Iklan

Aku jarang di blog. Boleh terus ke GA untuk update tentang buku yang dibaca.

Ada beberapa buku nak dijual. Boleh ke sini. Terima kasih :)

Khamis, 31 Oktober 2013

Jodoh Itu Milik Kita

7:54 PG 0 Comments
Jodoh Itu Milik Kita
Sara Aisha

ISBN: 9789670246147
Penerbit: Penerbitan Karyaseni Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Januari 2012
Halaman: 766
Harga: RM26

~ Rasaku… ~

3.5*

Lamanya aku ambil masa untuk baca kisah semudah ini? hahaha

Full review: 30/10/2013

Berborak secara maya dengan Kak Shahzy dan Mai, katanya kisah ini sudah ‘ditayang’kan di kaca TV. Amboi, Rina! Tu pun tak tahu hahaha. But seriously, nasib baik ada informer seperti mereka :))

JIMK punya opening yang cukup tragik. Kudos! Antara sebab kenapa aku mahu baca dan baca kisahnya walaupun kesinambungan selepasnya itu sudah boleh ditebak awal-awal. Tetapi terima kasih cik penulis kerana tidak menjadikan kisah selepas kahwin Dahlia dan Aariz sebagai kisah i-hate-you-hate-me. Tidak.

Sedikit berlainan bila kisah kahwin-terpaksa-tanpa-cinta ini, masing-masing cuba menyesuaikan diri dengan takdir yang tiba-tiba menyatukan masa depan mereka. Tanpa diduga baik Aariz dan Dahlia boleh saling bertoleransi dalam membina hubungan mereka. Give and take. Bukan menyalahkan diri atas ketentuan-Nya. Itu lebih menyenangkan minda. Hati pun jadi tenteram bila tiada kisah sang suami mendera atau memaki-hamun si isteri sesedap rasa.

Adegan-adegan yang mencuit hati antara Aariz dan Dahlia memang sweet. Saling ambil masa untuk menyedari yang cinta sebenarnya sudah terbit di hati. Cuma ya, aku letih dengan adegan tarik tali si Aariz tu. Gayanya dah tak ubah seperti perempuan yang putus harapan. Cett.. mana perginya brutal si Aariz? hohoho

Dan sebenarnya lah kan, bila saja Aariz dikatakan ada sejarah hitam yang menyakitkan. Minda sudah terasa yang Aariz ni ex-taiko hahaha. Sengal! Tapi yalah, Aariz tak sudah-sudah mengatakan yang dia tak layak untuk gadis sebaik Dahlia. Ditambah pula dengan gaya Syafiq yang ada masanya begitu menggeruni abangnya. Manalah aku tak fikir lain. Tapi sejarah Aariz memang menyedihkan. Penulis bijak memanipulasikan kisah Aariz ketika kecil itu. Momennya dilakar dengan baik, haih… terharu jugalah dibuatnya.

Keseluruhannya aku cukup terhibur dengan JIMK. Laras bahasa yang mudah dan santai, plot yang kemas dan tersusun memang menyenangkan para pembaca untuk membacanya dengan sekali hadap.Walaupun mungkin sedikit meleret, tetapi ia ditamatkan dengan baik sekali.

Dan aku harus mengakui kata Dyh, aku jatuh kasihan pada Syafiq. Lelaki itu ada luka yang amat dalam. Menyedarkan aku ada masanya seseorang itu bertindak kerana mahu melindungi hatinya daripada terluka lagi… mungkin dia tak rasional, tapi hatinya. Siapa yang lebih arif tentang hati kalau bukan diri sendiri, kan?

Happy reading (^-<)

Selasa, 29 Oktober 2013

Dendam Ratu Ular

1:43 PTG 2 Comments
Dendam Ratu Ular
Annur Shanana

ISBN: 9789670535418
Penerbit: Buku Prima - Grup Buku Karangkraf
Tarikh Terbit: Oktober 2012
Halaman: 432
Harga: RM18.90

~ Rasaku… ~

Ceritanya buat aku teringat movie Hindi bertajuk Nagin. Tapi ya, ia bukan kisah copy-paste filem Bollywood itu. Tidak, jadi jangan risau :P

Kaira. Menjadi seorang Kaira itu terlalu menyakitkan. Fizikalnya yang separuh cacat dan hodoh jadi bahan hinaan dan cercaan. Kasihan! Anak gadis sekecil itu dilayan seperti sampah. Sudahlah ibu sendiri menggelarkannya sial lalu pergi meninggalkannya, orang luar apatah lagi.

Akibat perbuatan khianat Kalsum yang sudah lama menyimpan dendam terhadap keluarganya, dia sanggup mengupah Daud untuk membakar rumah Kaira. Namun takdir, umur Kaira masih panjang. Sebaliknya nenek kesayangannya yang terbunuh.

Kaira membawa diri. Rasa sedih dan dendam mengawal dirinya. Dan keadaannya itu menyebabkan dia mudah tertewas dengan hasutan Raja Ganerin; raja ular jadian. Syarat dimeterai. Balasannya kini Kaira adalah sang ratu cantik yang berbisa. Sampai sudah saatnya melunaskan dendam. Satu per satu, semua yang pernah menyakitinya harus dihabiskan.

Namun kuasa cinta mengubah Kaira. Keadaannya menjadi sukar. Kerana cinta manusia hanya akan menjadi racun buat dirinya. Bagaimana mahu menolak Rafli, sedang hatinya terbakar dek panahan mata sang lelaki budiman itu? Benarkah kata Raja Ganerin, yang jasad Kaira saja yang masih manusia sedangkan jiwanya sudah lama mati? Pheww… sila-sila dapatkan naskhah ini di pasaran.

