| Iklan |

Aku jarang ada di blog. Boleh klik GA untuk progress membacaku.

Ada jual buku terpakai. Klik sini untuk lihat. Macehh.. :))

Khamis, 14 Oktober 2010

Rooftop Rant


JUDUL: ROOFTOP RANT
PENULIS: HLOVATE
TERBITAN: JEMARI SENI PUBLISHING



~ Rasaku… ~

...lontarkan......
kalau tidak ia meracun......
kongsikan.......
walau hanya pada awan-awan... [Blurb novel]

Tak tahu mengapa aku agak lambat membaca novelnya yang satu ni hahaha Mungkin kerana perlukan kelainan, maksudku aku mahukan sesuatu yang lain dahulu kemudian baru mencapai novel ini. Seperti mana jangkaanku pada Versus, aku juga tak dapat lari daripada menjangkakan hal yang sama pada novel ini. Mujur saja rentaknya sedikit berbeza. Penulis selalunya menggunakan kerjaya doktor atau engineer dalam ceritanya terdahulu. Berbeza sekali dengan yang ini.

Jade dan Trisy; kedua-duanya anak remaja yang suka lepak di bumbung menara Topaz. Mencari diri sendiri bila rasa kehilangan. Sukarnya menjadi anak remaja yang ketandusan kasih sayang dalam keluarga terutamanya Trisy. Mungkin Jade nampak lebih matang tetapi si Trisy yang masih lagi bersekolah nampaknya terumbang-ambing dalam membina kehidupannya sendiri.

Trisy tak punya banyak kawan. Dan bila dia bertemu dengan Jade, dia bersungguh-sungguh menjaga Jade. Berbual dengan Jade memberi impak yang amat besar buatnya. Kata-kata Jade umpama azimat untuk Trisy meneruskan hidup. Hari-harinya yang dilalui bersama-sama Jade lebih indah dan berwarna-warni. Namun tekanan datang menyerang, membuatkan Trisy semakin lemah. Kecewanya Trisy kali ini mengakibatkan dia overdosed. Di bumbung Topaz, Trisy dijumpai dan diselamatkan oleh Jade. Bahaya tau Trisy ni, kadang-kadang tu akibat banyak sangat makan ubat depressed nanti leh jadi suicidal.

Tindakan Trisy menyebabkan ibu dan ayahnya tekad menghantar dia balik kampung duduk bersama datuk dan neneknya. Walaupun kecewa, dia akur. Lagipun menurut kata Jade, mungkin itu yang terbaik buatnya. Tahun depan kan Trisy nak ambil SPM. Jadi, mungkin dengan suasana dan persekitaran yang baru akan menjernihkan kembali fikiran Trisy.

Hidup Trisy di kampung lebih bermakna. Dia ada datuk dan nenek yang menyayanginya. Dijaga makan minum dan hal ehwalnya. Ada tempat nak bermanja. Trisy berjaya mengubah dirinya ke arah yang lebih baik. Dia belajar mengenal agama dan Tuhannya. Malah kehadiran Pak Su Wan yang ala-ala ustaz tetapi still maintain rock tu memeriahkan hidupnya. Cuma satu je, dia hilang Jade.

Dalam pada itu Jade masih lagi bertatih untuk membina tapak sebagai pelukis komik. Berbekalkan semangat yang diperoleh daripada Trisy dia mula berjaya melakar masa hadapannya. Sekaligus membuktikan pada keluarganya akan cita-citanya tidak salah, malah boleh menjamin masa depan. Surat-surat Trisy dijadikan peneman, buat pembakar semangat.

Sememangnya hidup Trisy bersama datuk dan neneknya membuka jalan yang lebih baik untuknya. Keputusannya SPM yang cemerlang membolehkan dia melanjutkan pelajarannya. Ha, waktu ni dia bertemu Lekiu, sound familiar kan? Ala Lekiu ni adik-beradik Jebat [5T5B]. Macam-macam cara Lekiu buat tuk menarik perhatian Trisy. Si Jebat lak lagi advance! Siap hantar utusan merisik lagi supaya Trisy boleh terima Lekiu sebagai kawan hahaha Tetapi apa pun Trisy ni kuat imannya. Hatinya percaya pada seorang teman. Mungkin mereka tak pernah saling berharap tetapi kepercayaan antara satu sama lain itu yang mengikat mereka :))

Dan ending memang akan buat kita tersenyum. I love it :D Kalau nak tahu aku baca cerita ni sebab nak kasi mata mengantuk, sudahnya mengantuknya hilang dan aku berjaga sampai habis membacanya hik3 lalala5 You won’t find mushy-mushy love story in here but still you will feel the love :D

whatever it is, to live well or live hell, you choose... [Blurb novel]

Ps: Fira, sudah habis kah mengulit novel ni? :P

Happy reading (^-<)

2 ulasan:

fira hilwa berkata...

rina, haha... aku mmg nk bc r novel ni..
smlm aku selongkar kt blog hlovate, intro2 dia je yg ada. ntila aku cri ;)
thx utk review ni.. i like~

airina berkata...

