Iklan

Aku jarang di blog. Boleh terus ke GA untuk update tentang buku yang dibaca.

Ada beberapa buku nak dijual. Boleh ke sini. Terima kasih :)

Khamis, 25 Oktober 2018

Love, Lila

2:20 PTG 0 Comments

Love, Lila
Rin Ahmad

ISBN: 97896708428
Penerbit: Alaf 21 - Grup Buku Karangkraf
Tarikh Terbit: Januari 2018
Halaman: 386
Harga: RM24

~ Rasaku… ~

Jatuh cinta dengan stail RA.

Kudos Kakwan untuk hadiah ini sekaligus memperkenalkan RA kepadaku, sedangkan selama ini aku tak pernah terpengaruh dengan pembakaran terbuka daripada geng Bonets haha

Ps: Ini bukan review


Full review: 25/10/18



1. Alila. Suka dengan watak heroin beauty with brain sebegini. Bila baca tu takde lah rasa annnoying dengan perangai tak semenggah; yang asyik merajuk-cam-budak-budak-syak-wasangka-yang-bukan-bukan. Watak Alila dibangunkan sebagai wanita yang matang, dan itu buat aku rasa selesa.

2. Jude. Tak mudah rupanya menjadi seorang Juhaidi Johari. Kenapa? Aku akan biarkan kamu semua buat kesimpulan setelah membacanya, aci tak? Haha.

3. Ilmu baru -- aku suka bila penulis buat homework, yang mana kalau beliau tipu pun aku rela ditipu, gitewww haha. Tapi betul kan, sebagai pembaca; kau sendiri akan tahu samada penulis itu sekadar aci tangkap muat tentang sesuatu perkara atau memang she’s doing her research to educate her readers. Dan, untuk itu aku tabik usaha RA kerana beliau melakukannya dengan semaksima mungkin untuk naskhah yang agak nipis sebenarnya. Kredit juga untuk glosari di muka akhir.

4. Bukan kisah cinta berladung air mata. Terima kasih! Sebab aku betul-betul perlukan fresh air.

5. Page turner. Serius lama tak dapat rentak sebegini yang mana aku laju je selak halaman demi halaman sebab tak sabar nak tahu apa yang akan terjadi antara Lila-Jude ni.

6. Cara RA menulis mengingatkan aku kepada karya-karya Kak DZ, yang mana sangat pandai bermain dengan plot gohead-gostan sebegini. Tak ramai penulis wanita yang punya kemahiran sebegini sebenarnya, kerana kesilapan kecil akan buat ia kelihatan cacamarba.

Sebenarnya kan, susah pula Cherina nak team mana; Jude ke Rafael, sebab kedua-duanya pun suka, ehhh! Haha. Tapi, disebabkan ini kisah Lila dan Jude, jadi pilih #teamJude lah kan?

Ok, next novel by RA, siapa ada cadangan?

Ps: Muchas gracias babies, coz well-behaved while Ibu reading this! 😘

Happy reading (^-<)

Isnin, 15 Oktober 2018

Pujaan Hati Kanda

4:44 PTG 0 Comments

Pujaan Hati Kanda
Aulia Iman

ISBN: 978967080913
Penerbit: Karya Seni
Tarikh Terbit: 2016
Halaman: 678
Harga: RM28

~ Rasaku… ~

Full review: 15/10/18

1. Megat Danish (Danny) - playboy bertaubat. Serius aku suka kisah hero ala-ala bad boy camni tapi kalau dah jadi hero kena tegas. Jangan ikut je flow, kena buat sesuatu untuk betulkan keadaan. Ada satu saat rasa nak jerit kat Danny tolong buat apa yang Kasyah cakap tu. Tapi yalah, kalau ujian DNA dibuat awal memang sampai situ je cerita ni πŸ˜‚

2. Tiara. Naifnya budak universiti ni. Dipotretkan sebagai anak gadis baik-baik, tahu hukum tapi ada satu bab tu boleh pula tarik tangan Danny? 

3. Ending - tak begitu solid tapi aku suka bila penulis menamatkan segala kekusutan dengan kemaafan. Maaf adalah penawar segalanya, dan itu akan buat kau reda. Mungkin. 

Masa mula baca aku teringat kisah Ariana Rose sebab tiba-tiba muncul ketika akad nikah. Dan, aku rasa sangat excited. Tapi tak tahu kenapa bahagian awal cerita aku dah hampir give up. Flat. Mungkin penyampaiannya tak begitu masuk dalam jiwa. Begitu juga dengan isu yang digantung seolah-olah membiarkan pembaca yang teka sendiri -- Fatimah misalnya seakan 'habis' begitu saja, sayanglah sebab dia bisa menambah konflik cerita. Rara juga yang menjadi titik tolak cerita, tak kan semudah itu 'dipulangkan'?

Apa pun, novel ini masih boleh dihadam. Apatah lagi dengan keletah Rara. Cuma boleh diperbaiki dengan masalah ejaan & penggunaan bahasa Inggeris. Tak berbahasa asing tak mencacatkan watak dan cerita sebenarnya.


Happy reading (^-<)

Rabu, 10 Oktober 2018

Dia, A

3:54 PTG 0 Comments

Dia, A
Ednin

ISBN: 9789670851839
Penerbit: Jemari Seni
Tarikh Terbit: April2017
Halaman: 470
Harga: RM25

~ Rasaku… ~

I’m in a good mood & feeling extra generous today.
Thanks
 Ednin 😊

Full review: 1/10/18

1. Sederhana.Ya, padaku ia kisah yang sangat sederhana. Sangat mudah dihadam dengan fokusnya hanya pada Abiir dan Farhan.


2. PTSD. Terima kasih untuk cerita tentang ini. Nampak isunya berat tapi penulis mengadunnya dengan cukup bersahaja. Tenang-tenang hingga ke hujungnya. Penamat yang bagus untuk isu yang dibangkitkan.

3. Family bonding -- seperti mana rencah dalam novel keluaran JS, hubungan kekeluargaan pastinya akan dikarang dengan penuh harmoni. Dan, itu buat aku rasa sangat selesa dengan naskhah ini.

