Iklan

Aku jarang di blog. Boleh terus ke GA untuk update tentang buku yang dibaca.

Ada beberapa buku nak dijual. Boleh ke sini. Terima kasih :)

Khamis, 7 Julai 2011

# Cabaran 50 Novel # Hlovate

A&N : Cabaran 50 Novel/Buku : (24) Contengan Jalanan

Contengan Jalanan
Hlovate

ISBN: 9789675118531
Penerbit: Jemari Seni Sdn Bhd
Tarikh Terbit: Cetakan Pertama Mei 2011
Halaman: ~ 262 + 291
Harga: RM 21.00


~ Rasaku… ~

Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih.

Walau beribu para peminat penulis ini sudah mengatakan 2 patah kata itu, aku tetap ingin mengucapkannya lagi. Terima kasih dengan 'contengan' ini. Mungkin sekadar 'contengan' tetapi itu sudah lebih bermakna buat aku.

CJ memaparkan 2 kisah yang saling berkait. Kisah mereka yang mencari makna diri dan hidup yang akhirnya perjalanan itu membawa mereka mengenal Tuhan. Mencari apa makna di sebalik ini - "the man that decided to change on the 12th hour dies on the 11th.” Pastinya perjalanan ini aku mulakan dengan Fend. Siri online yang pernah dibaca di blog penulis dahulu.

Dunia Fend adalah fotografi dan sketch hitam putih. Jiwanya tak akan hidup andai tiada gitar Fender di tangan. Seni dan muzik, ada warna dan ritma. Itu erti hidupnya. Nampak mudah namun semuanya berubah selepas Fend bertemu dengan Musalmah atau nama sebenarnya Amalia [Lia]. Gadis itu meninggalkan kesan yang mendalam. Menyampaikan pesanan yang perlu dipanjangkan sesama insan. Dan sejak itu Fend mula menyoal diri. Apa inikah makna hidupnya? Seputar di antara kamera dan gitar?

Perubahan Fend disedari teman-teman bandnya, termasuk K2. Sepupunya Irsyad [Chad] turut sama menyedarinya. Malah Chad sebenarnya selangkah lebih ke hadapan apabila Fend itu mula menyoal perkara-perkara yang di luar alam. Sudahnya dia mempelawa Fend ke Australia. Backpacking. Buat masjid-hopping di tanah kangaru di bulan Ramadhan.

Dari kena paksa, paksa-rela akhirnya Fend sendiri yang terbuka hatinya. Mengenali dirinya dan seterusnya mengenali Tuhan Yang Maha Esa. Alhamdulillah, dia berkesempatan untuk berubah. Aku kagum dengan Chad, mengajak orang yang kita sayang ke arah kebaikan. Bukan kita je yang kena pulun habis buat pahala, ajaklah mereka di sekeliling kita. Hidup bersyariat. Indah kan?

Kita bisa saja memimpin tangan orang lain ke jalan-Nya tetapi hidayah itu bukan kerja kita. Fend sudah berusaha sehabis baik, cuba membawa K2 merasai makna hidup yang lebih bererti. Tetapi tidak berhasil. Sudahnya K2 pula yang buat backpacking. Selepas mengikut Fend ke Australia, K2 membawa diri ke Indonesia. Cubaannya dalam mencari makna hidupnya sendiri.

Penamat 2 kisah perjalanan ini memang indah. Sesudah Chad, Fend dan K2 kini tinggal Yani. Harap-harap Yani pun akan merasai perjalanan mereka bertiga sebelum ini. Cuma kehilangan Chad itu sedikit menyentap kalbu. Belum puas rasanya aku membaca kisah Chad itu tetapi apakan daya, penulisnya sudah menoktahkan watak Chad itu sebegitu.