Aku suka dengan plot ceritanya yang teratur. Pace pula tidak terlalu tergesa-gesa dan tidak juga lambat. Buat  aku rasa selesa untuk menikmatinya. Penulisnya bijak mengawal suasana, sedikit demi sedikit membina rasa teruja hinggalah ke titik penamatnya.

Laras bahasa yang mudah dan santai. Yalah, ceritanya sudah serius, kalau bahasanya kaku kita pula yang tegang hahaha Dan aku suka dengan mesej tersirat yang ada dalam novel ini. Manusia… bila nafsu mengawal akal. Pertimbangan hilang melayang… hati-hati wahai teman!

Happy reading (^-<)

Suara Tengah Malam

1:40 PTG 0 Comments
Suara Tengah Malam
Maria Kajiwa

ISBN: 9789670535388
Penerbit: Buku Prima - Grup Buku Karangkraf
Tarikh Terbit: September 2012
Halaman: 528
Harga: RM19.90

~ Rasaku… ~

Done! Tapi ini bukan cerita hantu..ohhoi!

Full review: 25/10/2013

Apa yang aku suka tentang buku ni:-

1. Laras bahasa yang menjadi. Maksudku cukup apa adanya.. nak kata Bahasa Melayu Tinggi tak juga tetapi penulis tahu meminimakan bahasa rojaknya.
2. Plot yang mudah dan tersusun. Tak pusing kepala nak faham kerana jalan ceritanya yang smooth.
3. Pengolahan cerita yang baik. Walaupun dalam kategori seram, ianya tak seram sangat. Cuma ada misteri yang buat rasa nak baca dan baca sampai ke titik penamatnya.
4. Menggunakan ‘suara’ sebagai titik mula cerita dan ‘suara’ itu akan membawa ke semua watak ke penghujungnya dengan ending yang superb.
5. Ceritanya bukan anti-klimaks walaupun aku sebenarnya sudah dapat mengagak siapa sebenarnya Sofy dan apa itu ‘suara’ yang menghantui cerita ini bila tiba di pertengahan cerita.
6. Watak-watak yang berkesan. Baik Adam, Rafiq, Mazni mahupun Mak Minah yang misterius. Setiap wataknya diberi ruang yang cukup untuk berkembang. Solid.
7. Kisah masyarakat marhaen dengan masalah sumbang mahram, gengsterisme, dadah dan konflik keluarga. Ya, masalah biasa yang tiada kaitan dengan golongan konglomerat yang punya wang berjuta-juta. Pheww... bosan kot kalau asyik-asyik kisah orang kaya kan?

Hoho..senarai di atas ni cukup la kot sebagai resensi. Aci tak? :P

Ini kali pertama aku baca karya penulis ini. Dan karyanya ini buat aku rasa nak cari ceritanya yang lain. Aku suka kerana ada variasi dalam karyanya, bukan kisah cinta stereotaip seperti novel melayu yang lain.

Kisahnya tentang Adam yang mencari isterinya yang telah diculik tiga tahun lalu. Hasil penyiasatan terbarunya membawa dia ke Melaka. Di sana dia duduk menyewa bilik di sebuah lama yang penuh misteri. Dia bertemu Rafiq, lelaki yang turut menyewa di bilik sebelahnya.

Suara budak kecil yang kerap mereka dengari ketika senja menyanyikan lagu cina menimbulkan tanda tanya. Apa lagi dengan kedinginan Mak Minah bila saja mereka mahu tahu akan kejadian sebenar yang berlaku di rumah lama itu. Kepulangan Mazni; anak sulung Mak Minah yang balik bercuti merupakan titik tolaknya. Tiap yang berlaku ada sebabnya. Dan dengan Mazni, mereka bertiga cuba merungkai tiap persoalan.

Apakah suara yang menghantui malam-malam mereka itu benar-benar hantu? Dan apakah rahsia yang disimpan kemas oleh Mak Minah? Dapatkah Adam menemui isterinya semula? Hanya STM ada jawapannya.

Baca... jangan biarkan anda diselubungi misteri hee :P

Happy reading (^-<)

Selasa, 22 Oktober 2013

Asam Pedas Untuk Dia

12:13 PTG 3 Comments
Asam Pedas Untuk Dia
Nureen Mirza

ISBN: 9789831248270
Penerbit: Alaf 21 - Grup Buku Karangkraf
Tarikh Terbit: Cetakan 4 - 2013
Halaman: 523
Harga: RM21

~ Rasaku… ~

3.5*
Sebenarnya aku suka dengan cover. Comel! Dan tetiba rasa macam lapar pula hahaha

Full review: 22/10/2013

Mengisahkan tentang perkahwinan sembunyi-sembunyi oleh si Ainin Sofiya [Ainin] dan anak majikannya; Ahmad Ziyad [Ziyad]. Itu semua berlaku kerana Ziyad mahu menawarkan bantuan kewangan pada Ainin tetapi si Ainin ni pula tak mahu. Dia tak nak berhutang wang ringgit dengan Ziyad. Tak elok. Takut pula nanti tak mampu dibayar, tergadai body *wink*

Namun atas desakan hidup, mengenangkan dirinya yang bersusah-payah menyara keluarga setelah kematian suaminya, Ainin terpaksa juga menerima lamaran Ziyad. Itu pun ada syaratnya. Ainin harus merahsiakan perkahwinan mereka daripada pengetahuan keluarga dan teman wanita Ziyad. Malah, Ainin juga tidak dibenarkan hamil.