4. Markah tambahan untuk setting di Book’s Cottage. Buat aku feeling at home. Serius aku suka GILA. Penulis telah menggambarkan isi dalam kedai itu dengan cukup baik, buat mood aku bertambah baik sekali.

5. Sayang pula bila kisah adik beradik Mia-Daniel tidak capai titik noktah. Autisme satu isu yang menarik, tapi mungkin juga penulis tak mahu ia bercampur-aduk dengan fokus utama. Cuma ya, kalau ada projek terbaharu, isu autisme ini boleh digunapakai.

6. Amal. Penulis ada tak nak sambung kisah Amal ni? Dia comel la.

Jujur aku happy baca novel ni. Tiada konflik orang ketiga yang membuatku emosional. Tiada istilah dua darjat yang bikin hati aku panas dengan cacian atau hinaan sang tinggi darjatnya, dan tiada juga kisah over pasangan yang hangat bercinta yang buat aku muntah hijau. Pheww…

Kena geledah gobok untuk cari naskhah kedua penulis: Poskad. Rasa macam ada beli tapi tak tahu letak di mana. Ok, go!

Happy reading (^-<)

Sempurnakan Cinta

3:52 PTG 0 Comments

Sempurnakan Cinta
Farah Husain, Rose Harissa, Cik Amal Amina, Shamien A. Basit, Rina Farizq, Illa Shanahila, Ezza Mysara

ISBN: 9789672137399
Penerbit: Idea Kreatif Publication
Tarikh Terbit: Julai 2018
Halaman: 429
Harga: RM30

~ Rasaku… ~

Bila ianya keluaran limited edition, kita akan jangkakan yang lebih.

Hmmm...

Full review: 20/09/18

Oops! Maaf - Farah Husain
Comel. Boleh pula gigih stalk anak jiran. Tapi part Izad tiba-tiba lost tu, aku rasa nak hempuk kepala Izad.
Aku makin selesa dengan FH. Rasanya dah boleh start baca novelnya yang lain.

Ali Alauddin - Rose Harissa
OMG!!! Dah kenapa cerita tergantung ni? Rasa nak pok je Kak Rose ni la πŸ˜‚
Tak suka bila tengah larut dengan konflik Ali-Ari sekali tamat. Ok, pesanan wajibulrunnah - sila SAMBUNG! Titik.

Degupan Cinta - Cik Amal Amina
Suka part awal masa Iskandar nak try Dian tapi makin sampai ke titik penamat rasa gatal sangat si Iskandar ni, dan itu buat momentum membacaku jatuh merundum.

Kelip-kelip Terbang Malam - Shamien A. Basit
Cerita yang sangat tak cliche. Aku suka. Cerita ni kalau dipanjangkan lagi jadi sebuah novel aku akan beli. Nadhirah, you’re really supergirl!

Naqi - Rina Farizq
Nak cakap: Naqi, you’re such a loser! Emo dibuatnya. Betul kata Safia, masa orang tu tengah comot, serabai kata tak suka. Bila dia dah cantik pandai bergaya tiba-tiba cinta jatuh ke hati? Mujur bukan Cherina kat tempat Safia tu πŸ™„

Mr Whatever - Illa Shanahila
Plot awal macam pernah baca tapi tak ingat kat mana tapi masih cerita yang comel, tak banyak konflik pun. Sesuai untuk bacaan santai.

Encik Pengapit Pengantin - Ezza Mysara
Puas hati baca kisah ni. Ringkas dan comel. Manis sekali. Dan, memang zaman media sosial ni, semua nak jadi thread di twitter eh? #sistanyaje 😬 Apa pun, good job Ayaz!

Untuk pembaca yang cerewet sepertiku, LE ini kelihatan biasa-biasa je. Silap sendiri bila letak harapan setinggi gunung. Namun, ia masih tak menghampakan.


Happy reading (^-<)

Lelaki Kiriman Tuhan

3:46 PTG 0 Comments

Lelaki Kiriman Tuhan
Umie Nadzimah

ISBN: 9789672102106
Penerbit: Penulisan2u
Tarikh Terbit: 2017
Halaman: 518
Harga: RM22

~ Rasaku… ~

3.5*

Novel ni boleh masuk rekod, beli sebab nak diadaptasi. Bak kata Mai, Cherina dah ‘tersampuk’ πŸ˜†

Ps: Ini bukan review

Full review: 11/09/18

1. Naira. Si cik jeruk yang ikut kepalanya saja. Mungkin kerana beban yang ditanggung buat Naira jadi sebegitu tapi cik puan, ya ampunn... prasangka melebih sangat. 

2. Iqbal Raid - karakter yang dibangunkan hampir sempurna dengan kebaikan dan sisi kelamnya yang benar-benar bad boy ya. Tapi apa pun matlamat masih tak menghalalkan cara wahai encik Raid.

Dua watak ini berjaya buat aku bertahan dengan LKT. Walaupun ada masa rasa annoying dengan watak Naira. Sungguhlah penulis suka buat emosiku turun naik dengan watak heroin. Cuma Naira tak segila Yusra.


Watak-watak lain boleh tahan banyak tetapi ia sangat membantu menggerakkan isi cerita. Kudos penulis kerana tiap watak dikembangkan dengan cukup baik.

Aku juga suka dengan #hantusayangcikjeruk di awal-awalnya. Scene usik-mengusik, berlawan kata dalam misi Raid nak menawan hati Naira. Memang pace laju tanpa cerita lain yang tak perlu. Cuma mungkin beberapa bab menuju ending perlu diperkemaskan kerana aku setuju dengan review Yuni 
yang mana semuanya nak disumbatkan dalam minit-minit terakhir.

Apa pun, naskhah santai yang tak menghampakan. Apalagi dengan cover biru yang cantik dimataku. Dan, dengan dua buah nukilan penulis yang baru aku baca berjaya buat aku rasa nak baca lagi karyanya. 

