Iklan

Aku jarang di blog. Boleh terus ke GA untuk update tentang buku yang dibaca.

Ada beberapa buku nak dijual. Boleh ke sini. Terima kasih :)

Jumaat, 29 Mac 2013

SMILE

5:19 PTG 2 Comments
SMILE
Irma Hasmie, Zamri Mohamad

ISBN: 9789674110536
Penerbit: PTS Millennia Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Cetakan Kedua 2012
Halaman: 128
Harga: RM13

~ Rasaku… ~

Biar sedikit asal menjadi. Asal melekat dalam hati [blurb buku]

Ini himpunan cerita ringkas yang penuh inspirasi. Hadir daripada seorang insan yang sudi berkongsi detik-detik perubahannya. Ada 16 kisah kesemuanya. Bukan kisah hidup sebenar penulis, tapi kisah-kisah kecil yang mungkin kita terlepas pandang. Yalah, selalunya kita ni suka lihat yang indah-indah je...sibuk dengan hal sendiri sampai terlupa mungkin ada teman yang sedang diuji hebat.

Antara kisah yang aku suka adalah Kisah 8: Doa Siapakah yang Termakbul? Bila kita selalu dapat apa yang kita inginkan bukannya doa kita yang makbul. Mungkin itu kerana doa ibu bapa kita, adik beradik, saudara mara atau kawan-kawan kita ;))

Kisah si anak kecil; Dinding juga menarik. Mengajak berfikir kembali, apa yang ada dalam hati. Ikhlas tidak perlu di bibir. Apa lagi dalam menghukum perbuatan orang lain. Sila baca lanjut di Kisah 12: Meraikan Ikhlas Berkali-kali.

Cermin-cermin diri sendiri. Jangan tuding jari sesama sendiri. Dan paling penting, jangan bandingkan kebaikan kita dengan mereka yang kita lihat jahat. Manusia itu boleh berubah. Tak akan pernah kekal. Kita akan diuji dengan pelbagai keadaan dan peristiwa... dengan pelbagai rasa dalam jiwa. Pilihannya untuk kekal terus menjadi hamba-Nya atau tidak. Terserah anda.

Sila baca dengan mata hati. Moga ada manfaatnya.

Selamat menyambut kelahiran bayi sulung Puan Penulis...hari ni kan? Tahniah ;))

Happy reading (^-<)

Separuh Aku Ada Kamu

5:16 PTG 2 Comments
Separuh Aku Ada Kamu
Lila Vee

ISBN: 018
Penerbit: e-Sentral
Tarikh Terbit: 2013
Halaman: 25 Bab
Harga: -

~ Rasaku… ~

SAAK disampaikan dengan mudah. Tak perlu nak kusutkan otak, memang sesuai dijadikan bahan bacaan e-book. Santai dan masih ada manisnya. Ia tentang Nur Syaza [Syaza] yang perlu berhadapan dengan bos yang teramatlah kerek – Ahmad Zhafir [Zhafir].

Menjadi pembantu peribadi mudah je tapi kalau dengan tuan bos Zhafir semuanya jadi lain macam. Sudahlah diberi dua syarat wajib:-

1. Datang kerja pakai baju kurung!
2. Setiap pagi mesti ada Black Coffee dan karipap sardin tiga biji atas meja.

Amboi! Dah macam anak raja je permintaan Zhafir ni. Cerewet pula tu. Tak boleh kurang satu pun, kena tiga biji juga karipapnya. Syaza pula bagai dayang istana yang patuh. Tak pandai melawan pula tu cuma ada masanya dia pun tak tahan juga dengan segala arahan dan permintaan encik Mat Sapi tu hahaha

Aku sebenarnya tertanya-tanya masa mula baca prolog sebab permulaannya mengikat. Dan penulis nampaknya saja je nak ‘dera’ pembaca, sebab di hujung cerita barulah diceritakan sepenuhnya. Walaupun klise, aku suka lah kali ni. Mungkin gaya bahasa penulis ini mengingatkan aku pada adindaku; bulanhijau, Addi dan pitak [dik, dah tutup blog ke?]. Sempoi habis. Haihh... lama pula tak berbual dengan mereka semua ;))

Cuma rasanya mungkin ada yang terlepas pandang daripada segi ejaan dan beberapa kali nama Syaza menjadi Syala. Aku lihat-lihat juga kot lah penulis masa tu nak maksudkan Sarah; si kembar Syaza.

