Iklan

Aku jarang di blog. Boleh terus ke GA untuk update tentang buku yang dibaca.

Ada beberapa buku nak dijual. Boleh ke sini. Terima kasih :)

Jumaat, 28 Mac 2014

Awek Pisang Goreng

4:29 PTG 0 Comments
Awek Pisang Goreng
Syah Shah

ISBN: 9789671192573
Penerbit: Idea Kreatif Publication
Tarikh Terbit: Oktober 2013
Halaman: 504
Harga: RM23

~ Rasaku… ~

2* untuk isi cerita
1* untuk penulisnya :D

Suka bila ada penulis lelaki yang boleh cerita santai & buat aku tersengih sendiri semasa membacanya.

Ps: Kredit to KZ

Full review: 26/03/2014

Bila dah baca karya lain penulis, aku pada mulanya memang susah nak masuk. Mungkin kerana aku lebih menyukai cerpennya. Atau, mungkin sebab aku terganggu dengan monolog dalaman si heronya. Tapi dek kerana ianya menggunakan POV pertama, maka ia banyak menyelamatkan keadaan. 

Tidak dapat tidak, aku teringat pada kisah KSC karya Rehan Makhtar. Masih di pentas yang sama, iaitu kisah sang lelaki yang jatuh cinta pandang pertama pada si gadis belasan tahun. Gaya terlebih sweet itu seakan-akan sama cuma kerana gaya pengolahan penulis menjadikannya comel-santai-sengih-kambing. Lagipun, ini hasil tangan penulis lelaki, tanpa madah pujangga menjadikan ianya lebih mudah hadam. Dan aku suka lah hiperbola yang digunakannya, kena dengan tempat dan gaya.

Konflik yang ada pun tak sampai aku rasa nak luku si pelaku itu laju-laju. Baik kehadiran Dr Maryam dan Khai, bagiku cukup takat celah gigi *wink* Cuma, kasihan juga dengan che Senah bila enche Daus tetiba high pitch hikhikhik

Walaupun disampaikan dalam nada santai dan kelihatan biasa-biasa saja, tapi masih ada yang boleh dikutip. Dan ada juga beberapa part yang makan dalam.. perghh.. Tapi itu kalau kita mahu ambillah, ingatannya diselit dalam nampak-tak-nampak je.

Memang seronok layan novel ni masa tengah serabut kerana takde konflik yang membunuh jiwa. Dan, kalau ikutkan aku boleh beri rating yang lebih banyak tapi ada juga beberapa scene yang aku rasa boleh dikurangkan, itu my personal preference. Apa pun aku tunggu kisah Fawwaz, tak tahu kenapa suka benar aku dengan wataknya :D

Happy reading (^-<)

Selasa, 25 Mac 2014

Hai Darling!

5:30 PTG 4 Comments
Hai Darling!
Badrul Hisham Shari

ISBN: 9789830973586
Penerbit: Galeri Ilmu Sdn Bhd
Tarikh Terbit: April 2012
Halaman: 183
Harga: RM19

~ Rasaku… ~

Betapa tidak seriusnya kita dengan solat. Betapa cuai dan main-mainnya kita terhadap ibadah solat. Bayangkan, usia kita sudah semakin sampai ke penghujung, tapi kualiti solat kita masih macam budak tadika. - pg 164

Perghh..kena setepek! Pheww..pheww..

Full review: 25/03/2014

Pada mulanya aku pilih buku ini kerana aku fikir ianya cerita santai je. Tapi silap, memang silap sendiri kerana suka judge book by its cover *wink*.

Kisahnya memang santai. Macam aku tonton Upin Ipin -- lihat dua beradik tu dengan pelbagai idea untuk bermain, dan dalam mereka bermain tu kita dapat ilmu kan? Ha, begitulah santainya isi cerita buku ini. Tapi ya, santainya bukan kosong semata.

Bukan setakat kisah sang suami isteri, ia merangkumi keseluruhan isi rumah tangga tu. Ada tentang anak-anak dan juga paling penting sekali ilmu ibadah kita. Melengkapkan diri dulu bukan mencari dia untuk saling melengkapi. Allahu Allah! Terasa kerdilnya diri!

