannya dua.

Jazz – teman rapat Ice. Persahabatan antara mereka berdasarkan kasih sayang. Mungkin ada cinta tapi ia tak diceritakan di sini. Jazz adalah tempat Ice meluahkan rasa. Berkongsi cerita tentang kesedihan & ketidakupayaannya menerima kepulangan Kyle. Aku tertarik dengan perbualan dua sahabat ini.

“Who am I to you, eh?”

“Who would you like to me to be?”
[Pt 11]

Cerita ini bukannya happy ending. Tapi aku tetap sukakan penamatnya. Puas juga aku membelek blog cik penulis. Sebab siri e-novel yang hampir mencecah 35 hik3 lalala5 Walau dah terbiasa membaca cerita yang lebih tebal dari ini tetapi bila membacanya di skrin komputer, mata makin mengecil. Think that I should put-on specs... hahahaha ;P

IceI am your sister. Literally. Tapi Ice dah lama lupakan hakikat tu. We’re stranger now. And I like it better this way [Pt 10]

KyleI tried my best. But you are still cold. Kyle sampau da tatau apa nak buat dah. Kita dah jauh terpisah. And Kyle dah tak tahu macam mana nak rapatkan ruang antara kita lagi [Pt 16]

Ps: Masih mencari masa yang sesuai tuk membaca ceritanya yang lain. All the best Nir ;D

Happy reading (^-<)

Ketika Cinta Bertasbih 2

9:12 PG 0 Comments

JUDUL: KETIKA CINTA BERTASBIH [Episod 2]
PENULIS: HABIBURRAHMAN EL SHIRAZY
TERBITAN: AR-RISALAH PRODUCT SDN BHD



~ Rasaku… ~

Kali ni sekuelnya berkisar tentang kehidupan Azzam sekembalinya ke Indonesia. Cerita tentang keluarga Azzam khususnya. Secara peribadi ia kurang menyengat. Barangkali disebabkan kedudukan Azzam sebagai tunjak utama dibayangi dengan kehadiran watak-watak kaum Hawa di sekelilingnya atau mungkin aku lebih suka dengan cerita Azzam di bumi para anbia.

Bermula dengan Eliana – perasaan puteri Pak Durbes yang semakin condong padanya. Dari perasaan yang biasa-biasa dia kemudiannya makin mengagumi sikap dedikasi Azzam pada keluarganya. Apalagi bila bertemu dengan keluarga sederhana Azzam. Namun, di sudut hati dia tahu siapalah dia untuk mengimpikan Azzam sedangkan dia bukanlah ‘nur’ yang sesuai tuk Azzam.

Anna Althafunnisa – Si bidadari tuk novel ini. Keperibadiannya yang tinggi mengalir dalam dua episod ini. Pada saat dia bertemu dengan Azzam, hatinya bagaikan dipalu ayat-ayat cinta. Sayangnya, tika itu dia sudah menjadi tunangan Furqan. Dengan hati yang reda’ dia menerima suratannya. Jodoh yang ditetapkan oleh keluarganya, itulah bahagia yang dicari.

Ayatul Husna – adik kepada Azzam. Antara watak yang aku kira paling menyerlah. Gadis ini pada usia kanak-kanaknya agak keras. Terlalu berbeza dengan perangai abangnya itu. Tetapi siapa tahu permergian ayah mereka menyebabkan dunia 2 beradik ini berpusing 180 darjah! Kalau Azzam sanggup berniaga tempe/bakso, si adik menjadi serikandi mempertahankan keluarganya di Indonesia. Dorongan si abang juga adalah pemangkin buat Husna untuk bergiat aktif dalam arena penulisan.

Kagum dengan kasih sayang luhur sang ibu. Dia berjaya mendidik anak-anaknya dengan baik sekali. Suka juga watak Zumrah; gadis yang pada mulanya pernah dikatakan jodoh Azzam. Dia tersasar tapi bantuan Husna dan Azzam dia kembali menjadi muslimah. Benar, siapalah kita untuk menghukum?

Ada terselit juga kisah rumah tangga Anna & Furqan, kisah Azzam mencari surinya dan juga cerita tentang dunia pesantren. Di penghujungnya ada sesuatu yang manis buat Azzam. Sudah jodohnya, walau jauh menghindar cinta pertamanya masih lekat di hati.

Ketika Cinta Bertasbih – Melly Goeslow ft. Amee

Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku, dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta

Ps: Menantikan filemnya. Adakah sehebat tulisan Pak Habiburrahman?

Happy reading (^-<)

Selasa, 8 Disember 2009

Ini Hati Aku Yang Punya

12:31 PTG 0 Comments

JUDUL: INI HATI AKU YANG PUNYA
PENULIS: CT ZURAIMI
TERBITAN:
http://pena2ku.blogspot.com/


~ Rasaku… ~

Ini adalah antara e-novel yang dah lama aku baca tapi sampai la ni aku tak buat apa-apa review hik3 lalala5 Cerita si penulis disampaikan dengan gaya yang cukup santai. Aku sangat suka itu tapi ada masanya aku jadi hilang sabar sebab tiap episod akan diakhiri dengan penuh dramatik. Antara saspen dan tertanya-tanya buat aku ternanti-nanti sambungan ceritanya.

Khairunnisa Shafiyyah [Nisa] & Yusuf Alhafiz [Hafiz] – pasangan yang dijodohkan? Erm, lebih tepat Encik Hafiz yang nak meminang Cik Nisa ;D Gila punya haru keluarga mereka ni! Baik mak ayah Hafiz mahupun Nisa, masing-masing punya cara yang sangat selamba... [Actually words yang digunakan tu selamba, itu rasanya salah satu penyebab kenapa aku terikat dengan IHAYP] *wink*

Namun, kisah pasangan pengantin baru ni tak seindah mana. Hafiz bagaikan tersepit antara menjadi sang suami tuk Nisa atau hanya menjadikan Nisa sebagai tempat dia melupakan bekas kekasihnya; Ema. Ini sangat tidak adil! Tapi Hafiz tak dapat nafikan dia sayangkan Nisa, ada masanya rasa sudah jatuh cinta. Cuma dia sendiri nak juga tahu apa perasaan Nisa sebenarnya.

Dari taman sepermainan, kawan-sahabat & suami-isteri; Nisa si heroin ni bagaikan tak percaya. ‘Anak gajah’nya tu dah jadi suami hahaha Sungguh luar biasa betul panggilan manja buat Hafiz ;P Tapi dalam pada itu dia tak nafikan setelah berkahwin dengan Hafiz, Nisa sedaya upaya cuba menjadi isteri buat suaminya. Cuma masalahnya timbul dengan kewujudan Ema. Hurm, menambahkan kekeliruan & ketakpercayaan dalam diri masing-masing.

Akhirnya? Ha tu kena baca sendiri. Don’t worry. Cuma ada 13 episod je termasuk bab pengenalan & penamat cerita ;D

A short intro here ;D

Yusuf Alhafiz [cool]: Ok la. Kau nak tau kenapa aku pinang kau? Ada tiga sebab.. Kau nak dengar sebab yang ke berapa dulu?

Khairunnisa Shafiyyah [buat-buat cool jugak]: Herm, belasah aje. Ketiga dulu pun takpe!

Yusuf Alhafiz [bersandar ke kerusi]: Ok, sebab yang ketiga.. Mak bapak aku berkenan dekat kau.

Khairunnisa Shafiyyah[laju bertanya]: Sebab kedua?

Yusuf Alhafiz [malas sebenarnya dia nak jawab] : Kedua.. Kalau kau dengar kau jangan terkejut pulak.

Khairunnisa Shafiyyah [gatal tangan nak belasah orang]: Bagitau je la…

Yusuf Alhafiz [buat-buat gugup pulak]: Kedua sebab..sebab aku dengar ada orang nak potong line aku..

