Iklan

Aku jarang di blog. Boleh terus ke GA untuk update tentang buku yang dibaca.

Ada beberapa buku nak dijual. Boleh ke sini. Terima kasih :)

Isnin, 26 Januari 2015

Calon Isteri Putera Mahkota

11:15 PG 0 Comments


Calon Isteri Putera Mahkota
Haliban

ISBN: 9789675426919
Penerbit: Must Read Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Januari 2012
Halaman: -
Harga: -

~ Rasaku… ~

Full review: 26/01/2015

Cerita yang sangat free free free. Amboiii... dah macam apa je hahaha. Tapi yalah, yang pertamanya, ia free kerana dibaca atas talian [baca: online]. Keduanya, cerita ni sangat free daripada konflik yang membunuh jiwa. Ada sedikit unsur saspens, tapi setakat gitu-gitu je, cam di celah gigi. Belum bisa menggetarkan sukma... perghh... bukan main lagi ayatku pagi-pagi Isnin ni hahaha.

Tapi, aku kira ianya sangat sesuai untuk golongan sasarannya. Buat para pembaca si manis 17. Walaupun di akhir-akhir nanti ada sedikit cerita tentang perkahwinan. Tapi ianya setakat pra-pengenalan, masih tidak mencacatkan suasana.

Baik, ini kisah tentang sang putera mahkota dari negara Darwish yang perlu berkahwin atas kepentingan negara. Tengku Muhammad Danish pening kepala, statusnya sebagai sang putera mahkota menyebabkan dirinya tak ramai kawan. Jadi celah mana mahu mencari calon isteri?

Si nenda rupanya ada jalan lain. Sang gadis biasa-biasa bernama Iman Razali dipilih diam-diam. Tapi mana lah tahu rupanya ada insiden kecil antara Danish dan Iman... jeng jeng jeng...

Apa bakal berlaku pada hasrat kerabat diraja tentang perkahwinan segera Danish? Dan, apakah Iman bisa menerima hasrat nenda untuk mengahwini sang putera mahkota? Sila-sila dapatkan di laman PNM. TAPI, mohon bersabarlah kalau ada masalah dalam melayari laman web tersebut ahakss...

Seperti yang aku bilang daripada awal tadi, cerita ini memang sangat straightforward. Namun aku suka dengan sisipan addin yang ada, dibuat dalam kotak comel yang memikat. Ringkas dan mudah hadam.

Dan lagi, bonus untuk para pembaca -- nipis. Ya, bukunya nipis. Selak punya selak dah sampai halaman terakhir. Phewitt...

Happy reading (^-<)

Khamis, 22 Januari 2015

Suzan

11:22 PG 2 Comments


Suzan
Manaf Hamzah

ISBN: 9789839068290
Penerbit: Pustaka Islamiyah
Tarikh Terbit: 2013
Halaman: 744
Harga: RM50

~ Rasaku… ~

Lepas habis ni, aku pergi beli aiskrim dan hadiahkan pada diri sendiri sebab berjaya juga habiskannya walau hanya membaca atas skrin komputer. Daebak Che Rina!

Full review: 22/01/2015

Review terakhir untuk buku-buku 2014! Yayy!

Ini buku kedua Pak Manaf yang aku baca. Stail penulisan yang sama, dan ‘rasa’ yang sama. Hmm, gimana harus aku bilang ya? Tapi membaca karyanya macam mengimbas kenangan lama -- cara orang-orang lama menulis.

Dan satu lagi, unsur misteri yang dilakarkan dalam plot-plotnya. Ada masanya, ia kelihatan mudah tapi ada masa hati tak tenang kalau tak tahu apa yang membuatkan cerita yang santai tetiba bertukar saspens.

Berpaksikan bumi Turki, nampaknya penulis dari mula sudah mengikat aku. Aku bagaikan turut mengembara bersama-sama Rutzem dan Suzan. Menempuh pelbagai halangan dan dugaan, padat dengan aksi yang mendebarkan. Tak disangka, perjalanan mereka sungguh jauh dan berliku.