Tak mahu cerita banyak. Boleh cari dan baca kisah santai yang padat dengan mesej ini. Sesekali terasa pedih juga bila baca hoho.. mana taknya, banyak yang kena setepek di muka. Pheww..pheww...

Happy reading (^-<)

Rabu, 19 Mac 2014

Di Sisimu Aku

4:23 PTG 4 Comments

Di Sisimu Aku
Fatin Nabila

ISBN: 9789831248126
Penerbit: Alaf 21 – Grup Buku Karangkraf
Tarikh Terbit: September 2012
Halaman: 608
Harga: RM23

~ Rasaku… ~

Dari 3.5*, aku genapkan 4* -- hanya kerana si hero kedua yang 'tertinggal'. Puan penulis, ciptalah kebahagiaan untuk si hero ni, dalam naskhah terbaru, mungkin? ;))

Full review: 18/03/2014

Aku setuju dengan review Sis Norazah, cerita ini pada dasarnya biasa-biasa saja. Tapi ada rasa yang tinggal usai membacanya. Rasa yang dekat di hati, ehem... hahaha :P

Aman & Qeena. Sukarnya menjadi kawan baik bila masing-masing gagal mengawal rasa. Indahnya perhubungan mereka bukan hanya atas tiket persahabatan, tapi ada tali-persaudaraan-kasih-sayang yang menjadikan mereka serasi bersama.

Namun, Aman tak menyangka perhatian yang diberi pada Zeyra mengganggu-gugat perhubungannya dengan Qeena. Keadaan memaksa, bukannya Qeena rela tetapi salah seorang daripada mereka harus berkorban. Memilih antara rasa kasih yang terpendam atau kasih sayang sebuah keluarga. Mana ya yang lebih penting? *wink*

Masa berlalu tapi rasa tetap tinggal dalam hati. Kasihan Qeena! Nampaknya batas waktu tidak memungkinkan dia melupakan Aman. Apatah lagi, kasih sayang dan budi yang dihulurkan oleh keluarga Aman. Cuma, keadaan masih lagi sama. Menyukarkan mereka berdua untuk bersama. Salah faham, tidak mahu berterus-terang punca mereka makin jauh. Tapi, benarkah jauh di mata, dekat di hati? Ha, tu kena baca sendiri.

Padaku watak Qeena cukup sifatnya. Dibantu pula dengan gaya penceritaan dan olahan yang cukup mencengkam jiwa. Begitu juga dengan watak Aman dan Zamir, pastinya. Ya, aku juga suka dengan Zamir tu. Puas dia cuba mengajar Qeena untuk memilih bahagia sendiri, tapi akhirnya dia juga yang mengundur diri. Oppss... terlebih pula hahaha :P Dan ya, watak Zeyra tu memang menjadi. Haihh... mujur dalam novel.

Aku lebih suka novel ini daripada SHN. Dan ya, ada juga pelbagai hujah cinta yang diselitkan. Tapi bila bicara tentang hati, susahnya nak menilai cinta yang mana harus dipegang atau dilepaskan pergi.

Apa pun naskhah ni punya petikan menarik yang boleh dikumpul sebagai quotes. Dan aku kongsikan petikan ayat di bawah. Moga sampai ‘rasanya’ buat kamu semua. ;))


Andai ada masa lalu yang menghalang, belajarlah melupainya. Semua orang ada masa lalu. Masa yang mungkin bukan untuk kita. - pg 397


Happy reading (^-<)

Sepi Tanpa Cinta

4:21 PTG 0 Comments
Sepi Tanpa Cinta
Damya Hanna

ISBN: 9831241622
Penerbit: Alaf 21 – Grup Buku Karangkraf
Tarikh Terbit: Cetakan 11 - 2009
Halaman: 496
Harga: RM18

~ Rasaku… ~

3.5*

Kalau ikutkan, aku dah baca kisah ini dulu. *wink*

Haziqah. Mulanya dia rapuh, tapi semangatnya bisa diraih semula. Ya, walaupun difitnah, pelamin angannya musnah [serius, aku memang ingat lagu ni masa mula baca hahaha], ibu seakan-akan membuangnya, malah sang suami yang baru menikahinya pergi begitu saja... Haziqah boleh melaluinya. Abaikan tangis hibanya, adatlah tu tapi dia masih teguh berdiri. Bukan calang-calang ok. Cuma akhir-akhir cerita, egonya boleh tahan sama dengan sang suami.

