| Iklan |

Aku jarang ada di blog. Boleh klik GA untuk progress membacaku.

Ada jual buku terpakai. Klik sini untuk lihat. Macehh.. :))

Khamis, 31 Disember 2015

CAT – My precious!


Assalamualaikum my precious,

Where should I start ya? Hoho…

Alhamdulillah ini perjalanan yang indah buat ibu dan babah. Okay, kami memang menggelarkan diri masing-masing dengan gelaran ini semenjak kami tahu baby ada. Sebenarnya, babah dah pesan pada ibu tentang ini -- kami tak akan push ourselves for getting a child but ibu secretly praying for you. Shhh… keep it secret from babah okay? Hahaha… yalah, di usia ibu kebanyakannya sudah beranak dua-tiga sedang ibu baru je berkahwin. So ibu tak mahu nanti ibu kelihatan terlalu tua bila berjalan dengan anak sendiri. Alhamdulillah, rezeki kami… sebab tu you’re my precious!

Kalau nak tahu ibu tak perasan pun tentang hal mengandung ni. Yalah, mana ibu nak tau walaupun ibu dah hampir 2 minggu lewat peod. But your babah very particular. Dia perasan yang ibu jadi sangat suka tidur, perjalanan tak sampai 15 minit pun ibu boleh terlena. Ibu memang takde tanda-tanda awal hamil seperti orang lain. Apa yang ibu tahu, babah yang loya-loya dan muntah. Babah demam hampir seminggu, daripada ibu cuma ambil ubat sampai bawa babah ke klinik… ha, situ lah baru tahu ibu mengandung. Alhamdulillah. Tapi untuk seminggu pertama, ibu ada rasa sengal-sengal… ada sehari ibu tak boleh bangun sebab terlalu sakit. Ibu tak kerja hari tu hahaha.

My dearest,
Masa nak pastikan ibu mengandung atau tidak, ibu getting so nervous sebab masa doktor scan dan baby ‘takde’ dalam kandungan. We got 2 scenarios here:-
1. Baby too small
2. Kandungan luar rahim

Goshhh! Ibu dah nak menangis. Kami segera ke KPJ Ampang Puteri untuk jumpa gynae. Alhamdulillah, lepas check-up dengan Dr Ariza, baby ada. Cuma baby terlalu kecil, doktor kata mungkin baru seminggu, sebab tu tak kelihatan kalau scan biasa. Baru ibu boleh senyum dengan gembiranya. Apa lagi ibu dibekalkan dengan ‘gambar’ baby. Dan, baru ibu boleh mengadu dengan babah yang ibu lapar hahaha.

Hmm… untuk first trimester, ibu tak banyak masalah. Ibu memang tak muntah-muntah. Cuma pagi-pagi ada masanya ibu akan loya sikit, dan ianya diselesaikan dengan mudah -- makan kurma atau kismis dan makan gula-gula mentos sour mix tu. Tapi itu semua jarang berlaku. Alhamdulillah, sebab ibu dengar macam-macam versi tentang loya / muntah ni. Cuma ibu rasa badan ibu penuh angin… ya ampun, hari-hari mesti keluar ‘errr…errr.’ Babah kata ibu macam nenek-nenek je. Takpe ibu tak kisah janji ibu tak tanggung part throw-up tu. Tapi, ada masa kasihan dengan babah, sebab babah selalu pening-pening dan ada kadang-kadang muntah… ahaksss

Ibu bersyukur sangat-sangat, mengandungkan kamu adalah perjalanan yang mudah. Ibu tak pernah mengidam yang bukan-bukan. Ibu tak cerewet, paling tidak pun ibu cuma dah tak ‘berkawan baik’ dengan telur dan ikan goreng. Dan, rasanya makanan paling susah nak cari pun cuma kuih sagu. Tu nenek kamu yang buat untuk ibu seloyang khas hahaha. Dan, ibu jadi sang pencinta buah yang tegar. Dulu pun ibu suka makan buah, tapi la ni nak makan buah hari-hari. Kalau di opis, makan tengah hari ibu boleh beli 2-3 jenis buah sekali hadap. Pheww… Itu belum masuk suka makan aiskrim. Nyummyyyy… Tapi babah selalunya akan pantau kesukaan ibu tentang aiskrim tu dan ibu pula selalu cengkelat makan aiskrim masa di opis hahaha.