Dan bila tiba di penghujungnya, aku bagai terkena kejutan eletrik. Shocked! Memang tak terbayang langsung di minda. Kudos penulis!

Aku bersetuju dengan pendapat Ririn. Buat penggemar Historical Romance mungkin boleh cuba baca ini. Siri Highlanders versi orang kita. Menarik dan ada keunikannya tersendiri.

Oh, ya! Ini kan ada sikit-sikit kisah kahwin paksa, antara si Rutzem dan Suzan tapi ya dengan setting yang berbeza.

Happy reading (^-<)

Seteguh Fayqa

10:50 PG 0 Comments


Seteguh Fayqa
Hanina Abdullah

ISBN: 9789670567358
Penerbit: Penulisan2u
Tarikh Terbit: Julai 2014
Halaman: 776
Harga: RM29

~ Rasaku… ~

Rasanya macam aku lompat kijang. Buku kedua tak baca lagi tapi pilih yang ni dulu... mungkin sebab aku ada baca sikit snippet cerita ni di blog penulis.

Full review: 22/01/2015

Masih lagi dalam mood menyelesaikan review yang tertunggak hahaha.

Ternyata Hanina Abdullah adalah antara penulis baru yang aku suka dan tak akan fikir panjang tentang bukunya. Nampak saja, capai dan terus bayar di kaunter.

Dan, jujurnya aku lebih sukakan karyanya yang ketiga ini. Pergolakan rasa seorang Fayqa Lara Lyana [Fayqa] dapat dirasa walau ada ketikanya ‘kosong’ tapi ia masih tak mencacatkan rasa itu. Ditambah pula dengan kehadiran jeneral sengal yang bukan saja mengucar-kacirkan perasaan Fayqa, malah aku jua.

Bukan mudah untuk Fayqa menyusun atur hidupnya bila saja nyawanya hampir turut melayang akibat daripada pergeseran yang dilalui oleh Dzahim. Mahu atau tidak, dia kini perlu duduk sebumbung dengan keluarga Haji Dzulqarnain gara-gara peristiwa hitam itu.

Kalau ikutkan mudah saja ‘berkampung’ di rumah keluarga tuan haji yang meriah itu. Tapi, semuanya menjadi tidak mudah bila perlu berdepan dengan Dzariff; si abang Dzahim yang sentiasa berprasangka dengan Fayqa. Yalah, tiba-tiba seorang gadis yang entah dari mana masuk ke dalam keluarganya, memanglah dia tak memahaminya.

Tapi dalam pada itu, ada getar yang melanda. Fayqa dan kemisteriannya mengikat rasa. Namun sukar untuknya menebak perasaan Fayqa yang agak keras itu. Cuma nasib amat menyebelahinya. Si gadis idaman berjaya disunting menjadi isteri. Yay!

Maka bermulalah segala-galanya. Konflik datang sikit demi sedikit. Yang aku suka, seperti novel terdahulu watak heroin selalunya cekal dan keras hati. Begitu juga dengan adanya watak-watak sampingan yang menceriakan suasana. Adik-beradik si jeneral sengal yang boleh tahan havoc-nya. Funny!

Aku tutup buku dengan senyum yang meleret di bibir. Kudos Hanina!

Happy reading (^-<)

Seducing Lauren

10:46 PG 0 Comments
Seducing Lauren
Kristen Proby

ISBN: 9781476759371
Penerbit: Pocket Books
Tarikh Terbit: Ogos 2014
Halaman: 325
Harga: -

~ Rasaku… ~

Full review: 22/01/2015

I thought that I loved this one more than the first book in this series hehe...

A very simple storyline -- Ty; Josh’s best friend helping Lauren after she gets sued by her ex-husband. But, Ty in the other hand turns her downs because he wants Lauren, and that would be a conflict if Lauren was his client. But its not going easy for Ty, especially when he need to win Lauren’s heart and trust.