Ps: LKT akan dilayarkan di kaca TV mulai 1 Oktober ini. Selamat menonton
πŸ˜‰

Happy reading (^-<)

Bos Aku Kerek

3:42 PTG 0 Comments

Bos Aku Kerek
The Awesome Five

ISBN: 9789672052326
Penerbit: Bes Q Publication
Tarikh Terbit: Mei 2018
Halaman: 470
Harga: RM24

~ Rasaku… ~

Buku ni bagaikan mengimbau kenangan masa aku tengah rancak dengan dunia blogging. Kenal dengan adik-adik penulis dan rakan-rakan reviewer.
Manis. Pahit. Indah.
Terima kasih untuk kenangan itu ;)


Full review: 4/09/18

Ringkasnya, BAK simple dan laju. Santai-santai membaca tanpa ada perang dunia orang ketiga ke apa. Si tukang baca pun tak akan mengalami kemurungan dek emosi M. Dan, aku pernah baca siri awal dulu semasa karya ini dipertandingkan. Separuh Aku Ada Kamu, kan tajuk asalnya? Kalau aku salah boleh betulkan ya adik-adik? Maklumlah usia makin meningkat, daya ingatan pun makin ke laut haha.

Syaza dan Zhafir; Mat Sapi a.k.a. bos yang kerek. Sebenarnya aku tak berapa suka dengan perkataan ‘kerek’ itu, entah my personal preference tapi takpe ia slanga yang rasanya semua orang tahu. Dan, ketidak sukaan aku pada perkataan ini takde mengena dengan cerita ni ya.

Tahniah buat The Awesome Five. Moga terus memeriahkan dunia penulisan.

Ps: Tak tulis review panjang sebab boleh lihat review lama tu :P

Happy reading (^-<)

Konspirasi Suami

3:38 PTG 0 Comments

Konspirasi Suami
Maya Iris

ISBN: 9789673692927
Penerbit: GedeBook
Tarikh Terbit: Februari 2015
Halaman: 686
Harga: RM25

~ Rasaku… ~

Full review: 1/09/18

Masa dah sampai separuh cerita baru aku tahu yang ini sequel kepada MCC. Nak berhenti sayang dah separuh jalan, jadi teruskan je. Masih tak menganggu cuma bila ada watak yang mungkin disebut dalam novel sebelum, aku jadi lost sikit.


Apa pun pembacaan novel ini tak mudah seperti yang aku sangkakan. Diakui penulis betul-betul buat homework untuk kesemua input yang dimasukkan. Ia bukan sekadar tangkap muat dan aku sendiri jenuh nak πŸ“. Sejujurnya, aku memang tak sangka aku juga akan sama-sama buat ‘homework’ untuk meneliti tiap info yang ada. 

Ringkasnya ini kisah Dr Ehsan & Nur Sayang selepas berkahwin. Ini yang buat aku penasaran sebab nak tahu kisah mereka sebelum ni kena baca MCC dulu.

Tapi takpe, sebab aku tak melihat ia mencacatkan pembacaan kerana apa yang lebih menuntut perhatian aku adalah kisah konspirasi yang melibatkan Dr Ehsan. Bukan perkara kecil ya, ia melibatkan satu dunia.

Novel ini banyak ‘membuka mataku’, buat aku memandang tiap isu itu daripada angle yang berbeza. Dan, untuk itu aku salute dengan kegigihan penulis.

Next, kena cari kesudahan kisah ini dan aku juga kena geledah gobok untuk mencari di mana MCC haha.


Happy reading (^-<)

Jauh Kau Pergi (Edisi 2017)

3:34 PTG 0 Comments

Jauh Kau Pergi
Dhiya Zafira

ISBN: 9789671549506
Penerbit: Poreng Kertas Publication
Tarikh Terbit: 2017
Halaman: 589
Harga: RM30

~ Rasaku… ~

Full review: 2/08/18
JKP edisi revamp.

Hmm, apa yang harus aku katakan?



Orang kata cinta pandang pertama tu susah nak dilupakan. Apatah lagi hujan membasahi bumi saat pertama kali ‘bersua.’ Ecehhh sebijik macam filem Hindustan kan? Haha πŸ˜† 

Tapi, itu memang ‘perkenalan’ pertamaku bukan saja dengan Kapten Rifqi tetapi Kak DZ juga. Jadi sudah pasti dengan edisi terbaru ini aku ingin mengenang kembali kisah yang manis lapan tahun sudah. 

Jadi, apa rasanya? 
Rasa yang kekal sama. Mahal tau perasaan tu. Terima kasih untuk itu wahai puan penulis. Moga terus sukses dan kami menunggu kesinambungan Haq.

Eh, mana review? Tak yah la kan, sebab rasa yang sama jadi boleh tengok review lamaku. *peace*


Happy reading (^-<)

Rabu, 26 September 2018

Pulang

12:46 PTG 0 Comments

Pulang
Lily Haslina Nasir

ISBN: 9789674690861
Penerbit: Karyaseni Publication
Tarikh Terbit: Mei 2018
Halaman: 515
Harga: RM28

~ Rasaku… ~

Novel pertama yang berjaya dihabiskan sepanjang tempoh #cherinakuarantin πŸ˜‰


Full review: 8/06/18

Aku tak tahu apa yang istimewanya novel ini sehingga aku boleh langkau novel-novel Kak Lily yang lain. Hmm, apakah kerana signature mahal Kak Lily atau sebab si abam Remy di muka depan? (Eh! Tu patut tanya Mai ahakss πŸ˜œ)

Baiklah apa yang aku suka tentang Pulang:

1. Setting cerita yang merentasi 3 zaman (generasi; Othman, Omar, Ahmad) dan penulis menyampaikannya dengan penuh bersahaja. Walaupun zaman Othman-Che Thom adalah fokus utama, tapi itu bukan alasan untuk menidakkan yang lainnya.

2. Cinta. Ia fitrah. Cinta pandang pertama Othman-Che Thom rupanya bukan biasa-biasa. Ia diikat dengan janji setia walau apa saja badai yang melanda, tetap kukuh merentasi masa. Begitu juga dengan cinta Omar pada sang ibunya. Sama besar dengan rindu seorang anak pada sang ayah yang hilang tanpa khabar. Dan, sampai satu bab tu, haihhh.. ayaqmata meleleh tau baca scene anak-ayah sebegini. Omar adalah insan yang paling aku kasihani dalam cerita ini.

3. Sahabat sama senang sama susah. Aku suka dengan kesemuanya, macam Che Thom ada Salmah. Tapi yang paling aku terkesan; Lum. Lelaki ini membuktikan sahabat itu tak mengenal warna kulit dan agama, yang penting hati ikhlas dalam berkawan.