Aku dapat di sini. Percuma tapi perlu download aplikasinya saja. Mungkin aku kurang arif tentang hal canggih sebegini, tapi aku rasa aplikasinya agak kaku dan cepat saja hang.. ke aku je yang alami semua ini? *wink*

Happy reading (^-<)

The Marriage Bargain

5:05 PTG 0 Comments
The Marriage Bargain
Jennifer Probst

ISBN: 2940013903296
Penerbit: Entangled Publishing
Tarikh Terbit: 2012
Halaman: 160
Harga: -

~ Rasaku… ~

2.5*

Sexy cover with sexy read... pheww! hahaha

I read this with little expectations.. and yes! There was no real surprise as the main characters will be exactly what you expect them to. A bit funny and cheesy especially when they’re start arguing with something.

Men never want to grow old. That’s why they keep seeking out younger womenNicholas Ryan

Ouchh! ;))

Ps: Definitely this is my shortest review ever [malas betul!] hikhikhik

Happy reading (^-<)

Selasa, 26 Mac 2013

Untuk Dia & Subhanallah Aku Mencintainya

1:45 PTG 0 Comments

Untuk Dia & Subhanallah Aku Mencintainya
Rehan Makhtar

ISBN: 9789671165812
Penerbit: Ilham Bestari Publication
Tarikh Terbit: Cetakan Pertama Disember 2012
Halaman: 200 + 162
Harga: RM25

~ Rasaku… ~

Aku dah baca yang UD tu, jadi tak mahu komen lagi. Sila ke blog untuk jengah hasil edisi siasat ;))

SAM bukannya sambungan, cuma dek kerana watak kali ini adalah Zafrina, adik kepada hero-hero dalam cerita sebelumnya. Maka dah bagai novel bersiri je.

Masih mengekalkan kisah yang santai, kali ini kisah cinta Zafrina-Zayed pula yang diberi perhatian. Kalau perasan dalam novel KSC, ada terselit watak Zayed di hujung-hujung cerita. Tak silap masa delivery baby ketiga Zafran-Anaresa.

Zafrina sudah lama memendam rasa pada Zayed; seniornya ketika zaman belajar lagi. Kemudiannya saling bertugas di sebuah hospital yang sama menyebabkan hubungan mereka bertambah erat. Cuma yang menjadi masalah buat Zafrina, dia tak tahu di mana letaknya dia dalam hati si jejaka itu.

Sudahlah Zayed buat macam tak tahu, umur Zafrina pula makin meningkat. Walaupun mama dan ayahnya tak bising, tapi segan juga. Maklumlah dapat kakak ipar pula kedua-duanya lebih muda daripadanya. Tetapi sebenarnya, dia sudah rasa letih menunggu. Jadi, azam barunya untuk lari daripada Zayed.

Namun makin lari, makin dekat pula si Zayed menghampiri. Lagi-lagi bila kemunculan si kasanova – Ziyad. Wah! Nama pun dah dekat-dekat, pastilah jejaka berdua ni ada kaitannya. Hmm, jadi yang mana pilihan Zafrina. Kekal memuja Zayed atau memilih lelaki baru untuk dicintai?

Cerita yang mudah dengan happy ending. Tak payah fikir banyak dan rasanya takde masalah pun kalau nak baca dalam masa sehari. Masih ada lagi kesalahan typo, sedikit menganggu rasanya. Aku baru perasan yang novel kali ini telah diterbitkan oleh syarikat baru penulis[?]. Kalau aku tak salah, sebab terpandangkan alamatnya. Tahniah ya!

Happy reading (^-<)

Andai Rindu Bersambut

1:40 PTG 0 Comments

Andai Rindu Bersambut
Ellis Gee

ISBN: 9789833880829
Penerbit: Fajar Pakeer Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Cetakan 1 – 2009
Halaman: 469
Harga: RM19.90

~ Rasaku… ~

Pertamanya ini novel yang dibaca tahun lepas yang kemudiannya aku peram. Dan ketika tercari-cari novel mana yang patut dibaca, aku terpandang kembali novel ini. Aku terus capai sebab hati dah kata, kalau tak baca sekarang mungkin sampai ke sudah aku tak baca kih5

Kisah sepasang suami isteri yang mana rumah tangga yang rukun damai sedang bergolak. Ini semua gara-gara munculnya orang ketiga dalam hubungan mereka. Priscillia tidak pernah menduga, kesetiaan selama ini dibalas tuba. Kelvin benar-benar sudah berubah. Perempuan simpanan bukan hanya satu, malah di sekeliling pinggang. Rupanya Kelvin sudah terbiasa bertukar-tukar pasangan.