Memang time baca plot lepas kahwin tu, ringan je tangan nak sepak laju-laju si Ziyad tu. Selfish teramat sangat. Cemburu pun bukan main. Dah tahu si isteri tu comel macam anak patung disuruh berlakon bagai. Haihh..kasihan Ainin. Sabar sungguh menjadi isteri lelaki tak sedar diri seperti Ziyad.

Namun sampai bila boleh disorok? Lagi-lagi bila Ainin disahkan mengandungkan anak Ziyad. Mana mahu diletak kandungan Ainin itu? Salah faham makin menghimpit. Ziyad pula makin membisu. Ke mana arah tuju hubungan mereka berdua? Ha.. baca-baca. Sila-sila.

Tajuknya tu ada kaitan dengan makanan kegemaran Ziyad. Asam pedas masakan Ainin. Tu yang buat Ziyad gila bayang hahaha Satu keluarga Ziyad sukakan air tangan Ainin tu. Malah aku sendiri tak sangka mudahnya keluarga Ziyad terima Ainin tu... ha tu lah Ziyad rahsia-rahsia sangat!

Secara peribadi, ini cerita comel yang ada ending yang manis. Ada part yang pedas-pedas, ya lah dah lauknya asam pedas tak kan la semuanya manis saja! hihihi.. Lagipun, penulisnya adalah antara penulis senior yang sudah arif dalam menata lenggok bahasanya. Jadi, mudah saja aku hanyut. Dan ya, sebagai penulis senior, beliau tahu apa yang perlu dan tak perlu dalam novelnya.

Happy reading (^-<)

Jumaat, 11 Oktober 2013

Gemersik Kalbu

8:08 PG 2 Comments
Gemersik Kalbu
Anis Ayuni

ISBN: 9831241878
Penerbit: Alaf 21 - Grup Buku Karangkraf
Tarikh Terbit: 2005
Halaman: 584
Harga: RM18

~ Rasaku… ~

Buku lama yang dijumpai semula dan diulang baca. Kebetulan di GR, buku ini tiada lagi dalam rak ‘Read’. Ha, memang elok sangatlah tu :D

Duka yang ditanggung Raihana masih parah. Entah kan bila akan susutnya. Pemergian Abang Wan; tunang tersayang meragut kesemua hatinya. Hingga dia menolak sesiapa saja yang hadir dalam hidupnya. Namun, jejaka serabai yang seorang itu tidak pernah peduli. Sufian tegar ditolak berulang kali, tapi hajat nak menyunting Raihana tak akan dilupakan.

Raihana Vs Sufian. Pasangan ini berkahwin kerana suatu kejadian. Haihh... memang si Sufian tu patut kena luku laju-laju. Ada ke buat plan yang entah apa-apa tu? Hailoh... tapi apakan daya, by hook or by crook Sufian tetap mahukan Raihana sebagai isteri. Tak mahu dah yang lain. Titik.

Perkahwinan mereka tak seperti pasangan lain. Raihana sering saja mengelak biar pun Sufian tak habis-habis dengan strategi memikatnya. Satu per satu adegan memikat yang buat aku tersenyum. Gigih sungguh Sufian!

Dalam menolak, hati Raihana terusik. Apa lagi yang memuja adalah lelaki yang  halal buatnya. Namun saat hati mahu berkata ya, Sufian berkahwin lagi? Jeng jeng jeng... Raihana oh Raihana! Cepat benar berprasangka. Ha, jadi apa kesudahan pasangan tak sejoli ini? *wink*

Walaupun ini buku lama, feel tu masih ada. Rerama masih sudi berterbangan, membuat aku terbuai-buai dengan kisah cinta romantik ini. Barangkali kerana bahasa puitisnya. Penulis senior seperti Anis Ayuni memang tak perlu disangkal lagi akan kehebatan gaya bahasa dan teknik penceritaannya. Sungguh menusuk kalbu.

Dan ya, kerjaya Raihana sebagai cikgu tu pernah buat aku memasang cita-cita mahu bergelar guru. Dulu lah... hihihi :P

Ps: Tiada gambar buku sebab lupa nak snap hari tu hahaha

Happy reading (^-<)

Isnin, 7 Oktober 2013

Kau Kekasih Gelapku

10:23 PG 4 Comments
Kau Kekasih Gelapku
Que Sera Sera

ISBN: 9789671192559
Penerbit: Idea Kreatif Publication
Tarikh Terbit: September 2013
Halaman: 566
Harga: RM23

~ Rasaku… ~

Ideanya fresh. Quite entertaining. Tapi... aku rasa kosong. Maaf!

**review panjang? Nanti-nanti haha

Full review: 07/10/2013

Memikirkan genre dark fantasy romance, hati sudah melompat-lompat gembira. Ya, kita jarang ada genre sebegini. Balik-balik kisah kahwin paksa, kahwin paksa... dan kahwin paksa *wink*

Rihanna dan Ayuna. Dua beradik kembar yang supernatural. Kedua-duanya lahir daripada penyatuan kaum Nian dan Demon. Seorang tercampak ke dunia manusia, yang seorang lagi dijaga rapi oleh kaum Shaman. Bila Rihanna hilang dan berubah menjadi Demon keseluruhannya, watak Ayuna mengambil tempat. Bunyinya menarik kan?