4. Pertukaran POV setiap bab umpama bonus. Memudahkan aku menyelami semua ‘rasa’ baik watak Othman, Che Thom, Omar dan Ahmad.

5. Alunan bahasa yang membuatku hanyut. Kak Lily antara penulis senior yang pastinya sudah cukup arif dalam menata lenggok bahasanya sesuai untuk setiap zaman yang ada. 

6. Ending. Jujur aku tak suka dan aku ulang baca bab endinguntuk kaitkan dengan kesemua ‘rasa’ yang hadir. Dan akhirnya aku berjaya tukar tak suka itu pada reda. Ya, itu memang pengakhiran yang terbaik untuk Pulang.

Cuma, ada juga typo error, tak banyak mana pun tapi kalau dibaiki untuk cetakan seterusnya pasti lebih baik. Aku tak pasti dengan penggunaan ganti nama antara Othman-Che Thom di awal bab. Mulanya 'aku-kau', tapi ada juga terselit 'saya-kau' dalam halaman yang sama. ‘Saya’ kelihatan agak janggal, bukankah selalunya ‘kita’? Pendapat aku lah, mungkin juga salah. Dan, aku betul-betul mahukan kepastian. Apa benarkah, Che Thom? Hati aku susah nak percaya *ayaqmatabergenang*

Apa pun tahniah Kak Lily dan warga produksi filem. Melihatkan novel ini yang diadaptasi daripada sebuah filem dan kisah benar, buat aku rasa gembira. Pastinya bertambah golongan yang membaca walaupun mungkin segelintir mereka terdiri daripada para peminat pelakon filem ini. Sekurang-kurangnya ia permulaan yang bagus, kan?

Sekuat apa pun kau mencintai, bila Tuhan tidak berkehendaki. Kamu bisa apa? - Anonymous

Happy reading (^-<)

Demi Dara

12:41 PTG 0 Comments

Demi Dara
Abdul Rahim Awang

ISBN: 9789673693726
Penerbit: Penerbit-X
Tarikh Terbit: April 2017
Halaman: 392
Harga: RM25

~ Rasaku… ~

Full review: 8/05/2018

Lama tak baca karya ARA.
Rindu.

Tak perlu dicerita banyak, ARA dan thriller memang tak dapat dipisahkan. Tapi, aku tak tahu apa yang kurang. Mungkin kerana penghujung cerita membunuh hampir kesemua ‘kegembiraan’ aku.

Tapi, ya aku masih seronok membacanya. ARA dan sentuhannya masih berbisa. Walaupun aku boleh agak siapa gerangan pembunuh, tapi ada scene yang aku tak sangka sungguh. Setiap plot dikupas perlahan-lahan dengan baik sekali.

Dara -- bawa makna sang perempuan. Boleh jadi juga dendam. Hmm, yang mana pengakhirannya tetap sadis. Jadi, salahkah menyimpan dendam? Tak pasti, cuma seperti yang aku bilang awal tadi penamatnya tetap tidak menggembirakan aku.

Happy reading (^-<)

Hatiku Untuk Dia

12:38 PTG 0 Comments

Hatiku Untuk Dia
Rose Harissa

ISBN: 9789672102
Penerbit: Penulisan2u
Tarikh Terbit: April 2018
Halaman: 1056
Harga: RM38

~ Rasaku… ~

4.5*


Aku memang sokong Vi bila dia kata Edward Cullen tu tak handsome haha.

Review penuh? Nanti, kena bertenang dulu.


Full review: 7/05/2018

Aku suka:
1. Segala input yang dikongsi -- HIV, PHIV, SLE, dunia hiburan dan artis, videogame composer, taekwando dan ada resipi juga tau. Mungkin itu yang buat cerita ni tebal sebab penulis bukannya aci-redah-salin-dan-tampal. Setiap isu diolah dengan baik dan diletakkan di plot sepatutnya. Cuma beberapa terms yang aku tau susah nak diterangkan dalam Bahasa Melayu menjadikan isu itu nampak ‘berat’ buat pembaca untuk memahaminya.

2. Perkembangan watak yang hampir setara buat kesemuanya. Banyak watak yang diadun dalam ni dan masing-masing tidak ‘dilupakan’ oleh penulis. Malah watak kakak Elviana yang bajet bagus tu pun ada ending yang buat aku kata, “Ha, padan muka! Sibuk sangat dengan perihal adik sampai lupa hal ehwal suami.” Ehhh! Haha *sempat aku membawang*

3. Brotherhood between Fan-Reza. Camna ya nak terangkan? Tapi semua tu memang masuk terus dalam hatiku.  

4. Seperti lakaran watak-watak heroin sebelumnya yang mana heroin yang petite, comel memang amatlah serasi dengan watak hero yang ganteng. Gitewwww haha.  Cuma, plus point dan mengapa aku boleh masuk #teamkakVi -- Elviana kali ni lebih matang (walaupun dia tidak ‘sempurna’), kiranya memang sepadan sangat dengan si Reza.

5. Alfareza (Reza). Dah tau kenapa Acik Qay suka sangat dengan watak hero ni, siap ada hashtag #abamReza ewahhhh :P Malas nak cerita panjang, pi baca review Acik Qay tu haha.

6. Ending. Walaupun aku ambil masa ‘bertenang’ bila tiba di penamat cerita, tapi rasanya itu memang penamat yang terbaik. Tapi, coppp… nak tanya sikit. Kenapa? Whyyyyy? Ai is very disappointed tau Kak Rose. Kenapa ‘dia’ dilepas begitu saja? Kenapa? Sungguhlah tak puas hati. Kalau dalam WCW, si Jasnita tu pun ada pembalasannya tapi kali ni, baik sungguh hati Kak Rose. Ai is emo tauuuu. Membebel tak sudah dekat Bonets.

Novel ni buat aku rasa lebih kasihan pada selebriti baik pelakon ke penyanyi ke atau insta-famous sekalipun. Kita yang rakyat marhaen ni pun ada masa kena bash dekat media sosial, tapi mereka? Lagi hebat. Aib dan fitnah tu bagaikan ‘makanan’ harian. Nak defend salah, buat tak tahu pun lagi serba salah.

