Iklan

Aku jarang di blog. Boleh terus ke GA untuk update tentang buku yang dibaca.

Ada beberapa buku nak dijual. Boleh ke sini. Terima kasih :)

Selasa, 26 Jun 2012

Ikhlas, A.K!

4:00 PTG 3 Comments
Ikhlas, A.K!
Nirrosette

ISBN: 9778967511865
Penerbit: Jemari Seni Sdn Bhd
Tarikh Terbit:
Halaman: 528
Harga: RM21


~ Rasaku… ~

Sebagai salah seorang pembaca siri online dan pernah mengulasnya sebelum ini, aku sudah dapat meneka isi dan perjalanan kisah Adam dan Kaseh. Dan itu pastinya sukar untuk Nir mengekalkan momentum perjalanan cerita ini kerana beliau perlu berfikir dua kali lebih gigih untuk mengelakkan pembaca awalnya tidak bosan.

Dan jujurnya untuk menulis review bagi novel ini juga menjadi sukar. Sebabnya aku dah tahu kisah dan penghujungnya. Jadi ia umpama mengulang semula apa yang pernah aku tulis sebelum ini hee ;P

Nir memang aku kenali dengan kisah santai yang manis dan comel. Kisah cinta yang bukannya kosong semata-mata tetapi diadun dengan penuh pengisian. Sepertimana kita dibawa mengenal Kaseh yang jatuh cinta pada Adam dan kemudiannya belajar mengenal sisi lain dalam perspektif hidupnya.

Kasihan pada Kaseh... ya! Membayangkan yang kita ini lahirnya Islam tetapi tidak tahu langsung tentang hukum-hakam Islam memang menyedihkan. Nauzubillah. Moga apa yang menimpa Kaseh dan keluarganya itu tidak terjadi pada keluarga dan masyarakat Islam khususnya. Namun syukur yang hati Kaseh itu lembut dan naif. Kerana cintanya itu, lebih mudah untuk Adam membawanya untuk mengenal kembali agamanya.

Walaupun hubungan antara Adam-Kaseh itu pada dasarnya tidak mengikut ajaran Islam yang sebenarnya, namun aku tetap ingin berikan kredit pada Nir yang dalam sibuknya bercerita [baca: menulis], Nir sebenarnya mengajak diri kita menilai adakah kita sedia berubah seperti Kaseh? Meninggalkan segala keseronokan dunia hanya untuk mengejar redha Ilahi? Tepuk dada, tanya hati anda.

Tahniah atas kelahiran bayi sulung. Nanti akan diusahakan untuk membaca novel terbaru Nir ;) Lupa, patutnya review ini harus digabung dengan review novel Iqbal. Jangan marah ya Iqbal! Review DYKN akan menyusul dalam post seterusnya. I love you both okay :D Novel kedua Iqbal nanti baru akak baca dulu, dan kemudiannya diikuti oleh novel baru Nir... ha adil tak wahai adinda-adindaku? *wink*

Happy reading (^-<)

Isnin, 25 Jun 2012

Diari Mat Despatch: Lelaki Baik

3:01 PTG 0 Comments
Diari Mat Despatch: Lelaki Baik
Bahruddin Bekri


ISBN: 9789833654796
Penerbit: PTS One Sdn Bhd
Tarikh Terbit: 2001
Halaman: 131
Harga: RM9.90

~ Rasaku… ~

Orang kata, apa-apa jenis novel atau drama/filem bersiri, pastinya yang pertama itulah yang paling seronok. Bila datang sekuelnya, ia akan jadi kurang ummph... Mungkin. Membaca catatan Tuan Bahruddin Bekri kali ini masih menyenangkan, malah pada pendapatku lebih baik daripada edisi Hati Emak.