Ya, aku tak nafikan. Namun seiring pembacaan, graf kegembiraan aku jatuh sikit demi sikit. Mungkin faktornya adalah aku sendiri. Ya, aku kolot. Tapi itulah aku. Ada beberapa perkara yang aku rasa ianya diceritakan terlalu bebas dan kelihatan “tak ada apa-apa pun, ianya perkara biasa.”

Apa pun ya, aku masih enjoy membaca. Mungkin kerana karyanya yang unik walaupun ada pelbagai watak yang dilontarkan. Pembaca tak akan mudah keliru, sebaliknya akan rasa mahu lebih dan lebih lagi. Hingga mungkin tak sedar sudah hampir ke penamatnya.

Aku suka Ryuu dan Darius. Ryuu sang Nian yang gayanya seperti guardian angel. I’m melting! Darius si panglima Demon bermata tajam menikam. Setara aura kedua-duanya. Wah! Terasa aku mahu kedua-duanya sebagai kekasih gelap hikhikhik

Dan aku suka pace ceritanya. Laju. Tidak terlalu meleret dengan perkara yang tidak-tidak. Agak padat dengan kisah permainan Nian-Demon-Shaman-dunia bawah tanah. Menarik. Cuma aku kira ia masih boleh diperkemaskan. Pertarungan antara mereka misalnya, aku mahu aksi yang lebih hebat dan mendebarkan. Yang bisa buat jantung kau berlari kencang tanpa henti.

Akhirnya aku suka keserasian antara Rihanna-Ayuna. Begitu juga dengan pasangan Rihanna-Darius dan Ayuna-Shaqir. Titik keserasian yang tidak dibuat-buat. Aku jadi selesa. Tidak seperti Rihanna yang dipasangkan sebentar dengan Addi, ia nampak agak kekok. Tak begitu masuk dengan jiwa aku. Apa lagi dengan sebab mengapa mereka perlu dikahwinkan. Betul kata Dyh, perasaan teruja aku sebenarnya malap ketika adegan ini.

Ia genre yang agak serius sebenarnya tapi penulis menjadikan ianya ringan dengan menyelitkan unsur-unsur komedi dalam perbualan dan gaya bahasanya. Mungkin kerana sasarannya adalah golongan muda-mudi. Jadi rentaknya perlu kelihatan begitu dan aku tiada masalah nak menghadamnya.

Walau apa pun, tahniah atas kelahiran novel sulung ini. Mungkin untuk karya akan datang, boleh dipertimbangkan untuk menyelitkan info dan ilmu. Berhibur tak salah. Tapi lebih indah kan kalau karya kita punya isi untuk dimanfaatkan? Selamat menulis!

Oh, ya! Rasa dan tahap penerimaan kita semua berbeza-beza. Baca dulu. Kemudian buatlah penilaian anda sendiri. Jangan terpengaruh dengan rating yang diberi. Sebab tak semua suka makan belacan, ya tak? Eh! Hahaha :D

Happy reading (^-<)

Terima Kasih Cinta

10:08 PG 4 Comments
Terima Kasih Cinta
Lya Zara

ISBN: 9789670448343
Penerbit: Penerbitan Kaki Novel Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Julai 2013
Halaman: 426
Harga: RM19

~ Rasaku… ~

Ikutkan kisah ini biasa-biasa saja. Tapi masih rasa seronok membacanya kerana ia kisah cinta biasa yang tak memerlukan resepi kahwin paksa di dalamnya.

Amani gadis biasa. Terlalu biasa dan agak kekampungan. Fizikalnya yang kecil molek tetapi agak selekeh itu menyebabkan Zafran sakit mata. Dia perlukan setiausaha yang cun dan pandai bergaya. Bukan seperti Amani yang hari-harinya berbaju kurung dengan kasut sampan. Hailoh! Tak staylo langsung!

Dalam memastikan ‘pemandangan’ cantik dan indah, Zafran sanggup memberi pelbagai elaun untuk Amani. Elaun pakaian + make up. Amani perlu di-make-over sampai cantik. First time seingat aku ada bos yang sebegini. Kelakar walau rasa tak logik sangat hahaha

Bila dah sedap mata memandang, hati mulalah tercuit. Daripada segarang-garang singa jantan, Zafran bertukar menjadi kucing manja terlebih nakal! Amboi! Bukan main lagi pakcik seorang tu. Namun sebenarnya hati dah lama terpaut pada gaya Amani. Gadis naif dan lurus lembut itu punya aura yang cukup kuat. Dia boleh hanyut dengan hanya menatap senyuman manis Amani.

Impian menyunting Amani sebagai isteri tercapai. Si gadis pujaan sudah ada dalam genggaman. Tapi kepulangan Natrah; bekas kekasihnya membuat hati Zafran gundah. Natrah pulang dengan si kecil Emir Luqman. Keletah Emir Luqman mengusik hatinya. Antara kasih dan kasihan, Zafran dalam dilema. Mampukah Amani mengecap bahagia bila Zafran sudah berjanji pada Natrah? Sila dapatkan novel ini untuk kisah selanjutnya :D

Quite refreshing sebab penulis cuba mencipta suasana baru untuk membezakan cerita ini dengan lambakan kisah cinta yang lain. Cubaan yang berjaya sebab aku enjoy menikmatinya. Moga terus diberi idea yang melimpah ruah dalam karya akan datang. Selamat menulis!