Dan, seperti komen-komen lain, cerita ni banyak typo. Ada scene hilang, tapi Acik Qay dah siap bagi penjelasan. Amboiii… memang ‘pemantau’ berjaya sungguh kali ni.

Ps: Terima kasih untuk resipi sambal ayam carik tu. Moga ada rezeki CheRina nak buat nannnnnntiiii haha

Happy reading (^-<)

Sehingga Kita Bertemu Lagi

11:48 PG 0 Comments

Sehingga Kita Bertemu Lagi
Rose Harissa

ISBN: 9789672137283
Penerbit: Idea Kreatif Publication
Tarikh Terbit: April 2018
Halaman: 281
Harga: RM26

~ Rasaku… ~

Serius, kalau Hajar kata dia nak bagi Aariz-Amanda tu dimakan buaya. Aku pula rasa nak je tanam dua-dua makhluk ni terus. Biar tak menyusahkan orang.

Ehhh! Emo terlebih pula haha :P


Full review: 3/05/2018

Buku pertama hasil tuaian di PBAKL yang berjaya dihabiskan. Tahniah buat diri sendiri haha. Tak sangka sungguh. Tapi mungkin kerana bukunya lebih nipis. Ditambah pula dengan signature mahal daripada Kak RH, dan godaan / ‘pembakaran terbuka’ yang dibuat oleh kawan-kawan ahakss :P

Masa mula baca dah rasa macam dejavu tapi teruskan jua. Dah sampai tengah cerita barulah join geng bonet meroyan. Oh, betullah! Rupanya kisah ini seperti kisah yang pernah viral baru-baru ini. Mungkin secara kebetulan agaknya.

Maylea. Nama unik tapi kisahnya tragis. Sudah sehabis daya menjadi sang isteri yang setia, diduakan pula. Kasihan! Sudahlah sebatang kara, suami pula tinggalkan dia begitu saja. Pesanan buat sang isteri; kena sentiasa bersedia. Andai jodoh tak panjang kita perlu segera bangkit. Please, move on and enjoy your life! Tapi ya, aku faham. Maylea ni wataknya naif sangat. Dia pun terlalu percaya dan bergantung harap pada suaminya. Bukan dia tak bisa bangkit cuma ada rasa yang terbuku pada sang bekas suami dan si madu, sebab tu yang bila ternampak je mereka berdua, dia jadi lemah.

Nasiblah ada Rex Zulkarnaen. Rex sang pelakon popular Malaya yang tak diendahkan oleh Maylea haha. Tu yang Rex ni penasaran bila si Maylea boleh buat tak kenal dia, rupanya memang Maylea ni tak pernah ambil tahu pasal artis Malaysia. Dan ‘melihat’ Rex, aku jadi kasihan pula. Begini agaknya real life sang artis – seperti kau hidup semata-mata untuk orang lain tersenyum gembira. Apa pun aku suka hubungan Rex dan mama Orkednya. Walaupun tak banyak scene, Orked ada impak yang lebih kuat daripada si Adeeva tu. Oh, pleaseee! Kenapa aku jumpa banyak watak annoying dalam cerita ni *pheww*

Amanda. Watak ini untuk kita para wanita beringat. Tolong… tolonglah sedar diri kerana malu itu dianggap fitrah yang hidup dalam diri setiap wanita. Dan, rasa manisnya seorang wanita, kerana salah satunya adalah sifat malu yang ada dalam dirinya. Ini tidak, watak Amanda ni ya ampunnnn! Ok, tak nak komen dah. Nanti habis semua perkataan yang tak elok aku keluarkan haha.

Mengikut kata penulis ini kisah santai. Betullah tu, santai dan padat. Pace pun laju. Tahu-tahu je aku dah sampai ke penghujung. Kredit untuk info allergi bawang tu, kali pertama aku baca kes sebegini.

Cuma ya, aku tetap tak puas hati dengan ending Aariz-Amanda. Memang sepadan la depa berdua ni. Masing-masing loser. Aku mengharapkan kedua-dua watak ni kena la ‘sesuatu’… ehhh! Jahatnya aku haha.

Ps: Terima kasih buat penulis untuk pengalaman manis di PBAKL yang lalu. Terima kasih juga atas doanya. Moga panjang umur, dapatlah kita bertemu lagi. InsyaAllah :)
Ps2: Pesanan penaja untuk Mai, sila baca dengan kadar segera haha

Happy reading (^-<)

Percaya Ada Cinta

11:41 PG 0 Comments

Percaya Ada Cinta
Ryana Adrina

ISBN: 9789831245132
Penerbit: Alaf 21 - Grup Buku Karangkraf
Tarikh Terbit: Mac 2010
Halaman: 480
Harga: RM18

~ Rasaku… ~

Novel lama, diterbitkan lapan tahun sudah tapi masih boleh dihadam. Mungkin sebab isunya -- anak yang disisihkan dalam keluarga sendiri. Lebih sadis, ibu bapanya melebihkan anak saudara, yang pada mulanya aku fikirkan Rasya tu sang kakak. Kasihan Wafiya!

Aku start suka dengan Wafiya bila dia mula memberontak. Yalah, penat bila diri dibanding-bandingkan, kan? Tahniah penulis sebab membangunkan watak Wafiya dengan baik sekali. Cuma di bab akhir tu aku tak pastilah kenapa, karakter Wafiya dan Arsyad seperti orang yang sama pula. Mungkin sebab ‘berpisah’ jauh, jadi monolog hampir sama. 

Dan, aku rasa tak puas dengan pemergian Rasya yang begitu saja. Watak Kay juga. Kedua-duanya dah bagi aku sakit hati tapi ‘lepas’ camtu je. Haihh, nak kena ni haha.

Apa pun, aku seronok membacanya. Buku lama agaknya, bahasa pun cantik. Spelling error pun takdelah bersepah sangat.