Dan aku tahu, hati ibunya; Aminah tu. Bukan dia sengaja berlaku kejam pada Haziqah. Tapi kerana dia seorang ibu, dia mahu yang terbaik untuk anaknya walau mungkin terpaksa membuang anaknya. Yup... tegarnya hati seorang ibu huhuhu *tetiba ingat mak*

Fakrul. Walau mulanya aku mual dengan sikap lelaki ini, tapi kemudiannya aku simpati pula. Itulah, dah ada depan mata tak dihargai. Kan elok bawa berbincang, ini main selamba tuduh tanpa usul periksa. Cemburunya ya ampun! Ha, nasib tak merana badan.

Yusri. Mudahnya lelaki, meletakkan hukum tanpa diselidik. Goyah sungguh cintanya, dan bila sedar kembali memang wajar dia ditolak tepi. Azura tu macam biasalah, watak perempuan antagonis dalam novel Melayu. Tapi rasanya jahat lagi si Melati tu. Memang luar biasa dendamnya pada Haziqah. Part Siti Sakinah, buat aku teringat kisah Zahlia-ibunya dalam Bicara Hati. Ada persamaan sikit.

Isi ceritanya mudah sebenarnya tapi jalan Haziqah tak mudah. Namun janji Allah itu pasti, bahagia itu ada buat insan yang tak pernah mengalah.

Penulis prolifik Alaf 21, sentuhannya tak perlu dipersoalkan. Bagaimana beliau memancing rasa ingin tahu hinggakan aku setia menghadap novel ini dalam masa sehari.

Dan ya, aku masih lagi sedang cuba melengkapkan koleksi peribadiku. Sesiapa nak jual novel-novel DH, boleh contact aku *iklan* hahaha :P

Happy reading (^-<)

Selasa, 18 Mac 2014

Yang Luar Biasa

8:19 PG 2 Comments


Yang Luar Biasa
Hani Fazuha, Farah Husain, Anna Lee, Syah Shah

ISBN: 9789671226728
Penerbit: Idea Kreatif Publication
Tarikh Terbit: Disember 2013
Halaman: 636
Harga: RM27

~ Rasaku… ~

3.5*

Credit to Mai :D

Full review: 17/03/2014

Kredit pada diri sendiri kerana berjaya menghabiskan kisahnya ketika dalam keuzuran hoho :P

Rangkuman 4 buah kisah pendek yang manis-manis belaka tapi taklah terlalu bergula seperti edisi terhad terdahulu.

Yang Luar Biasa -- indah.
Cerita ni aku ukur keindahannya dengan ada konflik dalamnya. Kalau dijadikan novel penuh, pasti ramai yang suka. Cuma aku sedikit terganggu dengan perkataan ‘yang luar biasa’ di setiap perenggan, di setiap bab. Ending agak ‘mengejutkan’. Gitu je ke? Alaaa... baru teringat, ini cerita kontot-kontot ye, che Rina! *wink*

Diary Mrs Ben -- santai.
Tapi aku tak suka si Ben 10 tu hahaha. Bagaimana ya ukuran cintanya? Kata cintakan Sofia setengah mati tapi masih ada masa untuk berpeleseran dengan Fiona [?]. Hmm... tapi takpe, yang penting ada ending manis untuk Ben-Sofia.

My Slurpee Slurp! -- hitam-putih.
Ada aura badboy, I likeee hoho. Tapi aku lebih suka kisah Isteri Soleh Suami Solehah. Mungkin sebab aku baca kisah tu dulu. Cuma ya, ending tu aku suka. Buat yang suka baca bab terakhir, pasti ada rasa tertipu [aku la tu hahaha :P]. Dan aku nampak nama Fawwaz di sini. Wah! Tak sabar mahu baca kisah penuh Fawwaz.