Oh, ya! Ibu ada masalah dengan tekanan darah, yang mana BP ibu terlalu rendah. Tak elok untuk baby dan ibu sendiri. Doktor nasihatkan ibu agar makan dengan lebih banyak. Hmm… ini ada masalah sikit, sebab semenjak ibu mengandung ni selera ibu tak sebesar sebelum ini. Ibu makan nasi hanya separuh daripada biasa. Okay, itu pelik tapi itulah yang terjadi. Cuma ibu akan jadi kerap makan. Kalau dah sarapan, nanti pukul sepuluh nak makan something. Tu yang kerjanya mengunyah je hahaha.

My baby,
Rasanya ibu paling selekeh masa mengandung *wink* Pergi kerja tanpa sebarang contengan di muka even lipstick,  berbaju kurung dengan kainnya dipakai atas perut hahaha. Memang senteng habislah. Sebab perut ibu tak besar sangat, masuk 6 bulan pun masih boleh pakai baju kurung ibu yang biasa-biasa tu. Sampai ada kakak opis ibu bilang yang perut ibu ni cam perutnya yang buncit ahaksss. Tu belum masuk selipar jepun color kuning terang di kaki ibu, dah takde dah pump shoes ke, wedges ke, even sandal pun ditolak tepi… gaya ibu dah serupa nak gi pasar borong je, memang tak professional langsung. Kalau di luar, ibu sarung tudung dan ikat saja di hujungnya. Kiranya sepanjang mengandung, ucapkan selamat tinggal pada vogue-de-bass, yang ada hanya ibu dan selipar jepun kuning hikhikhik. Tapi, babah yang baik hati melihat betapa selekehnya ibu telah belikan ibu sandal seringan yang boleh supaya ibu selesa. Alhamdulillah, walau masih comot lagi tapi dah tak berapa nak selekeh dah lah hahaha.

Masuk 3rd trimester, ibu takut tengok perut sendiri walaupun masih dalam kategori kecil hahaha. Tapi Alhamdulillah, memang saat mengandungkan baby mudah sekali. Ibu tak alami bengkak kaki atau sembap. Semuanya normal. Cuma bila berat ibu dah cecah 62kg, agak keletihan juga lah. Terasa sakit tumit bila berdiri lama-lama. Dan, selalunya babah yang akan jadi mangsa ibu. Sapukan dan urut sikit-sikit kaki ibu dengan olive oil. Dalam seminggu ada dalam 2-3 kali juga ibu tergedik-gedik camtu hahaha. Ibu juga takde masalah nak ke dapur, sudah sampai 9 bulan pun kita masih boleh main masak-masak ahaksss.

Ibu tak pasti apa yang bakal terjadi. Tapi yang ibu tahu ibu sayangkan baby sangat-sangat. Anugerah yang Tuhan pinjamkan ini sangat luar biasa. Dan, andai perjuangan ibu terhenti di saat ini, ibu tak kan pernah menyesal. Hidup kita sementara saja, sayang. Kalau bukan di sini, InsyaAllah kita akan bersama di sana nanti. Ibu sayangkan kamu. Babah juga. Tolong jagakan babah ya my precious. Tolong jagakan diri kamu juga sayang.

I.
Love.
You.
Eternally…

** CAT ini ditulis pada 20 Mei 2015, lebih kurang lapan hari sebelum my precious lahir. Dan, hari ini, si kenit sudah berusia 217 hari. Alhamdulillah!

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tahniah kak.. moga baby jadi anak yang soleh/ solehah :)