Happy reading (^-<)

Blackmailed by the Italian Billionaire

10:05 PG 0 Comments
Blackmailed by the Italian Billionaire
Nina Croft

ISBN: 9789670448343
Penerbit: Entangled Publishing
Tarikh Terbit: Mac 2012
Halaman: 232
Harga: -

~ Rasaku… ~

I thought that I’m in love with the hunk of an Italian - Michael and now Luc Severino [Luc] hahaha

The writing style was good coz I enjoyed every single thing, though this was a bit cliche romance. But the plot was pretty good and the characters were great. I loved to see Olivia and Luc, they were so likeable.

I liked Luc. Hmm… supposed I fell in love with Luc from the beginning. Smoking hot alpha hero. Rouge and gentleman at the same time. Wow! He was a billionaire, therefore he was very controlling and possessive.

Olivia just sweet likes a candy! LOL! She was too naive but not stupid, complete contrast to Luc. But I thought that’s what made the chemistry between them was just brilliant.

There were some suspense and the mystery with Olivia’s dad’s past. I need some explanations. What does actually happen between Jimmy Brent and Luc?

But other than that, this was an addicting read. I couldn't put it down. The couple was sizzling! Full. Stop.

Happy reading (^-<)

Selasa, 1 Oktober 2013

Nota Airina: Sweet Like Candy!

1:47 PTG 0 Comments

Gambar asal [my GR]

You're really sweet. Macam mana tak nak approve kalau bagi ayat jiwa-jiwa begini hahaha ;P

Terima kasih.
Terima kasih kalian yang selalu ada. Membaca dan menghayati apa saja yang aku tulis walau rasa kita berbeza.
Aku sayang ketat-ketat. Semuanya! *hug+kisses*

Ps: Aku rasa terkena mood touching. Rasa macam #retis hihihi

Happy reading (^-<)

...Hujan Pun Menari

9:08 PG 0 Comments
...Hujan Pun Menari
Norhayati Berahim

ISBN: 9789675229176
Penerbit: NB Kara Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Oktober 2010
Halaman: 892
Harga: RM29.50

~ Rasaku… ~

3.5*
Not so bad, tapi aku rasa tak puas bila dah khatam buku ni *wink*

Full review: 30/09/2013

Kenapa aku suka penulis ini kerana beliau tak pernah kering idea dalam mengangkat martabat wanita. Membuat kita merasa betapa hebatnya menjadi kaum hawa. Bersyukur, bukan mudah nak jadi wanita. Hatinya berderai seribu tapi masih bisa memaafkan. Sakitnya bagai nak terpisah nyawa dari badan tapi jiwa masih cukup kental, tak mudah goyah. Hebatnya kuasa wanita. Dalam lembut mengayun buaian, dia bisa menggoncang dunia.

Dan dalam kisah kali ini, NB mengupas rasa hati bila dimadukan. Bagaimana seorang Cikgu Ara menguruskan rasa hatinya. Redha dan pasrah. Bukan mudah tapi aku cukup tersentuh dengan Cikgu Ara. Dalam kepayahan menempuh hari-harinya selepas dimadukan, dia sebenarnya bahagia. Ada anak-anak yang cukup mengerti. Jatuh bangunnya, si suami tetap ada cuma masa untuknya bukan lagi hak milik totalnya.

Aku kagum dengan ketabahan Cikgu Ara. Kasih sayang seorang ibu tidak ternilai, tiada tolok bandingnya. Dan secara peribadi, aku lebih menyukai kisah Cikgu Ara daripada cerita Muna hihihi ;P

Namun cerita ini sebenarnya lebih kepada Muna. Anak sulung Cikgu Ara yang berkongsi cerita hal ayahnya yang bermadu. Rasa amarah pada ayah mudah dipadam kerana kasih ayah pada keluarga tak pernah kurang. Malah ayahnya sering saja menutur kata maaf pada Muna kerana melukakan hati anak gadisnya itu. Inilah yang Muna pelik, entah apa yang dicari oleh ayahnya.

Seiring perjalanan hidup Muna, dia mengerti ibunya perlukan dia di sisi. Apa lagi tika ayah pergi meninggalkan mereka. Muna membesar dengan tanggungjawab yang cukup berat di bahu. Menjadikan dia sang anak yang kental jiwa raganya. Tiap ujian dan cabaran hidup, dia bisa merentasinya.

Novel ini tebal tapi cukup berisi. Ada banyak pengajaran tentang kehidupan yang bisa dikutip. Buat kita mengerti hidup tak selalunya indah, tapi di sebalik hujan yang menitis... Tuhan beri kita pelangi. Indah kan aturan Tuhan?

Happy reading (^-<)

The Marriage Mistake [Marriage to a Billionaire #3]

9:04 PG 0 Comments
The Marriage Mistake [Marriage to a Billionaire #3]
Jennifer Probst

ISBN: 9781476717548
Penerbit: Gallery Books
Tarikh Terbit: October 2012
Halaman: 205
Harga: -

~ Rasaku… ~

I thought this series was the most appealing romance so far. At the beginning, I feel like, "I want to read more and more!". LOL.

I loved the story, though it was bit cliche. I knew it, but I don’t give a damn! hahaha Maybe because it touched my heart from the beginning. Something that seems realistic for me. A young girl had crush with her brother’s best friend. Time flies, now the crush had turned out to love.

I’m bit surprised with Carina. Instead of quiet and shy girl, she changed to a confident and sexy woman in this series. Though Max playing hard to get, she eager to do anything she can to captivate Max. But at the end, love conquer all. Yeah, cliche.. But I loved to see Carina and Max together. Such a great couple. Absolutely perfect to each other.