I can’t wait for the next series – Jill and Zach *wink*

Happy reading (^-<)

Loving Cara

10:45 PG 0 Comments
Loving Cara
Kristen Proby

ISBN: 9781476759005
Penerbit: Pocket Books
Tarikh Terbit: Januari 2014
Halaman: 384
Harga: -

~ Rasaku… ~

Cowboy hero? Pheww... don't remember when the last time I've read them.

Full review: 22/01/2015

I love the setting. Well, cowboy-ranch-vice-versa. But, please do something with the cover. Pheww...

Ok, the story very sweet but slightly predicable in some moments. I liked the lovebird -- Josh & Cara. Surprisingly, both characters were well-developed by the author. And, the supporting characters, especially Seth, really hooked me.

Happy reading (^-<)

Happy Marriage?! Vol 10

10:43 PG 0 Comments
Happy Marriage?! Vol 10
Maki Enjouji

ISBN: 9782820305459
Penerbit: Shogakukan
Tarikh Terbit: 2012
Halaman: 192
Harga: -

~ Rasaku… ~

Full review: 22/01/2015

Yayyy! Happy couple in the house!

Okayyy, lega sudah. Aku sudah berjaya melengkapkan kesemuanya. Segala apa yang berlaku sudah tiba di penghujungnya. Hokuto sudah kembali, dengan ‘kemenangan’ di tangan. Dan, Chiwa sang isteri yang setia menanti si cinta hatinya kembali. Happy ending untuk semuanya. Yay!

Ps: Masih menyelesaikan review tertunggak hoho..

Happy reading (^-<)

Happy Marriage?! Vol 9

10:42 PG 0 Comments
Happy Marriage?! Vol 9
Maki Enjouji

ISBN: 97892820304636
Penerbit: Shogakukan
Tarikh Terbit: 2012
Halaman: 192
Harga: -

~ Rasaku… ~

Full review: 22/01/2015

Masih menaip review yang tertunggak hahaha.

Okayyy... kali ni rentetan daripada siri yang sudah, rupanya Hokuto bukan sengaja menghilangkan diri tapi ada beberapa perkara yang perlu dia uruskan dengan caranya yang tersendiri.

Kasihan Chiwa! Tapi aku rasa memang itu sikap sang lelaki. Selagi mampu, mereka akan berusaha menyelesaikan segala-galanya dengan cara mereka tersendiri.

Haihhh... orite. Sambung ke siri seterusnya, siri penamat untuk manga ini.

Happy reading (^-<)

