Iklan

Aku jarang di blog. Boleh terus ke GA untuk update tentang buku yang dibaca.

Ada beberapa buku nak dijual. Boleh ke sini. Terima kasih :)

Khamis, 31 Disember 2015

# CAT

CAT – My precious!


Assalamualaikum my precious,

Where should I start ya? Hoho…

Alhamdulillah ini perjalanan yang indah buat ibu dan babah. Okay, kami memang menggelarkan diri masing-masing dengan gelaran ini semenjak kami tahu baby ada. Sebenarnya, babah dah pesan pada ibu tentang ini -- kami tak akan push ourselves for getting a child but ibu secretly praying for you. Shhh… keep it secret from babah okay? Hahaha… yalah, di usia ibu kebanyakannya sudah beranak dua-tiga sedang ibu baru je berkahwin. So ibu tak mahu nanti ibu kelihatan terlalu tua bila berjalan dengan anak sendiri. Alhamdulillah, rezeki kami… sebab tu you’re my precious!

Kalau nak tahu ibu tak perasan pun tentang hal mengandung ni. Yalah, mana ibu nak tau walaupun ibu dah hampir 2 minggu lewat peod. But your babah very particular. Dia perasan yang ibu jadi sangat suka tidur, perjalanan tak sampai 15 minit pun ibu boleh terlena. Ibu memang takde tanda-tanda awal hamil seperti orang lain. Apa yang ibu tahu, babah yang loya-loya dan muntah. Babah demam hampir seminggu, daripada ibu cuma ambil ubat sampai bawa babah ke klinik… ha, situ lah baru tahu ibu mengandung. Alhamdulillah. Tapi untuk seminggu pertama, ibu ada rasa sengal-sengal… ada sehari ibu tak boleh bangun sebab terlalu sakit. Ibu tak kerja hari tu hahaha.

My dearest,
Masa nak pastikan ibu mengandung atau tidak, ibu getting so nervous sebab masa doktor scan dan baby ‘takde’ dalam kandungan. We got 2 scenarios here:-
1. Baby too small
2. Kandungan luar rahim

Goshhh! Ibu dah nak menangis. Kami segera ke KPJ Ampang Puteri untuk jumpa gynae. Alhamdulillah, lepas check-up dengan Dr Ariza, baby ada. Cuma baby terlalu kecil, doktor kata mungkin baru seminggu, sebab tu tak kelihatan kalau scan biasa. Baru ibu boleh senyum dengan gembiranya. Apa lagi ibu dibekalkan dengan ‘gambar’ baby. Dan, baru ibu boleh mengadu dengan babah yang ibu lapar hahaha.

Hmm… untuk first trimester, ibu tak banyak masalah. Ibu memang tak muntah-muntah. Cuma pagi-pagi ada masanya ibu akan loya sikit, dan ianya diselesaikan dengan mudah -- makan kurma atau kismis dan makan gula-gula mentos sour mix tu. Tapi itu semua jarang berlaku. Alhamdulillah, sebab ibu dengar macam-macam versi tentang loya / muntah ni. Cuma ibu rasa badan ibu penuh angin… ya ampun, hari-hari mesti keluar ‘errr…errr.’ Babah kata ibu macam nenek-nenek je. Takpe ibu tak kisah janji ibu tak tanggung part throw-up tu. Tapi, ada masa kasihan dengan babah, sebab babah selalu pening-pening dan ada kadang-kadang muntah… ahaksss

Ibu bersyukur sangat-sangat, mengandungkan kamu adalah perjalanan yang mudah. Ibu tak pernah mengidam yang bukan-bukan. Ibu tak cerewet, paling tidak pun ibu cuma dah tak ‘berkawan baik’ dengan telur dan ikan goreng. Dan, rasanya makanan paling susah nak cari pun cuma kuih sagu. Tu nenek kamu yang buat untuk ibu seloyang khas hahaha. Dan, ibu jadi sang pencinta buah yang tegar. Dulu pun ibu suka makan buah, tapi la ni nak makan buah hari-hari. Kalau di opis, makan tengah hari ibu boleh beli 2-3 jenis buah sekali hadap. Pheww… Itu belum masuk suka makan aiskrim. Nyummyyyy… Tapi babah selalunya akan pantau kesukaan ibu tentang aiskrim tu dan ibu pula selalu cengkelat makan aiskrim masa di opis hahaha.