I adored Mama Conte. She just a great mastermind. How she trapped her son; Michael to wed Maggie. Then she caught Max and Carina and blackmailed them to get married. Genius! As what they say, mother knows best.

I can’t wait to see how the love spell worked for Julietta. *wink*

Happy reading (^-<)

Akan Ku Tunggu

9:01 PG 0 Comments
Akan Ku Tunggu
Sania Yasmin

ISBN: 9789831246078
Penerbit: Alaf 21 - Grup Buku Karangkraf
Tarikh Terbit: November 2010
Halaman: 525
Harga: RM19.90

~ Rasaku… ~

Macam baru je baca karya tulisan Kak Sarnia.. tup tup ada lagi bukunya. Cuma kali ini keluaran Grup Buku Karangkraf [baca: Alaf 21]. Dan setakat yang aku perasan, kalau dengan penerbit yang ini hero semuanya hampeh sikit. *wink*

Syamil padaku bukan jenis lelaki pujaan ramai. Walau mungkin dia sentiasa dihimpit gadis-gadis cantik, baginya perempuan itu tak ubah seperti lampin pakai buang. Dah puas boleh campak macam sampah. Tetapi sejak terpandang Ayu Rihana, dia nekad untuk berubah. Mendekati si gadis ayu itu bukannya senang. Dia perlu jadi lelaki sebaik-sebaik alam.

Perhubungan rapat antara keluarga memang memudahkan langkah Syamil. Kata saja pada ayah bonda, terus rombongan meminang dihantar. Tanpa bantahan, Ayu harus menerimanya. Kasihan Ayu! Walau hati sudah terpaut pada Paksu sendiri; adik ibu tirinya, kehendak keluarga diturutkan.

Sebenarnya aku faham situasi Datin Noraini. Diluah mati emak, ditelan mati bapa. Dia tahu yang Taufik itu sebenarnya sebaik-baik pasangan buat Ayu tapi memikirkan keadaan, dia tegar melukakan ke semuanya. Memang agak awkward kot bila adik sendiri jadi anak menantu.

Perubahan Syamil ada pasang surutnya. Ugutan daripada bekas kekasih buat Syamil kembali kepada zaman liarnya. Berfoya-foya dan bersosial hingga lewat pagi. Hati sang isteri ingin dijaga, tapi dalam masa yang sama masih berteman mesra dengan perempuan lain. Alahai!

Kasihan Ayu. Rumah tangga tak habis-habis dilanda badai. Satu per satu kesabarannya teruji. Bertahankah hatinya?

Kalau beremosi seperti aku, rasanya ini memang bukan buku pilihan untuk anda. Mujur ada happy ending, kalau tak memang aku debik si Syamil tu. Eh! hahaha ;P

Happy reading (^-<)

