| Iklan |

Aku jarang ada di blog. Boleh klik GA untuk progress membacaku.

Ada jual buku terpakai. Klik sini untuk lihat. Macehh.. :))

Isnin, 30 Januari 2012

Tabu

Tabu
Shaz Johar

ISBN: 97896710384
Penerbit: Buku Fixi
Tarikh Terbit: Cetakan Pertama Disember 2011
Halaman: 312
Harga: RM20.00


~ Rasaku… ~

Bila tengok cover buah epal yang ada 2 warna tu, aku dah terbayang cerita Snow White yang kena paksa makan buah epal oleh mak tirinya yang jahat tu. Eh! Apa kena mengenanya? kih5

Membayangkan Tabu – apa yang terlintas di fikiran adalah sihir, bomoh dan macam-macam lagi hal yang berkait rapat dengan isu tabu. Ala, tabu... yang macam mana korang fikir tu... ha lebih kuranglah dengan apa yang aku fikir tetapi bila sudah selesai menghadam novel ini, rasanya tiada perkaitan antara tajuk dan ceritanya. Atau akukah yang terlepas pandang?

Tabu mengisahkan Bibi, wanita yang berbadan gempal yang menjalin hubungan dengan lelaki Kenya – Mosi. Pada mulanya semua berjalan dengan lancar. Hubungan dengan kekasih, teman rapat dan kerja. Tiada apa yang menyesakkan namun semuanya berubah apabila dia menemui sebuah telefon bimbit yang tercicir di dalam LRT. Bibi cuba mengenalpasti identiti sebenar pemilik telefon bimbit tersebut. Setelah berjaya menemui tuan punya telefon tersebut - Nadim namanya, mereka berdua dah boleh jadi geng.

Konflik tercetus di saat Bibi mula terasa ditipu oleh Mosi [well, aku dari mula tak percayakan si lelaki ni]. Dia berkongsi cerita dengan Nadim. Malah Kim, teman baiknya pun dijadikan tempat meluah perasaan. Dalam mencari siapa perempuan ketiga itu dia mula mengesyaki Anne. Kemuncak kisah ini pastinya di saat Kim ditemui mati. Diragui yang dia terjun bunuh diri dari balkoni rumahnya. Tragik! Tetapi memang musykil. Antara suspek yang timbul di kepala pastinya Anne atau Mosi. Yalah, tak kan pula Bibi nak bunuh kawan sendiri kan?

Bibi cuba membongkar. Cuba menyelami rahsia yang disimpan oleh si mati. Dia memang tak berpuas hati selagi punca sebenar kematian Kim diketahui. Di saat ini, dia mula tidak mempercayai sesiapa. Malah dia sendiri sudah takutkan Mosi. Mungkinkah Mosi yang membunuh Kim?

Tak dapat dinafikan Bibi digarap dengan cemerlang oleh penulis. Ia bagaikan pengubat bagi jalan cerita Tabu yang 'lambat panas' dan bergerak terlalu perlahan. Walaupun mungkin jalan penyelesaiannya bagaikan tergantung, aku merasakan cukup ia ditamatkan begitu. Mudah. Simple as that.

Kalau anda ingin membaca buku yang penuh dengan cliché, forget it. Ini memang bukan buku anda. Namun jika mahu sesuatu yang fresh, ya anda boleh cuba yang ini.

Ps: Pertama kali seingat aku mengenali istilah BBL – Big Beautiful Lady. Yeah, aku tak urban sangat pun kih5

Happy reading (^-<)

6 ulasan:

Pei Pan berkata...

Kenapa Tabu hanya di beri dua bintang?

airina berkata...

Pei Pan,
Tau je ya berapa bintang yang bergemerlapan? kih5 :P

Pada saya ia hanya sekadar ok-ok je. Belum tahap di mana saya suka berbanding novel Fixi lain. Mungkin kerana kecewa dengan isu yang diketengahkan. Adakah ianya tabu buat gadis berbadan besar untuk mempunyai boyfriend atau tabukah perempuan saling berebut lelaki? Seriously, banyak isu yang boleh dibongkar daripada perspektif seorang wanita berbadan gempal.

Pei Pan berkata...

Oh! Betul! Kalau dah ulasan macam tak seronok, hendak baca pun jadi malas. Kougar barangkali okey :) (tapi saya belum baca lagi)

airina berkata...

Pei Pan,
Ini sekadar apa yang saya rasa. Mungkin citarasa kita berbeza. Cubalah baca, mana tau serasi :)

Eera Shera berkata...

novel indie mcm ni dah makin pemes ek..sy baru cuba baca heroin ni.

airina berkata...

Eera Shera,
Saya tak pasti keluaran Fixi ini boleh dikatakan novel indie. Tapi mungkin kerana pendekatan fiksi pulp moden ia jadi indie ;)
Selamat membaca ok!