Oh, ya! Ibu ada masalah dengan tekanan darah, yang mana BP ibu terlalu rendah. Tak elok untuk baby dan ibu sendiri. Doktor nasihatkan ibu agar makan dengan lebih banyak. Hmm… ini ada masalah sikit, sebab semenjak ibu mengandung ni selera ibu tak sebesar sebelum ini. Ibu makan nasi hanya separuh daripada biasa. Okay, itu pelik tapi itulah yang terjadi. Cuma ibu akan jadi kerap makan. Kalau dah sarapan, nanti pukul sepuluh nak makan something. Tu yang kerjanya mengunyah je hahaha.

My baby,
Rasanya ibu paling selekeh masa mengandung *wink* Pergi kerja tanpa sebarang contengan di muka even lipstick,  berbaju kurung dengan kainnya dipakai atas perut hahaha. Memang senteng habislah. Sebab perut ibu tak besar sangat, masuk 6 bulan pun masih boleh pakai baju kurung ibu yang biasa-biasa tu. Sampai ada kakak opis ibu bilang yang perut ibu ni cam perutnya yang buncit ahaksss. Tu belum masuk selipar jepun color kuning terang di kaki ibu, dah takde dah pump shoes ke, wedges ke, even sandal pun ditolak tepi… gaya ibu dah serupa nak gi pasar borong je, memang tak professional langsung. Kalau di luar, ibu sarung tudung dan ikat saja di hujungnya. Kiranya sepanjang mengandung, ucapkan selamat tinggal pada vogue-de-bass, yang ada hanya ibu dan selipar jepun kuning hikhikhik. Tapi, babah yang baik hati melihat betapa selekehnya ibu telah belikan ibu sandal seringan yang boleh supaya ibu selesa. Alhamdulillah, walau masih comot lagi tapi dah tak berapa nak selekeh dah lah hahaha.

Masuk 3rd trimester, ibu takut tengok perut sendiri walaupun masih dalam kategori kecil hahaha. Tapi Alhamdulillah, memang saat mengandungkan baby mudah sekali. Ibu tak alami bengkak kaki atau sembap. Semuanya normal. Cuma bila berat ibu dah cecah 62kg, agak keletihan juga lah. Terasa sakit tumit bila berdiri lama-lama. Dan, selalunya babah yang akan jadi mangsa ibu. Sapukan dan urut sikit-sikit kaki ibu dengan olive oil. Dalam seminggu ada dalam 2-3 kali juga ibu tergedik-gedik camtu hahaha. Ibu juga takde masalah nak ke dapur, sudah sampai 9 bulan pun kita masih boleh main masak-masak ahaksss.

Ibu tak pasti apa yang bakal terjadi. Tapi yang ibu tahu ibu sayangkan baby sangat-sangat. Anugerah yang Tuhan pinjamkan ini sangat luar biasa. Dan, andai perjuangan ibu terhenti di saat ini, ibu tak kan pernah menyesal. Hidup kita sementara saja, sayang. Kalau bukan di sini, InsyaAllah kita akan bersama di sana nanti. Ibu sayangkan kamu. Babah juga. Tolong jagakan babah ya my precious. Tolong jagakan diri kamu juga sayang.

I.
Love.
You.
Eternally…

** CAT ini ditulis pada 20 Mei 2015, lebih kurang lapan hari sebelum my precious lahir. Dan, hari ini, si kenit sudah berusia 217 hari. Alhamdulillah!

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tahniah kak.. moga baby jadi anak yang soleh/ solehah :)