Di sini sebenarnya watak seperti Citra Indah Qalisa, Tuan Pangkah, Ibu Rayyan, Puan Musalmah, Ahmad Zuhri selaku pembantu bilik mayat dan Mahmud si pekerja kilang dikenalkan. Bertitik-tolakkan inilah baru kita dapat mengenal watak-watak itu dalam edisi seterusnya [baca: edisi Hati Emak]. Tetapi ia tetap tidak menjadi masalah seandainya hanya membaca salah satu edisi atau pun melangkau kerana setiap watak dibangunkan dengan baik. Mereka semua memainkan peranan yang berbeza dengan identiti yang tersendiri.

Dalam meneliti naskhah ini baru aku sedar akan kepentingan Mahmud [kesan lambat padahal dah 'kenal' dalam edisi Hati Emak :P]. Walaupun mungkin pelajarannya tak tinggi, Mahmud punya pengetahuan yang cukup tinggi. Falsafahnya mengalahkan mereka yang bergelar pelajar universiti walau mungkin ada masanya aku terasa nak lempang laju-laju si Mahmud yang tak habis-habis mengingatkan Idlan supaya tidak rasa rendah diri kerana hanya bekerja sebagai mat despatch. Mahmud bagai tak pernah beri Idlan peluang untuk menerangkan yang dia itu mat despatch yang berijazah.

Memandangkan ini diari kedua Idlan, tujuannya membuat diari bukan lagi kerana niat mahu belajar Bahasa Melayu Tinggi [BMT], tetapi kerana merasakan menulis diari boleh melegakan perasaan dan membuatkannya tenang. Tetapi dengan kehadiran Tuan Pangkah, bukan saja Idlan malah aku sendiri turut terkena tempias BMT *wink* Namun motif sebenar Idlan adalah mencari definisi seorang lelaki yang baik. Bagaimana ya lelaki itu dikatakan lelaki yang baik? Jika mahu tahu apa itu lelaki baik dari kaca mata Idlan dan temannya, silalah baca diari kedua ini :D

Bahagia itu bukan kerana kita ketawa dan gembira, tetapi bahagia itu adalah melihat orang yang kita sayang ketawa dan ceria walaupun kita sendiri berada dalam derita [page 69]

Happy reading (^-<)

Selasa, 19 Jun 2012

Pesta Buku Selangor 2012

9:52 PG 2 Comments
Assalamualaikum,

Fuhh... *cucisawangsikit* [gaya macam dah berbulan tak jengah blog kih5 ;P]

Sedikit update tentang pesta buku. Tiap-tiap tahun bila adanya Pesta Buku Selangor, time tu la aku ada macam-macam aktiviti. So this year pun rasanya aku tak boleh pergi hee...



Maklumat lanjut, sila klik sini. Happy shopping peeps!

Happy reading (^-<)

Rabu, 13 Jun 2012

Calon Jodoh Untuk Adik

8:54 PG 0 Comments
Calon Jodoh Untuk Adik
Areila Sahimi

ISBN: 9789675067952
Penerbit: Kaki Novel Enterprise Sdn Bhd
Tarikh Terbit: April 2012
Halaman: 454
Harga: RM19

~ Rasaku… ~

Apa yang aku suka dengan penulis ini bila saja dia mengangkat hubungan antara adik beradik sebagai pokok ceritanya. Seperti mana dalam novel Iman Suraya, dalam novel CJUA ini, hubungan persaudaraan itu dilakar lebih meluas dan hampir sempurna.

Kisah tiga beradik ini ada temponya sendiri. Azmer, abang sulung yang terpaksa menggalas tanggungjawab besar sebagai ketua keluarga setelah kematian orang tua mereka. Arina, kakak yang terlebih emosi tetapi tetap menyayangi adiknya dengan caranya yang tersendiri serta ya tak lupa Arissa; heroin utama CJUA yang agak kelam-kabut dengan perangai tak matangnya. Aku suka adunan ketiga-tiganya. Menarik!

Selaku abang, Azmer sentiasa mahukan yang terbaik untuk adik bongsunya, Arissa. Apatah lagi bila mengetahui nyawanya yang tak panjang akibat penyakit yang dideritainya, dia bersungguh-sungguh mahukan seseorang yang boleh diharap untuk menjaga Arissa. Bagi Arina pula, dia mahukan Arissa berkahwin dengan orang yang berpangkat supaya hidup terjamin di masa hadapan.