Label

#prayforGaza Abby Gaines Abdul Latip Talib Abdul Rahim Awang Acik Lana Adah Hamidah Adaptasi Novel Addi Adib Zaini Affifudin Omar Afifah Aidil Ryzal Aifa Batrisya Aimi Ainis Aina Emir Ainin Naufal Aireen Aryana Airisz Aisha Hamza Aisya Sofea Alaf 21 Aleya Aneesa Alice Clayton Aliesha Kirana Alifah Juhaida Alina Haizar Aloy Paradoks Amal Amanda Berry Amirul Johari Amiza Anaz Amoi Ana Sofiya Andrew Matthews Andrew McMeel Publishing angelseptember Anis Ayuni Anita Aruszi Anjell Anna Lee Anne Gracie Annur Shanana Anuar Shah Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian Aqram Ar Risalah Ariela Sahimi Arman Jazee Arsha Wee Ash Kun Asmar Shah Athool Atikah Yusof Attokz Dikulgai Ay Yusof Ayob Kelubi Ayu Emelda Ayumi Syafiqah Azra Aryriesa Badrul Hisham Shari Bahruddin Bekri Ballantine Books Balqissy Bayyinat Berkley Sensation Bidayatul H Big Bad Wolf Bikash Nur Idris blogpke Blook Bophairy Bozu BraderLeplep Brigham Young Bukan Penggoda Buku Fixi Buku Prima BukuBlog Bulanhijau C.J. Charmichael Cabaran 50 Novel Carmen Falcone CAT Cerita KLIBF Ceritera Puisi-Sajak-Gurindam Chef Hanieliza Choppy Christine Merrill Cik Ian Citahrudin Cob Nobbler Comei Creative Ct Zuraimi Cucuratap Damya Hanna Dayang Noor Dewan Bahasa dan Pustaka Dhiya Zafira Diane Gaston Dihsar Ludba Haqifa Diya Nordin Dr Amida Abdul Hamid Dr Shah Ibrahim DuBook Ceritera DuBook Press e-book e-cerpen E-man Sufi e-novel e-Sentral Eka Faraha Elee Mardiana Elena Reeney Eliyyah Ellis Gee Elzara Hariri Emma Maizura Emy Roberto Entangled Publishing Evelyn Rose Fadhli Hamdan Fadzlieo Faisal Tehrani Faizal Sulaiman Faizal Tukimin Fajar Pakeer Farah Husain Farihah Iskandar Fatimah Busu Fatimah Syarha Fatin Nabila Fatrim Syah Fauziah Ashari Faziela Fazley Yaakob Fazlyn Ridz Fdaus Ahmad Feeza Fikri Kacak Fikri Misti Fitri Hussin Fixi Retro GA Quotes Galeri Ilmu Gallery Books Gina Yap Lai Yoong GR 2012 GR 2013 GR 2014 GR 2015 Grup Buku Karangkraf H.M. Tuah Iskandar Habiburrahman El Shirazy Hadiah Sastera Negeri Sabah 1994/1195 Haeqal Zulqarnain Hafizah Iszahanid Hafizul Osman Haliban Hana Qistina Hani Fazuha Hanie Hanina Abdullah Hannah Dhaniyah Hanni Ramsul Hanny Esandra Harlequin Books Haryani Kamilan Hasrul Rizwan Haswida Abu Bakar Hellioz Herna Diana Hezzy Azra Hidayatus Hilal Asyraf Hlovate Hodder Stoughton I F I Enterprise Ian Juliana iBook Publication Ida Farisya Idea Kreatif Publication Ika Madera Ilham Bestari Publication Ilya Abdullah Imaen Iman Nizrina Iman Xara Imani Hatta Immaz Huda Imran Azmi Indah Iskandar Intens Media Iqbal Syarie Iris Ixora Irma Hasmie Ismi Fa Ismail ITBM Jat Jemari Seni Jennifer Probst Jerilee Kaye Jo Johanna Lindsey John Norafizan JS Adiwarna Ju Asu Ra Jualan Gudang Julie Anne Julie James K Four Publishing Kad Mutiara Minda Kaki Novel Karangkraf KarnaDya Karnival Buku Online Karnival Karangkraf KaryaSeni Kaz Ishak Kelas Buku Kele Moon Keputusan C50B Khadijah Hashim Khairi Mohd Khairul Nizam Khairani Khairulnizam Bakeri Khairyn Othman King International Prize 2010 KLIBF 2011 KLIBF 2012 KLIBF 2013 KLWRF Kristen Proby Kumprinx Kusyi Hirdan Lang Leav Lavendra Leeya Myra Lejen Press Levis Delisya Liana Afiera Malik Lila Vee Liyana Zahim Liza Mior Rashdi Lokman Hakim Loose Id LLC Lord Zara Louise Allen Lovenovel Luc