| Iklan |

Aku jarang ada di blog. Boleh klik GA untuk progress membacaku.

Ada jual buku terpakai. Klik sini untuk lihat. Macehh.. :))

Selasa, 27 Julai 2010

Istana


JUDUL: ISTANA
PENULIS: CUCURATAP
TERBITAN:
http://cucuratap.blogspot.com/



~ Rasaku… ~

Kali ni cerita Cik Cucur yang dah berkurun dah aku rasa. Cuma aku je yang selalu je lambat, ketinggalan nak baca hahaha

Permulaan ceritanya menarik. Ya lah, boleh pula ada gadis yang nak bertunang semata-mata kerana idamkan sebuah i-Pod Touch. Nasib baik ada Wawa, maka Ana tak lah mengarut sangat. Tapi apa pun kedua-dua sahabat ni memang sekepala, sama-sama geng masuk air. Wawa ni layan je idea yang entah apa-apa yang keluar daripada mulut Ana hahaha

Perbualan mereka di Delifrance rupanya didengari oleh Ikram. Dan memang tak disangka ada pula proposal untuk Ana. Ikram bagi cadangan yang memang tak masuk dek akal. Dia mahu belikan Ana i-Pod tu dengan syarat Ana akan menjadi isterinya. Kiranya kahwin! Gila lah! Kalau aku lah jadi Ana dah memang cabut lari punya. Dah lah tak kenal, tiba-tiba datang depan kita dan ajak kita kahwin.

Tetapi rupanya Ikram tak pernah berbohong. Pertemuan kedua diaturkan. Di saat itu Ikram mencadangkan agar mereka berkawan dulu. Belajar bercinta lebih kurang untuk sama mengenali antara satu sama lain. Ana gadis yang sering saja blur tak mampu nak kata tidak. Jadi bermulalah episod cinta Ana dan Ikram.

Kalau nak tahu Ikram ni somebody tau. Sebab tu Ana rasa macam tak padan je. Tak akan lah senang-senang je boleh suka kat dia yang biasa-biasa tu. Tapi apa pun Ikram memang sweet talker. Mudah je dia panggil Ana tu Love. Kiranya mudah juga lah hati Ana tu cair :)

Cuma kemunculan Awalludin menyebabkan dunia cinta Ana yang indah itu bertukar kelam. Kata-kata Awalludin yang juga sepupu kepada Ikram pahit untuk ditelan. Kenyataan kah itu? Penjelasan dicari tetapi salah faham juga yang muncul. Ana menghilangkan diri dan Ikram gagal untuk menjelaskan perkara yang sebenar. Apa kesudahan cerita cinta antara dua darjat ini?

Kisah garapan ini nampak comel dan mudah dihadam. Apatah lagi susunan ayat yang teratur. Cuma rasanya cerita ini seperti terlalu cepat ke klimaksnya. Mungkin ia terlalu terburu-buru dinoktahkan. Andainya cerita ini diperkembangkan lagi ia akan jadi lebih menarik. Walau apa pun hasil tulisan penulis ini memang tak pernah mengecewakan. Aku cukup terhibur :))

Ps: Moga manuskrip 'Kamu Indah' dapat dijadikan kenyataan. Selamat berkarya :D

Happy reading (^-<)

11 ulasan:

cucuratap berkata...

thx airina :)

seorang remaja berkata...

ya...u right..
LoVe this story!!!

airina berkata...

Cucuratap,
Sama-sama :))

seorang remaja,
Love this too :)

Heziqa Yoo berkata...

Salam.
kenapa access denied erk bila nak pegi blog cucur atap?
dah lama rindu nak baca blog dia..
boleh tak request untuk di-invite dlm blog dia..sebab sy mmg peminat setia novel dia..

please,someone

airina berkata...

Heziqa Yoo,
Assalamualaikum Heziqa.
Cik Cucuratap memang dah tutup terus blognya, maksudnya blog tu dah tak wujud.

Setakat yang saya tahu, dia juga dah tak menulis di mana-mana blog pun lagi.

cikdidasyuhada berkata...

knape cucuratap ttp blog die? if dh x mnulis pon, open jela. rndu nk bace cite2 die..:(

airina berkata...

cikdidasyuhada,
Saya tak pasti kenapa Cik Cucur kita tutup blognya. Maaf ya!

Rasanya cikdida boleh baca karya yang lain, support our newcomers :D

huda berkata...

Hana
Patut lah dah x boleh bukak lg blog dia. rindu nya dgn cerpen2 dia.. ;(

airina berkata...