Hati isteri mana yang tak hancur. Bila ditanya, Kelvin tak mahu mengaku. Dan akhirnya pertengkaran sering saja berlaku. Si kecil Kelly yang menjadi mangsa kedua-dua ibu bapanya.

Aku tak faham dengan Priscillia sebenarnya. Tak mahukan Kelvin, tapi setia juga. Sudah benci tapi masih rindu. Hailoh... sungguh! Aku geram dengan wataknya. Seperti kata Ragu dan Dora; kawan pasangan ini, Priscillia boleh ‘berdiri’ sendiri tapi masih tidak mahu. Sudahnya rela disakiti berulang kali, asalkan Kelvin tak lupa menyediakan segala keperluan mereka anak beranak. Nasib baik ending ok.

Idea ceritanya aku suka. Sedikit berbeza daripada yang lain cuma mungkin gaya bahasanya buat aku rasa lemau. Terasa seperti membaca kisah yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Malaysia atau mungkin silapnya sebelum ini aku baru selesai baca satu karya yang tinggi alunan bahasanya, jadi saat memegang novel ini aku terus rasa doom...jatuh!

Sebenarnya aku lebih banyak skip daripada membacanya. Maaf! Aku rasa tolong jangan ikut rating yang diberi. Cubalah baca dulu, mana tahu ada yang berkenan di hati ;))

Happy reading (^-<)

Khamis, 21 Mac 2013

Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman

1:56 PTG 2 Comments
Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman
Dr Shah Ibrahim

ISBN: 9789671161104
Penerbit: Mrflowermanstudio
Tarikh Terbit: Disember 2012
Halaman: 157
Harga: RM32


 
~ Rasaku… ~

Lama juga nak ambil masa untuk tulis review. Bukan apa, novel grafik bukannya kebiasaan buat aku walaupun aku sangat meminati siri Dragon Ball dan Conan. Eh! ;P Watak utamanya buat aku terbayang kisah Blues Untuk Aku, siri popular dalam majalah Ujang. Ingat lagi? Phewitt...kenangan tu ;D

Kisahnya ringkas. Seorang pelajar lelaki yang ‘mengembara’ mencari ilmu di luar negara. Hatinya sudah diasuh baik-baik. Jangan ada apa-apa atau siapa pun yang harus menghalangnya menggapai impiannya itu. Tetapi manalah tahu, takdir ‘mengajar’nya sesuatu.

Manusia dan cinta. Susah untuk mengelaknya. Lagi-lagi bila ia mungkin cinta pandang pertama. Itu yang berlaku pada Shah. Saat mata menyapa si dara, buat pertama kalinya hati bergetar hebat. Dan kemudiannya bila saja dia sudah mengenali si dara, Shah bisa saja terbang ke langit. Amboi! Dahsyat sungguh penangan si dara – Lily namanya.

Namun adat pertemuan akan ada perpisahan. Persahabatan yang dihulur disalaherti. Meletakkan diri di tempat Shah, mungkin aku juga akan jadi mamat perasan hikhikhik ;P Kerana aku tahu, kita perlu menjelaskan perasaan kita daripada awal. Antara kawan dan cinta itu ada satu garis pemisah yang cukup halus, apatah lagi berkawan berlainan jantina.

Apa pun, hidup ini perlu diteruskan;

Sedangkan seorang perajurit yang telah kehilangan kaki dan tangan di medan perang masih mampu meneruskan kehidupan...inikan pula kecederaan di hati [page 154]

Tiada masalah besar dalam menghadam tiap helaian kerana ia berbentuk novel grafik dengan konsep cinta dan kawan yang biasa. Tetapi apa yang mahal sebenarnya adalah ini pengalaman penulisnya sendiri, yang berkongsi saat jatuh bangun menjadi seorang pelajar. Bagaimana beliau dengan sukarela mengorek kisah cintanya dan dibukukan untuk tatapan semua orang *wink*

Padaku, lukisannya lebih banyak bercerita, walaupun pada hakikatnya grafik dan isinya seimbang. Penulis juga bijak menyelitkan foto asal bila perlu. Jadi dapatlah aku berangan macam pernah sampai ke situ. Yay!

Kredit untuk kertas glossy yang tebal. Mahal kot kosnya. Dan aku paling suka kulitnya. Putih. Suci bersih je. Tak terlalu serabut dan ada bunga-bunga. Eh! Ditambah dengan ini;

Andainya takdir menyebelahiku, buku ini pasti sampai ke tanganmu... [blurb novel]

Terima kasih kepada penulisnya sendiri yang sudi mengirimkan naskhah pertamanya kepada GA. Terima kasih tuan doktor, ada sambungan kedua jangan lupakan. Wah, Rina! Diberi betis, nak peha hikhikhik ;P

Happy reading (^-<)

Can You Keep a Secret?