Khairunnisa Shafiyyah [bengang and blur]: Hah? Potong line kau? Potong line yang macam mana tu? Ok la. Sebab pertama pulak. Apa dia?

Yusuf Alhafiz [gelak tertahan-tahan]: Sebab pertama.. Hmm, sebab kau la gadis paling comot yang pernah aku jumpa!

Khairunnisa Shafiyyah [naik tocang]: Kenapa, kalau aku tak comot?!!!

Ps: Kak, saya masih tak puas hati...takde ke sambungannya? :P

Happy reading (^-<)

Jumaat, 20 November 2009

Manikam Kalbu

9:50 PG 7 Comments

JUDUL: MANIKAM KALBU
PENULIS: FAISAL TEHRANI
TERBITAN: DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA



~ Rasaku… ~

Membaca novel ini menuntut kesabaran yang cukup tinggi. Mungkin disebabkan penggunaan bahasanya. Aku perlu menjenguk halaman glossari di belakang buku dan ada masanya perlu menjengah ke Kamus Dewan hik3 lalala5 Namun, aku rasa ianya memang berbaloi. Sebuah cerita yang penuh harmoni dengan pelbagai jenis pakaian, warna, kain dan jahitan. Rujukan fesyen dan busana khususnya. Membawa aku mengenali dunia jahitan dalam falsafah Melayu. Sebuah cerita yang disampaikan dengan cukup santai walaupun ia sebenarnya gabungan cerita 2 zaman.

Ziryab; anak muda lelaki yang belajar menjahit. Sering diejek kerana dia dianggap lelaki yang tiada jantannya bila mendalami dunia fesyen. Namun, cinta Ziryab pada bidang ini tidak pernah luntur. Walaupun terpaksa menjaga neneknya yang menghidap penyakit alzheimer, Ziryab tak pernah putus harapan. Dia gigih belajar di samping mengambil upah menjahit di kedai peninggalan neneknya.

Manikam Kalbu – jangan terkeliru! Ia seekor kucing di zaman kini tetapi seorang jurubusana @ tukang jahit tersohor ketika di zaman Kesultanan Melayu Melaka. Watak ini tersangatlah istimewa. Aku suka dengan kucing yang comel penghibur duka buat Ziryab dan neneknya. Aku juga suka si tukang jahit yang begitu gigih memartabatkan busana Melayu bercirikan Islam ke seluruh pelosok negeri ketika itu. Pastinya kedua-dua watak ini berpadanan dengan tajuk novel ini sendiri… [jealous tengok cover si kucing comel yang sedang menjahit hahahaha]

Ada cinta yang terselit di hati Ziryab. Pada gurunya sendiri. Lebih kurang sama dengan Manikam Kalbu yang angau dengan guru minangnya. Sedar akan kedudukan diri masing-masing mereka bangkit semula. Dikecewakan oleh cinta bukan pengakhirannya, tetapi dengan rasa cinta itu mereka semakin gigih mempelajari bidang fesyen dan busana Melayu.

Ziryab – agar busana Melayu tidak diikuti di seluruh dunia hanya pada gaya dan fesyen, bahkan pada prinsip dan falsafahnya… bahawa pakaian itu pelindung malu, petunjuk budi dan adab. Busana Melayu akan menjadi senjata keamanan sejagat! [page 356-357]

Ps: Aku beli secara online, so credit to Pondokbuku ;D

Happy reading (^-<)

Khamis, 12 November 2009

ADAM

11:47 PG 2 Comments


JUDUL: ADAM
PENULIS: RAMLEE AWANG MURSHID
TERBITAN: ALAF 21 SDN BHD



~ Rasaku… ~

Novelis thriller ni suka buat aku tercungap-cungap nak menghabiskan ceritanya hik3 lalala5 Selalu buat aku tak sabar dan bila membaca rasanya aku memang tak boleh tinggal macam tu je. Nak tak nak, aku akan baca sampai habis hehe…

Ia kisah Hilman yang terlalu ingin bertemu dengan anaknya, Jeslina. Sebagai ayah barangkali dia dilihat gagal untuk membahagiakan anaknya setelah kematian isterinya. Itu menyebabkan keluarga mentuanya membawa Jeslina jauh darinya. Kasihan… dalam cerita ni, seorang polis itu takde ertinya sangat sedangkan polis inilah yang menjaga bumi Malaysia daripada ancaman kan? Lagipun Hilman seorang polis berpangkat ASP; a sharpshooter lagi…

Keinginan Hilman kemudiannya tercapai. Berkat kesabarannya berbelas tahun, dia akhirnya dapat bertemu dengan anaknya di New York. Tapi sayang, dia dan Jeslina terlibat dalam kemalangan jalan raya. Masing-masing cedera parah, Jeslina koma dan Hilman pula dituduh mabuk semasa memandu.

Di New York, Hilman bangkit menuntut keadilan. Kemunculan Mia Sara; petugas di Kedutaan Malaysia Washington D.C, Gabriel; MIA dan Daljit; wartawan banyak membantu Hilman dalam misinya. Ada juga si Ruben; agen CIA dan terrorist from Iraq. Memang gila la cerita ni. Tapi aku suka dengan tulisan RAM yang menerangkan tak semua orang itu jahat. Manusia walau berbilang agama mahupun bangsa, kalau hatinya suci bersih… dia harus diberi layanan seadilnya. Menjadi Islam mengajar kita bersikap adil walau dengan sesiapa jua sekalipun.

Di penghujungnya bila rahsia sebenar terbongkar, masing-masing dah tak senang duduk. Ini kerana segala-galanya adalah satu konspirasi melibatkan orang besar White House. Mahu atau tidak, Hilman membentuk keadilannya sendiri.

Ada juga terselit kisah cinta. Mia Sara yang jatuh hati pada Hilman kerana mereka berkongsi satu hati yang sama. Nor Alia – adik ipar Hilman yang turut memendam perasaan padanya. Gabriel rakan lama Mia Sara yang memang sudah lama menyukai temannya itu. Jadi, siapa yang akan berjaya dalam cinta? Ala… teka je, jawapannya sangat senang hik3 lalala5

ADAM = Aku Darah Anak Malaysia. Cerita yang mengingatkan aku pada filem mat salih. Penuh konspirasi, penuh adegan saspen dan diisi dengan pelbagai twist yang menarik. Rugi kalau tak baca!

Ps: Credit to Kak ya yah for this gift. TQ *muka sengih lebar*

Happy reading (^-<)

Isnin, 9 November 2009

Kasih Alia

8:59 PG 0 Comments

JUDUL: KASIH ALIA
PENULIS: COMEI
TERBITAN: http://kisahcintacomei.blogspot.com/



~ Rasaku… ~

Akhirnya aku berjaya membaca e-novel ni. Warning! Siapa yang suka baca buku dari belakang tak boleh baca the last episod sebabnya nanti akan jadi cam aku yang sememangnya teramat suka buat spoiler! Mula membaca episod terakhir sebelum melangkah ke muka depan hik3 lalala5

Ia berkisar tentang Alia Zahra – gadis lewat 30an yang belum berkahwin. Gadis yang kalau diikutkan ceritanya, hanya gadis yang biasa-biasa. Tak cantik sangat, tak pandai sangat, kaya sangat pun tak. Cukuplah seadanya. Tapi gadis ini punya kedai coklatnya sendiri hasil usahasama dengan teman baiknya; Zuraida.

Alia tak pernah memikirkan tentang soal hidupnya. Apa yang dia tau kerja, kerja dan kerja hingga lupa yang usia makin meningkat naik. Di atas pertolongan Zuraida dia dikenalkan dengan seorang P.A. – Megat Qalif Izhan namanya. Seindah nama, Qalif adalah anak muda yang baru menginjak 25 tahun. Ha, anda pasti tau lepas ni mesti ada kuch-kuch ho ta hai kan-kan?