Labels

#prayforGaza (2) A. Darwisy (1) A. Samad Said (1) Abby Gaines (1) Abdul Latip Talib (1) Abdul Rahim Awang (4) Acik Lana (3) Adah Hamidah (2) Adaptasi Novel (7) Addi (1) Adib Zaini (4) Affifudin Omar (1) Afifah (1) Aidil Ryzal (1) Aifa Batrisya (1) Aima Chan (1) Aimi Ainis (1) Aina Emir (3) Ainin Naufal (1) Aireen Aryana (1) Airisz (1) Aisha Hamza (1) Aisya Sofea (3) Alaf 21 (92) Aleya Aneesa (10) Alice Clayton (1) Aliesha Kirana (1) Alifah Juhaida (1) Alina Haizar (2) Aloy Paradoks (1) Amal (1) Amanda Berry (1) Amirul Johari (1) Amiza Anaz (1) Amoi (1) Ana Sofiya (1) Andrew Matthews (2) Andrew McMeel Publishing (1) angelseptember (1) Anis Ayuni (4) Anita Aruszi (9) Anjell (1) Anna Lee (2) Anne Gracie (1) Annur Shanana (1) Anuar Shah (1) Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian (2) Aqram (1) Ar Risalah (4) Ariela Sahimi (6) Arman Jazee (1) Arsha Wee (1) Ash Kun (1) Asmar Shah (1) Athool (1) Atikah Yusof (1) Attokz Dikulgai (2) Aulia Iman (1) Ay Yusof (1) Ayob Kelubi (1) Ayu Emelda (2) Ayumi Syafiqah (1) Azra Aryriesa (1) Badrul Hisham Shari (1) Bahruddin Bekri (5) Ballantine Books (5) Balqissy (1) Bayyinat (2) Berkley Sensation (6) Bes Q Publication (1) Bidayatul H (1) Big Bad Wolf (1) Bikash Nur Idris (3) blogpke (1) Blook (12) Bophairy (2) Bozu (1) BraderLeplep (2) Brigham Young (1) Bukan Penggoda (1) Buku Fixi (22) Buku Prima (25) BukuBlog (11) Bulanhijau (4) C.J. Charmichael (1) Cabaran 50 Novel (61) Carmen Falcone (1) CAT (5) Cerita KLIBF (7) Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam (2) Chef Hanieliza (1) Choppy (1) Christine Merrill (1) Cik Amal Amina (1) Cik Ian (2) Citahrudin (1) Cob Nobbler (2) Comei (2) Creative (19) Ct Zuraimi (2) Cucuratap (2) Damya Hanna (5) Dayang Noor (5) Dewan Bahasa dan Pustaka (3) Dhiya Zafira (9) Diane Gaston (1) Dihsar Ludba Haqifa (1) Diya Nordin (1) Dr Amida Abdul Hamid (1) Dr Shah Ibrahim (1) DuBook Ceritera (3) DuBook Press (3) e-book (62) e-cerpen (6) E-man Sufi (1) e-novel (22) e-Sentral (8) Ednin (1) Eka Faraha (1) Elee Mardiana (2) Elena Reeney (1) Eliyyah (1) Ellis Gee (1) Elzara Hariri (1) Emma Maizura (1) Emy Roberto (3) Entangled Publishing (6) Evelyn Rose (2) Ezza Mysara (2) Fadhli Hamdan (6) Fadzlieo (1) Faisal Tehrani (2) Faizal Sulaiman (3) Faizal Tukimin (1) Fajar Pakeer (11) Farah Husain (5) Farihah Iskandar (1) Fatimah Busu (1) Fatimah Syarha (1) Fatin Nabila (2) Fatrim Syah (1) Fauziah Ashari (2) Faziela (1) Fazley Yaakob (1) Fazlyn Ridz (1) Fdaus Ahmad (3) Feeza (1) Fieyza Fadlina (1) Fikri Kacak (2) Fikri Misti (1) Fitri Hussin (1) Fixi Retro (1) GA Quotes (6) Galeri Ilmu (6) Gallery Books (4) GedeBook (1) Gina Yap Lai Yoong (3) GR 2012 (75) GR 2013 (94) GR 2014 (95) GR 2015 (34) GR 2016 (6) GR 2017 (8) GR 2018 (16) Grup Buku Karangkraf (60) H.M. Tuah Iskandar (1) Habiburrahman El Shirazy (4) Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 (1) Haeqal Zulqarnain (1) Hafizah Iszahanid (1) Hafizul Osman (1) Haliban (1) Hana Qistina (1) Hani Fazuha (5) Hanie (1) Hanina Abdullah (2) Hannah Dhaniyah (1) Hanni Ramsul (4) Hanny Esandra (1) Harlequin Books (4) Haryani Kamilan (1) Hasrul Rizwan (2) Haswida Abu Bakar (2) Hellioz (1) Herna Diana (1) Hezzy Azra (3) Hidayatus (2) Hilal Asyraf (5) Hilmi Lona (1) Hlovate (10) Hodder Stoughton (1) Humaira Bookstore (1) I F I Enterprise (1) Ian Juliana (1) iBook Publication (1) Ida Farisya (1) Idea Kreatif Publication (15) Ika Madera (1) Ilham Bestari Publication (1) Illa Shanahila (1) Ilya Abdullah (1) Imaen (2) Iman Nizrina (2) Iman Xara (2) Imani Hatta (1) Immaz Huda (1) Imran Azmi (1) Indah Iskandar (1) Intens Media (1) Iqbal Syarie (5) Iris Ixora (1) Irma Hasmie (1) Ismi Fa Ismail (1) ITBM (2) Jat (1) Jemari Seni (58) Jennifer Probst (5) Jerilee Kaye (1) Jo (1) Johanna Lindsey (1) John Norafizan (2) JS Adiwarna (12) Ju Asu Ra (1) Jualan Gudang (1) Julie Anne (2) Julie James (4) K Four Publishing (1) Kad Mutiara Minda (1) Kaki Novel (37) Karangkraf (4) KarnaDya (5) Karnival Buku Online (1) Karnival Karangkraf (2) KaryaSeni (19) Kaz Ishak (1) Kelas Buku (1) Kele Moon (1) Keputusan C50B (6) Khadijah Hashim (1) Khairi Mohd (1) Khairul Nizam Khairani (1) Khairulnizam Bakeri (1) Khairyn Othman (2) King International Prize 2010 (1) KLIBF 2011 (5) KLIBF 2012 (2) KLIBF 2013 (1) KLWRF (1) Kristen Proby (2) Kumprinx (1) Kusyi Hirdan (1) Lang Leav (1) Lavendra (1) Leeya Myra (1) Lejen Press (3) Levis Delisya (1) Liana Afiera Malik (1) Lila Vee (1) Lily Haslina Nasir (1) Liyana Zahim (1) Liza Mior Rashdi (1) Lokman Hakim (1) Loose Id