-silent reader-

Labels

#prayforGaza (2) A. Darwisy (1) A. Samad Said (1) Abby Gaines (1) Abdul Latip Talib (1) Abdul Rahim Awang (3) Acik Lana (3) Adah Hamidah (2) Adaptasi Novel (7) Addi (1) Adib Zaini (4) Affifudin Omar (1) Afifah (1) Aidil Ryzal (1) Aifa Batrisya (1) Aima Chan (1) Aimi Ainis (1) Aina Emir (3) Ainin Naufal (1) Aireen Aryana (1) Airisz (1) Aisha Hamza (1) Aisya Sofea (3) Alaf 21 (90) Aleya Aneesa (10) Alice Clayton (1) Aliesha Kirana (1) Alifah Juhaida (1) Alina Haizar (2) Aloy Paradoks (1) Amal (1) Amanda Berry (1) Amirul Johari (1) Amiza Anaz (1) Amoi (1) Ana Sofiya (1) Andrew Matthews (2) Andrew McMeel Publishing (1) angelseptember (1) Anis Ayuni (4) Anita Aruszi (9) Anjell (1) Anna Lee (2) Anne Gracie (1) Annur Shanana (1) Anuar Shah (1) Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian (2) Aqram (1) Ar Risalah (4) Ariela Sahimi (6) Arman Jazee (1) Arsha Wee (1) Ash Kun (1) Asmar Shah (1) Athool (1) Atikah Yusof (1) Attokz Dikulgai (2) Ay Yusof (1) Ayob Kelubi (1) Ayu Emelda (2) Ayumi Syafiqah (1) Azra Aryriesa (1) Badrul Hisham Shari (1) Bahruddin Bekri (5) Ballantine Books (5) Balqissy (1) Bayyinat (2) Berkley Sensation (6) Bidayatul H (1) Big Bad Wolf (1) Bikash Nur Idris (3) blogpke (1) Blook (12) Bophairy (2) Bozu (1) BraderLeplep (2) Brigham Young (1) Bukan Penggoda (1) Buku Fixi (22) Buku Prima (25) BukuBlog (11) Bulanhijau (4) C.J. Charmichael (1) Cabaran 50 Novel (61) Carmen Falcone (1) CAT (5) Cerita KLIBF (7) Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam (2) Chef Hanieliza (1) Choppy (1) Christine Merrill (1) Cik Ian (2) Citahrudin (1) Cob Nobbler (2) Comei (2) Creative (19) Ct Zuraimi (2) Cucuratap (2) Damya Hanna (5) Dayang Noor (5) Dewan Bahasa dan Pustaka (3) Dhiya Zafira (8) Diane Gaston (1) Dihsar Ludba Haqifa (1) Diya Nordin (1) Dr Amida Abdul Hamid (1) Dr Shah Ibrahim (1) DuBook Ceritera (3) DuBook Press (3) e-book (62) e-cerpen (6) E-man Sufi (1) e-novel (22) e-Sentral (8) Eka Faraha (1) Elee Mardiana (2) Elena Reeney (1) Eliyyah (1) Ellis Gee (1) Elzara Hariri (1) Emma Maizura (1) Emy Roberto (3) Entangled Publishing (6) Evelyn Rose (2) Ezza Mysara (1) Fadhli Hamdan (6) Fadzlieo (1) Faisal Tehrani (2) Faizal Sulaiman (3) Faizal Tukimin (1) Fajar Pakeer (11) Farah Husain (4) Farihah Iskandar (1) Fatimah Busu (1) Fatimah Syarha (1) Fatin Nabila (2) Fatrim Syah (1) Fauziah Ashari (2) Faziela (1) Fazley Yaakob (1) Fazlyn Ridz (1) Fdaus Ahmad (3) Feeza (1) Fikri Kacak (2) Fikri Misti (1) Fitri Hussin (1) Fixi Retro (1) GA Quotes (6) Galeri Ilmu (6) Gallery Books (4) Gina Yap Lai Yoong (3) GR 2012 (75) GR 2013 (94) GR 2014 (95) GR 2015 (34) GR 2016 (6) GR 2017 (8) Grup Buku Karangkraf (58) H.M. Tuah Iskandar (1) Habiburrahman El Shirazy (4) Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 (1) Haeqal Zulqarnain (1) Hafizah Iszahanid (1) Hafizul Osman (1) Haliban (1) Hana Qistina (1) Hani Fazuha (5) Hanie (1) Hanina Abdullah (2) Hannah Dhaniyah (1) Hanni Ramsul (4) Hanny Esandra (1) Harlequin Books (4) Haryani Kamilan (1) Hasrul Rizwan (2) Haswida Abu Bakar (2) Hellioz (1) Herna Diana (1) Hezzy Azra (3) Hidayatus (2) Hilal Asyraf (5) Hilmi Lona (1) Hlovate (10) Hodder Stoughton (1) Humaira Bookstore (1) I F I Enterprise (1) Ian Juliana (1) iBook Publication (1) Ida Farisya (1) Idea Kreatif Publication (12) Ika Madera (1) Ilham Bestari Publication (1) Ilya Abdullah (1) Imaen (2) Iman Nizrina (2) Iman Xara (2) Imani Hatta (1) Immaz Huda (1) Imran Azmi (1) Indah Iskandar (1) Intens Media (1) Iqbal Syarie (5) Iris Ixora (1) Irma Hasmie (1) Ismi Fa Ismail (1) ITBM (2) Jat (1) Jemari Seni (57) Jennifer Probst (5) Jerilee Kaye (1) Jo (1) Johanna Lindsey (1) John Norafizan (2) JS Adiwarna (12) Ju Asu Ra (1) Jualan Gudang (1) Julie Anne (2) Julie James (4) K Four Publishing (1) Kad Mutiara Minda (1) Kaki Novel (37) Karangkraf (4) KarnaDya (5) Karnival Buku Online (1) Karnival Karangkraf (2) KaryaSeni (17) Kaz Ishak (1) Kelas Buku (1) Kele Moon (1) Keputusan C50B (6) Khadijah Hashim (1) Khairi Mohd (1) Khairul Nizam Khairani (1) Khairulnizam Bakeri (1) Khairyn Othman (2) King International Prize 2010 (1) KLIBF 2011 (5) KLIBF 2012 (2) KLIBF 2013 (1) KLWRF (1) Kristen Proby (2) Kumprinx (1) Kusyi Hirdan (1) Lang Leav (1) Lavendra (1) Leeya Myra (1) Lejen Press (3) Levis Delisya (1) Liana Afiera Malik (1) Lila Vee (1) Liyana Zahim (1) Liza Mior Rashdi (1) Lokman Hakim (1) Loose Id LLC (2) Lord Zara (3) Louise Allen (1) Lovenovel (8) Luc Abdullah (1) Lya Zara (1) Lynn Allyna (1) Lynn Dayana (1) M Faridzuan Majid (1) M. Faiz Syahmi (1) M.K. Schiller (1) Ma Lee Chuswan (2) Maisey Yates (2) Mak Su (1) Maki Enjouji (10) Manaf Hamzah (2) manga (10) Manjlara (1) Maria Kajiwa (2) Marissa (2) Marita Conlon-Mckenna (1) Marwati Wahab (2) Masy (1) Mat Luthfi (1) Maya Banks (6) Maya Iris (1) Mazni Aznita (4) Mazni Darwisya (1) Mcjust.lol (1) Meen Zulaikha (4) Melati Publisher (1) Melur Jelita (2) Mendelssohn Levy Publishing (1) Mesbo (1) Miazal Zahra (1) Michelle Willingham (1) Mimie Afinie (2) Mimie Candycane (1) Mini Novella (9) Mirachantek (1) miss eurydice (1) Mona Yanty (1) MPH (1) Mr.K (1) Mrflowermanstudio (1) Muhamad Fazrin (1) Muhammad Fatrim (2) Murni Aqila (2) Must Read (1) N.M. Silber (1) Nadia Khan (3) Nadra Yasmina (1) Nami Cob Nobbler (1) Nasiroh Abdul Rahman (1) Nasron Sira Rahim (1) Nass Alina Noah (1) Nasz (3) Naurah Iman (1) Naza Adlyn (1) Nazawati (1) Nazri M. Annuar (1) Nazurah Aishah (2) NB Kara (18) NHF Media (1) NI Publication (2) Nia Azalea (1) Nina Croft (1) Nir (5) Nirrosette (2) Nisah Haron (1) Nisyah (2) Nizam Sani (1) Nok Wafdi Nik Jaafar (1) Noor Azzahra (1) Noor Suraya (13) Noorfadzillah (1) Nora Ismail (5) Noraz Ikha (2) Norhanisamila (1) Norhayati Abd Malek (1) Norhayati Berahim (23) Norisah A. Bakar (3) Nota Airina (89) Notis Pembetulan (1) Novel Fiksyen Sejarah (1) Novel Grafik (2) Novel Nur (1) Novel Terpakai (2) Nueen (1) Nur