Hubungan mereka mekar tanpa perlu diatur walaupun pada mulanya semua itu adalah pelan ‘jahat’ Zuraida yang mahukan Alia terbias dengan cahaya cinta. Tapi itulah agaknya dah tertulis yang jodoh itu milik mereka.

Perhubungan mereka diuji dengan berbagai-bagai dugaan. Kisah hidup Alia yang penuh dengan masalah keluarga. Kisah si Qalif yang rupanya ada sejarah hitam dalam keluarganya. Konflik diri yang tiba-tiba datang menjengah ke dalam hidup Alia apabila dia tahu akan siapa ibunya yang sebenar. Semuanya satu twist yang menarik walaupun ada masanya ia agak klise.

Tapi aku suka sesuatu. Si comel Nur Aiman. Watak budak lelaki ini benar-benar mencuit hati. Si pengikat antara Papa Qalif dan Mama Alianya. Ia terus mengingatkan aku kepada cerita Kak Rose – MSC. Kan ada si comel Afi?

Ending? Pastinya happy ending! Buat penulis, elakkan meletakkan ke semua klimaks di sesuatu bab saja. Sebab nanti risau ada pembaca yang banyak songeh [macam Cik Airina] akan kehilangan mood untuk terus membaca. Kekalkan momentum sehingga penamat cerita anda. Good luck!

Alia dan Qalif, saling melengkapi… saling memerlukan. Tanpa Alia, hidup Qalif pastinya kelam kerana hanya bidadari secantik Alia Zahra yang bisa membawa syurga cinta di hati Megat Qalif Izhan [episod 40/end]

Happy reading (^-<)

Jumaat, 6 November 2009

Jauh

10:52 PG 2 Comments

JUDUL: JAUH
PENULIS: BULANHIJAU
TERBITAN:
http://bulan-hijau.blogspot.com/


~ Rasaku… ~

Akhirnya… aku berjaya menghabiskan cerita ni hik3 lalala5 Baca malam merdeka ni tau! Tapi baru hari ni aku berjaya menulis review *sheesh*

Jauh adalah cerita anak sekolah yang belajar membesar dan dewasa. Belajar membesar dengan menempuh segala bentuk cabaran dan belajar menjadi dewasa dengan mengadaptasikan tiap cabaran itu. Ia buat aku terkenang kembali kepada kata ibuku – kita akan menjadi dewasa bila kita belajar berubah!

Affisya Lee – gadis si anti lelaki. Kehidupan banyak mengajarnya tentang lelaki itu tak boleh dipercayai. Kasihan! Namun takdir menemukan dia dengan seseorang. Siapa lagi kalau enche Chip. I love them! Fish & Chip - dah macam nama makanan je hik3 lalala5

Aniq Eyman – dikenali sebagai Chip. Bermacam gaya dia cuba tuk memikat. Sampai lah ke satu tahap dia sudah pun memiliki Fish. Sayang la pula ada je si kacau daun. Bermula dengan si May, Rizz dan juga Luke tak termasuk si mak tiri Fish - Zaleha. Geram betul bila baca kes mak tiri Fish tu, memang lah stigma yang kekal dalam mindaku. Mak tiri mesti jahat! Tapi tak semua la, manusia kan lain-lain?

Dari mula cerita sampai kesudahan, aku suka dengan susun atur ayatnya. Simple je, tiada bunga-bunga yang terlebih. Barangkali sesuai dengan usia si penulis muda ni. Tapi, ada satu bahagian yang menyebabkan jantung aku sedikit terhenti. Oh, my… twist yang sangat menarik. Ramai yang tak sangka malah aku sendiri tak sangka yang ‘si dia’ itu begitu. Ending juga menarik. Menepati dengan kata-kata ‘kalau dah jodoh…’

Jadi pada kamu peminat setia e-novel, tak salah membaca karya-karya baru dari Cik Bulanhijau [review; Chenta & Twinkle] Cuba susuri hasil tulisannya. Kamu akan menyukainya dan pada yang tak suka tak apa sebab pastinya citarasa kita amat berbeza ;P

Fish – Hujan yang turun lewat semalam, menjadikan aku perindu pada lelaki ini, hadirnya penuh misteri mengubah persepsi aku tentang cinta [episod 30]

Ps: Adik, all the best in your exam!

Happy reading (^-<)

Rabu, 4 November 2009

Wo Ai Ni ALLAH

4:35 PTG 2 Comments

JUDUL: WO AI NI ALLAH a.k.a. AKU CINTA ALLAH
PENULIS: VANNY CHRISMA W.
TERBITAN: PTS LITERA UTAMA SDN BHD

~ Rasaku… ~

Semua hati yang keras akan luluh oleh sebuah kata: cinta. Ini bukanlah tentang aku, kelihatannya saja begitu.

Ia cerita tentang seorang aties dalam mencari Tuhannya. Si kecil Amei berusia 15 tahun yang belajar mengenal erti agama itu sendiri. Perjalanan kisah Amei yang berliku membuatkan aku rasa cukup bersyukur. Aku dilahirkan dalam agama Islam dan membesar begitu. Namun pada mereka yang berfahaman aties ini, ia semua perlu diterima oleh logik akal.

Amei mula keliru dengan kembara agamanya. Apatah lagi kerana itu bermulalah tragedi yang cukup menyayat hati. Ayahnya; insan yang membawa dia mengenal tiap-tiap agama pergi meninggalkannya. Setelah pemergian ayahnya Amei bagaikan dipulau oleh ibunya; Mei Hwa. Sudah dibilang banyak kali – agama itu palsu. Kita hidup dalam penderitaan kerana kembara ayahmu mencari kebenaran. Dengan kepayahan Amei menelan kata-kata ibunya. Ia menjadikan Amei hidup dalam kepuraan, kerana keliru dan trauma yang menyelubungi hatinya. Kasihan… gadis sekecil ini dikatakan menghidapi skizofrenia. Arghh… ia benar-benar menyentuh naluriku.

Namun naluri seorang ibu, dia tahu kematian suaminya bukan yang biasa-biasa. Dia juga tahu esok lusa dia atau anaknya juga akan mati. Dan akhirnya dia putuskan untuk membawa Amei jauh dari rumahnya sendiri. Amei tak perlu mati. Tapi sayangnya si ibu tak mengerti hati anaknya telah mati di saat melihat kematian ayahnya itu. Kejam… tapi di sebalik kematian ayahnya itu membawa Amei ke satu dimensi yang lain.

Amei bertemu dengan seorang doktor muda; Husain. Husain membantu Amei keluar dari dunianya. Tapi ada la pula halangan lain. Muncul si Safiyah – tunang Husain yang jealous dengan si Amei tu. Ishk3… Ending? Kena la baca sendiri sebab ia menarik. Selain agama, hubungan kekeluargaan, moral dan pegangan kita turut dibincangkan.

Amei – Aku mahu mencari Tuhan! Ayahku disembunyikan Tuhan! Aku mahu mencari Tuhan! [page 91]

Mei Hwa – Demi langit dan bumi, aku bersaksi, jika Amei ditemukan dalam keadaan selamat dan tidak gila, aku akan mengakui kewujudan Tuhan dan akan mencari ampunan daripada-Nya [page 83]
Husain – Aku percaya agama dianuti atas kepercayaan daripada hati nurani sendiri. Islam adalah agama yang menghormati akal dan fikiran [page 202]

Ps: Tiap-tiap kali PTS mengeluarkan novel dari Indonesia. Novel islamik Malaysia hilang ke mana?