Fira,
Cari jangan tak cari. Kau leh je beli online kat Jemari Seni :))
Sama2, i like it too :D

Label

#prayforGaza Abby Gaines Abdul Latip Talib Abdul Rahim Awang Acik Lana Adah Hamidah Adaptasi Novel Addi Adib Zaini Affifudin Omar Afifah Aidil Ryzal Aifa Batrisya Aimi Ainis Aina Emir Ainin Naufal Aireen Aryana Airisz Aisha Hamza Aisya Sofea Alaf 21 Aleya Aneesa Alice Clayton Aliesha Kirana Alifah Juhaida Alina Haizar Aloy Paradoks Amal Amanda Berry Amirul Johari Amiza Anaz Amoi Ana Sofiya Andrew Matthews Andrew McMeel Publishing angelseptember Anis Ayuni Anita Aruszi Anjell Anna Lee Anne Gracie Annur Shanana Anuar Shah Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian Aqram Ar Risalah Ariela Sahimi Arman Jazee Arsha Wee Ash Kun Asmar Shah Athool Atikah Yusof Attokz Dikulgai Ay Yusof Ayob Kelubi Ayu Emelda Ayumi Syafiqah Azra Aryriesa Badrul Hisham Shari Bahruddin Bekri Ballantine Books Balqissy Bayyinat Berkley Sensation Bidayatul H Big Bad Wolf Bikash Nur Idris blogpke Blook Bophairy Bozu BraderLeplep Brigham Young Bukan Penggoda Buku Fixi Buku Prima BukuBlog Bulanhijau C.J. Charmichael Cabaran 50 Novel Carmen Falcone CAT Cerita KLIBF Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam Chef Hanieliza Choppy Christine Merrill Cik Ian Citahrudin Cob Nobbler Comei Creative Ct Zuraimi Cucuratap Damya Hanna Dayang Noor Dewan Bahasa dan Pustaka Dhiya Zafira Diane Gaston Dihsar Ludba Haqifa Diya Nordin Dr Amida Abdul Hamid Dr Shah Ibrahim DuBook Ceritera DuBook Press e-book e-cerpen E-man Sufi e-novel e-Sentral Eka Faraha Elee Mardiana Elena Reeney Eliyyah Ellis Gee Elzara Hariri Emma Maizura Emy Roberto Entangled Publishing Evelyn Rose Fadhli Hamdan Fadzlieo Faisal Tehrani Faizal Sulaiman Faizal Tukimin Fajar Pakeer Farah Husain Farihah Iskandar Fatimah Busu Fatimah Syarha Fatin Nabila Fatrim Syah Fauziah Ashari Faziela Fazley Yaakob Fazlyn Ridz Fdaus Ahmad Feeza Fikri Kacak Fikri Misti Fitri Hussin Fixi Retro GA Quotes Galeri Ilmu Gallery Books Gina Yap Lai Yoong GR 2012 GR 2013 GR 2014 GR 2015 Grup Buku Karangkraf H.M. Tuah Iskandar Habiburrahman El Shirazy Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 Haeqal Zulqarnain Hafizah Iszahanid Hafizul Osman Haliban Hana Qistina Hani Fazuha Hanie Hanina Abdullah Hannah Dhaniyah Hanni Ramsul Hanny Esandra Harlequin Books Haryani Kamilan Hasrul Rizwan Haswida Abu Bakar Hellioz Herna Diana Hezzy Azra Hidayatus Hilal Asyraf Hlovate Hodder Stoughton I F I Enterprise Ian Juliana iBook Publication Ida Farisya Idea Kreatif Publication Ika Madera Ilham Bestari Publication Ilya Abdullah Imaen Iman Nizrina Iman Xara Imani Hatta Immaz Huda Imran Azmi Indah Iskandar Intens Media Iqbal Syarie Iris Ixora Irma Hasmie Ismi Fa Ismail ITBM Jat Jemari Seni Jennifer Probst Jerilee Kaye Jo Johanna Lindsey John Norafizan JS Adiwarna Ju Asu Ra Jualan Gudang Julie Anne Julie James K Four Publishing Kad Mutiara Minda Kaki Novel Karangkraf KarnaDya Karnival Buku Online Karnival Karangkraf KaryaSeni Kaz Ishak Kelas Buku Kele Moon Keputusan C50B Khadijah Hashim Khairi Mohd Khairul Nizam Khairani Khairulnizam Bakeri Khairyn Othman King International Prize 2010 KLIBF 2011 KLIBF 2012 KLIBF 2013 KLWRF Kristen Proby Kumprinx Kusyi Hirdan Lang Leav Lavendra Leeya Myra Lejen Press Levis Delisya Liana Afiera Malik Lila Vee Liyana Zahim Liza Mior Rashdi Lokman Hakim