Aku bagi extra mark untuk cover. Alohhh… cover pun dapat markah haha. Biasalah, orang dalam mood‘dramasangat’, memang suka tengok cover hat cantik-cantik ni *wink*

Happy reading (^-<)

Untuk Seseorang Sepertimu

11:41 PG 0 Comments
Untuk Seseorang Sepertimu
Rose Harissa

ISBN: 9789672137146
Penerbit: Penerbitan Idea Kreatif
Tarikh Terbit: Disember 2017
Halaman: 346
Harga: RM28

~ Rasaku… ~

3.5*


Yayyyyy... nak sambungan/story Yen itself. Boleh tak?


Full review: 13/02/2018

Yang aku suka – buku nipis, jalan cerita simple, pace laju, watak-watak yang seadanya, konflik dan isi cerita yang dijalin kemas. Begitu juga dengan watak pembantu; Yen pastinya. Penulis selalu berjaya buat aku rasa lebih sukakan watak pembantu (watak baik la kan) daripada hero haha.

Aku juga suka bagaimana penulis ‘mengikat’ pembacanya sampai ke akhir cerita. Kita mesti tertanya-tanya apa hubungan Fath-Yen sebenarnya mahupun kisah Nur yang sampai bila nak melarikan diri. Tapi, aku rasa bahagian Zahier di hujung-hujung cerita tu macam terlalu rushing, memang habis begitu je ke?

Dan, satu lagi RH suka buat watak sang hero yang ‘bersungguh’. Maksudku bila dah suka, terus atur langkah meminang. Ha, takde lah adegan tarik-tali-nak-couple-ke-kahwin.

Seperti biasa, ceritanya jarang ‘kosong’. Mesti ada input yang buat aku terfikir, kiranya kepuasan itu bukan sekadar tamat cerita. Congrats sis! Cuma part sweet tu, aku setuju dengan pandangan KC -- sekadar rencah. Tiada pun masih tak mencacatkan keseluruhan novel ini.

Happy reading (^-<)

Selasa, 13 Februari 2018

Episod Cinta Harlys

11:53 PG 0 Comments

Episod Cinta Harlys
Fieyza Fadlina

ISBN: 9789671188
Penerbit: Lovenovel Enterprise

Tarikh Terbit: Ogos 2013
Halaman: 644
Harga: RM25


~ Rasaku… ~

Full review: 25/01/2018

Masa dah mula baca aku tertanya-tanya la siapakah gerangan Harlys ni? Dah baca separuh baru nampak review di GR yang ia sebenarnya gabungan nama rupanya. Silly me! Haha.

Sebenarnya aku memang suka dengan kisah penghijrahan ni tak kisahlah wataknya lelaki atau pun wanita. Tapi dalam kisah ini, bagai kurang ‘rasa’. Aku tak dapat nak ‘selam’ bagaimana seorang abang dan ibu yang seakan-akan rela menyerahkan tanggungjawab membetulkan anak pada seorang yang tak dikenali. Itu pun selepas 6 tahun, baru rasa “Haaa adik aku ada suami. Patut suruh suaminya bimbing ke jalan yang benar.” Terus aku rasa, ehhhhh!

Apa pun aku bagi kredit pada Arlyssa. Sekurang-kurangnya dia try her best to change, and she did it well. Bukan macam Humaira tu. Nampak complete package sebab berilmu bagai tapi hati? Sebab tu kita jangan cepat nak melabelkan dia itu begini-begitu. Hidayah datang tanpa diduga.

Keseluruhannya masih boleh dihadam. Cuma itulah mungkin aku yang kurang ‘rasa’. Nanti aku cuba baca novel lain penulis ini.

Happy reading (^-<)

Kerana Lamaran Itu

11:52 PG 0 Comments

Kerana Lamaran Itu
Xuanza

ISBN: 9789670707334
Penerbit: October
Tarikh Terbit: Mac 2015
Halaman: 829
Harga: RM30

~ Rasaku… ~

Full review: 25/01/2018

Buku pertama penulis yang aku baca, dan aku tahu ianya tak adil kalau aku membandingkan karyanya dengan novel lain tetapi, maaf ya. Jujurnya aku kadang-kadang confused aku sebenarnya sedang baca karya penulis ini atau karya orang lain.

Recycle jalan cerita padaku tidak membawa banyak masalah, kerana itu perkara biasa dalam lambakan novel kita. Cuma kalau keseluruhan plot dan jalan cerita itu seperti dicedok dan ditampal ia jadi tak best. Hmm, apa lagi abam JJ adalah my favourite hero dan isi ceritanya masih kekal dalam ingatan walaupun sudah bertahun-tahun aku khatamkan novelnya.

Namun, aku berjaya juga habiskan. Yayyy! Aku bagi kredit untuk bahagian epilog. Mungkin sebab rasa mahu tahu apa ‘masalah’ sebenar Haicarl, dan ia dicerita baik dalam setiap epilognya.

Ps: Aku tak letak rating sebab jujur aku sendiri tak pasti berapa yang harus aku letakkan.

Happy reading (^-<)