Apabila Khairil Izlan [Ee] diheret masuk ke dalam rancangan Azmer, Arina tidak duduk diam. Dia juga sudah ada calon untuk digandingkan dengan Arissa. Fariz yang berjawatan besar dan berpoket tebal tu memang sesuai sangat untuk disatukan dengan Arissa. Cuma Arissa aje yang macam tak berkenan apabila kakaknya itu cuba kenenkan dirinya dengan Fariz. Tetapi demi menjaga hati Kak Inanya itu, dia cuba berkawan dengan Fariz.

Ee pula kenalan abangnya itu langsung tak dipandang. Mereka berdua ada history kih5 Arissa memang berbulu je bila melihatkan Ee. Namun bila Azmer pergi meninggalkan mereka, Arissa tiada tempat mengadu. Ee pula terperangkap dengan wasiat terakhir Azmer yang memintanya menjaga Arissa. La sudah... bagaimana Ee mahu berdepan dengan Arissa yang pantang ditegur, pedas dan berbisa itu? Hanya membacanya kamu akan dapat jawapannya ;)

Kalau ikutkan aku melihat kisah ini lebih kepada hubungan adik-beradik, bukan kisah cinta yang sweet. Ia memang agak berbeza sedikit dengan novel-novel Areila Sahimi sebelum ini. Laras bahasanya pula masih dikekalkan, ya itu mungkin identitinya. Cuma mungkin bahasa pasarnya ada yang agak kasar dan bila ada perkataan 'puaka' tu automatically kening dah terangkat sebelah. Wow! Daring you kih5

Lastly, I would like to extend my sincerest thanks to Kaki Novel. As a publisher, they’ve done a good job ;) Sebenarnya novel CJUA dalam tangan aku ni ada kesilapan percetakan. Bukannya satu halaman tetapi boleh tahan la kesilapannya dan bila dipanjangkan pada pihak pengurusannya, mereka sudi menggantikannya dengan yang baru. Jadi, pada mereka yang mungkin mengalami masalah yang sama sila jangan segan-segan mengirimkan maklum balas anda di sini :D

Happy reading (^-<)

Selasa, 12 Jun 2012

Kau Curi Hatiku

11:37 PG 0 Comments
Kau Curi Hatiku
Iman Xara


ISBN: 9789675118524
Penerbit: Jemari Seni Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Cetakan Kedua Mac 2011
Halaman: 518
Harga: RM20


~ Rasaku… ~

Agak sukar untuk aku menghabiskan naskhah ini hingga sanggup skip ke novel lain sebelum berjaya menutup novel berwarna biru gelap ini. Hampir sebulan rasanya 'memerap' buku ini *rolledeyes*

Ini sebuah kisah yang sedih. Kisah selepas perkahwinan yang membawa rentak cerita ke arah yang lebih beremosi dengan drama serta mampu memerah air mata pembaca. Tetapi sedihnya itu tak berjaya mengusik tangkai hatiku. Ya, aku rasa sedih tetapi belum mampu membuat aku bergenang air mata. Apa atau hati aku yang sebenarnya terlalu 'kering'? Atau mungkin kerana permulaan cerita yang banyak mengaitkan hubungan benci-menyampah dan adegan gaduh-gaduh antara dua watak utama membuatkan aku bosan sekaligus menurunkan mood membacaku. Mungkin.

Arissa dan Zamil, rakan sekerja yang seperti anjing dengan kucing tidak boleh berdekat. Seorang bermulut laser dan seorang lagi mulut tiada insurans. Sering juga teman-teman mengingatkan mereka kerana kata orang, jangan terlalu membenci bimbang nanti menjadi suka.

Tetapi mereka tak percaya kerana rasa tidak suka itu terlalu tebal. Namun siapalah mereka untuk menolak perasaan suka itu kalau perasaan itu mahu bertunas? Arissa kecewa kerana percintaannya dengan Firdaus terpaksa berakhir kerana keluarga; Zamil pula kecewa kerana hanya bertepuk sebelah tangan dengan Ain. Dan tanpa disangkan kekecewaan yang dialami membawa mereka semakin rapat.