Dear Cinta -- comel.
Suka dengan cara penulis mengawal watak Tasneem & Ariff. Suka bagaimana gigihnya Ariff ‘mengajar’ Tasneem. Ia bukan hanya semata-mata kerana Tasneem, ada rasa yang tertinggal rupanya dalam hati. Dan kisah cinta comel yang diletakkan di halaman terakhir ini adalah pelengkapnya. Sungguh. Manis.

Happy reading (^-<)

Jumaat, 14 Mac 2014

Dari KLCC ke Tanjung Malim

9:40 PG 6 Comments

Dari KLCC ke Tanjung Malim
Fdaus Ahmad

ISBN: 9789671169735
Penerbit: Dubook Ceritera
Tarikh Terbit: April 2013
Halaman: 156
Harga: RM20

~ Rasaku… ~

Lama dalam pegangan bukan sebab tak best, tapi aku terlupa kat mana buku comel ni 'menyelit' hikhikhik

Full review: 14/03/2014

Kalau rasa nak tersengih-sengih boleh cuba buku comel ni. Secomel saiznya, comel lagi isinya hikhikhik

Masih seputar tentang hidup si penulis bersama Cikgu Kuala Kubu dan si Fateem, cuma ada penambahan seorang lagi ahli keluarga. Tahniah! Dan ya, aku terus teringat kes makan di KFC tu. Serius. Bukan sekadar tersengih, nyaris nak tergelak besar tapi terus control cun sebab aku sedang duduk dalam kereta api :P

Isinya masih ringkas. Yalah, ini kan catatan di dinding blog. Walaupun ringkas, masih ada rasa menyengat. Di beberapa halaman, langsung menusuk kalbu. Ia bukan sekadar catatan, tapi ada peringatan yang dikongsi di sebaliknya. Terserah kita untuk mengutipnya atau hanya larut dalam isi cerita dan kemudiannya tutup buku tanpa ‘simpan’ sedikit isi ceritanya.

Kita semua ada pelbagai kisah menarik sejak kecil hinggalah kini. Itu yang dikongsi oleh Fdaus Ahmad. Dan pada mereka yang mahu mengimbau kenangan, silalah ambil ruang untuk membacanya. Ada manis, pahit dan masam-masam manis. Indah! Hidup kita sebenarnya memang cukup indah. Alhamdulillah :))

Ps: Credit to Ajib.

Happy reading (^-<)