8:20 PG 0 Comments
Can You Keep a Secret?
Sophie Kinsella

ISBN: 9780440214904
Penerbit: The Dial Press
Tarikh Terbit: March 2004
Halaman: 400
Harga: -


 
~ Rasaku… ~

Funny.
Cute.
I am not a Shopaholic reader but this hilarious chic lit absolutely has influenced me to find other Sophie Kinsella’s books.

Emma spills all her secrets to a stranger on a plane when she thinks they're about to die. But then this strange guy turns out to be the co-founder of the company she works for. OMG! *wink*

Jack Harper; a multi-millionaire bachelor that the girls would die for. But literally, he only opens his heart to this nothing-special-ordinary-girl named Emma. He felt extremely honoured and relief when there’s somebody who at least told him everything-inside-out. Emma is just being honest from the day one they had met. Then the conflict arises, Emma felt betrayed and deeply hurt. So, this a time for Jack to take the action. Go Jack!

It is a quick and cheeky read. Bit cliche in some parts, but who cares. I laughed a LOT and I just might to re-read this book when I need to have a good laugh and a happy ending.

Happy reading (^-<)

Cintaku Luruh Di Oxford

8:12 PG 6 Comments
Cintaku Luruh Di Oxford
Noor Suraya & Imaen

ISBN: 9789670201627
Penerbit: JS Adiwarna Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Januari 2013
Halaman: 738
Harga: RM34


~ Rasaku… ~

Kerdil sungguh rasanya nak menulis resensi untuk naskhah yang tertulis indah ini. Apatah lagi ia umpama karya terhebat daripada dua penulis yang aku kagumi. Tapi dek kerana hati tergedik-gedik [haishh, hati yang disalahkan ;P], aku cuba jua.

Pada suatu musim luruh hati ini pernah mekar [blurb novel]

Ya, di satu ketika itu di kala musim luruh di bumi Oxford, hati Zuha dan Falah pernah mekar. Rasa indah nan tidak bertepi yang membakar jiwa, menghangatkan hati kedua-duanya. Walaupun diasuh hati untuk tidak terlalu lena dengan mimpi-mimpi itu, baik Zuha dan Falah tidak jua mampu menolak. Bukankah jatuh cinta itu anugerah?

Namun apakan daya,

Merpati terbang rendah
begitukah, dekat sangat di hati tapi tak terluah rasa [page 115]

Salah faham antara kedua-duanya begitu menghimpit. Itulah tak amalkan komunikasi berkesan kih5 Tapi begitulah, masa terus berlari. Zuha sudah tidak bisa lama-lama di negara orang, dia harus pergi. Dan perginya membawa hati yang luka. Tanpa disedari, Falah turut terkena tempias lukanya.

Hati jagalah aku, sahabatmu ini [page 637]

‘Perpisahan’ hampir lima tahun bagai sudah tiba di penghujung. Zuha dan Falah bertemu kembali. Kali ini Bukit Dussek umpama medan janji untuk si dua merpati sejoli. Sayang seribu kali sayang, salah faham tercetus lagi. Aduh, Zuha! Cepat sungguh ‘menarik’ hati. Falah pula kenapa tidak dibilang awal-awal apa yang tersirat? Lihat, masing-masing sudah melepas. Si ‘pakcik’ tua; Wassim sudah dapat peluang. Menyunting Zuha menjadi isteri.

Tetapi hati yang seharusnya gembira bila si juita dalam genggaman bagaikan tiada. Tidak bersyukurkah Wassim? Sedangkan selama ini dia memuja Zuha dalam diam. Hatinya libang-libu bila mengenangkan sang isteri rupanya mencintai orang lain. Hingga akhirnya dia mengalah;

Moga bahagia ‘isteriku’, berbahagialah dengan dia yang kau cintai selama ini. Cinta itu penyatuan dua jiwa. Cinta itu Zuha dan Falah [page 722]

Hmm...aku kasihkan opps kasihan pada Wassim kerana tahu berkorban rasa bukannya mudah. Tapi kelibat Dr Aqmar yang muncul, buat aku rindu padanya. Amboi! Sempat lagi hahaha ;P

Kalau ikutkan aku ‘lihat’ kisah cinta uda dara itu sikit saja, yang banyaknya tentang kritikan tentang ekonomi, sosio budaya dan politik di negara kita. Apatah lagi kita ini yang menganaktirikan bahasa dan sastera sendiri. Pedas dan sinis. Aku suka dengan kerjaya pilihan kedua-duanya. Lain daripada lambakan kisah cinta yang ada. Disulam pula dengan bahasa nan indah dan bergaya. Ya, hati dengan mudah terpaut suka, cuma masa seakan tidak mahu ‘berkerjasama’ jadi berdikit-dikit aku menghabiskannya.