Mungkin jodoh sudah ditentukan. Arissa dan Zamil disatukan. Hubungan mereka benar-benar bahagia hinggalah di saat Zamil mula membuat onar. Tegarnya hati Zamil menduakan Arissa walaupun ketika itu Arissa mengandungkan anak mereka yang kedua. Pelbagai usaha dilakukan oleh teman-teman untuk menyelamatkan rumahtangga mereka namun andai itu sudah ketentuan, jodoh mereka hanya bertahan sehingga lahirnya Safya Hani.

Ending memang agak sadis la. Tapi aku suka bila Arissa tak bersatu dengan Zamil kembali kerana sejak mula mengenali watak Firdaus, aku lebih terdorong kepada Firdaus *wink* Dan aku harus memuji penulis yang dapat melakar watak Ayie dengan hampir sempurna. Peranan yang dimainkan Ayie berjaya menambah rasa benci dan menyampah. Ternyata watak Ayie sebagai lelaki pengadu-domba memang akan sering diingati.

Sedikit yang membezakan, adalah penggunaan dialek Terengganu yang agak banyak. Sesuatu yang jarang ditemui dalam novel sebelum ini. Tiada masalah rasanya nak memahami maksudnya tetapi lebih baik sekiranya disediakan sedikit ruangan; glosari misalnya untuk maksud perkataan-perkataan tertentu.

Dan novel ini mengingatkan aku kepada konsep bersederhana. Bersederhana dalam apa saja yang kita lakukan. Jangan terlalu membenci seseorang dan jangan pula terlalu menyayangi seseorang. Berbicara tentang hati, entah bila ianya akan berubah. Dari benci menjadi cinta... aduh, hati! Bukankah mudah saja ia dibolak-balikkan?

Happy reading (^-<)

Rabu, 6 Jun 2012

Sayangku Casper

11:46 PG 0 Comments
Sayangku Casper
Mazni Aznita

ISBN: 9789670184968
Penerbit: Buku Prima Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Cetakan 6 – 2012
Halaman: 624
Harga: RM25.90


~ Rasaku… ~

Usai menutup novel setebal 624 muka ini, aku teringatkan kisah Cinderella versi drama korea My Girl. Terdapat sedikit persamaan dalam beberapa scene namun bukanlah seratus peratus. Penulis masih mengekalkan identiti Melayunya dalam kisah bergenre cinta romantis ini walaupun hampir 90% daripada isi kandungan novel ini berlatarbelakangkan Kota Paris, kota yang cukup sinonim dengan cinta.

Tia Adila [Tia], gadis yang sering saja dibuli oleh emak dan kakak tirinya. Ayahnya yang sibuk dengan urusan perniagaan pula jarang ada di sisinya. Itu menyebabkan Tia bagaikan rela dalam paksa menerima apa saja yang dilakukan oleh keluarga tirinya. Dalam pada itu Tia bertemu dengan Tengku Rafique [Rafique] yang disangkanya sedang melarikan diri daripada along [ceti haram]. Kelakar masa baca part Rafique perlu bermalam di rumah sewa yang dicarikan oleh Tia tu. Menjadi seramnya! :P

Rafique pula datang ke Kuala Lumpur dalam misinya mencari cucu Madame Marianne yang hilang semenjak kecil. Adelia de Casper perlu dicari kerana dia mahu menghalang niat jahat ayahnya; Tengku Adrian. Bertemu dengan Tia saat dia melarikan diri daripada dikejar oleh orang-orang ayahnya telah membawa perasaan asing dalam dirinya. Dia senang dengan gaya selamba dan sikap polos Tia. Namun pencariannya sudah tiba di penghujungnya, dia perlu kembali ke kota Paris dan meninggalkan semuanya dalam lipatan kenangan hidup yang paling manis.