Loose Id LLC Lord Zara Louise Allen Lovenovel Luc Abdullah Lya Zara Lynn Allyna Lynn Dayana M Faridzuan Majid M. Faiz Syahmi M.K. Schiller Ma Lee Chuswan Maisey Yates Mak Su Maki Enjouji Manaf Hamzah manga Manjlara Maria Kajiwa Marissa Marita Conlon-Mckenna Marwati Wahab Masy Mat Luthfi Maya Banks Maya Iris Mazni Aznita Mazni Darwisya Mcjust.lol Meen Zulaikha Melati Publisher Melur Jelita Mendelssohn Levy Publishing Mesbo Miazal Zahra Michelle Willingham Mimie Afinie Mimie Candycane Mini Novella Mirachantek miss eurydice Mona Yanty MPH Mr.K Mrflowermanstudio Muhamad Fazrin Muhammad Fatrim Murni Aqila Must Read N.M. Silber Nadia Khan Nadra Yasmina Nami Cob Nobbler Nasiroh Abdul Rahman Nasron Sira Rahim Nass Alina Noah Nasz Naurah Iman Naza Adlyn Nazawati Nazri M. Annuar Nazurah Aishah NB Kara NHF Media NI Publication Nia Azalea Nina Croft Nir Nirrosette Nisah Haron Nisyah Nizam Sani Nok Wafdi Nik Jaafar Noor Azzahra Noor Suraya Noorfadzillah Nora Ismail Noraz Ikha Norhanisamila Norhayati Abd Malek Norhayati Berahim Norisah A. Bakar Nota Airina Notis Pembetulan Novel Fiksyen Sejarah Novel Grafik Novel Nur Novel Terpakai Nueen Nur Ezzah Amirah Nuraqilah Syuhaida Nurassyi Rashid Nureen Mirza Nuril Bahanudin Nurul Syahida O'Brien Press Omnific Publishing Owen Slot P. Ramlee Pameran Buku Paradoks Production Pekan Ilmu PELIT Pena Senja Penerbit Republika Penerbitan Angkatan Baru Penulis.Sahaja Penulisan Enterprise Penulisan2u Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 Pesta Buku Pesta Buku Kelantan Pesta Buku Selangor Pingu Toha Pitak Pocket Books Popular Poyo Printing Problem Promosi PTS PTS BookCafe PTS Fortuna PTS Islamika PTS Litera PTS Millennia PTS One PTS Pop PTS Professional PTS Publications PTS Publishing House PTS Syok-Hallyu Wave Pustaka Islamiyah Puteri Andalas Qaseh Qaisara Qaseh Qistina Que Sera Sera Rabihah Nur Ridhuan Rahimin RAID Studio Raja Faisal Ramlah Abdul Rasid Ramlah Muhamad Ramlah Rashid Ramlee Awang Murshid Read Malaysia Reen Rehan Makhtar Reja Resmanshah Ridhwan [Ridh-One] Ridhwan Saidi Ridhya Iman Rizai Reeani Rizque Publishing Robin Bielman Roman Rose Harissa Rozita Abd. Wahab Ruby Hazri Rynsa Saat Omar Saidatul Saffa Saifullizan Tahir Salina Ibrahim Salina Salleh Salleh Kausari Sania Yasmin Sara Aisha Sara Kyoko Sarah Mayberry Sarnia Yahya SeaShell Publishers Sha Ibrahim Shafaza Zara Syed Yusof Shahir Shahirah Khairudin Shahrul Akram Sham Hashim Shamien A. Basit Shamsiah Mohd Nor Shaz Johar Shogakukan Si Manis 17 Silhouette Books Sinaganaga Sindiket Sol-Jah Siti Hazneza Abdul Hamid Siti Jasmina Ibrahim Siti Nur Dhuha Siti Rosmizah Small Cow Productions Smashwords Soltura Sophie Kinsella Suzana Sulaiman Syafie Mahyani Syafiq Aizat Syah Shah Syahirah Ibrahim Syaihan Syafiq Syamnuriezmil Syarikat Muda Osman Syasyaja Syud Syuqri Mustaqim Szalies Teja Irzara Telaga Biru Tembakau Teratak Kasih Tere Liye Terjemahan DBP Terri Brisbin Thanks Note The Dial Press TheBentPencil Tok Rimau Top 10 Tulip Ungu Uji Norizqi Ulii Azman Umi Azrini Umi Kalsom Umie Nadzimah Usia GA Ust Amran Md Yusoff Ustaz Azhar Idrus Vanny Chrisma W. Wan Rohayu Wann Azlan Wise Words Publishing Wordless Wednesday Xarine Yusnida Tajuddin Yusry Yusopp Zabrina A. Bakar Zaharah Nawawi Zahazan Mohamed Zamri Mohamad Zamri Zainal Abidin Zan Zarida Zara Aluwi Zaradgreat Zarith Zura Asyfar Zuraidah Othman