Dan aku suka latar belakang estet Bukit Dussek yang nyaman. Tak lupa perjalanan Falah ke Changlun. Amboi! Mentang-mentang dah tahu di mana Juru, senang saja nak membayangkannya *wink*

Ps: Kredit pada Fira dan adindanya ;D

Happy reading (^-<)

Isnin, 11 Mac 2013

AdaMaryam

1:45 PTG 2 Comments

AdaMaryam
Xarine

ISBN: 9789672118746
Penerbit: Jemari Seni Sdn Bhd
Tarikh Terbit: November 2011
Halaman: 504
Harga: RM20

~ Rasaku… ~

Kredit pada Ulatbuku kerana ini bingkisan daripada mereka tapi siapa sangka aku boleh peram buku ni bertahun lamanya [amboi! exaggerate! ;P]. Dan saat menghadam novel ni, aku terasa sedikit kesal kerana membiarkannya. Sepatutnya aku baca daripada awal.

Jujurnya aku tak faham satu apa pun tentang eksperimen dan kajian dalam bidang kejuruteraan yang dipaparkan. Tetapi penulis berjaya buat aku macam faham. You know... Ala... macam mana nak cerita *rolledeyes*

Permulaannya agak mendatar. Mungkin kerana fokusnya pada sang heroin – Maryam. Si gadis yang sedang cuba mempelajari cara dan gaya kerja di kilang elektronik. Seperti Maryam, aku juga turut tak ketinggalan untuk membayangkan apa itu bau asbestos, plastik, production line, bunyi loceng, kafe dan pastinya keterujaan melihat jurutera-jurutera lelaki kacak kih5

Namun bukan itu saja yang Maryam akan tempuhi. Siapa tahu di kilang itu, di saat dia diambil menjadi salah seorang daripada pasukan yang menyiapkan formula Code X, dia dihimpit dengan pelbagai tragedi. Satu per satu hingga dirinya juga hampir dirogol! Jeng jeng jeng...

Adam - si playboy pencen dan merupakan jurutera genius yang mencipta formula Code X itu. Sememangnya gaya, pangkat dan rupa menjadi kegilaan gadis-gadis kilang. Tetapi hatinya jatuh tergolek saat pertama kali bersua dengan Maryam. Cuma masalahnya sekarang, dia harus bersaing dengan Bani. Sudahlah bersaing untuk mendapatkan hati Maryam, kini harus bersaing untuk menyudahkan Code X.

Keadaan makin serabut bila Bani dipukul dan Adam puncanya. Lagi haru bila Adam hilang bersama-sama formula Code X dan nyawa mereka semua terancam. Kenapa Adam lari dan apakah Code X yang dikatakan bakal mengubah kehidupan manusia seharian itu sebenarnya?

Tak dapat dinafikan ini karya suspens ala-ala thriller yang pantas dan menjadi. Cuma kurang satu bintang sebab bila adanya Mr Ong semasa insiden cubaan membunuh Adam, aku sudah dapat meneka dalangnya. Opps! ;P Satu lagi tentang kisah Adam-Lina yang buat aku kepingin tahu apa yang terjadi pada mereka berdua sebelum ini. Apa pun aku memang tak sangka dengan beberapa perkara, Lina misalnya. Dia mungkin gadis gedik annoying tapi dalam hatinya masih ada nurani. Yay!

Aku senang dengan gaya bahasanya. Tak terlalu berbunga-bunga dan tidak santai sangat. Cukup seadanya padaku. Kalau anda suka kisah cinta-cintun terlebih gula, ya ini memang bukan untuk anda tetapi kalau rasa-rasa nak keluar dari kisah stereotaip novel Melayu apa kata cuba ;D

Happy reading (^-<)