Tia pula makin sesak dan kerana tidak tahan dengan perbuatan emak tirinya, dia tekad melarikan diri. Dengan berbekalkan tiket dan alamat yang terselit dalam sebuah buku kiriman ayahnya, Tia terbang ke Paris. Namun tak disangka-sangka, Rafique juga menaiki penerbangan yang sama ke Paris lalu bermulalah perjalanan Tia yang penuh dengan kejutan. Apatah lagi mendengarkan idea gila Rafique. Apakah kali ini kebahagiaan dan cinta yang diidamkan tidak lagi berakhir sepantas angin?

Walaupun ini dikatakan kisah cinta yang santai, tetapi sebagai peminat Anita Aruszi, aku sudah dapat meneka corak penulisannya. Dalam santainya, masih diselitkan elemen misteri dan thriller. Dan kali ini harus akui yang aku agak terpedaya dengan twist yang dicipta. Apa yang ditebak tidak mengena kih5 Memang rahsia demi rahsia perlu dibongkar sedikit demi sedikit. Momentumnya kekal hingga di penghujung cerita. Itulah kelebihan penulis yang begitu teliti dalam mengolah konfliknya dengan kemas sehingga kita tidak tertanya-tanya akan kelogikannya. Pendek kata, aku suka kisah sebegini.

Penulis juga begitu teliti dalam melakarkan tempat-tempat indah di Paris. Ia berjaya membuatkan aku turut sama tenggelam dengan Tia dalam menikmati keindahan Kota Paris. Bagai aku sendiri seolah-olah sedang mengembara seperti Tia. Cuma hanya satu yang menganggu kosentrasiku iaitu pengulangan terjemahan bahasa Perancis yang dilakukan. Aku lebih suka kalau ia dikekalkan dalam satu bahasa, percampuran bahasa sebegini sedikit 'meletihkan' kerana aku terpaksa membaca sebanyak dua kali. Diharapkan mungkin ada penyelesaian yang lebih baik untuk penggunaan dua atau lebih bahasa sebegini.

Aku google hanya kerana ingin tahu rupa Sacre-Coeur itu. Ya, aku tahu kadang-kadang aku gila kih5 :P

Happy reading (^-<)