Ezzah Amirah (1) Nuraqilah Syuhaida (1) Nurassyi Rashid (1) Nureen Mirza (1) Nuril Bahanudin (1) Nurul Syahida (2) O'Brien Press (1) October (2) Omnific Publishing (1) Owen Slot (1) P. Ramlee (1) Packy Sidique (1) Pameran Buku (1) Paradoks Production (1) Pekan Ilmu (1) PELIT (5) Pena Senja (1) Penerbit Republika (1) Penerbitan Angkatan Baru (1) Penulis.Sahaja (1) Penulisan Enterprise (1) Penulisan2u (3) Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 (1) Pesta Buku (22) Pesta Buku Kelantan (4) Pesta Buku Selangor (1) Pingu Toha (1) Pitak (2) Pocket Books (2) Popular (1) Poreng Kertas Publication (2) Poyo (1) Printing Problem (1) Promosi (18) PTS (31) PTS BookCafe (1) PTS Fortuna (4) PTS Islamika (1) PTS Litera (9) PTS Millennia (2) PTS One (5) PTS Pop (3) PTS Professional (1) PTS Publications (1) PTS Publishing House (1) PTS Syok-Hallyu Wave (1) Pustaka Islamiyah (2) Puteri Andalas (1) Qaseh Qaisara (1) Qaseh Qistina (1) Que Sera Sera (2) Rabihah Nur Ridhuan (1) Rahimin (1) RAID Studio (1) Raja Faisal (1) Ramlah Abdul Rasid (1) Ramlah Muhamad (1) Ramlah Rashid (3) Ramlee Awang Murshid (17) Read Malaysia (1) Reen (1) Rehan Makhtar (3) Reja (1) Resmanshah (1) Ridhwan [Ridh-One] (2) Ridhwan Saidi (1) Ridhya Iman (1) Rizai Reeani (1) Rizque Publishing (1) Robin Bielman (2) Roman (1) Rose Harissa (13) Rozita Abd. Wahab (1) Ruby Hazri (1) Rynsa (1) Saat Omar (1) Saidatul Saffa (2) Saifullizan Tahir (1) Salina Ibrahim (2) Salina Salleh (1) Salleh Kausari (1) Sania Yasmin (2) Sara Aisha (1) Sara Kyoko (1) Sarah Mayberry (1) Sarnia Yahya (8) SeaShell Publishers (2) Sha Ibrahim (1) Shafaza Zara Syed Yusof (1) Shahir (1) Shahirah Khairudin (1) Shahrul Akram (1) Sham Hashim (1) Shamien A. Basit (1) Shamsiah Mohd Nor (1) Shaz Johar (4) Shogakukan (10) Si Manis 17 (4) Silhouette Books (2) Sinaganaga (2) Sindiket Sol-Jah (1) Siti Hazneza Abdul Hamid (1) Siti Jasmina Ibrahim (1) Siti Nur Dhuha (1) Siti Rosmizah (1) Small Cow Productions (1) Smashwords (1) Soltura (1) Sophie Kinsella (1) Suzana Sulaiman (1) Syafie Mahyani (1) Syafiq Aizat (1) Syah Shah (4) Syahirah Ibrahim (1) Syaihan Syafiq (2) Syamnuriezmil (3) Syarikat Muda Osman (3) Syasyaja (1) Syud (6) Syuqri Mustaqim (1) Szalies (1) Teja Elliza (1) Teja Irzara (1) Telaga Biru (3) Tembakau (1) Teratak Kasih (1) Tere Liye (1) Terjemahan DBP (1) Terri Brisbin (1) Thanks Note (2) The Dial Press (1) TheBentPencil (1) Tok Rimau (2) Top 10 (6) Tulip Ungu (1) Uji Norizqi (1) Ulii Azman (1) Umi Azrini (1) Umi Kalsom (1) Umie Nadzimah (1) Usia GA (4) Ust Amran Md Yusoff (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Vanny Chrisma W. (1) Wan Rohayu (2) Wann Azlan (1) Wise Words Publishing (2) Wordless Wednesday (14) Xarine (1) Yusnida Tajuddin (1) Yusry Yusopp (1) Zabrina A. Bakar (2) Zaharah Nawawi (1) Zahazan Mohamed (1) Zamri Mohamad (2) Zamri Zainal Abidin (1) Zan Zarida (1) Zara Aluwi (1) Zaradgreat (1) Zarith (1) Zura Asyfar (1) Zuraidah Othman (1)