Happy reading (^-<)

Life is an Open Secret

8:26 PG 2 Comments

JUDUL: LIFE IS AN OPEN SECRET
PENULIS: ZABRINA A. BAKAR
TERBITAN: WISE WORDS PUBLISHING



~ Rasaku… ~

Life is divine chaos. Embrace it. Forgive yourself. Breathe. And enjoy the ride – Solbeam

I love that quote. But then I found this book. Muchas gracias Abang Tariq! Yes, it’s extraordinary stories. I should admit that I’m falling so hard with this book… hik3 lalala5

The 18 stories are simply adorable. It’s combination of inspirations, spirituals, and religious. It incredibility beautiful and amazing touch of art, advice, humor and stories - a real KNOWLEDGABLE! You may adapt it quickly as every single story was written with simple English. In fact, every story is what we are. This book comes whenever I’m lost. It gave me something that I really need – I need to change!

The secret as follows;


Secret 1: Love Your Mother
‘The Story of a Man and his Entrance Fees’
Secret 2: Decide Your Path Wisely
‘The Story of a Man and his Street’
Secret 3: Rise Early
‘The Story about the Housewife and a Package of Sugar’
Secret 4: Face Challenges with Zest
‘The Story of the Fishermen and the Sharks’
Secret 5: Aim and Strive
‘The Story of the 10-mile Trip’
Secret 6: Be Connected
‘The Story of the Farmer and his Orange Seeds’
Secret 7: Stay Steadfast
‘The Story of a Man and his Rope Competition’
Secret 8: Sharpen Your Communication Skills
‘The Story of a Phone Operator and the Caller’
Secret 9: Say the Word and Do the Action
‘The Story of the Archer and his Speech’
Secret 10: Choose Your Words with Care
‘The Story of a Kindergarten Teacher and her Experiment’
Secret 11: Manage your Time
‘The Story of the 1001-Piece Jigsaw Puzzle’
Secret 12: Be Ready for Opportunities in Life
‘The Story of a Blacksmith and his Young Student’
Secret 13: What Goes Around, Comes Around
‘The Story of a Boomerang’
Secret 14: Half Full or Half Empty?
‘The Story of Fred and Mabel’
Secret 15: Make Patience Your Policy
‘The Story of the Little Girl and her Eggs’
Secret 16: Be Persistent
‘The Story of a Man and his Wasteland’
Secret 17: Less of Me and More of We
‘The Story of a Typical Working Man’
Secret 18: Trust Your Lord
‘The Story about Yesterday, Today and Tomorrow’
Bonus Secret: Find Your Passion
‘The Story of a Man with a Perfect Job’


I like them erm, nope… I truly madly fall in love with them. But of course the Secret 18 was really inspired me. A story about yesterday; I’m that naïve. A story about today; here I am… and a story about tomorrow; If I still alive…

Words can’t describe my feeling. Therefore I can’t write anything as I don’t have any comment except read this book and react - life is an open secret… yes! Think about it. Keep it in your mind. Keep it deep inside in your heart dear.

Caliph ‘Umar – I do not care in what state I wake up in the morning – whether it’s good or bad – since I do not know what is good for me and what is bad [page 157]

Ps: Lama tak menulis. Rasa-rasa mesti penuh dengan grammar mistakes lalalalalala…

Happy reading (^-<)

Rabu, 21 Oktober 2009

Lamaran Kedua

9:26 PG 4 Comments

JUDUL: LAMARAN KEDUA
PENULIS: MA LEE CHUSWAN
TERBITAN: CREATIVE ENTERPRISE SDN BHD



~ Rasaku… ~

Aku meminjam novel dari kak ya yahthanks kak! Yang paling slambernya leh lak aku simpan novel ni cam khazanah Negara. Maybe I’m quite busy, erk? Tak lah… busy with my personal things…

Ok, novel ni kena hati-hati cikit sebab ada beberapa unsur romantis yang rasanya tak sesuai tuk bacaan anak remaja hik3 lalala5 Bukan apa, almaklumlah remaja la ni suka sangat meniru aksi yang bukan-bukan…

Kisah ini tentang pasangan dua sejoli yang bercinta semenjak kecil; Nina & Jefri (Jeff). Hubungan yang direstui keluarga. Mereka ditunangkan sebelum Jefri berlepas ke luar Negara. Enam tahun menyulam kasih, namun sayangnya ia terkubur di tengah jalan.
Kepulangan Jefri yang dinanti rupanya membawa luka di hati Nina. Tak siapa menduga sedang enak bermimpi nak berkahwin, ada pula yang kacau daun.

Kerana kecewa, Nina membawa diri. Si Nina ni part time modeling. So, selalu la mukanya terpampang di majalah @ TV. Aku geram sikit la, tiap kali model mesti cantik je. Tapi tu la, dah namanya pun model gayanya memang macam model la hik3 lalala5

Pada Jefri, pemergian Nina umpama membawa nyawanya juga. Adat kita kalau dah hilang di mata barulah kita tercari-cari… ishk3 Tapi respek gak la kat Jefri ni walau beribu perempuan yang datang hatinya tetap pada Nina. Malangnya dua sejoli ni sama-sama tak tau mengalah. Kalau Nina dengan keras hatinya. Si Jefri pula tak tau agaknya belajar dari kesilapan.

Nasib baik la mereka berdua ni kena tangkap basah [actually tak elok, tapi dalam novel ni aku rasa ok la kot], kalau tak memang kempunan la si Jefri nak dapat balik si Nina tu. Namun kisah cinta ni tak berakhir di situ. Ada lagi rentetannya cukup sesuai dengan tajuknya; lamaran kedua.

Ps: Ma Lee Chuswan ni beza ke dengan Jessy Mojuru?

Happy reading (^-<)

Selasa, 13 Oktober 2009

Cinta Origami Part I & II

2:12 PTG 0 Comments
JUDUL: CINTA ORIGAMI PART I & II
PENULIS: ~miss eurydice~
TERBITAN:
http://www.jiwang.org/portal/modules/forum/viewtopic,p,31030.html


~ Rasaku… ~

Ini adalah karya online yang secara tak disengajakan aku terjumpa & terbaca hik3 lalala5 Terjumpa kerana aku sedang mencari bahan kursus. Terbaca sebab nama wataknya hahaha Nasib baik juga lah tak panjang sangat walaupun ada sambungannya, kalau tak memang ia akan di'KIV'.

Part I

Cerita di alam universiti ni memang senang dibaca. Kisah Daniel Naim & Nurul Airina. Teman biasa sehingga menjadi teman rapat, aku kira sahabat lebih tepat kerana ada terselit pengakuan Dan yang mengatakan Airina itu bagaikan kembarnya.

Namun macam biasalah manusia itu berubah. Apalagi bila cinta melingkari hati. Dan berkenan dengan Wardah – gadis ayu lagi sopan yang bertudung. Amat berbeza dengan si Airina. Gadis ranggi yang up-to-date! Namun, itu lah orang tua-tua dah berpesan; Tak kenal maka tak cinta… dan bila dah kenal & jatuh cinta mula lah buta hik3 lalala5 [ni aku yg kata]

Kasihan lak si Airina tu sebab niatnya tuk berterus-terang disalah ertikan. Aduyai, memang kalau dah bercinta otak tu letaknya kat lutut. Tapi nak buat macam mana kan? Antara teman & kekasih anda pilihlah.

Part II

Hubungan cinta Dan makin mekar mewangi sampai lah kini. Si temannya – Airina pula hilang terus dari ingatannya. Tak patut betul! Hanya disebabkan cinta, Dan melupai teman yang pernah susah-senang dengannya.

But thanks God, sebab masa si Dan nak ajak Wardah dating tu ada sesuatu yang menghalang. Kiranya akhirnya Dan ni dapat juga lah melihat ‘kesopanan’ si Wardah tu sebenarnya. Manusia kalau dah buat salah, mengapa sukar nak mengaku?