Labels

#prayforGaza (2) A. Darwisy (1) A. Samad Said (1) Abby Gaines (1) Abdul Latip Talib (1) Abdul Rahim Awang (4) Acik Lana (3) Adah Hamidah (2) Adaptasi Novel (7) Addi (1) Adib Zaini (4) Affifudin Omar (1) Afifah (1) Aidil Ryzal (1) Aifa Batrisya (1) Aima Chan (1) Aimi Ainis (1) Aina Emir (3) Ainin Naufal (1) Aireen Aryana (1) Airisz (1) Aisha Hamza (1) Aisya Sofea (3) Alaf 21 (92) Aleya Aneesa (10) Alice Clayton (1) Aliesha Kirana (1) Alifah Juhaida (1) Alina Haizar (2) Aloy Paradoks (1) Amal (1) Amanda Berry (1) Amirul Johari (1) Amiza Anaz (1) Amoi (1) Ana Sofiya (1) Andrew Matthews (2) Andrew McMeel Publishing (1) angelseptember (1) Anis Ayuni (4) Anita Aruszi (9) Anjell (1) Anna Lee (2) Anne Gracie (1) Annur Shanana (1) Anuar Shah (1) Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian (2) Aqram (1) Ar Risalah (4) Ariela Sahimi (6) Arman Jazee (1) Arsha Wee (1) Ash Kun (1) Asmar Shah (1) Athool (1) Atikah Yusof (1) Attokz Dikulgai (2) Aulia Iman (1) Ay Yusof (1) Ayob Kelubi (1) Ayu Emelda (2) Ayumi Syafiqah (1) Azra Aryriesa (1) Badrul Hisham Shari (1) Bahruddin Bekri (5) Ballantine Books (5) Balqissy (1) Bayyinat (2) Berkley Sensation (6) Bes Q Publication (1) Bidayatul H (1) Big Bad Wolf (1) Bikash Nur Idris (3) blogpke (1) Blook (12) Bophairy (2) Bozu (1) BraderLeplep (2) Brigham Young (1) Bukan Penggoda (1) Buku Fixi (22) Buku Prima (25) BukuBlog (11) Bulanhijau (4) C.J. Charmichael (1) Cabaran 50 Novel (61) Carmen Falcone (1) CAT (5) Cerita KLIBF (7) Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam (2) Chef Hanieliza (1) Choppy (1) Christine Merrill (1) Cik Amal Amina (1) Cik Ian (2) Citahrudin (1) Cob Nobbler (2) Comei (2) Creative (19) Ct Zuraimi (2) Cucuratap (2) Damya Hanna (5) Dayang Noor (5) Dewan Bahasa dan Pustaka (3) Dhiya Zafira (9) Diane Gaston (1) Dihsar Ludba Haqifa (1) Diya Nordin (1) Dr Amida Abdul Hamid (1) Dr Shah Ibrahim (1) DuBook Ceritera (3) DuBook Press (3) e-book (62) e-cerpen (6) E-man Sufi (1) e-novel (22) e-Sentral (8) Ednin (1) Eka Faraha (1) Elee Mardiana (2) Elena Reeney (1) Eliyyah (1) Ellis Gee (1) Elzara Hariri (1) Emma Maizura (1) Emy Roberto (3) Entangled Publishing (6) Evelyn Rose (2) Ezza Mysara (2) Fadhli Hamdan (6) Fadzlieo (1) Faisal Tehrani (2) Faizal Sulaiman (3) Faizal Tukimin (1) Fajar Pakeer (11) Farah Husain (5) Farihah Iskandar (1) Fatimah Busu (1) Fatimah Syarha (1) Fatin Nabila (2) Fatrim Syah (1) Fauziah Ashari (2) Faziela (1) Fazley Yaakob (1) Fazlyn Ridz (1) Fdaus Ahmad (3) Feeza (1) Fieyza Fadlina (1) Fikri Kacak (2) Fikri Misti (1) Fitri Hussin (1) Fixi Retro (1) GA Quotes (6) Galeri Ilmu (6) Gallery Books (4) GedeBook (1) Gina Yap Lai Yoong (3) GR 2012 (75) GR 2013 (94) GR 2014 (95) GR 2015 (34) GR 2016 (6) GR 2017 (8) GR 2018 (16) Grup Buku Karangkraf (60) H.M. Tuah Iskandar (1) Habiburrahman El Shirazy (4) Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 (1) Haeqal Zulqarnain (1) Hafizah Iszahanid (1) Hafizul Osman (1) Haliban (1) Hana Qistina (1) Hani Fazuha (5) Hanie (1) Hanina Abdullah (2) Hannah Dhaniyah (1) Hanni Ramsul (4) Hanny Esandra (1) Harlequin Books (4) Haryani Kamilan (1) Hasrul Rizwan (2) Haswida Abu Bakar (2) Hellioz (1) Herna Diana (1) Hezzy Azra (3) Hidayatus (2) Hilal Asyraf (5) Hilmi Lona (1) Hlovate (10) Hodder Stoughton (1) Humaira Bookstore (1) I F I Enterprise (1) Ian Juliana (1) iBook Publication (1) Ida Farisya (1) Idea Kreatif Publication (15) Ika Madera (1) Ilham Bestari Publication (1) Illa Shanahila (1) Ilya Abdullah (1) Imaen (2) Iman Nizrina (2) Iman Xara (2) Imani Hatta (1) Immaz Huda (1) Imran Azmi (1) Indah Iskandar (1) Intens Media (1) Iqbal Syarie (5) Iris Ixora (1) Irma Hasmie (1) Ismi Fa Ismail (1) ITBM (2) Jat (1) Jemari Seni (58) Jennifer Probst (5) Jerilee Kaye (1) Jo (1) Johanna Lindsey (1) John Norafizan (2) JS Adiwarna (12) Ju Asu Ra (1) Jualan Gudang (1) Julie Anne (2) Julie James (4) K Four Publishing (1) Kad Mutiara Minda (1) Kaki Novel (37) Karangkraf (4) KarnaDya (5) Karnival Buku Online (1) Karnival Karangkraf (2) KaryaSeni (19) Kaz Ishak (1) Kelas Buku (1) Kele Moon (1) Keputusan C50B (6) Khadijah Hashim (1) Khairi Mohd (1) Khairul Nizam Khairani (1) Khairulnizam Bakeri (1) Khairyn Othman (2) King International Prize 2010 (1) KLIBF 2011 (5) KLIBF 2012 (2) KLIBF 2013 (1) KLWRF (1) Kristen Proby (2) Kumprinx (1) Kusyi Hirdan (1) Lang Leav (1) Lavendra (1) Leeya Myra (1) Lejen Press (3) Levis Delisya (1) Liana Afiera Malik (1) Lila Vee (1) Lily Haslina Nasir (1) Liyana Zahim (1) Liza Mior Rashdi (1) Lokman Hakim (1) Loose Id LLC (2) Lord Zara (3) Louise Allen (1) Lovenovel (9) Luc Abdullah (1) Lya Zara (1) Lynn Allyna (1) Lynn Dayana (1) M Faridzuan Majid (1) M. Faiz Syahmi (1) M.K. Schiller (1) Ma Lee Chuswan (2) Maisey Yates (2) Mak Su (1) Maki Enjouji (10) Manaf Hamzah (2) manga (10) Manjlara (1) Maria Kajiwa (2) Marissa (2) Marita Conlon-Mckenna (1) Marwati Wahab (2) Masy (1) Mat Luthfi (1) Maya Banks (6) Maya Iris (2) Mazni Aznita (4) Mazni Darwisya (1) Mcjust.lol (1) Meen Zulaikha (4) Melati Publisher (1) Melur Jelita (2) Mendelssohn Levy Publishing (1) Mesbo (1) Miazal Zahra (1) Michelle Willingham (1) Mimie Afinie (2) Mimie Candycane (1) Mini Novella (9) Mirachantek (1) miss eurydice (1) Mona Yanty (1) MPH (1) Mr.K (1) Mrflowermanstudio (1) Muhamad Fazrin (1) Muhammad Fatrim (2) Murni Aqila (2) Must Read (1) N.M. Silber (1) Nadia Khan (3) Nadra Yasmina (1) Nami Cob Nobbler (1) Nasiroh Abdul Rahman (1) Nasron Sira Rahim (1) Nass Alina Noah (1) Nasz (3) Naurah Iman (1) Naza Adlyn (1) Nazawati (1) Nazri M. Annuar (1) Nazurah Aishah (2) NB Kara (18) NHF Media (1) NI Publication (2) Nia Azalea (1) Nina Croft (1) Nir (5) Nirrosette (2) Nisah Haron (1) Nisyah (2) Nizam Sani (1) Nok Wafdi Nik Jaafar (1) Noor Azzahra (1) Noor Suraya (13) Noorfadzillah (1) Nora Ismail (5) Noraz Ikha (2) Norhanisamila (1) Norhayati Abd Malek (1) Norhayati Berahim (23) Norisah A. Bakar (3) Nota Airina (89) Notis Pembetulan (1) Novel Fiksyen Sejarah (1) Novel Grafik (2) Novel Nur (1) Novel Terpakai (2) Nueen (1) Nur Ezzah Amirah (1) Nuraqilah Syuhaida (1) Nurassyi Rashid (1) Nureen Mirza (1) Nuril Bahanudin (1) Nurul Syahida (2) O'Brien Press (1) October (3) Omnific Publishing (1) Owen Slot (1) P. Ramlee (1) Packy Sidique (1) Pameran Buku (1) Paradoks Production (1) Pekan Ilmu (1) PELIT (5) Pena Senja (1) Penerbit Republika (1) Penerbit-X (1) Penerbitan Angkatan Baru (1) Penulis.Sahaja (1) Penulisan Enterprise (1) Penulisan2u (5) Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 (1) Pesta Buku (22) Pesta Buku Kelantan (4) Pesta Buku Selangor (1) Pingu Toha (1) Pitak (2) Pocket Books (2) Popular (1) Poreng Kertas Publication (3) Poyo (1) Printing Problem (1) Promosi (18) PTS (31) PTS BookCafe (1) PTS Fortuna (4) PTS Islamika (1) PTS Litera (9) PTS Millennia (2) PTS One (5) PTS Pop (3) PTS Professional (1) PTS Publications (1) PTS Publishing House (1) PTS Syok-Hallyu Wave (1) Pustaka Islamiyah (2) Puteri Andalas (1) Qaseh Qaisara (1) Qaseh Qistina (1) Que Sera Sera (2) Rabihah Nur Ridhuan (1) Rahimin (1) RAID Studio (1) Raja Faisal (1) Ramlah Abdul Rasid (1) Ramlah Muhamad (1) Ramlah Rashid (3) Ramlee Awang Murshid (17) Read Malaysia (1) Reen (1) Rehan Makhtar (3) Reja (1) Resmanshah (1) Ridhwan [Ridh-One] (2) Ridhwan Saidi (1) Ridhya Iman (1) Rin Ahmad (1) Rina Farizq (1) Rizai Reeani (1) Rizque Publishing (1) Robin Bielman (2) Roman (1) Rose Harissa (17) Rozita Abd. Wahab (1) Ruby Hazri (1) Ryana Adrina (1) Rynsa (1) Saat Omar (1) Saidatul Saffa (2) Saifullizan Tahir (1) Salina Ibrahim (2) Salina Salleh (1) Salleh Kausari (1) Sania Yasmin (2) Sara Aisha (1) Sara Kyoko (1) Sarah Mayberry (1) Sarnia Yahya (8) SeaShell Publishers (2) Sha Ibrahim (1) Shafaza Zara Syed Yusof (1) Shahir (1) Shahirah Khairudin (1) Shahrul Akram (1) Sham Hashim (1) Shamien A. Basit (2) Shamsiah Mohd Nor (1) Shaz Johar (4) Shogakukan (10) Si Manis 17 (4) Silhouette Books (2) Sinaganaga (2) Sindiket Sol-Jah (1) Siti Hazneza Abdul Hamid (1) Siti Jasmina Ibrahim (1) Siti Nur Dhuha (1) Siti Rosmizah (1) Small Cow Productions (1) Smashwords (1) Soltura (1) Sophie Kinsella (1) Suzana Sulaiman (1) Syafie Mahyani (1) Syafiq Aizat (1) Syah Shah (4) Syahirah Ibrahim (1) Syaihan Syafiq (2) Syamnuriezmil (3) Syarikat Muda Osman (3) Syasyaja (1) Syud (6) Syuqri Mustaqim (1) Szalies (1) Teja Elliza (1) Teja Irzara (1) Telaga Biru (3) Tembakau (1) Teratak Kasih (1) Tere Liye (1) Terjemahan DBP (1) Terri Brisbin (1) Thanks Note (2) The Awesome Five (1) The Dial Press (1) TheBentPencil (1) Tok Rimau (2) Top 10 (6) Tulip Ungu (1) Uji Norizqi (1) Ulii Azman (1) Umi Azrini (1) Umi Kalsom (1) Umie Nadzimah (2) Usia GA (4) Ust Amran Md Yusoff (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Vanny Chrisma W. (1) Wan Rohayu (2) Wann Azlan (1) Wise Words Publishing (2) Wordless Wednesday (14) Xarine (1) Xuanza (1) Yusnida Tajuddin (1) Yusry Yusopp (1) Zabrina A. Bakar (2) Zaharah Nawawi (1) Zahazan Mohamed (1) Zamri Mohamad (2) Zamri Zainal Abidin (1) Zan Zarida (1) Zara Aluwi (1) Zaradgreat (1) Zarith (1) Zura Asyfar (1) Zuraidah Othman (1)