-silent reader-

Label

#prayforGaza Abby Gaines Abdul Latip Talib Abdul Rahim Awang Acik Lana Adah Hamidah Adaptasi Novel Addi Adib Zaini Affifudin Omar Afifah Aidil Ryzal Aifa Batrisya Aimi Ainis Aina Emir Ainin Naufal Aireen Aryana Airisz Aisha Hamza Aisya Sofea Alaf 21 Aleya Aneesa Alice Clayton Aliesha Kirana Alifah Juhaida Alina Haizar Aloy Paradoks Amal Amanda Berry Amirul Johari Amiza Anaz Amoi Ana Sofiya Andrew Matthews Andrew McMeel Publishing angelseptember Anis Ayuni Anita Aruszi Anjell Anna Lee Anne Gracie Annur Shanana Anuar Shah Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian Aqram Ar Risalah Ariela Sahimi Arman Jazee Arsha Wee Ash Kun Asmar Shah Athool Atikah Yusof Attokz Dikulgai Ay Yusof Ayob Kelubi Ayu Emelda Ayumi Syafiqah Azra Aryriesa Badrul Hisham Shari Bahruddin Bekri Ballantine Books Balqissy Bayyinat Berkley Sensation Bidayatul H Big Bad Wolf Bikash Nur Idris blogpke Blook Bophairy Bozu BraderLeplep Brigham Young Bukan Penggoda Buku Fixi Buku Prima BukuBlog Bulanhijau C.J. Charmichael Cabaran 50 Novel Carmen Falcone CAT Cerita KLIBF Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam Chef Hanieliza Choppy Christine Merrill Cik Ian Citahrudin Cob Nobbler Comei Creative Ct Zuraimi Cucuratap Damya Hanna Dayang Noor Dewan Bahasa dan Pustaka Dhiya Zafira Diane Gaston Dihsar Ludba Haqifa Diya Nordin Dr Amida Abdul Hamid Dr Shah Ibrahim DuBook Ceritera DuBook Press e-book e-cerpen E-man Sufi e-novel e-Sentral Eka Faraha Elee Mardiana Elena Reeney Eliyyah Ellis Gee Elzara Hariri Emma Maizura Emy Roberto Entangled Publishing Evelyn Rose Fadhli Hamdan Fadzlieo Faisal Tehrani Faizal Sulaiman Faizal Tukimin Fajar Pakeer Farah Husain Farihah Iskandar Fatimah Busu Fatimah Syarha Fatin Nabila Fatrim Syah Fauziah Ashari Faziela Fazley Yaakob Fazlyn Ridz Fdaus Ahmad Feeza Fikri Kacak Fikri Misti Fitri Hussin Fixi Retro GA Quotes Galeri Ilmu Gallery Books Gina Yap Lai Yoong GR 2012 GR 2013 GR 2014 GR 2015 Grup Buku Karangkraf H.M. Tuah Iskandar Habiburrahman El Shirazy Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 Haeqal Zulqarnain Hafizah Iszahanid Hafizul Osman Haliban Hana Qistina Hani Fazuha Hanie Hanina Abdullah Hannah Dhaniyah Hanni Ramsul Hanny Esandra Harlequin Books Haryani Kamilan Hasrul Rizwan Haswida Abu Bakar Hellioz Herna Diana Hezzy Azra Hidayatus Hilal Asyraf Hlovate Hodder Stoughton I F I Enterprise Ian Juliana iBook Publication Ida Farisya Idea Kreatif Publication Ika Madera Ilham Bestari Publication Ilya Abdullah Imaen Iman Nizrina Iman Xara Imani Hatta Immaz Huda Imran Azmi Indah Iskandar Intens Media Iqbal Syarie Iris Ixora Irma Hasmie Ismi Fa Ismail ITBM Jat Jemari Seni Jennifer Probst Jerilee Kaye Jo Johanna Lindsey John Norafizan JS Adiwarna Ju Asu Ra Jualan Gudang Julie Anne Julie James K Four Publishing Kad Mutiara Minda Kaki Novel Karangkraf KarnaDya Karnival Buku Online Karnival Karangkraf KaryaSeni Kaz Ishak Kelas Buku Kele Moon Keputusan C50B Khadijah Hashim Khairi Mohd Khairul Nizam Khairani Khairulnizam Bakeri Khairyn Othman King International Prize 2010 KLIBF 2011 KLIBF 2012 KLIBF 2013 KLWRF Kristen Proby Kumprinx Kusyi Hirdan Lang Leav Lavendra Leeya Myra Lejen Press Levis Delisya Liana Afiera Malik Lila Vee Liyana Zahim Liza Mior Rashdi Lokman Hakim Loose Id LLC Lord Zara Louise Allen