Labels

#prayforGaza (2) A. Darwisy (1) A. Samad Said (1) Abby Gaines (1) Abdul Latip Talib (1) Abdul Rahim Awang (4) Acik Lana (3) Adah Hamidah (2) Adaptasi Novel (7) Addi (1) Adib Zaini (4) Affifudin Omar (1) Afifah (1) Aidil Ryzal (1) Aifa Batrisya (1) Aima Chan (1) Aimi Ainis (1) Aina Emir (3) Ainin Naufal (1) Aireen Aryana (1) Airisz (1) Aisha Hamza (1) Aisya Sofea (3) Alaf 21 (92) Aleya Aneesa (10) Alice Clayton (1) Aliesha Kirana (1) Alifah Juhaida (1) Alina Haizar (2) Aloy Paradoks (1) Amal (1) Amanda Berry (1) Amirul Johari (1) Amiza Anaz (1) Amoi (1) Ana Sofiya (1) Andrew Matthews (2) Andrew McMeel Publishing (1) angelseptember (1) Anis Ayuni (4) Anita Aruszi (9) Anjell (1) Anna Lee (2) Anne Gracie (1) Annur Shanana (1) Anuar Shah (1) Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian (2) Aqram (1) Ar Risalah (4) Ariela Sahimi (6) Arman Jazee (1) Arsha Wee (1) Ash Kun (1) Asmar Shah (1) Athool (1) Atikah Yusof (1) Attokz Dikulgai (2) Aulia Iman (1) Ay Yusof (1) Ayob Kelubi (1) Ayu Emelda (2) Ayumi Syafiqah (1) Azra Aryriesa (1) Badrul Hisham Shari (1) Bahruddin Bekri (5) Ballantine Books (5) Balqissy (1) Bayyinat (2) Berkley Sensation (6) Bes Q Publication (1) Bidayatul H (1) Big Bad Wolf (1) Bikash Nur Idris (3) blogpke (1) Blook (12) Bophairy (2) Bozu (1) BraderLeplep (2) Brigham Young (1) Bukan Penggoda (1) Buku Fixi (22) Buku Prima (25) BukuBlog (11) Bulanhijau (4) C.J. Charmichael (1) Cabaran 50 Novel (61) Carmen Falcone (1) CAT (5) Cerita KLIBF (7) Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam (2) Chef Hanieliza (1) Choppy (1) Christine Merrill (1) Cik Amal Amina (1) Cik Ian (2) Citahrudin (1) Cob Nobbler (2) Comei (2) Creative (19) Ct Zuraimi (2) Cucuratap (2) Damya Hanna (5) Dayang Noor (5) Dewan Bahasa dan Pustaka (3) Dhiya Zafira (9) Diane Gaston (1) Dihsar Ludba Haqifa (1) Diya Nordin (1) Dr Amida Abdul Hamid (1) Dr Shah Ibrahim (1) DuBook Ceritera (3) DuBook Press (3) e-book (62) e-cerpen (6) E-man Sufi (1) e-novel (22) e-Sentral (8) Ednin (1) Eka Faraha (1) Elee Mardiana (2) Elena Reeney (1) Eliyyah (1) Ellis Gee (1) Elzara Hariri (1) Emma Maizura (1) Emy Roberto (3) Entangled Publishing (6) Evelyn Rose (2) Ezza Mysara (2) Fadhli Hamdan (6) Fadzlieo (1) Faisal Tehrani (2) Faizal Sulaiman (3) Faizal Tukimin (1) Fajar Pakeer (11) Farah Husain (5) Farihah Iskandar (1) Fatimah Busu (1) Fatimah Syarha (1) Fatin Nabila (2) Fatrim Syah (1) Fauziah Ashari (2) Faziela (1) Fazley Yaakob (1) Fazlyn Ridz (1) Fdaus Ahmad (3) Feeza (1) Fieyza Fadlina (1) Fikri Kacak (2) Fikri Misti (1) Fitri Hussin (1) Fixi Retro (1) GA Quotes (6) Galeri Ilmu (6) Gallery Books (4) GedeBook (1) Gina Yap Lai Yoong (3) GR 2012 (75) GR 2013 (94) GR 2014 (95) GR 2015 (34) GR 2016 (6) GR 2017 (8) GR 2018 (16) Grup Buku Karangkraf (60) H.M. Tuah Iskandar (1) Habiburrahman El Shirazy (4) Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 (1) Haeqal Zulqarnain (1) Hafizah Iszahanid (1) Hafizul Osman (1) Haliban (1) Hana Qistina (1) Hani Fazuha (5) Hanie (1) Hanina Abdullah (2) Hannah Dhaniyah (1) Hanni Ramsul (4) Hanny Esandra (1) Harlequin Books (4) Haryani Kamilan (1) Hasrul Rizwan (2) Haswida Abu Bakar (2) Hellioz (1) Herna Diana (1) Hezzy Azra (3) Hidayatus (2) Hilal Asyraf (5) Hilmi Lona (1) Hlovate (10) Hodder Stoughton (1) Humaira Bookstore (1) I F I Enterprise (1) Ian Juliana (1) iBook Publication (1) Ida Farisya (1) Idea Kreatif Publication (15) Ika Madera (1) Ilham Bestari Publication (1) Illa Shanahila (1) Ilya Abdullah (1) Imaen (2) Iman Nizrina (2) Iman Xara (2) Imani Hatta (1) Immaz Huda (1) Imran Azmi (1) Indah Iskandar (1) Intens Media (1) Iqbal Syarie (5) Iris Ixora (1) Irma Hasmie (1) Ismi Fa Ismail (1) ITBM (2) Jat (1) Jemari Seni (58) Jennifer Probst (5) Jerilee Kaye (1) Jo (1) Johanna Lindsey (1) John Norafizan (2) JS Adiwarna (12) Ju Asu Ra (1) Jualan Gudang (1) Julie Anne (2) Julie James (4) K Four Publishing (1) Kad Mutiara Minda (1) Kaki Novel (37) Karangkraf (4) KarnaDya (5) Karnival Buku Online (1) Karnival Karangkraf (2) KaryaSeni (19) Kaz Ishak (1) Kelas Buku (1) Kele Moon (1) Keputusan C50B (6) Khadijah Hashim (1) Khairi Mohd (1) Khairul Nizam Khairani (1) Khairulnizam Bakeri (1) Khairyn Othman (2) King International Prize 2010 (1) KLIBF 2011 (5) KLIBF 2012 (2) KLIBF 2013 (1) KLWRF (1) Kristen Proby (2) Kumprinx (1) Kusyi Hirdan (1) Lang Leav (1) Lavendra (1) Leeya Myra (1) Lejen Press (3) Levis Delisya (1) Liana Afiera Malik (1) Lila Vee (1) Lily Haslina Nasir (1) Liyana Zahim (1) Liza Mior Rashdi (1) Lokman Hakim (1) Loose Id LLC (2) Lord Zara (3) Louise Allen (1) Lovenovel (9) Luc Abdullah (1) Lya Zara (1) Lynn Allyna (1) Lynn Dayana (1) M Faridzuan Majid (1) M. Faiz Syahmi (1) M.K. Schiller (1) Ma Lee Chuswan (2) Maisey Yates (2) Mak Su (1) Maki Enjouji (10) Manaf Hamzah (2) manga (10) Manjlara (1) Maria Kajiwa (2) Marissa (2) Marita Conlon-Mckenna (1) Marwati Wahab (2) Masy (1) Mat Luthfi (1) Maya Banks (6) Maya Iris (2) Mazni Aznita (4) Mazni Darwisya (1) Mcjust.lol (1) Meen Zulaikha (4) Melati Publisher (1) Melur Jelita (2) Mendelssohn Levy Publishing (1) Mesbo (1) Miazal Zahra (1) Michelle Willingham (1) Mimie Afinie (2) Mimie Candycane (1) Mini Novella (9) Mirachantek (1) miss eurydice (1) Mona Yanty (1) MPH (1) Mr.K (1) Mrflowermanstudio (1) Muhamad Fazrin (1) Muhammad Fatrim (2) Murni Aqila (2) Must Read (1) N.M. Silber (1) Nadia Khan (3) Nadra Yasmina (1) Nami Cob Nobbler (1) Nasiroh Abdul Rahman (1) Nasron Sira Rahim (1) Nass Alina Noah (1) Nasz (3) Naurah Iman (1) Naza Adlyn (1) Nazawati (1) Nazri M. Annuar (1) Nazurah Aishah (2) NB Kara (18) NHF Media (1) NI Publication (2) Nia Azalea (1) Nina Croft (1) Nir (5) Nirrosette (2) Nisah Haron (1) Nisyah (2) Nizam Sani (1) Nok Wafdi Nik Jaafar (1) Noor Azzahra (1) Noor Suraya (13) Noorfadzillah (1) Nora Ismail (5) Noraz Ikha (2) Norhanisamila (1) Norhayati Abd Malek (1) Norhayati Berahim (23) Norisah A. Bakar (3) Nota Airina (89) Notis Pembetulan (1) Novel Fiksyen Sejarah (1) Novel Grafik (2) Novel Nur (1) Novel Terpakai (2) Nueen (1) Nur Ezzah Amirah (1) Nuraqilah Syuhaida (1) Nurassyi Rashid (1) Nureen Mirza (1) Nuril Bahanudin (1) Nurul Syahida (2) O'Brien Press (1) October (3) Omnific Publishing (1) Owen Slot (1) P. Ramlee (1) Packy Sidique (1) Pameran Buku (1) Paradoks Production (1) Pekan Ilmu (1) PELIT (5) Pena Senja (1) Penerbit Republika (1) Penerbit-X (1) Penerbitan Angkatan Baru (1) Penulis.Sahaja (1) Penulisan Enterprise (1) Penulisan2u (5) Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 (1) Pesta Buku (22) Pesta Buku Kelantan (4) Pesta Buku Selangor (1) Pingu Toha (1) Pitak (2) Pocket Books (2) Popular (1) Poreng Kertas Publication (3) Poyo (1) Printing Problem (1) Promosi (18) PTS (31) PTS BookCafe (1) PTS Fortuna (4) PTS Islamika (1) PTS Litera (9) PTS Millennia (2) PTS One (5) PTS Pop (3) PTS Professional (1) PTS Publications (1) PTS Publishing House (1) PTS Syok-Hallyu Wave (1) Pustaka Islamiyah (2) Puteri Andalas (1) Qaseh Qaisara (1) Qaseh Qistina (1) Que Sera Sera (2) Rabihah Nur Ridhuan (1) Rahimin (1) RAID Studio (1) Raja Faisal (1) Ramlah Abdul Rasid (1) Ramlah Muhamad (1) Ramlah Rashid (3) Ramlee Awang Murshid (17) Read Malaysia (1) Reen (1) Rehan Makhtar (3) Reja (1) Resmanshah (1) Ridhwan [Ridh-One] (2) Ridhwan Saidi (1) Ridhya Iman (1) Rin Ahmad (1) Rina Farizq (1) Rizai Reeani (1) Rizque Publishing (1) Robin Bielman (2) Roman (1) Rose Harissa (17) Rozita Abd. Wahab (1) Ruby Hazri (1) Ryana Adrina (1) Rynsa (1) Saat Omar (1) Saidatul Saffa (2) Saifullizan Tahir (1) Salina Ibrahim (2) Salina Salleh (1) Salleh Kausari (1) Sania Yasmin (2) Sara Aisha (1) Sara Kyoko (1) Sarah Mayberry (1) Sarnia Yahya (8) SeaShell Publishers (2) Sha Ibrahim (1) Shafaza Zara Syed Yusof (1) Shahir (1) Shahirah Khairudin (1) Shahrul Akram (1) Sham Hashim (1) Shamien A. Basit (2) Shamsiah Mohd Nor (1) Shaz Johar (4) Shogakukan (10) Si Manis 17 (4) Silhouette Books (2) Sinaganaga (2) Sindiket Sol-Jah (1) Siti Hazneza Abdul Hamid (1) Siti Jasmina Ibrahim (1) Siti Nur Dhuha (1) Siti Rosmizah (1) Small Cow Productions (1) Smashwords (1) Soltura (1) Sophie Kinsella (1) Suzana Sulaiman (1) Syafie Mahyani (1) Syafiq Aizat (1) Syah Shah (4) Syahirah Ibrahim (1) Syaihan Syafiq (2) Syamnuriezmil (3) Syarikat Muda Osman (3) Syasyaja (1) Syud (6) Syuqri Mustaqim (1) Szalies (1) Teja Elliza (1) Teja Irzara (1) Telaga Biru (3) Tembakau (1) Teratak Kasih (1) Tere Liye (1) Terjemahan DBP (1) Terri Brisbin (1) Thanks Note (2) The Awesome Five (1) The Dial Press (1) TheBentPencil (1) Tok Rimau (2) Top 10 (6) Tulip Ungu (1) Uji Norizqi (1) Ulii Azman (1) Umi Azrini (1) Umi Kalsom (1) Umie Nadzimah (2) Usia GA (4) Ust Amran Md Yusoff (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Vanny Chrisma W. (1) Wan Rohayu (2) Wann Azlan (1) Wise Words Publishing (2) Wordless Wednesday (14) Xarine (1) Xuanza (1) Yusnida Tajuddin (1) Yusry Yusopp (1) Zabrina A. Bakar (2) Zaharah Nawawi (1) Zahazan Mohamed (1) Zamri Mohamad (2) Zamri Zainal Abidin (1) Zan Zarida (1) Zara Aluwi (1) Zaradgreat (1) Zarith (1) Zura Asyfar (1) Zuraidah Othman (1)