Labels

#prayforGaza (2) A. Darwisy (1) A. Samad Said (1) Abby Gaines (1) Abdul Latip Talib (1) Abdul Rahim Awang (4) Acik Lana (3) Adah Hamidah (2) Adaptasi Novel (7) Addi (1) Adib Zaini (4) Affifudin Omar (1) Afifah (1) Aidil Ryzal (1) Aifa Batrisya (1) Aima Chan (1) Aimi Ainis (1) Aina Emir (3) Ainin Naufal (1) Aireen Aryana (1) Airisz (1) Aisha Hamza (1) Aisya Sofea (3) Alaf 21 (92) Aleya Aneesa (10) Alice Clayton (1) Aliesha Kirana (1) Alifah Juhaida (1) Alina Haizar (2) Aloy Paradoks (1) Amal (1) Amanda Berry (1) Amirul Johari (1) Amiza Anaz (1) Amoi (1) Ana Sofiya (1) Andrew Matthews (2) Andrew McMeel Publishing (1) angelseptember (1) Anis Ayuni (4) Anita Aruszi (9) Anjell (1) Anna Lee (2) Anne Gracie (1) Annur Shanana (1) Anuar Shah (1) Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian (2) Aqram (1) Ar Risalah (4) Ariela Sahimi (6) Arman Jazee (1) Arsha Wee (1) Ash Kun (1) Asmar Shah (1) Athool (1) Atikah Yusof (1) Attokz Dikulgai (2) Aulia Iman (1) Ay Yusof (1) Ayob Kelubi (1) Ayu Emelda (2) Ayumi Syafiqah (1) Azra Aryriesa (1) Badrul Hisham Shari (1) Bahruddin Bekri (5) Ballantine Books (5) Balqissy (1) Bayyinat (2) Berkley Sensation (6) Bes Q Publication (1) Bidayatul H (1) Big Bad Wolf (1) Bikash Nur Idris (3) blogpke (1) Blook (12) Bophairy (2) Bozu (1) BraderLeplep (2) Brigham Young (1) Bukan Penggoda (1) Buku Fixi (22) Buku Prima (25) BukuBlog (11) Bulanhijau (4) C.J. Charmichael (1) Cabaran 50 Novel (61) Carmen Falcone (1) CAT (5) Cerita KLIBF (7) Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam (2) Chef Hanieliza (1) Choppy (1) Christine Merrill (1) Cik Amal Amina (1) Cik Ian (2) Citahrudin (1) Cob Nobbler (2) Comei (2) Creative (19) Ct Zuraimi (2) Cucuratap (2) Damya Hanna (5) Dayang Noor (5) Dewan Bahasa dan Pustaka (3) Dhiya Zafira (9) Diane Gaston (1) Dihsar Ludba Haqifa (1) Diya Nordin (1) Dr Amida Abdul Hamid (1) Dr Shah Ibrahim (1) DuBook Ceritera (3) DuBook Press (3) e-book (62) e-cerpen (6) E-man Sufi (1) e-novel (22) e-Sentral (8) Ednin (1) Eka Faraha (1) Elee Mardiana (2) Elena Reeney (1) Eliyyah (1) Ellis Gee (1) Elzara Hariri (1) Emma Maizura (1) Emy Roberto (3) Entangled Publishing (6) Evelyn Rose (2) Ezza Mysara (2) Fadhli Hamdan (6) Fadzlieo (1) Faisal Tehrani (2) Faizal Sulaiman (3) Faizal Tukimin (1) Fajar Pakeer (11) Farah Husain (5) Farihah Iskandar (1) Fatimah Busu (1) Fatimah Syarha (1) Fatin Nabila (2) Fatrim Syah (1) Fauziah Ashari (2) Faziela (1) Fazley Yaakob (1) Fazlyn Ridz (1) Fdaus Ahmad (3) Feeza (1) Fieyza Fadlina (1) Fikri Kacak (2) Fikri Misti (1) Fitri Hussin (1) Fixi Retro (1) GA Quotes (6) Galeri Ilmu (6) Gallery Books (4) GedeBook (1) Gina Yap Lai Yoong (3) GR 2012 (75) GR 2013 (94) GR 2014 (95) GR 2015 (34) GR 2016 (6) GR 2017 (8) GR 2018 (16) Grup Buku Karangkraf (60) H.M. Tuah Iskandar (1) Habiburrahman El Shirazy (4) Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 (1) Haeqal Zulqarnain (1) Hafizah Iszahanid (1) Hafizul Osman (1) Haliban (1) Hana Qistina (1) Hani Fazuha (5) Hanie (1) Hanina Abdullah (2) Hannah Dhaniyah (1) Hanni Ramsul (4) Hanny Esandra (1) Harlequin Books (4) Haryani Kamilan (1) Hasrul Rizwan (2) Haswida Abu Bakar (2) Hellioz (1) Herna Diana (1) Hezzy Azra (3) Hidayatus (2) Hilal Asyraf (5) Hilmi Lona (1) Hlovate (10) Hodder Stoughton (1) Humaira Bookstore (1) I F I Enterprise (1) Ian Juliana (1) iBook Publication (1) Ida Farisya (1) Idea Kreatif Publication (15) Ika Madera (1) Ilham Bestari Publication (1) Illa Shanahila (1) Ilya Abdullah (1) Imaen (2) Iman Nizrina (2) Iman Xara (2) Imani Hatta (1) Immaz Huda (1) Imran Azmi (1) Indah Iskandar (1) Intens Media (1) Iqbal Syarie (5) Iris Ixora (1) Irma Hasmie (1) Ismi Fa Ismail (1) ITBM (2) Jat (1) Jemari Seni (58) Jennifer Probst (5) Jerilee Kaye (1) Jo (1) Johanna Lindsey (1) John Norafizan (2) JS Adiwarna (12) Ju Asu Ra (1) Jualan Gudang (1) Julie Anne (2) Julie James (4) K Four Publishing (1) Kad Mutiara Minda (1) Kaki Novel (37) Karangkraf (4) KarnaDya (5) Karnival Buku Online (1) Karnival Karangkraf (2) KaryaSeni (19) Kaz Ishak (1) Kelas Buku (1) Kele Moon (1) Keputusan C50B (6) Khadijah Hashim (1) Khairi Mohd (1) Khairul Nizam Khairani (1) Khairulnizam Bakeri (1) Khairyn Othman (2) King International Prize 2010 (1) KLIBF 2011 (5) KLIBF 2012 (2) KLIBF 2013 (1) KLWRF (1) Kristen Proby (2) Kumprinx (1) Kusyi Hirdan (1) Lang Leav (1) Lavendra (1) Leeya Myra (1) Lejen Press (3) Levis Delisya (1) Liana Afiera Malik (1) Lila Vee (1) Lily Haslina Nasir (1) Liyana Zahim (1) Liza Mior Rashdi (1) Lokman Hakim (1) Loose Id LLC (2) Lord Zara (3) Louise Allen (1) Lovenovel (9) Luc Abdullah (1) Lya Zara (1) Lynn Allyna (1) Lynn Dayana (1) M Faridzuan Majid (1) M. Faiz Syahmi (1) M.K. Schiller (1) Ma Lee Chuswan (2) Maisey Yates (2) Mak Su (1) Maki Enjouji (10) Manaf Hamzah (2) manga (10) Manjlara (1) Maria Kajiwa (2) Marissa (2) Marita Conlon-Mckenna (1) Marwati Wahab (2) Masy (1) Mat Luthfi (1) Maya Banks (6) Maya Iris (2) Mazni Aznita (4) Mazni Darwisya (1) Mcjust.lol (1) Meen Zulaikha (4) Melati Publisher (1) Melur Jelita (2) Mendelssohn Levy Publishing (1) Mesbo (1) Miazal Zahra (1) Michelle Willingham (1) Mimie Afinie (2) Mimie Candycane (1) Mini Novella (9) Mirachantek (1) miss eurydice (1) Mona Yanty (1) MPH (1) Mr.K (1) Mrflowermanstudio (1) Muhamad Fazrin (1) Muhammad Fatrim (2) Murni Aqila (2) Must Read (1) N.M. Silber (1) Nadia Khan (3) Nadra Yasmina (1) Nami Cob Nobbler (1) Nasiroh Abdul Rahman (1) Nasron Sira Rahim (1) Nass Alina Noah (1) Nasz (3) Naurah Iman (1) Naza Adlyn (1) Nazawati (1) Nazri M. Annuar (1) Nazurah Aishah (2) NB Kara (18) NHF Media (1) NI Publication (2) Nia Azalea (1) Nina Croft (1) Nir (5) Nirrosette (2) Nisah Haron (1) Nisyah (2) Nizam Sani (1) Nok Wafdi Nik Jaafar (1) Noor Azzahra (1) Noor Suraya (13) Noorfadzillah (1) Nora Ismail (5) Noraz Ikha (2) Norhanisamila (1) Norhayati Abd Malek (1) Norhayati Berahim (23) Norisah A. Bakar (3) Nota Airina (89) Notis Pembetulan (1) Novel Fiksyen Sejarah (1) Novel Grafik (2) Novel Nur (1) Novel Terpakai (2) Nueen (1) Nur Ezzah Amirah (1) Nuraqilah Syuhaida (1) Nurassyi Rashid (1) Nureen Mirza (1) Nuril Bahanudin (1) Nurul Syahida (2) O'Brien Press (1) October (3) Omnific Publishing (1) Owen Slot (1) P. Ramlee (1) Packy Sidique (1) Pameran Buku (1) Paradoks Production (1) Pekan Ilmu (1) PELIT (5) Pena Senja (1) Penerbit Republika (1) Penerbit-X (1) Penerbitan Angkatan Baru (1) Penulis.Sahaja (1) Penulisan Enterprise (1) Penulisan2u (5) Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 (1) Pesta Buku (22) Pesta Buku Kelantan (4) Pesta Buku Selangor (1) Pingu Toha (1) Pitak (2) Pocket Books (2) Popular (1) Poreng Kertas Publication (3) Poyo (1) Printing Problem (1) Promosi (18) PTS (31) PTS BookCafe (1) PTS Fortuna (4) PTS Islamika (1) PTS Litera (9) PTS Millennia (2) PTS One (5) PTS Pop (3) PTS Professional (1) PTS Publications (1) PTS Publishing House (1) PTS Syok-Hallyu Wave (1) Pustaka Islamiyah (2) Puteri Andalas (1) Qaseh Qaisara (1) Qaseh Qistina (1) Que Sera Sera (2) Rabihah Nur Ridhuan (1) Rahimin (1) RAID Studio (1) Raja Faisal (1) Ramlah Abdul Rasid (1) Ramlah Muhamad (1) Ramlah Rashid (3) Ramlee Awang Murshid (17) Read Malaysia (1) Reen (1) Rehan Makhtar (3) Reja (1) Resmanshah (1) Ridhwan [Ridh-One] (2) Ridhwan Saidi (1) Ridhya Iman (1) Rin Ahmad (1) Rina Farizq (1) Rizai Reeani (1) Rizque Publishing (1) Robin Bielman (2) Roman (1) Rose Harissa (17) Rozita Abd. Wahab (1) Ruby Hazri (1) Ryana Adrina (1) Rynsa (1) Saat Omar (1) Saidatul Saffa (2) Saifullizan Tahir (1) Salina Ibrahim (2) Salina Salleh (1) Salleh Kausari (1) Sania Yasmin (2) Sara Aisha (1) Sara Kyoko (1) Sarah Mayberry (1) Sarnia Yahya (8) SeaShell Publishers (2) Sha Ibrahim (1) Shafaza Zara Syed Yusof (1) Shahir (1) Shahirah Khairudin (1) Shahrul Akram (1) Sham Hashim (1) Shamien A. Basit (2) Shamsiah Mohd Nor (1) Shaz Johar (4) Shogakukan (10) Si Manis 17 (4) Silhouette Books (2) Sinaganaga (2) Sindiket Sol-Jah (1) Siti Hazneza Abdul Hamid (1) Siti Jasmina Ibrahim (1) Siti Nur Dhuha (1) Siti Rosmizah (1) Small Cow Productions (1) Smashwords (1) Soltura (1) Sophie Kinsella (1) Suzana Sulaiman (1) Syafie Mahyani (1) Syafiq Aizat (1) Syah Shah (4) Syahirah Ibrahim (1) Syaihan Syafiq (2) Syamnuriezmil (3) Syarikat Muda Osman (3) Syasyaja (1) Syud (6) Syuqri Mustaqim (1) Szalies (1) Teja Elliza (1) Teja Irzara (1) Telaga Biru (3) Tembakau (1) Teratak Kasih (1) Tere Liye (1) Terjemahan DBP (1) Terri Brisbin (1) Thanks Note (2) The Awesome Five (1) The Dial Press (1) TheBentPencil (1) Tok Rimau (2) Top 10 (6) Tulip Ungu (1) Uji Norizqi (1) Ulii Azman (1) Umi Azrini (1) Umi Kalsom (1) Umie Nadzimah (2) Usia GA (4) Ust Amran Md Yusoff (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Vanny Chrisma W. (1) Wan Rohayu (2) Wann Azlan (1) Wise Words Publishing (2) Wordless Wednesday (14) Xarine (1) Xuanza (1) Yusnida Tajuddin (1) Yusry Yusopp (1) Zabrina A. Bakar (2) Zaharah Nawawi (1) Zahazan Mohamed (1) Zamri Mohamad (2) Zamri Zainal Abidin (1) Zan Zarida (1) Zara Aluwi (1) Zaradgreat (1) Zarith (1) Zura Asyfar (1) Zuraidah Othman (1)