Jujurnya aku lebih menyenangi kisah Fend mungkin kerana membaca K2 seperti tersekat-sekat. Terlalu banyak jargon, terlalu banyak muzik. Jalur-jalur muzik yang membuatkan aku sedikit kelam. Yalah, bukan semuanya aku tahu, lainlah kalau lagu With or Without You tu ada di sepanjang perjalanan K2, ha senang sikit nak faham kih5

Aku dah terbiasa dengan garapan Hlovate yang santai. Terselit tentang ragam manusia yang berhijrah ke arah yang lebih baik. Dan apa yang paling aku suka tentang CJ adalah watak-watak yang berubah itu bukannya disebabkan cinta sesama manusia. CJ tak seperti kisah novel islamik biasa yang sering menjadikan cinta sebagai landasan untuk seseorang itu berubah.

Ada terbaca di beberapa blog [ada masa aku suka blogwalking juga kih5 :P] ramai yang sudah terpengaruh untuk backpacking. Bagus. Permulaan yang baik. Tetapi aku merasakan belajar itu ada di mana-mana, hatta di jalanan yang sering kita lalui setiap hari. Ada. Ia ada. Terserah kita mahu mengutip pelajaran itu atau tidak.

Kalau ada kemahuan dan usaha, 'halangan' tu adalah satu perkataan yang tak ada makna apa-apa [CJ_Fend]

Everybody know death is inevitably coming, but it never fails to catch everybody by surprise everytime one is going [CJ_K2]

Ps: Terima kasih Kak Adhan yang tolong belikan CJ masa KLIBF hari tu :))

Happy reading (^-<)

6 ulasan:

MissF berkata...

eh knp blog ko tulisan mcm virus je kt bhgian post komen ni?
erm.. bg aku dlm byk2 novel hlovate yg aku bc, novel ni la yg plg tbaik. nmpk kematangan dlm cte dia. novel yg lain2 tu nmpk mcm penulisan bdk sekolah/tahun1 universiti. kih3

airina berkata...

MissF,
Virus? Yang mana? Aku tak nampak la, cam sama je fira huhu5
Ohhh! Ya ke? Aku rasa kau orang ke-2 cakap begitu, yang pertama aku jumpa di GR. Kebanyakan pembaca Hlovate pun muda-mudi. Remaja kan?

Eera Shera berkata...

hari tu baru beli cj tp x smpt baca lg..

secara iklas, sy suka review yg ni. kata2 yg sgt indah!

airina berkata...

Eera Shera,
T/kasih Eera *wink*

eqyn sajali berkata...

Mane ye nk crik novel nie.. Puas sye crik d kedai bku tempt sye... D lme nk bce x dpt2 lagy... Banyk2 karya hlovate, cj je y sye x dpt bce lagy... Plis help me.. Nk sgt bce cj nie...

airina berkata...