Tika ini barulah si Dan tu tersedar. Ha ni eden tak berkonan ni. Dah terhantuk baru nak terngadah! Time ni la baru Dan terkenang si Airina. Napa tak buat je Airina tu reject Dan? Erk? Aku macam reveal ending je hik3 lalala5

Ps: Membacanya meninggalkan kesan yang dalam walau ayatnya biasa-biasa saja. Maybe coz I’ve experienced that!

Happy reading (^-<)

Ketika Cinta Bertasbih [Episod 1]

1:49 PTG 2 Comments

JUDUL: KETIKA CINTA BERTASBIH [Episod 1]
PENULIS: HABIBURRAHMAN EL SHIRAZY
TERBITAN: AR-RISALAH PRODUCT SDN BHD



~ Rasaku… ~

Membaca novel ni, nak tak nak tetap akan membandingkan dengan AAC. Barangkali pengharapan yang terlalu tinggi akan menyebabkan ramai yang berkata ia tak sehebat AAC. Benarkah?

Secara jujurnya aku lebih senang dengan KCB. Mungkin aku tak pernah berjumpa lelaki yang sesempurna Fahri (AAC), jadi kehadiran Azzam dalam novel ini membuatkan aku rasa wataknya lebih dekat di hati.

Khairul Azzam – Lelaki yang biasa-biasa saja. Berpendidikan agama tetapi tetap ada khilafnya. Dia tak kaya, tidak miskin cukuplah seadanya. Kekurangan kebendaan menyebabkan Azzam berusaha keras untuk menampung pelajarannya. Apalagi bila di tahun 2, ayahnya pergi meninggalkannya. Sebagai anak sulung, rasa tanggungjawab pada keluarga melebihi segala-galanya. Lalu Azzam mengambil keputusan berniaga tempe/bakso dan perlahan-lahan telah mengalihkan tumpuannya dari belajar kepada dunia pekerjaan.

Kesungguhan Azzam berniaga dan berdiri di atas kakinya sendiri itulah yang membuatkan aku lebih menyukainya. Walaupun terpaksa menghabiskan B.A hampir 9 tahun, namun tak siapa yang tahu bahawa dia adalah tulang belakang pada keluarganya di Indonesia. Dengan hasil niaganya itulah yang membiayai persekolahan adik-adiknya yang akhirnya telah menjadi ‘orang’. Aduh, cintanya pada keluarganya buat aku juga jatuh cinta hik3 lalala5

Sepertimana cerita novel lain, ada juga terselit kisah cinta. Azzam jatuh cinta pada Anna Althafunnisa. Pernah tergoda dengan Eliana. Itulah Azzam yang biasa-biasa. Aku kira itulah jua lelaki yang biasa-biasa yang bila berdepan dengan godaan, iman semakin lemah. Ada terselit watak Furqan. Lelaki yang hampir sempurna. Sahabat Azzam di Mesir yang agak popular; si putera tampan, cerdas, kaya dan berkelulusan Master dari Cairo University. Namun, itulah kehidupan. Yang baik yang kaya yang cerdas dan yang bijak ada masanya kecundang juga. Takdir Tuhan tiada yang bisa dihalang.

Azzam - tidak terkira ramainya orang-orang yang hidup bermentaliti kambing, meskipun mereka sebenarnya adalah singa. [Page 613]

Ps: Will be continued… KCB Episod 2

Happy reading (^-<)

Rabu, 16 September 2009

Salam AidilFitri

3:13 PTG 3 Comments
Salam AidilFitri

Buat semua teman yang ku kenali atau pun yang di alam maya
Terima kasih kerana sentiasa menyokong ku [walau ada gak yang xsuka]... apa saja yang anda lakukan buat aku & blog ni, aku cukup menghargainya

Erm, ayat cam skema hik3 lalala5
By the way, this 'photo-e-kad-raya' untuk korang, gambar yang sempat ditangkap masa OT kat Kemaman hari tu hik3 lalala5





Happy reading (^-<)

Khamis, 10 September 2009

Andai Semalam Ku Miliki

3:32 PTG 0 Comments

JUDUL: ANDAI SEMALAM KU MILIKI
PENULIS: NORHAYATI BERAHIM
TERBITAN: NB KARA SDN BHD


~ Rasaku… ~

Membaca ASKM buat mood aku sedikit turun. Cerita ini bagaikan kurang rencahnya. Agaknya jika ditulis dalam 300 lebih mukasurat instead of 562, ia akan menjadi lebih baik sebab rasanya kalau tiada pun ia tak mengganggu cerita ini. Walau bagaimana pun, cerita ini masih ada kelasnya. Harus dibeli oleh pembaca setia NB hehehe

ASKM berkisar tentang janji sepasang kekasih. Wardah dan Zafri yang jatuh cinta nun jauh di Turki. Macam selalu walau kisah cinta, NB tak ada kisah jiwang-jiwang karat ok! Dan bagiku ia tak pernah mencacatkan ceritanya.

Wardah anak seorang pelayan yang mengikut Dezzya, teman rapatnya ke Turki untuk bekerja setelah dijanjikan gaji yang lumayan. Wardah dan Dezzya bukan saja rapat malah kasih sayang yang ada bagaikan saudara sendiri. Muka pun dah iras-iras, macam kembar je. Oh ya, ada kisah menarik antara Wardah dan keluarga Dezzya. Bacalah…

Di Turki, Wardah bertemu Zafri. Ada rasa yang menjengah hati membuatkan mereka saling berhubungan melalui internet. Tika ini Zafri mahukan Wardah menunggunya dan berjanji akan memperisterikan Wardah. Namun, kehadiran Zainab yang sakit tenat mengocak hubungan yang baru ingin mekar. Zainab yang ketika dahulunya cukup dibenci, perlu dibantu atas dasar simpati. Antara kasih dan kasihan minda Zafri beku. Apa pun pilihannya dia tetap perlu berkorban. Jadi siapa yang akan menjadi mangsa? Kasih Wardah? Cinta Zafri? Dan kesungguhan Zainab untuk berubah tak boleh dipandang enteng!

Ps: Cerita tentang Turki buat aku makin tak sabar mau ke sana. Kena kumpul duit cepat la ni hik3 lalala5

Happy reading (^-<)

Rabu, 9 September 2009

Warna Hati

1:40 PTG 0 Comments

JUDUL: WARNA HATI
PENULIS: MEEN ZULAIKHA
TERBITAN: ALAF 21 SDN BHD



~ Rasaku… ~

Aku sangat suka dengan novel tulisannya yang pertamanya (KYS). Masih terkenang-kenang si Seth tu gaya lelaki yang cukup gila - tindakan berani mati hik3 lalala5

Dalam WH pula, watak lelaki yang disampaikan biasa-biasa saja. Tapi tak dinafikan di sebalik kebiasaan tu ada juga manisnya. Cuma rasanya ada beberapa plot yang agak predictable.

WH cerita tentang anak gadis yang lanjut usianya. Menerima kata dua dari ibunya, sama ada bawa calon sendiri atau calon pilihan keluarga. Ternganga la Cik Zara Lisa! Mana nak cekau suami dalam masa yang singkat. Menggunakan sesi ‘Speed Dating’, dia terperangkap antara Erman dan Harith.

Erman Arif – jejaka kacak dengan penampilan yang bisa menggugat naluri Zara. Kemas, menarik, kaya dan banyak lagi la ciri-ciri idaman kalbu. Di sini Zara menjadi plastik. Terlalu menjaga tutur katanya supaya nampak dia seiring dengan Erman.