Labels

#prayforGaza (2) A. Darwisy (1) A. Samad Said (1) Abby Gaines (1) Abdul Latip Talib (1) Abdul Rahim Awang (4) Acik Lana (3) Adah Hamidah (2) Adaptasi Novel (7) Addi (1) Adib Zaini (4) Affifudin Omar (1) Afifah (1) Aidil Ryzal (1) Aifa Batrisya (1) Aima Chan (1) Aimi Ainis (1) Aina Emir (3) Ainin Naufal (1) Aireen Aryana (1) Airisz (1) Aisha Hamza (1) Aisya Sofea (3) Alaf 21 (92) Aleya Aneesa (10) Alice Clayton (1) Aliesha Kirana (1) Alifah Juhaida (1) Alina Haizar (2) Aloy Paradoks (1) Amal (1) Amanda Berry (1) Amirul Johari (1) Amiza Anaz (1) Amoi (1) Ana Sofiya (1) Andrew Matthews (2) Andrew McMeel Publishing (1) angelseptember (1) Anis Ayuni (4) Anita Aruszi (9) Anjell (1) Anna Lee (2) Anne Gracie (1) Annur Shanana (1) Anuar Shah (1) Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian (2) Aqram (1) Ar Risalah (4) Ariela Sahimi (6) Arman Jazee (1) Arsha Wee (1) Ash Kun (1) Asmar Shah (1) Athool (1) Atikah Yusof (1) Attokz Dikulgai (2) Aulia Iman (1) Ay Yusof (1) Ayob Kelubi (1) Ayu Emelda (2) Ayumi Syafiqah (1) Azra Aryriesa (1) Badrul Hisham Shari (1) Bahruddin Bekri (5) Ballantine Books (5) Balqissy (1) Bayyinat (2) Berkley Sensation (6) Bes Q Publication (1) Bidayatul H (1) Big Bad Wolf (1) Bikash Nur Idris (3) blogpke (1) Blook (12) Bophairy (2) Bozu (1) BraderLeplep (2) Brigham Young (1) Bukan Penggoda (1) Buku Fixi (22) Buku Prima (25) BukuBlog (11) Bulanhijau (4) C.J. Charmichael (1) Cabaran 50 Novel (61) Carmen Falcone (1) CAT (5) Cerita KLIBF (7) Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam (2) Chef Hanieliza (1) Choppy (1) Christine Merrill (1) Cik Amal Amina (1) Cik Ian (2) Citahrudin (1) Cob Nobbler (2) Comei (2) Creative (19) Ct Zuraimi (2) Cucuratap (2) Damya Hanna (5) Dayang Noor (5) Dewan Bahasa dan Pustaka (3) Dhiya Zafira (9) Diane Gaston (1) Dihsar Ludba Haqifa (1) Diya Nordin (1) Dr Amida Abdul Hamid (1) Dr Shah Ibrahim (1) DuBook Ceritera (3) DuBook Press (3) e-book (62) e-cerpen (6) E-man Sufi (1) e-novel (22) e-Sentral (8) Ednin (1) Eka Faraha (1) Elee Mardiana (2) Elena Reeney (1) Eliyyah (1) Ellis Gee (1) Elzara Hariri (1) Emma Maizura (1) Emy Roberto (3) Entangled Publishing (6) Evelyn Rose (2) Ezza Mysara (2) Fadhli Hamdan (6) Fadzlieo (1) Faisal Tehrani (2) Faizal Sulaiman (3) Faizal Tukimin (1) Fajar Pakeer (11) Farah Husain (5) Farihah Iskandar (1) Fatimah Busu (1) Fatimah Syarha (1) Fatin Nabila (2) Fatrim Syah (1) Fauziah Ashari (2) Faziela (1) Fazley Yaakob (1) Fazlyn Ridz (1) Fdaus Ahmad (3) Feeza (1) Fieyza Fadlina (1) Fikri Kacak (2) Fikri Misti (1) Fitri Hussin (1) Fixi Retro (1) GA Quotes (6) Galeri Ilmu (6) Gallery Books (4) GedeBook (1) Gina Yap Lai Yoong (3) GR 2012 (75) GR 2013 (94) GR 2014 (95) GR 2015 (34) GR 2016 (6) GR 2017 (8) GR 2018 (16) Grup Buku Karangkraf (60) H.M. Tuah Iskandar (1) Habiburrahman El Shirazy (4) Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 (1) Haeqal Zulqarnain (1) Hafizah Iszahanid (1) Hafizul Osman (1) Haliban (1) Hana Qistina (1) Hani Fazuha (5) Hanie (1) Hanina Abdullah (2) Hannah Dhaniyah (1) Hanni Ramsul (4) Hanny Esandra (1) Harlequin Books (4) Haryani Kamilan (1) Hasrul Rizwan (2) Haswida Abu Bakar (2) Hellioz (1) Herna Diana (1) Hezzy Azra (3) Hidayatus (2) Hilal Asyraf (5) Hilmi Lona (1) Hlovate (10) Hodder Stoughton (1) Humaira Bookstore (1) I F I Enterprise (1) Ian Juliana (1) iBook Publication (1) Ida Farisya (1) Idea Kreatif Publication (15) Ika Madera (1) Ilham Bestari Publication (1) Illa Shanahila (1) Ilya Abdullah (1) Imaen (2) Iman Nizrina (2) Iman Xara (2) Imani Hatta (1) Immaz Huda (1) Imran Azmi (1) Indah Iskandar (1) Intens Media (1) Iqbal Syarie (5) Iris Ixora (1) Irma Hasmie (1) Ismi Fa Ismail (1) ITBM (2) Jat (1) Jemari Seni (58) Jennifer Probst (5) Jerilee Kaye (1) Jo (1) Johanna Lindsey (1) John Norafizan (2) JS Adiwarna (12) Ju Asu Ra (1) Jualan Gudang (1) Julie Anne (2) Julie James (4) K Four Publishing (1) Kad Mutiara Minda (1) Kaki Novel (37) Karangkraf (4) KarnaDya (5) Karnival Buku Online (1) Karnival Karangkraf (2) KaryaSeni (19) Kaz Ishak (1) Kelas Buku (1) Kele Moon (1) Keputusan C50B (6) Khadijah Hashim (1) Khairi Mohd (1) Khairul Nizam Khairani (1) Khairulnizam Bakeri (1) Khairyn Othman (2) King International Prize 2010 (1) KLIBF 2011 (5) KLIBF 2012 (2) KLIBF 2013 (1) KLWRF (1) Kristen Proby (2) Kumprinx (1) Kusyi Hirdan (1) Lang Leav (1) Lavendra (1) Leeya Myra (1) Lejen Press (3) Levis Delisya (1) Liana Afiera Malik (1) Lila Vee (1) Lily Haslina Nasir (1) Liyana Zahim (1) Liza Mior Rashdi (1) Lokman Hakim (1) Loose Id LLC (2) Lord Zara (3) Louise Allen (1) Lovenovel (9) Luc Abdullah (1) Lya Zara (1) Lynn Allyna (1) Lynn Dayana (1) M Faridzuan Majid (1) M. Faiz Syahmi (1) M.K. Schiller (1) Ma Lee Chuswan (2) Maisey Yates (2) Mak Su (1) Maki Enjouji (10) Manaf Hamzah (2) manga (10) Manjlara (1) Maria Kajiwa (2) Marissa (2) Marita Conlon-Mckenna (1) Marwati Wahab (2) Masy (1) Mat Luthfi (1) Maya Banks (6) Maya Iris (2) Mazni Aznita (4) Mazni Darwisya (1) Mcjust.lol (1) Meen Zulaikha (4) Melati Publisher (1) Melur Jelita (2) Mendelssohn Levy Publishing (1) Mesbo (1) Miazal Zahra (1) Michelle Willingham (1) Mimie Afinie (2) Mimie Candycane (1) Mini Novella (9) Mirachantek (1) miss eurydice (1) Mona Yanty (1) MPH (1) Mr.K (1) Mrflowermanstudio (1) Muhamad Fazrin (1) Muhammad Fatrim (2) Murni Aqila (2) Must Read (1) N.M. Silber (1) Nadia Khan (3) Nadra Yasmina (1) Nami Cob Nobbler (1) Nasiroh Abdul Rahman (1) Nasron Sira Rahim (1) Nass Alina Noah (1) Nasz (3) Naurah Iman (1) Naza Adlyn (1) Nazawati (1) Nazri M. Annuar (1) Nazurah Aishah (2) NB Kara (18) NHF Media (1) NI Publication (2) Nia Azalea (1) Nina Croft (1) Nir (5) Nirrosette (2) Nisah Haron (1) Nisyah (2) Nizam Sani (1) Nok Wafdi Nik Jaafar (1) Noor Azzahra (1) Noor Suraya (13) Noorfadzillah (1) Nora Ismail (5) Noraz Ikha (2) Norhanisamila (1) Norhayati Abd Malek (1) Norhayati Berahim (23) Norisah A. Bakar (3) Nota Airina (89) Notis Pembetulan (1) Novel Fiksyen Sejarah (1) Novel Grafik (2) Novel Nur (1) Novel Terpakai (2) Nueen (1) Nur Ezzah Amirah (1) Nuraqilah Syuhaida (1) Nurassyi Rashid (1) Nureen Mirza (1) Nuril Bahanudin (1) Nurul Syahida (2) O'Brien Press (1) October (3) Omnific Publishing (1) Owen Slot (1) P. Ramlee (1) Packy Sidique (1) Pameran Buku (1) Paradoks Production (1) Pekan Ilmu (1) PELIT (5) Pena Senja (1) Penerbit Republika (1) Penerbit-X (1) Penerbitan Angkatan Baru (1) Penulis.Sahaja (1) Penulisan Enterprise (1) Penulisan2u (5) Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 (1) Pesta Buku (22) Pesta Buku Kelantan (4) Pesta Buku Selangor (1) Pingu Toha (1) Pitak (2) Pocket Books (2) Popular (1) Poreng Kertas Publication (3) Poyo (1) Printing Problem (1) Promosi (18) PTS (31) PTS BookCafe (1) PTS Fortuna (4) PTS Islamika (1) PTS Litera (9) PTS Millennia (2) PTS One (5) PTS Pop (3) PTS Professional (1) PTS Publications (1) PTS Publishing House (1) PTS Syok-Hallyu Wave (1) Pustaka Islamiyah (2) Puteri Andalas (1) Qaseh Qaisara (1) Qaseh Qistina (1) Que Sera Sera (2) Rabihah Nur Ridhuan (1) Rahimin (1) RAID Studio (1) Raja Faisal (1) Ramlah Abdul Rasid (1) Ramlah Muhamad (1) Ramlah Rashid (3) Ramlee Awang Murshid (17) Read Malaysia (1) Reen (1) Rehan Makhtar (3) Reja (1) Resmanshah (1) Ridhwan [Ridh-One] (2) Ridhwan Saidi (1) Ridhya Iman (1) Rin Ahmad (1) Rina Farizq (1) Rizai Reeani (1) Rizque Publishing (1) Robin Bielman (2) Roman (1) Rose Harissa (17) Rozita Abd. Wahab (1) Ruby Hazri (1) Ryana Adrina (1) Rynsa (1) Saat Omar (1) Saidatul Saffa (2) Saifullizan Tahir (1) Salina Ibrahim (2) Salina Salleh (1) Salleh Kausari (1) Sania Yasmin (2) Sara Aisha (1) Sara Kyoko (1) Sarah Mayberry (1) Sarnia Yahya (8) SeaShell Publishers (2) Sha Ibrahim (1) Shafaza Zara Syed Yusof (1) Shahir (1) Shahirah Khairudin (1) Shahrul Akram (1) Sham Hashim (1) Shamien A. Basit (2) Shamsiah Mohd Nor (1) Shaz Johar (4) Shogakukan (10) Si Manis 17 (4) Silhouette Books (2) Sinaganaga (2) Sindiket Sol-Jah (1) Siti Hazneza Abdul Hamid (1) Siti Jasmina Ibrahim (1) Siti Nur Dhuha (1) Siti Rosmizah (1) Small Cow Productions (1) Smashwords (1) Soltura (1) Sophie Kinsella (1) Suzana Sulaiman (1) Syafie Mahyani (1) Syafiq Aizat (1) Syah Shah (4) Syahirah Ibrahim (1) Syaihan Syafiq (2) Syamnuriezmil (3) Syarikat Muda Osman (3) Syasyaja (1) Syud (6) Syuqri Mustaqim (1) Szalies (1) Teja Elliza (1) Teja Irzara (1) Telaga Biru (3) Tembakau (1) Teratak Kasih (1) Tere Liye (1) Terjemahan DBP (1) Terri Brisbin (1) Thanks Note (2) The Awesome Five (1) The Dial Press (1) TheBentPencil (1) Tok Rimau (2) Top 10 (6) Tulip Ungu (1) Uji Norizqi (1) Ulii Azman (1) Umi Azrini (1) Umi Kalsom (1) Umie Nadzimah (2) Usia GA (4) Ust Amran Md Yusoff (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Vanny Chrisma W. (1) Wan Rohayu (2) Wann Azlan (1) Wise Words Publishing (2) Wordless Wednesday (14) Xarine (1) Xuanza (1) Yusnida Tajuddin (1) Yusry Yusopp (1) Zabrina A. Bakar (2) Zaharah Nawawi (1) Zahazan Mohamed (1) Zamri Mohamad (2) Zamri Zainal Abidin (1) Zan Zarida (1) Zara Aluwi (1) Zaradgreat (1) Zarith (1) Zura Asyfar (1) Zuraidah Othman (1)