Huda,
Mungkin Cik Cucur kita ada sebab yang tak dapat dielakkan. Think positive ye sis ;))

cyah berkata...

owh patutlah saya x leh nak bukak blog dia... Seyes rindu ngan blog dia...

airina berkata...

cyah,
Ramai yang rindukannya, kan? hee ;)

Label

#prayforGaza Abby Gaines Abdul Latip Talib Abdul Rahim Awang Acik Lana Adah Hamidah Adaptasi Novel Addi Adib Zaini Affifudin Omar Afifah Aidil Ryzal Aifa Batrisya Aimi Ainis Aina Emir Ainin Naufal Aireen Aryana Airisz Aisha Hamza Aisya Sofea Alaf 21 Aleya Aneesa Alice Clayton Aliesha Kirana Alifah Juhaida Alina Haizar Aloy Paradoks Amal Amanda Berry Amirul Johari Amiza Anaz Amoi Ana Sofiya Andrew Matthews Andrew McMeel Publishing angelseptember Anis Ayuni Anita Aruszi Anjell Anna Lee Anne Gracie Annur Shanana Anuar Shah Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian Aqram Ar Risalah Ariela Sahimi Arman Jazee Arsha Wee Ash Kun Asmar Shah Athool Atikah Yusof Attokz Dikulgai Ay Yusof Ayob Kelubi Ayu Emelda Ayumi Syafiqah Azra Aryriesa Badrul Hisham Shari Bahruddin Bekri Ballantine Books Balqissy Bayyinat Berkley Sensation Bidayatul H Big Bad Wolf Bikash Nur Idris blogpke Blook Bophairy Bozu BraderLeplep Brigham Young Bukan Penggoda Buku Fixi Buku Prima BukuBlog Bulanhijau C.J. Charmichael Cabaran 50 Novel Carmen Falcone CAT Cerita KLIBF Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam Chef Hanieliza Choppy Christine Merrill Cik Ian Citahrudin Cob Nobbler Comei Creative Ct Zuraimi Cucuratap Damya Hanna Dayang Noor Dewan Bahasa dan Pustaka Dhiya Zafira Diane Gaston Dihsar Ludba Haqifa Diya Nordin Dr Amida Abdul Hamid Dr Shah Ibrahim DuBook Ceritera DuBook Press e-book e-cerpen E-man Sufi e-novel e-Sentral Eka Faraha Elee Mardiana Elena Reeney Eliyyah Ellis Gee Elzara Hariri Emma Maizura Emy Roberto Entangled Publishing Evelyn Rose Fadhli Hamdan Fadzlieo Faisal Tehrani Faizal Sulaiman Faizal Tukimin Fajar Pakeer Farah Husain Farihah Iskandar Fatimah Busu Fatimah Syarha Fatin Nabila Fatrim Syah Fauziah Ashari Faziela Fazley Yaakob Fazlyn Ridz Fdaus Ahmad Feeza Fikri Kacak Fikri Misti Fitri Hussin Fixi Retro GA Quotes Galeri Ilmu Gallery Books Gina Yap Lai Yoong GR 2012 GR 2013 GR 2014 GR 2015 Grup Buku Karangkraf H.M. Tuah Iskandar Habiburrahman El Shirazy Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 Haeqal Zulqarnain Hafizah Iszahanid Hafizul Osman Haliban Hana Qistina Hani Fazuha Hanie Hanina Abdullah Hannah Dhaniyah Hanni Ramsul Hanny Esandra Harlequin Books Haryani Kamilan Hasrul Rizwan Haswida Abu Bakar Hellioz Herna Diana Hezzy Azra Hidayatus Hilal Asyraf Hlovate Hodder Stoughton I F I Enterprise Ian Juliana iBook Publication Ida Farisya Idea Kreatif Publication Ika Madera Ilham Bestari Publication Ilya Abdullah Imaen Iman Nizrina Iman Xara Imani Hatta Immaz Huda Imran Azmi Indah Iskandar Intens Media Iqbal Syarie Iris Ixora Irma Hasmie Ismi Fa Ismail ITBM Jat Jemari Seni Jennifer Probst Jerilee Kaye Jo Johanna Lindsey John Norafizan JS Adiwarna Ju Asu Ra Jualan Gudang Julie Anne Julie James K Four Publishing Kad Mutiara Minda Kaki Novel Karangkraf KarnaDya Karnival Buku Online Karnival Karangkraf KaryaSeni Kaz Ishak Kelas Buku Kele Moon Keputusan C50B Khadijah Hashim Khairi Mohd Khairul Nizam Khairani Khairulnizam Bakeri Khairyn Othman King International Prize 2010 KLIBF 2011 KLIBF 2012 KLIBF 2013 KLWRF Kristen Proby Kumprinx Kusyi Hirdan Lang Leav Lavendra Leeya Myra Lejen Press Levis Delisya