Labels

#prayforGaza (2) A. Darwisy (1) A. Samad Said (1) Abby Gaines (1) Abdul Latip Talib (1) Abdul Rahim Awang (4) Acik Lana (3) Adah Hamidah (2) Adaptasi Novel (7) Addi (1) Adib Zaini (4) Affifudin Omar (1) Afifah (1) Aidil Ryzal (1) Aifa Batrisya (1) Aima Chan (1) Aimi Ainis (1) Aina Emir (3) Ainin Naufal (1) Aireen Aryana (1) Airisz (1) Aisha Hamza (1) Aisya Sofea (3) Alaf 21 (92) Aleya Aneesa (10) Alice Clayton (1) Aliesha Kirana (1) Alifah Juhaida (1) Alina Haizar (2) Aloy Paradoks (1) Amal (1) Amanda Berry (1) Amirul Johari (1) Amiza Anaz (1) Amoi (1) Ana Sofiya (1) Andrew Matthews (2) Andrew McMeel Publishing (1) angelseptember (1) Anis Ayuni (4) Anita Aruszi (9) Anjell (1) Anna Lee (2) Anne Gracie (1) Annur Shanana (1) Anuar Shah (1) Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian (2) Aqram (1) Ar Risalah (4) Ariela Sahimi (6) Arman Jazee (1) Arsha Wee (1) Ash Kun (1) Asmar Shah (1) Athool (1) Atikah Yusof (1) Attokz Dikulgai (2) Aulia Iman (1) Ay Yusof (1) Ayob Kelubi (1) Ayu Emelda (2) Ayumi Syafiqah (1) Azra Aryriesa (1) Badrul Hisham Shari (1) Bahruddin Bekri (5) Ballantine Books (5) Balqissy (1) Bayyinat (2) Berkley Sensation (6) Bes Q Publication (1) Bidayatul H (1) Big Bad Wolf (1) Bikash Nur Idris (3) blogpke (1) Blook (12) Bophairy (2) Bozu (1) BraderLeplep (2) Brigham Young (1) Bukan Penggoda (1) Buku Fixi (22) Buku Prima (25) BukuBlog (11) Bulanhijau (4) C.J. Charmichael (1) Cabaran 50 Novel (61) Carmen Falcone (1) CAT (5) Cerita KLIBF (7) Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam (2) Chef Hanieliza (1) Choppy (1) Christine Merrill (1) Cik Amal Amina (1) Cik Ian (2) Citahrudin (1) Cob Nobbler (2) Comei (2) Creative (19) Ct Zuraimi (2) Cucuratap (2) Damya Hanna (5) Dayang Noor (5) Dewan Bahasa dan Pustaka (3) Dhiya Zafira (9) Diane Gaston (1) Dihsar Ludba Haqifa (1) Diya Nordin (1) Dr Amida Abdul Hamid (1) Dr Shah Ibrahim (1) DuBook Ceritera (3) DuBook Press (3) e-book (62) e-cerpen (6) E-man Sufi (1) e-novel (22) e-Sentral (8) Ednin (1) Eka Faraha (1) Elee Mardiana (2) Elena Reeney (1) Eliyyah (1) Ellis Gee (1) Elzara Hariri (1) Emma Maizura (1) Emy Roberto (3) Entangled Publishing (6) Evelyn Rose (2) Ezza Mysara (2) Fadhli Hamdan (6) Fadzlieo (1) Faisal Tehrani (2) Faizal Sulaiman (3) Faizal Tukimin (1) Fajar Pakeer (11) Farah Husain (5) Farihah Iskandar (1) Fatimah Busu (1) Fatimah Syarha (1) Fatin Nabila (2) Fatrim Syah (1) Fauziah Ashari (2) Faziela (1) Fazley Yaakob (1) Fazlyn Ridz (1) Fdaus Ahmad (3) Feeza (1) Fieyza Fadlina (1) Fikri Kacak (2) Fikri Misti (1) Fitri Hussin (1) Fixi Retro (1) GA Quotes (6) Galeri Ilmu (6) Gallery Books (4) GedeBook (1) Gina Yap Lai Yoong (3) GR 2012 (75) GR 2013 (94) GR 2014 (95) GR 2015 (34) GR 2016 (6) GR 2017 (8) GR 2018 (16) Grup Buku Karangkraf (60) H.M. Tuah Iskandar (1) Habiburrahman El Shirazy (4) Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 (1) Haeqal Zulqarnain (1) Hafizah Iszahanid (1) Hafizul Osman (1) Haliban (1) Hana Qistina (1) Hani Fazuha (5) Hanie (1) Hanina Abdullah (2) Hannah Dhaniyah (1) Hanni Ramsul (4) Hanny Esandra (1) Harlequin Books (4) Haryani Kamilan (1) Hasrul Rizwan (2) Haswida Abu Bakar (2) Hellioz (1) Herna Diana (1) Hezzy Azra (3) Hidayatus (2) Hilal Asyraf (5) Hilmi Lona (1) Hlovate (10) Hodder Stoughton (1) Humaira Bookstore (1) I F I Enterprise (1) Ian Juliana (1) iBook Publication (1) Ida Farisya (1) Idea Kreatif Publication (15) Ika Madera (1) Ilham Bestari Publication (1) Illa Shanahila (1) Ilya Abdullah (1) Imaen (2) Iman Nizrina (2) Iman Xara (2) Imani Hatta (1) Immaz Huda (1) Imran Azmi (1) Indah Iskandar (1) Intens Media (1) Iqbal Syarie (5) Iris Ixora (1) Irma Hasmie (1) Ismi Fa Ismail (1) ITBM (2) Jat (1) Jemari Seni (58) Jennifer Probst (5) Jerilee Kaye (1) Jo (1) Johanna Lindsey (1) John Norafizan (2) JS Adiwarna (12) Ju Asu Ra (1) Jualan Gudang (1) Julie Anne (2) Julie James (4) K Four Publishing (1) Kad Mutiara Minda (1) Kaki Novel (37) Karangkraf (4) KarnaDya (5) Karnival Buku Online (1) Karnival Karangkraf (2) KaryaSeni (19) Kaz Ishak (1) Kelas Buku (1) Kele Moon (1) Keputusan C50B (6) Khadijah Hashim (1) Khairi Mohd (1) Khairul Nizam Khairani (1) Khairulnizam Bakeri (1) Khairyn Othman (2) King International Prize 2010 (1) KLIBF 2011 (5) KLIBF 2012 (2) KLIBF 2013 (1) KLWRF (1) Kristen Proby (2) Kumprinx (1) Kusyi Hirdan (1) Lang Leav (1) Lavendra (1) Leeya Myra (1) Lejen Press (3) Levis Delisya (1) Liana Afiera Malik (1) Lila Vee (1) Lily Haslina Nasir (1) Liyana Zahim (1) Liza Mior Rashdi (1) Lokman Hakim (1) Loose Id