Harith Fadzillah – lelaki serabai hahaha Bekerja sebagai pemandu, tak bergaji besar, katanya speaking pun tak tau. Tiada apa yang boleh dibanggakan dengan Harith. Iyalah Zara tu kan berpangkat Eksekutif. Jadi mau ke berkawan dengan Harith si driver? Namun dengan Harith, Zara menjadi Zara… tak perlu berlakon. Tak perlu berpura-pura. Itu yang menariknya lelaki yang penuh dengan sikap bertanggungjawab dan humor ini.

Zara sebenarnya keliru. Memilih dengan mata atau dengan hati? Antara Erman dan Harith, tiba pula si Jefri – bakal suami pilihan ibunya. Menangis tak berlagu Zara membawa diri bila dia dipaksa bertunang dengan Jefri. Tapi ada sesuatu yang berlaku menyebabkan pertunangan itu terputus hehehe

Yang setia menanti Zara siapa? Tekalah, tak susah sangat pun hik3 lalala5 Selain cerita gadis yang lambat kahwin ni ada juga kisah si isteri yang terabai nafkah batinnya. Ada cerita sang suami yang benar-benar mengasihi isterinya walau dia tahu dia bukanlah suami yang didambakan. Terselit juga cerita lelaki yang sukakan kaum sejenis.

Ps: Tertarik dengan cara menghadiahkan novel sebagai pengantara isi hati hik3 lalala5

Happy reading (^-<)

Isnin, 31 Ogos 2009

Panggil Aku Dahlia

11:13 PTG 2 Comments

JUDUL: PANGGIL AKU DAHLIA
PENULIS: NOOR SURAYA
TERBITAN: JEMARI SENI PUBLISHING


~ Rasaku… ~

Ngee~ Inilah novel pertama Kak Su yang ada dalam koleksi aku. Yang sebelum ni aku cuma mampu pinjam je kat library. Sebabnya tulisan Kak Su kebanyakannya terbitan Creative, dan aku waktu dulu-dulu tak mampu nak beli hik3 lalala5

Macam biasa Kak Su penuh dengan humor. Ayatnya cukup simple, tak perlu nak berbelit-belit. Bunga-bunga bahasa pun rasanya mudah sangat nak difahami. Kisah ni tentang Dahlia, ha tepat sangat la dengan tajuknya ni. Apa lagi dengan covernya yang cukup menggambarkan bunga dahlia itu sendiri.
Putri Dahlia seorang arkeologist di bumi Kangaroo. Pulang ke Cameron Highlands kerana ayahnya. Membawa Dahlia kepada kisah silam yang amat menyayat hatinya, yang menjadi punca Dahlia lari dari tanah tehnya! Misteri yang dibawa mati oleh Lorrinda menjadi isu besar dalam hidup Dahlia. Apa lagi dengan permusuhan dua keluarga yang berpunca dari perusahaan teh kini menjadi dua - Syarikat Teh Sutra dan Syarikat Teh Timor.

Dahlia bertemu kembali dengan musuh ketatnya – Wadi Hannan; si budak lelaki yang nakal [jim-alif-ha-ta] hahaha… Dia paling suka mengacau Dahlia. Gurauannya menyebabkan gadis itu mendapat parut seumur hidup di bawah wajahnya. Di saat bertemu kembali dengan Dahlia, parut itu masih kekal di situ dan tika ini ada rasa yang menjalar. Dan buat pertama kalinya, Wadi telah jatuh cinta. Cinta pada si Dahlia yang biasa-biasa tu.

Dahlia kecewa kerana gagal menyelamatkan harta keluarganya. Wadi pula muncul dengan lamaran yang mengejutkan! Memang banyak perbuatan Wadi yang tak disangka-sangka hingga kata-kata "Wadi ni la" meniti di bibir Dahlia. Cerita ini tidak terasa kosong. Ada ilmu tentang sejarah arkeologi di Perak dan Pahang juga tak lupa jenis2 teh hik3 lalala5

Novel kelapan NOOR SURAYA mengajak anda membantu Putri Dahlia Megat Qais menguruskan Syarikat Teh Timor di Tanah Rata. Silalah nasihati dia, yakinilah dia bahawa tawaran Wadi Hannan itu cumalah satu pesona, dan usahlah terpesona!

Happy reading (^-<)

Selasa, 25 Ogos 2009

Kau Yang Istimewa

8:16 PG 0 Comments

JUDUL: KAU YANG TERISTIMEWA
PENULIS: ALIFAH JUHAIDA
TERBITAN: BUKU PRIMA SDN BHD



~ Rasaku… ~

Cerita ini berkisar tentang perhubungan yang diatur oleh keluarga. Alahai, asyik2 cerita yang sama hahaha Tapi takpe, aku layan je cerita ni. Lagipun kisah ini banyak berlatarkan kapal. Kan ke aku suka dengan kapal? Lain je bunyinya hik3 lalala5

Ia tentang Sarah Darleena, gadis cantik yang keras kepala. Bila mengetahui yang dirinya akan dikahwinkan dengan Zarul, anak kepada rakan ayahnya. Dia memberontak. Mana mungkin perkahwinan itu akan terjadi tanpa rasa cinta? Zaman moden lah, family planning ni letak tepi!

Zarul pula lelaki yang cukup memahami. Walau tanpa rasa cinta, kerana keluarga dia turutkan. Niatnya nekad untuk mencuri hati si Sarah. Dan bila tiba saat perkahwinan mereka, Sarah menghilangkan diri!

Jauh membawa diri dia berjumpa dengan Riezman. Kawan kepada Fatin dan Shahril. Mereka semua bercuti menaiki kapal mewah. Ha yang ni aku suka hik3 lalala5 Cuma rasanya kalau diceritakan dengan lebih terperinci tentang setiap sudut kapal, ia akan menjadi lebih menarik.

Ada banyak kisah yang terjadi sewaktu pelayaran mereka. Apa yang pasti Sarah-Riezman bukanlah sebulu. Ada banyak pertengkaran antara mereka sehinggalah berlakunya tragedi penculikan Sarah. Dan juga cerita Sarah dan Riezman yang terdampar di sebuah pulau yang sunyi. Ha, apa yang terjadi selepas itu? Dan andai si Sarah benar-benar jatuh cinta dengan Riezman, di mana letaknya Zarul sebagai sang suami?

Ps: Star Cruise takde CCTV ke? Tak kan sewenang2nya kapal sebesar itu boleh dipecah masuk oleh 2 orang penculik amatur?

Happy reading (^-<)

Sakitnya Sayang

8:12 PG 0 Comments

JUDUL: SAKITNYA SAYANG
PENULIS: NORHAYATI BERAHIM
TERBITAN: NB KARA SDN BHD



~ Rasaku… ~

Novel Kak Yati ini aku khatamkan dalam masa sehari hik3 lalala5… mungkin saja sebab aku suka dengan jalan ceritanya. Ia membuatkan aku rasa sayang nak meninggalkan novel ini separuh jalan.

Tema kekeluargaan sememangnya amat dekat dengan penulis ini. Malah rasanya aku rasa ia adalah trademark Kak Yati. Di samping pembangunan watak yang cukup berkesan. Cuma rasanya aku lebih tertarik pada Reza. Aku tak tahu sama ada cerita ini heronya Reza atau pun si Firdaus. Kalau nak dibandingkan, watak Reza lebih menonjol. Mungkin saja ia ada berkait rapat dengan watak si heroin – Marlia.

Ia kisah tentang hubungan abang-adik antara Marlia dan Reza. Si adik yang menjadi tempat abang mencurah rasa, berkongsi saat indah dan pahit. Si adik yang terlalu memahami dan si abang yang sungguh mengasihi. Mungkin kerana sikap kebergantungan ini menyebabkan si abang hilang punca. Dia perlukan si adik senantiasa disisinya. Reza perlukan Marlia sebagai bayangnya.