LLC (2) Lord Zara (3) Louise Allen (1) Lovenovel (9) Luc Abdullah (1) Lya Zara (1) Lynn Allyna (1) Lynn Dayana (1) M Faridzuan Majid (1) M. Faiz Syahmi (1) M.K. Schiller (1) Ma Lee Chuswan (2) Maisey Yates (2) Mak Su (1) Maki Enjouji (10) Manaf Hamzah (2) manga (10) Manjlara (1) Maria Kajiwa (2) Marissa (2) Marita Conlon-Mckenna (1) Marwati Wahab (2) Masy (1) Mat Luthfi (1) Maya Banks (6) Maya Iris (2) Mazni Aznita (4) Mazni Darwisya (1) Mcjust.lol (1) Meen Zulaikha (4) Melati Publisher (1) Melur Jelita (2) Mendelssohn Levy Publishing (1) Mesbo (1) Miazal Zahra (1) Michelle Willingham (1) Mimie Afinie (2) Mimie Candycane (1) Mini Novella (9) Mirachantek (1) miss eurydice (1) Mona Yanty (1) MPH (1) Mr.K (1) Mrflowermanstudio (1) Muhamad Fazrin (1) Muhammad Fatrim (2) Murni Aqila (2) Must Read (1) N.M. Silber (1) Nadia Khan (3) Nadra Yasmina (1) Nami Cob Nobbler (1) Nasiroh Abdul Rahman (1) Nasron Sira Rahim (1) Nass Alina Noah (1) Nasz (3) Naurah Iman (1) Naza Adlyn (1) Nazawati (1) Nazri M. Annuar (1) Nazurah Aishah (2) NB Kara (18) NHF Media (1) NI Publication (2) Nia Azalea (1) Nina Croft (1) Nir (5) Nirrosette (2) Nisah Haron (1) Nisyah (2) Nizam Sani (1) Nok Wafdi Nik Jaafar (1) Noor Azzahra (1) Noor Suraya (13) Noorfadzillah (1) Nora Ismail (5) Noraz Ikha (2) Norhanisamila (1) Norhayati Abd Malek (1) Norhayati Berahim (23) Norisah A. Bakar (3) Nota Airina (89) Notis Pembetulan (1) Novel Fiksyen Sejarah (1) Novel Grafik (2) Novel Nur (1) Novel Terpakai (2) Nueen (1) Nur Ezzah Amirah (1) Nuraqilah Syuhaida (1) Nurassyi Rashid (1) Nureen Mirza (1) Nuril Bahanudin (1) Nurul Syahida (2) O'Brien Press (1) October (3) Omnific Publishing (1) Owen Slot (1) P. Ramlee (1) Packy Sidique (1) Pameran Buku (1) Paradoks Production (1) Pekan Ilmu (1) PELIT (5) Pena Senja (1) Penerbit Republika (1) Penerbit-X (1) Penerbitan Angkatan Baru (1) Penulis.Sahaja (1) Penulisan Enterprise (1) Penulisan2u (5) Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 (1) Pesta Buku (22) Pesta Buku Kelantan (4) Pesta Buku Selangor (1) Pingu Toha (1) Pitak (2) Pocket Books (2) Popular (1) Poreng Kertas Publication (3) Poyo (1) Printing Problem (1) Promosi (18) PTS (31) PTS BookCafe (1) PTS Fortuna (4) PTS Islamika (1) PTS Litera (9) PTS Millennia (2) PTS One (5) PTS Pop (3) PTS Professional (1) PTS Publications (1) PTS Publishing House (1) PTS Syok-Hallyu Wave (1) Pustaka Islamiyah (2) Puteri Andalas (1) Qaseh Qaisara (1) Qaseh Qistina (1) Que Sera Sera (2) Rabihah Nur Ridhuan (1) Rahimin (1) RAID Studio (1) Raja Faisal (1) Ramlah Abdul Rasid (1) Ramlah Muhamad (1) Ramlah Rashid (3) Ramlee Awang Murshid (17) Read Malaysia (1) Reen (1) Rehan Makhtar (3) Reja (1) Resmanshah (1) Ridhwan [Ridh-One] (2) Ridhwan Saidi (1) Ridhya Iman (1) Rin Ahmad (1) Rina Farizq (1) Rizai Reeani (1) Rizque Publishing (1) Robin Bielman (2) Roman (1) Rose Harissa (17) Rozita Abd. Wahab (1) Ruby Hazri (1) Ryana Adrina (1) Rynsa (1) Saat Omar (1) Saidatul Saffa (2) Saifullizan Tahir (1) Salina Ibrahim (2) Salina Salleh (1) Salleh Kausari (1) Sania Yasmin (2) Sara Aisha (1) Sara Kyoko (1) Sarah Mayberry (1) Sarnia Yahya (8) SeaShell Publishers (2) Sha Ibrahim (1) Shafaza Zara Syed Yusof (1) Shahir (1) Shahirah Khairudin (1) Shahrul Akram (1) Sham Hashim (1) Shamien A. Basit (2) Shamsiah Mohd Nor (1) Shaz Johar (4) Shogakukan (10) Si Manis 17 (4) Silhouette Books (2) Sinaganaga (2) Sindiket Sol-Jah (1) Siti Hazneza Abdul Hamid (1) Siti Jasmina Ibrahim (1) Siti Nur Dhuha (1) Siti Rosmizah (1) Small Cow Productions (1) Smashwords (1) Soltura (1) Sophie Kinsella (1) Suzana Sulaiman (1) Syafie Mahyani (1) Syafiq Aizat (1) Syah Shah (4) Syahirah Ibrahim (1) Syaihan Syafiq (2) Syamnuriezmil (3) Syarikat Muda Osman (3) Syasyaja (1) Syud (6) Syuqri Mustaqim (1) Szalies (1) Teja Elliza (1) Teja Irzara (1) Telaga Biru (3) Tembakau (1) Teratak Kasih (1) Tere Liye (1) Terjemahan DBP (1) Terri Brisbin (1) Thanks Note (2) The Awesome Five (1) The Dial Press (1) TheBentPencil (1) Tok Rimau (2) Top 10 (6) Tulip Ungu (1) Uji Norizqi (1) Ulii Azman (1) Umi Azrini (1) Umi Kalsom (1) Umie Nadzimah (2) Usia GA (4) Ust Amran Md Yusoff (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Vanny Chrisma W. (1) Wan Rohayu (2) Wann Azlan (1) Wise Words Publishing (2) Wordless Wednesday (14) Xarine (1) Xuanza (1) Yusnida Tajuddin (1) Yusry Yusopp (1) Zabrina A. Bakar (2) Zaharah Nawawi (1) Zahazan Mohamed (1) Zamri Mohamad (2) Zamri Zainal Abidin (1) Zan Zarida (1) Zara Aluwi (1) Zaradgreat (1) Zarith (1) Zura Asyfar (1) Zuraidah Othman (1)