LLC (2) Lord Zara (3) Louise Allen (1) Lovenovel (9) Luc Abdullah (1) Lya Zara (1) Lynn Allyna (1) Lynn Dayana (1) M Faridzuan Majid (1) M. Faiz Syahmi (1) M.K. Schiller (1) Ma Lee Chuswan (2) Maisey Yates (2) Mak Su (1) Maki Enjouji (10) Manaf Hamzah (2) manga (10) Manjlara (1) Maria Kajiwa (2) Marissa (2) Marita Conlon-Mckenna (1) Marwati Wahab (2) Masy (1) Mat Luthfi (1) Maya Banks (6) Maya Iris (2) Mazni Aznita (4) Mazni Darwisya (1) Mcjust.lol (1) Meen Zulaikha (4) Melati Publisher (1) Melur Jelita (2) Mendelssohn Levy Publishing (1) Mesbo (1) Miazal Zahra (1) Michelle Willingham (1) Mimie Afinie (2) Mimie Candycane (1) Mini Novella (9) Mirachantek (1) miss eurydice (1) Mona Yanty (1) MPH (1) Mr.K (1) Mrflowermanstudio (1) Muhamad Fazrin (1) Muhammad Fatrim (2) Murni Aqila (2) Must Read (1) N.M. Silber (1) Nadia Khan (3) Nadra Yasmina (1) Nami Cob Nobbler (1) Nasiroh Abdul Rahman (1) Nasron Sira Rahim (1) Nass Alina Noah (1) Nasz (3) Naurah Iman (1) Naza Adlyn (1) Nazawati (1) Nazri M. Annuar (1) Nazurah Aishah (2) NB Kara (18) NHF Media (1) NI Publication (2) Nia Azalea (1) Nina Croft (1) Nir (5) Nirrosette (2) Nisah Haron (1) Nisyah (2) Nizam Sani (1) Nok Wafdi Nik Jaafar (1) Noor Azzahra (1) Noor Suraya (13) Noorfadzillah (1) Nora Ismail (5) Noraz Ikha (2) Norhanisamila (1) Norhayati Abd Malek (1) Norhayati Berahim (23) Norisah A. Bakar (3) Nota Airina (89) Notis Pembetulan (1) Novel Fiksyen Sejarah (1) Novel Grafik (2) Novel Nur (1) Novel Terpakai (2) Nueen (1) Nur Ezzah Amirah (1) Nuraqilah Syuhaida (1) Nurassyi Rashid (1) Nureen Mirza (1) Nuril Bahanudin (1) Nurul Syahida (2) O'Brien Press (1) October (3) Omnific Publishing (1) Owen Slot (1) P. Ramlee (1) Packy Sidique (1) Pameran Buku (1) Paradoks Production (1) Pekan Ilmu (1) PELIT (5) Pena Senja (1) Penerbit Republika (1) Penerbit-X (1) Penerbitan Angkatan Baru (1) Penulis.Sahaja (1) Penulisan Enterprise (1) Penulisan2u (5) Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 (1) Pesta Buku (22) Pesta Buku Kelantan (4) Pesta Buku Selangor (1) Pingu Toha (1) Pitak (2) Pocket Books (2) Popular (1) Poreng Kertas Publication (3) Poyo (1) Printing Problem (1) Promosi (18) PTS (31) PTS BookCafe (1) PTS Fortuna (4) PTS Islamika (1) PTS Litera (9) PTS Millennia (2) PTS One (5) PTS Pop (3) PTS Professional (1) PTS Publications (1) PTS Publishing House (1) PTS Syok-Hallyu Wave (1) Pustaka Islamiyah (2) Puteri Andalas (1) Qaseh Qaisara (1) Qaseh Qistina (1) Que Sera Sera (2) Rabihah Nur Ridhuan (1) Rahimin (1) RAID Studio (1) Raja Faisal (1) Ramlah Abdul Rasid (1) Ramlah Muhamad (1) Ramlah Rashid (3) Ramlee Awang Murshid (17) Read Malaysia (1) Reen (1) Rehan Makhtar (3) Reja (1) Resmanshah (1) Ridhwan [Ridh-One] (2) Ridhwan Saidi (1) Ridhya Iman (1) Rin Ahmad (1) Rina Farizq (1) Rizai Reeani (1) Rizque Publishing (1) Robin Bielman (2) Roman (1) Rose Harissa (17) Rozita Abd. Wahab (1) Ruby Hazri (1) Ryana Adrina (1) Rynsa (1) Saat Omar (1) Saidatul Saffa (2) Saifullizan Tahir (1) Salina Ibrahim (2) Salina Salleh (1) Salleh Kausari (1) Sania Yasmin (2) Sara Aisha (1) Sara Kyoko (1) Sarah Mayberry (1) Sarnia Yahya (8) SeaShell Publishers (2) Sha Ibrahim (1) Shafaza Zara Syed Yusof (1) Shahir (1) Shahirah Khairudin (1) Shahrul Akram (1) Sham Hashim (1) Shamien A. Basit (2) Shamsiah Mohd Nor (1) Shaz Johar (4) Shogakukan (10) Si Manis 17 (4) Silhouette Books (2) Sinaganaga (2) Sindiket Sol-Jah (1) Siti Hazneza Abdul Hamid (1) Siti Jasmina Ibrahim (1) Siti Nur Dhuha (1) Siti Rosmizah (1) Small Cow Productions (1) Smashwords (1) Soltura (1) Sophie Kinsella (1) Suzana Sulaiman (1) Syafie Mahyani (1) Syafiq Aizat (1) Syah Shah (4) Syahirah Ibrahim (1) Syaihan Syafiq (2) Syamnuriezmil (3) Syarikat Muda Osman (3) Syasyaja (1) Syud (6) Syuqri Mustaqim (1) Szalies (1) Teja Elliza (1) Teja Irzara (1) Telaga Biru (3) Tembakau (1) Teratak Kasih (1) Tere Liye (1) Terjemahan DBP (1) Terri Brisbin (1) Thanks Note (2) The Awesome Five (1) The Dial Press (1) TheBentPencil (1) Tok Rimau (2) Top 10 (6) Tulip Ungu (1) Uji Norizqi (1) Ulii Azman (1) Umi Azrini (1) Umi Kalsom (1) Umie Nadzimah (2) Usia GA (4) Ust Amran Md Yusoff (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Vanny Chrisma W. (1) Wan Rohayu (2) Wann Azlan (1) Wise Words Publishing (2) Wordless Wednesday (14) Xarine (1) Xuanza (1) Yusnida Tajuddin (1) Yusry Yusopp (1) Zabrina A. Bakar (2) Zaharah Nawawi (1) Zahazan Mohamed (1) Zamri Mohamad (2) Zamri Zainal Abidin (1) Zan Zarida (1) Zara Aluwi (1) Zaradgreat (1) Zarith (1) Zura Asyfar (1) Zuraidah Othman (1)