Liana Afiera Malik Lila Vee Liyana Zahim Liza Mior Rashdi Lokman Hakim Loose Id LLC Lord Zara Louise Allen Lovenovel Luc Abdullah Lya Zara Lynn Allyna Lynn Dayana M Faridzuan Majid M. Faiz Syahmi M.K. Schiller Ma Lee Chuswan Maisey Yates Mak Su Maki Enjouji Manaf Hamzah manga Manjlara Maria Kajiwa Marissa Marita Conlon-Mckenna Marwati Wahab Masy Mat Luthfi Maya Banks Maya Iris Mazni Aznita Mazni Darwisya Mcjust.lol Meen Zulaikha Melati Publisher Melur Jelita Mendelssohn Levy Publishing Mesbo Miazal Zahra Michelle Willingham Mimie Afinie Mimie Candycane Mini Novella Mirachantek miss eurydice Mona Yanty MPH Mr.K Mrflowermanstudio Muhamad Fazrin Muhammad Fatrim Murni Aqila Must Read N.M. Silber Nadia Khan Nadra Yasmina Nami Cob Nobbler Nasiroh Abdul Rahman Nasron Sira Rahim Nass Alina Noah Nasz Naurah Iman Naza Adlyn Nazawati Nazri M. Annuar Nazurah Aishah NB Kara NHF Media NI Publication Nia Azalea Nina Croft Nir Nirrosette Nisah Haron Nisyah Nizam Sani Nok Wafdi Nik Jaafar Noor Azzahra Noor Suraya Noorfadzillah Nora Ismail Noraz Ikha Norhanisamila Norhayati Abd Malek Norhayati Berahim Norisah A. Bakar Nota Airina Notis Pembetulan Novel Fiksyen Sejarah Novel Grafik Novel Nur Novel Terpakai Nueen Nur Ezzah Amirah Nuraqilah Syuhaida Nurassyi Rashid Nureen Mirza Nuril Bahanudin Nurul Syahida O'Brien Press Omnific Publishing Owen Slot P. Ramlee Pameran Buku Paradoks Production Pekan Ilmu PELIT Pena Senja Penerbit Republika Penerbitan Angkatan Baru Penulis.Sahaja Penulisan Enterprise Penulisan2u Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 Pesta Buku Pesta Buku Kelantan Pesta Buku Selangor Pingu Toha Pitak Pocket Books Popular Poyo Printing Problem Promosi PTS PTS BookCafe PTS Fortuna PTS Islamika PTS Litera PTS Millennia PTS One PTS Pop PTS Professional PTS Publications PTS Publishing House PTS Syok-Hallyu Wave Pustaka Islamiyah Puteri Andalas Qaseh Qaisara Qaseh Qistina Que Sera Sera Rabihah Nur Ridhuan Rahimin RAID Studio Raja Faisal Ramlah Abdul Rasid Ramlah Muhamad Ramlah Rashid Ramlee Awang Murshid Read Malaysia Reen Rehan Makhtar Reja Resmanshah Ridhwan [Ridh-One] Ridhwan Saidi Ridhya Iman Rizai Reeani Rizque Publishing Robin Bielman Roman Rose Harissa Rozita Abd. Wahab Ruby Hazri Rynsa Saat Omar Saidatul Saffa Saifullizan Tahir Salina Ibrahim Salina Salleh Salleh Kausari Sania Yasmin Sara Aisha Sara Kyoko Sarah Mayberry Sarnia Yahya SeaShell Publishers Sha Ibrahim Shafaza Zara Syed Yusof Shahir Shahirah Khairudin Shahrul Akram Sham Hashim Shamien A. Basit Shamsiah Mohd Nor Shaz Johar Shogakukan Si Manis 17 Silhouette Books Sinaganaga Sindiket Sol-Jah Siti Hazneza Abdul Hamid Siti Jasmina Ibrahim Siti Nur Dhuha Siti Rosmizah Small Cow Productions Smashwords Soltura Sophie Kinsella Suzana Sulaiman Syafie Mahyani Syafiq Aizat Syah Shah Syahirah Ibrahim Syaihan Syafiq Syamnuriezmil Syarikat Muda Osman Syasyaja Syud Syuqri Mustaqim Szalies Teja Irzara Telaga Biru Tembakau Teratak Kasih Tere Liye Terjemahan DBP Terri Brisbin Thanks Note The Dial Press TheBentPencil Tok Rimau Top 10 Tulip Ungu Uji Norizqi Ulii Azman Umi Azrini Umi Kalsom Umie Nadzimah Usia GA Ust Amran Md Yusoff Ustaz Azhar Idrus Vanny Chrisma W. Wan Rohayu Wann Azlan Wise Words Publishing Wordless Wednesday Xarine Yusnida Tajuddin Yusry Yusopp Zabrina A. Bakar Zaharah Nawawi Zahazan Mohamed Zamri Mohamad Zamri Zainal Abidin Zan Zarida Zara Aluwi Zaradgreat Zarith Zura Asyfar Zuraidah Othman