eqyn sajali,
Sis, boleh beli direct dengan website Jemari Seni. Lagi senang :D

Labels

#prayforGaza (2) A. Darwisy (1) A. Samad Said (1) Abby Gaines (1) Abdul Latip Talib (1) Abdul Rahim Awang (3) Acik Lana (3) Adah Hamidah (2) Adaptasi Novel (7) Addi (1) Adib Zaini (4) Affifudin Omar (1) Afifah (1) Aidil Ryzal (1) Aifa Batrisya (1) Aima Chan (1) Aimi Ainis (1) Aina Emir (3) Ainin Naufal (1) Aireen Aryana (1) Airisz (1) Aisha Hamza (1) Aisya Sofea (3) Alaf 21 (90) Aleya Aneesa (10) Alice Clayton (1) Aliesha Kirana (1) Alifah Juhaida (1) Alina Haizar (2) Aloy Paradoks (1) Amal (1) Amanda Berry (1) Amirul Johari (1) Amiza Anaz (1) Amoi (1) Ana Sofiya (1) Andrew Matthews (2) Andrew McMeel Publishing (1) angelseptember (1) Anis Ayuni (4) Anita Aruszi (9) Anjell (1) Anna Lee (2) Anne Gracie (1) Annur Shanana (1) Anuar Shah (1) Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian (2) Aqram (1) Ar Risalah (4) Ariela Sahimi (6) Arman Jazee (1) Arsha Wee (1) Ash Kun (1) Asmar Shah (1) Athool (1) Atikah Yusof (1) Attokz Dikulgai (2) Ay Yusof (1) Ayob Kelubi (1) Ayu Emelda (2) Ayumi Syafiqah (1) Azra Aryriesa (1) Badrul Hisham Shari (1) Bahruddin Bekri (5) Ballantine Books (5) Balqissy (1) Bayyinat (2) Berkley Sensation (6) Bidayatul H (1) Big Bad Wolf (1) Bikash Nur Idris (3) blogpke (1) Blook (12) Bophairy (2) Bozu (1) BraderLeplep (2) Brigham Young (1) Bukan Penggoda (1) Buku Fixi (22) Buku Prima (25) BukuBlog (11) Bulanhijau (4) C.J. Charmichael (1) Cabaran 50 Novel (61) Carmen Falcone (1) CAT (5) Cerita KLIBF (7) Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam (2) Chef Hanieliza (1) Choppy (1) Christine Merrill (1) Cik Ian (2) Citahrudin (1) Cob Nobbler (2) Comei (2) Creative (19) Ct Zuraimi (2) Cucuratap (2) Damya Hanna (5) Dayang Noor (5) Dewan Bahasa dan Pustaka (3) Dhiya Zafira (8) Diane Gaston (1) Dihsar Ludba Haqifa (1) Diya Nordin (1) Dr Amida Abdul Hamid (1) Dr Shah Ibrahim (1) DuBook Ceritera (3) DuBook Press (3) e-book (62) e-cerpen (6) E-man Sufi (1) e-novel (22) e-Sentral (8) Eka Faraha (1) Elee Mardiana (2) Elena Reeney (1) Eliyyah (1) Ellis Gee (1) Elzara Hariri (1) Emma Maizura (1) Emy Roberto (3) Entangled Publishing (6) Evelyn Rose (2) Ezza Mysara (1) Fadhli Hamdan (6) Fadzlieo (1) Faisal Tehrani (2) Faizal Sulaiman (3) Faizal Tukimin (1) Fajar Pakeer (11) Farah Husain (4) Farihah Iskandar (1) Fatimah Busu (1) Fatimah Syarha (1) Fatin Nabila (2) Fatrim Syah (1) Fauziah Ashari (2) Faziela (1) Fazley Yaakob (1) Fazlyn Ridz (1) Fdaus Ahmad (3) Feeza (1) Fikri Kacak (2) Fikri Misti (1) Fitri Hussin (1) Fixi Retro (1) GA Quotes (6) Galeri Ilmu (6) Gallery Books (4) Gina Yap Lai Yoong (3) GR 2012 (75) GR 2013 (94) GR 2014 (95) GR 2015 (34) GR 2016 (6) GR 2017 (8) Grup Buku Karangkraf (58) H.M. Tuah Iskandar (1) Habiburrahman El Shirazy (4) Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 (1) Haeqal Zulqarnain (1) Hafizah Iszahanid (1) Hafizul Osman (1) Haliban (1) Hana Qistina (1) Hani Fazuha (5) Hanie (1) Hanina Abdullah (2) Hannah Dhaniyah (1) Hanni Ramsul (4) Hanny Esandra (1) Harlequin Books (4) Haryani Kamilan (1) Hasrul Rizwan (2) Haswida Abu Bakar (2) Hellioz (1) Herna Diana (1) Hezzy Azra (3) Hidayatus (2) Hilal Asyraf (5) Hilmi Lona (1) Hlovate (10) Hodder Stoughton (1) Humaira Bookstore (1) I F I Enterprise (1) Ian Juliana (1) iBook Publication (1) Ida Farisya (1) Idea Kreatif Publication (12) Ika Madera (1) Ilham Bestari Publication (1) Ilya Abdullah (1) Imaen (2) Iman Nizrina (2) Iman Xara (2) Imani Hatta (1) Immaz Huda (1) Imran Azmi (1) Indah Iskandar (1) Intens Media (1) Iqbal Syarie (5) Iris Ixora (1) Irma Hasmie (1) Ismi Fa Ismail (1) ITBM (2) Jat (1) Jemari Seni (57) Jennifer Probst (5) Jerilee Kaye (1) Jo (1) Johanna Lindsey (1) John Norafizan (2) JS Adiwarna (12) Ju Asu Ra (1) Jualan Gudang (1) Julie Anne (2) Julie James (4) K Four Publishing (1) Kad Mutiara Minda (1) Kaki Novel (37) Karangkraf (4) KarnaDya (5) Karnival Buku Online (1) Karnival Karangkraf (2) KaryaSeni (17) Kaz Ishak (1) Kelas Buku (1) Kele Moon (1) Keputusan C50B (6) Khadijah Hashim (1) Khairi Mohd (1) Khairul Nizam Khairani (1) Khairulnizam Bakeri (1) Khairyn Othman (2) King International Prize 2010 (1) KLIBF 2011 (5) KLIBF 2012 (2) KLIBF 2013 (1) KLWRF (1) Kristen Proby (2) Kumprinx (1) Kusyi Hirdan (1) Lang Leav (1) Lavendra (1) Leeya Myra (1) Lejen Press (3) Levis Delisya (1) Liana Afiera Malik (1) Lila Vee (1) Liyana Zahim (1) Liza Mior Rashdi (1) Lokman Hakim (1) Loose Id LLC (2) Lord Zara (3) Louise Allen (1) Lovenovel (8) Luc Abdullah (1) Lya Zara (1) Lynn Allyna (1) Lynn Dayana (1) M Faridzuan Majid (1) M. Faiz Syahmi (1) M.K. Schiller (1) Ma Lee Chuswan (2) Maisey Yates (2) Mak Su (1) Maki Enjouji (10) Manaf Hamzah (2) manga (10) Manjlara (1) Maria Kajiwa (2) Marissa (2) Marita Conlon-Mckenna (1) Marwati Wahab (2) Masy (1) Mat Luthfi (1) Maya Banks (6) Maya Iris (1) Mazni Aznita (4) Mazni Darwisya (1) Mcjust.lol (1) Meen Zulaikha (4) Melati Publisher (1) Melur Jelita (2) Mendelssohn Levy Publishing (1) Mesbo (1) Miazal Zahra (1) Michelle Willingham (1) Mimie Afinie (2) Mimie Candycane (1) Mini Novella (9) Mirachantek (1) miss eurydice (1) Mona Yanty (1) MPH (1) Mr.K (1) Mrflowermanstudio (1) Muhamad Fazrin (1) Muhammad Fatrim (2) Murni Aqila (2) Must Read (1) N.M. Silber (1) Nadia Khan (3) Nadra Yasmina (1) Nami Cob Nobbler (1) Nasiroh Abdul Rahman (1) Nasron Sira Rahim (1) Nass Alina Noah (1) Nasz (3) Naurah Iman (1) Naza Adlyn (1) Nazawati (1) Nazri M. Annuar (1) Nazurah Aishah (2) NB Kara (18) NHF Media (1) NI Publication (2) Nia Azalea (1) Nina Croft (1) Nir (5) Nirrosette (2) Nisah Haron (1) Nisyah (2) Nizam Sani (1) Nok Wafdi Nik Jaafar (1) Noor Azzahra (1) Noor Suraya (13) Noorfadzillah (1) Nora Ismail (5) Noraz Ikha (2) Norhanisamila (1) Norhayati Abd Malek (1) Norhayati Berahim (23) Norisah A. Bakar (3) Nota Airina (89) Notis Pembetulan (1) Novel Fiksyen Sejarah (1) Novel Grafik (2) Novel Nur (1) Novel