Marlia pula anak bongsu yang agak keras. Sering saja melawan ayahnya, Syed Jabar hingga dirinya jadi begitu jauh dengan ayah sendiri. Apatah lagi Syed Jabar kelihatan begitu menjaga Reza. Dia adalah perancang masa depan yang cukup sempurna pada anak sulungnya sehinggakan dia lupa anak itu adalah seorang manusia. Punya hati, punya keinginan sendiri dan kehendaknya adalah cinta Marlia.

Dan di sini berlakulah konflik dalam diri si Reza. Mana mungkin dia dapat berbahagia andai si adik yang menjadi idaman. Apatah lagi Marlia, bila mengetahui punca keretakan rumah tangga si abang sedikit sebanyak adalah kerana sikap si Reza yang sering saja meletakkan dirinya sebagai tanda aras. Adakah ia cinta bila si abang jatuh cinta dengan si adik yang berlainan ibu?

Firdaus atau Darus pula adalah lelaki yang memandu Mercedes A Class hahaha pandai ye nak trick! Watak Darus yang sempoi dalam menawan Marlia tu yang aku suka. Apa lagi rasanya memang Darus ni sukakan Marlia dari dulu lagi. Di saat kali pertama dia melihat si comel Marlia di sisi Reza. Aku juga terbuai dengan lagu Mama alunan si Darus khas untuk ibunya tercinta.

Kesudahannya? Bacalah kerana di sini terselit makna sayang itu. Selain cinta, ada sesuatu yang lebih bermakna.

“Aku pernah merasa betapa sakitnya rasa sayang dan sekarang aku telah dapat merasai betapa indahnya sayang itu”

Happy reading (^-<)