Lovenovel Luc Abdullah Lya Zara Lynn Allyna Lynn Dayana M Faridzuan Majid M. Faiz Syahmi M.K. Schiller Ma Lee Chuswan Maisey Yates Mak Su Maki Enjouji Manaf Hamzah manga Manjlara Maria Kajiwa Marissa Marita Conlon-Mckenna Marwati Wahab Masy Mat Luthfi Maya Banks Maya Iris Mazni Aznita Mazni Darwisya Mcjust.lol Meen Zulaikha Melati Publisher Melur Jelita Mendelssohn Levy Publishing Mesbo Miazal Zahra Michelle Willingham Mimie Afinie Mimie Candycane Mini Novella Mirachantek miss eurydice Mona Yanty MPH Mr.K Mrflowermanstudio Muhamad Fazrin Muhammad Fatrim Murni Aqila Must Read N.M. Silber Nadia Khan Nadra Yasmina Nami Cob Nobbler Nasiroh Abdul Rahman Nasron Sira Rahim Nass Alina Noah Nasz Naurah Iman Naza Adlyn Nazawati Nazri M. Annuar Nazurah Aishah NB Kara NHF Media NI Publication Nia Azalea Nina Croft Nir Nirrosette Nisah Haron Nisyah Nizam Sani Nok Wafdi Nik Jaafar Noor Azzahra Noor Suraya Noorfadzillah Nora Ismail Noraz Ikha Norhanisamila Norhayati Abd Malek Norhayati Berahim Norisah A. Bakar Nota Airina Notis Pembetulan Novel Fiksyen Sejarah Novel Grafik Novel Nur Novel Terpakai Nueen Nur Ezzah Amirah Nuraqilah Syuhaida Nurassyi Rashid Nureen Mirza Nuril Bahanudin Nurul Syahida O'Brien Press Omnific Publishing Owen Slot P. Ramlee Pameran Buku Paradoks Production Pekan Ilmu PELIT Pena Senja Penerbit Republika Penerbitan Angkatan Baru Penulis.Sahaja Penulisan Enterprise Penulisan2u Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 Pesta Buku Pesta Buku Kelantan Pesta Buku Selangor Pingu Toha Pitak Pocket Books Popular Poyo Printing Problem Promosi PTS PTS BookCafe PTS Fortuna PTS Islamika PTS Litera PTS Millennia PTS One PTS Pop PTS Professional PTS Publications PTS Publishing House PTS Syok-Hallyu Wave Pustaka Islamiyah Puteri Andalas Qaseh Qaisara Qaseh Qistina Que Sera Sera Rabihah Nur Ridhuan Rahimin RAID Studio Raja Faisal Ramlah Abdul Rasid Ramlah Muhamad Ramlah Rashid Ramlee Awang Murshid Read Malaysia Reen Rehan Makhtar Reja Resmanshah Ridhwan [Ridh-One] Ridhwan Saidi Ridhya Iman Rizai Reeani Rizque Publishing Robin Bielman Roman Rose Harissa Rozita Abd. Wahab Ruby Hazri Rynsa Saat Omar Saidatul Saffa Saifullizan Tahir Salina Ibrahim Salina Salleh Salleh Kausari Sania Yasmin Sara Aisha Sara Kyoko Sarah Mayberry Sarnia Yahya SeaShell Publishers Sha Ibrahim Shafaza Zara Syed Yusof Shahir Shahirah Khairudin Shahrul Akram Sham Hashim Shamien A. Basit Shamsiah Mohd Nor Shaz Johar Shogakukan Si Manis 17 Silhouette Books Sinaganaga Sindiket Sol-Jah Siti Hazneza Abdul Hamid Siti Jasmina Ibrahim Siti Nur Dhuha Siti Rosmizah Small Cow Productions Smashwords Soltura Sophie Kinsella Suzana Sulaiman Syafie Mahyani Syafiq Aizat Syah Shah Syahirah Ibrahim Syaihan Syafiq Syamnuriezmil Syarikat Muda Osman Syasyaja Syud Syuqri Mustaqim Szalies Teja Irzara Telaga Biru Tembakau Teratak Kasih Tere Liye Terjemahan DBP Terri Brisbin Thanks Note The Dial Press TheBentPencil Tok Rimau Top 10 Tulip Ungu Uji Norizqi Ulii Azman Umi Azrini Umi Kalsom Umie Nadzimah Usia GA Ust Amran Md Yusoff Ustaz Azhar Idrus Vanny Chrisma W. Wan Rohayu Wann Azlan Wise Words Publishing Wordless Wednesday Xarine Yusnida Tajuddin Yusry Yusopp Zabrina A. Bakar Zaharah Nawawi Zahazan Mohamed Zamri Mohamad Zamri Zainal Abidin Zan Zarida Zara Aluwi Zaradgreat Zarith Zura Asyfar Zuraidah Othman