Terpakai (2) Nueen (1) Nur Ezzah Amirah (1) Nuraqilah Syuhaida (1) Nurassyi Rashid (1) Nureen Mirza (1) Nuril Bahanudin (1) Nurul Syahida (2) O'Brien Press (1) October (2) Omnific Publishing (1) Owen Slot (1) P. Ramlee (1) Packy Sidique (1) Pameran Buku (1) Paradoks Production (1) Pekan Ilmu (1) PELIT (5) Pena Senja (1) Penerbit Republika (1) Penerbitan Angkatan Baru (1) Penulis.Sahaja (1) Penulisan Enterprise (1) Penulisan2u (3) Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 (1) Pesta Buku (22) Pesta Buku Kelantan (4) Pesta Buku Selangor (1) Pingu Toha (1) Pitak (2) Pocket Books (2) Popular (1) Poreng Kertas Publication (2) Poyo (1) Printing Problem (1) Promosi (18) PTS (31) PTS BookCafe (1) PTS Fortuna (4) PTS Islamika (1) PTS Litera (9) PTS Millennia (2) PTS One (5) PTS Pop (3) PTS Professional (1) PTS Publications (1) PTS Publishing House (1) PTS Syok-Hallyu Wave (1) Pustaka Islamiyah (2) Puteri Andalas (1) Qaseh Qaisara (1) Qaseh Qistina (1) Que Sera Sera (2) Rabihah Nur Ridhuan (1) Rahimin (1) RAID Studio (1) Raja Faisal (1) Ramlah Abdul Rasid (1) Ramlah Muhamad (1) Ramlah Rashid (3) Ramlee Awang Murshid (17) Read Malaysia (1) Reen (1) Rehan Makhtar (3) Reja (1) Resmanshah (1) Ridhwan [Ridh-One] (2) Ridhwan Saidi (1) Ridhya Iman (1) Rizai Reeani (1) Rizque Publishing (1) Robin Bielman (2) Roman (1) Rose Harissa (13) Rozita Abd. Wahab (1) Ruby Hazri (1) Rynsa (1) Saat Omar (1) Saidatul Saffa (2) Saifullizan Tahir (1) Salina Ibrahim (2) Salina Salleh (1) Salleh Kausari (1) Sania Yasmin (2) Sara Aisha (1) Sara Kyoko (1) Sarah Mayberry (1) Sarnia Yahya (8) SeaShell Publishers (2) Sha Ibrahim (1) Shafaza Zara Syed Yusof (1) Shahir (1) Shahirah Khairudin (1) Shahrul Akram (1) Sham Hashim (1) Shamien A. Basit (1) Shamsiah Mohd Nor (1) Shaz Johar (4) Shogakukan (10) Si Manis 17 (4) Silhouette Books (2) Sinaganaga (2) Sindiket Sol-Jah (1) Siti Hazneza Abdul Hamid (1) Siti Jasmina Ibrahim (1) Siti Nur Dhuha (1) Siti Rosmizah (1) Small Cow Productions (1) Smashwords (1) Soltura (1) Sophie Kinsella (1) Suzana Sulaiman (1) Syafie Mahyani (1) Syafiq Aizat (1) Syah Shah (4) Syahirah Ibrahim (1) Syaihan Syafiq (2) Syamnuriezmil (3) Syarikat Muda Osman (3) Syasyaja (1) Syud (6) Syuqri Mustaqim (1) Szalies (1) Teja Elliza (1) Teja Irzara (1) Telaga Biru (3) Tembakau (1) Teratak Kasih (1) Tere Liye (1) Terjemahan DBP (1) Terri Brisbin (1) Thanks Note (2) The Dial Press (1) TheBentPencil (1) Tok Rimau (2) Top 10 (6) Tulip Ungu (1) Uji Norizqi (1) Ulii Azman (1) Umi Azrini (1) Umi Kalsom (1) Umie Nadzimah (1) Usia GA (4) Ust Amran Md Yusoff (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Vanny Chrisma W. (1) Wan Rohayu (2) Wann Azlan (1) Wise Words Publishing (2) Wordless Wednesday (14) Xarine (1) Yusnida Tajuddin (1) Yusry Yusopp (1) Zabrina A. Bakar (2) Zaharah Nawawi (1) Zahazan Mohamed (1) Zamri Mohamad (2) Zamri Zainal Abidin (1) Zan Zarida (1) Zara Aluwi (1) Zaradgreat (1) Zarith (1) Zura Asyfar (1) Zuraidah Othman (1)