Labels

#prayforGaza (2) A. Darwisy (1) A. Samad Said (1) Abby Gaines (1) Abdul Latip Talib (1) Abdul Rahim Awang (4) Acik Lana (3) Adah Hamidah (2) Adaptasi Novel (7) Addi (1) Adib Zaini (4) Affifudin Omar (1) Afifah (1) Aidil Ryzal (1) Aifa Batrisya (1) Aima Chan (1) Aimi Ainis (1) Aina Emir (3) Ainin Naufal (1) Aireen Aryana (1) Airisz (1) Aisha Hamza (1) Aisya Sofea (3) Alaf 21 (92) Aleya Aneesa (10) Alice Clayton (1) Aliesha Kirana (1) Alifah Juhaida (1) Alina Haizar (2) Aloy Paradoks (1) Amal (1) Amanda Berry (1) Amirul Johari (1) Amiza Anaz (1) Amoi (1) Ana Sofiya (1) Andrew Matthews (2) Andrew McMeel Publishing (1) angelseptember (1) Anis Ayuni (4) Anita Aruszi (9) Anjell (1) Anna Lee (2) Anne Gracie (1) Annur Shanana (1) Anuar Shah (1) Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian (2) Aqram (1) Ar Risalah (4) Ariela Sahimi (6) Arman Jazee (1) Arsha Wee (1) Ash Kun (1) Asmar Shah (1) Athool (1) Atikah Yusof (1) Attokz Dikulgai (2) Aulia Iman (1) Ay Yusof (1) Ayob Kelubi (1) Ayu Emelda (2) Ayumi Syafiqah (1) Azra Aryriesa (1) Badrul Hisham Shari (1) Bahruddin Bekri (5) Ballantine Books (5) Balqissy (1) Bayyinat (2) Berkley Sensation (6) Bes Q Publication (1) Bidayatul H (1) Big Bad Wolf (1) Bikash Nur Idris (3) blogpke (1) Blook (12) Bophairy (2) Bozu (1) BraderLeplep (2) Brigham Young (1) Bukan Penggoda (1) Buku Fixi (22) Buku Prima (25) BukuBlog (11) Bulanhijau (4) C.J. Charmichael (1) Cabaran 50 Novel (61) Carmen Falcone (1) CAT (5) Cerita KLIBF (7) Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam (2) Chef Hanieliza (1) Choppy (1) Christine Merrill (1) Cik Amal Amina (1) Cik Ian (2) Citahrudin (1) Cob Nobbler (2) Comei (2) Creative (19) Ct Zuraimi (2) Cucuratap (2) Damya Hanna (5) Dayang Noor (5) Dewan Bahasa dan Pustaka (3) Dhiya Zafira (9) Diane Gaston (1) Dihsar Ludba Haqifa (1) Diya Nordin (1) Dr Amida Abdul Hamid (1) Dr Shah Ibrahim (1) DuBook Ceritera (3) DuBook Press (3) e-book (62) e-cerpen (6) E-man Sufi (1) e-novel (22) e-Sentral (8) Ednin (1) Eka Faraha (1) Elee Mardiana (2) Elena Reeney (1) Eliyyah (1) Ellis Gee (1) Elzara Hariri (1) Emma Maizura (1) Emy Roberto (3) Entangled Publishing (6) Evelyn Rose (2) Ezza Mysara (2) Fadhli Hamdan (6) Fadzlieo (1) Faisal Tehrani (2) Faizal Sulaiman (3) Faizal Tukimin (1) Fajar Pakeer (11) Farah Husain (5) Farihah Iskandar (1) Fatimah Busu (1) Fatimah Syarha (1) Fatin Nabila (2) Fatrim Syah (1) Fauziah Ashari (2) Faziela (1) Fazley Yaakob (1) Fazlyn Ridz (1) Fdaus Ahmad (3) Feeza (1) Fieyza Fadlina (1) Fikri Kacak (2) Fikri Misti (1) Fitri Hussin (1) Fixi Retro (1) GA Quotes (6) Galeri Ilmu (6) Gallery Books (4) GedeBook (1) Gina Yap Lai Yoong (3) GR 2012 (75) GR 2013 (94) GR 2014 (95) GR 2015 (34) GR 2016 (6) GR 2017 (8) GR 2018 (16) Grup Buku Karangkraf (60) H.M. Tuah Iskandar (1) Habiburrahman El Shirazy (4) Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 (1) Haeqal Zulqarnain (1) Hafizah Iszahanid (1) Hafizul Osman (1) Haliban (1) Hana Qistina (1) Hani Fazuha (5) Hanie (1) Hanina Abdullah (2) Hannah Dhaniyah (1) Hanni Ramsul (4) Hanny Esandra (1) Harlequin Books (4) Haryani Kamilan (1) Hasrul Rizwan (2) Haswida Abu Bakar (2) Hellioz (1) Herna Diana (1) Hezzy Azra (3) Hidayatus (2) Hilal Asyraf (5) Hilmi Lona (1) Hlovate (10) Hodder Stoughton (1) Humaira Bookstore (1) I F I Enterprise (1) Ian Juliana (1) iBook Publication (1) Ida Farisya (1) Idea Kreatif Publication (15) Ika Madera (1) Ilham Bestari Publication (1) Illa Shanahila (1) Ilya Abdullah (1) Imaen (2) Iman Nizrina (2) Iman Xara (2) Imani Hatta (1) Immaz Huda (1) Imran Azmi (1) Indah Iskandar (1) Intens Media (1) Iqbal Syarie (5) Iris Ixora (1) Irma Hasmie (1) Ismi Fa Ismail (1) ITBM (2) Jat (1) Jemari Seni (58) Jennifer Probst (5) Jerilee Kaye (1) Jo (1) Johanna Lindsey (1) John Norafizan (2) JS Adiwarna (12) Ju Asu Ra (1) Jualan Gudang (1) Julie Anne (2) Julie James (4) K Four Publishing (1) Kad Mutiara Minda (1) Kaki Novel (37) Karangkraf (4) KarnaDya (5) Karnival Buku Online (1) Karnival Karangkraf (2) KaryaSeni (19) Kaz Ishak (1) Kelas Buku (1) Kele Moon (1) Keputusan C50B (6) Khadijah Hashim (1) Khairi Mohd (1) Khairul Nizam Khairani (1) Khairulnizam Bakeri (1) Khairyn Othman (2) King International Prize 2010 (1) KLIBF 2011 (5) KLIBF 2012 (2) KLIBF 2013 (1) KLWRF (1) Kristen Proby (2) Kumprinx (1) Kusyi Hirdan (1) Lang Leav (1) Lavendra (1) Leeya Myra (1) Lejen Press (3) Levis Delisya (1) Liana Afiera Malik (1) Lila Vee (1) Lily Haslina Nasir (1) Liyana Zahim (1) Liza Mior Rashdi (1) Lokman Hakim (1) Loose Id LLC (2) Lord Zara (3) Louise Allen (1) Lovenovel (9) Luc Abdullah (1) Lya Zara (1) Lynn Allyna (1) Lynn Dayana (1) M Faridzuan Majid (1) M. Faiz Syahmi (1) M.K. Schiller (1) Ma Lee Chuswan (2) Maisey Yates (2) Mak Su (1) Maki Enjouji (10) Manaf Hamzah (2) manga (10) Manjlara (1) Maria Kajiwa (2) Marissa (2) Marita Conlon-Mckenna (1) Marwati Wahab (2) Masy (1) Mat Luthfi (1) Maya Banks (6) Maya Iris (2) Mazni Aznita (4) Mazni Darwisya (1) Mcjust.lol (1) Meen Zulaikha (4) Melati Publisher (1) Melur Jelita (2) Mendelssohn Levy Publishing (1) Mesbo (1) Miazal Zahra (1) Michelle Willingham (1) Mimie Afinie (2) Mimie Candycane (1) Mini Novella (9) Mirachantek (1) miss eurydice (1) Mona Yanty (1) MPH (1) Mr.K (1) Mrflowermanstudio (1) Muhamad Fazrin (1) Muhammad Fatrim (2) Murni Aqila (2) Must Read (1) N.M. Silber (1) Nadia Khan (3) Nadra Yasmina (1) Nami Cob Nobbler (1) Nasiroh Abdul Rahman (1) Nasron Sira Rahim (1) Nass Alina Noah (1) Nasz (3) Naurah Iman (1) Naza Adlyn (1) Nazawati (1) Nazri M. Annuar (1) Nazurah Aishah (2) NB Kara (18) NHF Media (1) NI Publication (2) Nia Azalea (1) Nina Croft (1) Nir (5) Nirrosette (2) Nisah Haron (1) Nisyah (2) Nizam Sani (1) Nok Wafdi Nik Jaafar (1) Noor Azzahra (1) Noor Suraya (13) Noorfadzillah (1) Nora Ismail (5) Noraz Ikha (2) Norhanisamila (1) Norhayati Abd Malek (1) Norhayati Berahim (23) Norisah A. Bakar (3) Nota Airina (89) Notis Pembetulan (1) Novel Fiksyen Sejarah (1) Novel Grafik (2) Novel Nur (1) Novel Terpakai (2) Nueen (1) Nur Ezzah Amirah (1) Nuraqilah Syuhaida (1) Nurassyi Rashid (1) Nureen Mirza (1) Nuril Bahanudin (1) Nurul Syahida (2) O'Brien Press (1) October (3) Omnific Publishing (1) Owen Slot (1) P. Ramlee (1) Packy Sidique (1) Pameran Buku (1) Paradoks Production (1) Pekan Ilmu (1) PELIT (5) Pena Senja (1) Penerbit Republika (1) Penerbit-X (1) Penerbitan Angkatan Baru (1) Penulis.Sahaja (1) Penulisan Enterprise (1) Penulisan2u (5) Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 (1) Pesta Buku (22) Pesta Buku Kelantan (4) Pesta Buku Selangor (1) Pingu Toha (1) Pitak (2) Pocket Books (2) Popular (1) Poreng Kertas Publication (3) Poyo (1) Printing Problem (1) Promosi (18) PTS (31) PTS BookCafe (1) PTS Fortuna (4) PTS Islamika (1) PTS Litera (9) PTS Millennia (2) PTS One (5) PTS Pop (3) PTS Professional (1) PTS Publications (1) PTS Publishing House (1) PTS Syok-Hallyu Wave (1) Pustaka Islamiyah (2) Puteri Andalas (1) Qaseh Qaisara (1) Qaseh Qistina (1) Que Sera Sera (2) Rabihah Nur Ridhuan (1) Rahimin (1) RAID Studio (1) Raja Faisal (1) Ramlah Abdul Rasid (1) Ramlah Muhamad (1) Ramlah Rashid (3) Ramlee Awang Murshid (17) Read Malaysia (1) Reen (1) Rehan Makhtar (3) Reja (1) Resmanshah (1) Ridhwan [Ridh-One] (2) Ridhwan Saidi (1) Ridhya Iman (1) Rin Ahmad (1) Rina Farizq (1) Rizai Reeani (1) Rizque Publishing (1) Robin Bielman (2) Roman (1) Rose Harissa (17) Rozita Abd. Wahab (1) Ruby Hazri (1) Ryana Adrina (1) Rynsa (1) Saat Omar (1) Saidatul Saffa (2) Saifullizan Tahir (1) Salina Ibrahim (2) Salina Salleh (1) Salleh Kausari (1) Sania Yasmin (2) Sara Aisha (1) Sara Kyoko (1) Sarah Mayberry (1) Sarnia Yahya (8) SeaShell Publishers (2) Sha Ibrahim (1) Shafaza Zara Syed Yusof (1) Shahir (1) Shahirah Khairudin (1) Shahrul Akram (1) Sham Hashim (1) Shamien A. Basit (2) Shamsiah Mohd Nor (1) Shaz Johar (4) Shogakukan (10) Si Manis 17 (4) Silhouette Books (2) Sinaganaga (2) Sindiket Sol-Jah (1) Siti Hazneza Abdul Hamid (1) Siti Jasmina Ibrahim (1) Siti Nur Dhuha (1) Siti Rosmizah (1) Small Cow Productions (1) Smashwords (1) Soltura (1) Sophie Kinsella (1) Suzana Sulaiman (1) Syafie Mahyani (1) Syafiq Aizat (1) Syah Shah (4) Syahirah Ibrahim (1) Syaihan Syafiq (2) Syamnuriezmil (3) Syarikat Muda Osman (3) Syasyaja (1) Syud (6) Syuqri Mustaqim (1) Szalies (1) Teja Elliza (1) Teja Irzara (1) Telaga Biru (3) Tembakau (1) Teratak Kasih (1) Tere Liye (1) Terjemahan DBP (1) Terri Brisbin (1) Thanks Note (2) The Awesome Five (1) The Dial Press (1) TheBentPencil (1) Tok Rimau (2) Top 10 (6) Tulip Ungu (1) Uji Norizqi (1) Ulii Azman (1) Umi Azrini (1) Umi Kalsom (1) Umie Nadzimah (2) Usia GA (4) Ust Amran Md Yusoff (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Vanny Chrisma W. (1) Wan Rohayu (2) Wann Azlan (1) Wise Words Publishing (2) Wordless Wednesday (14) Xarine (1) Xuanza (1) Yusnida Tajuddin (1) Yusry Yusopp (1) Zabrina A. Bakar (2) Zaharah Nawawi (1) Zahazan Mohamed (1) Zamri Mohamad (2) Zamri Zainal Abidin (1) Zan Zarida (1) Zara Aluwi (1) Zaradgreat (1) Zarith (1) Zura Asyfar (1) Zuraidah Othman (1)