Abdullah Lya Zara Lynn Allyna Lynn Dayana M Faridzuan Majid M. Faiz Syahmi M.K. Schiller Ma Lee Chuswan Maisey Yates Mak Su Maki Enjouji Manaf Hamzah manga Manjlara Maria Kajiwa Marissa Marita Conlon-Mckenna Marwati Wahab Masy Mat Luthfi Maya Banks Maya Iris Mazni Aznita Mazni Darwisya Mcjust.lol Meen Zulaikha Melati Publisher Melur Jelita Mendelssohn Levy Publishing Mesbo Miazal Zahra Michelle Willingham Mimie Afinie Mimie Candycane Mini Novella Mirachantek miss eurydice Mona Yanty MPH Mr.K Mrflowermanstudio Muhamad Fazrin Muhammad Fatrim Murni Aqila Must Read N.M. Silber Nadia Khan Nadra Yasmina Nami Cob Nobbler Nasiroh Abdul Rahman Nasron Sira Rahim Nass Alina Noah Nasz Naurah Iman Naza Adlyn Nazawati Nazri M. Annuar Nazurah Aishah NB Kara NHF Media NI Publication Nia Azalea Nina Croft Nir Nirrosette Nisah Haron Nisyah Nizam Sani Nok Wafdi Nik Jaafar Noor Azzahra Noor Suraya Noorfadzillah Nora Ismail Noraz Ikha Norhanisamila Norhayati Abd Malek Norhayati Berahim Norisah A. Bakar Nota Airina Notis Pembetulan Novel Fiksyen Sejarah Novel Grafik Novel Nur Novel Terpakai Nueen Nur Ezzah Amirah Nuraqilah Syuhaida Nurassyi Rashid Nureen Mirza Nuril Bahanudin Nurul Syahida O'Brien Press Omnific Publishing Owen Slot P. Ramlee Pameran Buku Paradoks Production Pekan Ilmu PELIT Pena Senja Penerbit Republika Penerbitan Angkatan Baru Penulis.Sahaja Penulisan Enterprise Penulisan2u Peraduan Menulis Novel Dewasa 1992 Pesta Buku Pesta Buku Kelantan Pesta Buku Selangor Pingu Toha Pitak Pocket Books Popular Poyo Printing Problem Promosi PTS PTS BookCafe PTS Fortuna PTS Islamika PTS Litera PTS Millennia PTS One PTS Pop PTS Professional PTS Publications PTS Publishing House PTS Syok-Hallyu Wave Pustaka Islamiyah Puteri Andalas Qaseh Qaisara Qaseh Qistina Que Sera Sera Rabihah Nur Ridhuan Rahimin RAID Studio Raja Faisal Ramlah Abdul Rasid Ramlah Muhamad Ramlah Rashid Ramlee Awang Murshid Read Malaysia Reen Rehan Makhtar Reja Resmanshah Ridhwan [Ridh-One] Ridhwan Saidi Ridhya Iman Rizai Reeani Rizque Publishing Robin Bielman Roman Rose Harissa Rozita Abd. Wahab Ruby Hazri Rynsa Saat Omar Saidatul Saffa Saifullizan Tahir Salina Ibrahim Salina Salleh Salleh Kausari Sania Yasmin Sara Aisha Sara Kyoko Sarah Mayberry Sarnia Yahya SeaShell Publishers Sha Ibrahim Shafaza Zara Syed Yusof Shahir Shahirah Khairudin Shahrul Akram Sham Hashim Shamien A. Basit Shamsiah Mohd Nor Shaz Johar Shogakukan Si Manis 17 Silhouette Books Sinaganaga Sindiket Sol-Jah Siti Hazneza Abdul Hamid Siti Jasmina Ibrahim Siti Nur Dhuha Siti Rosmizah Small Cow Productions Smashwords Soltura Sophie Kinsella Suzana Sulaiman Syafie Mahyani Syafiq Aizat Syah Shah Syahirah Ibrahim Syaihan Syafiq Syamnuriezmil Syarikat Muda Osman Syasyaja Syud Syuqri Mustaqim Szalies Teja Irzara Telaga Biru Tembakau Teratak Kasih Tere Liye Terjemahan DBP Terri Brisbin Thanks Note The Dial Press TheBentPencil Tok Rimau Top 10 Tulip Ungu Uji Norizqi Ulii Azman Umi Azrini Umi Kalsom Umie Nadzimah Usia GA Ust Amran Md Yusoff Ustaz Azhar Idrus Vanny Chrisma W. Wan Rohayu Wann Azlan Wise Words Publishing Wordless Wednesday Xarine Yusnida Tajuddin Yusry Yusopp Zabrina A. Bakar Zaharah Nawawi Zahazan Mohamed Zamri Mohamad Zamri Zainal Abidin Zan Zarida Zara Aluwi Zaradgreat Zarith Zura Asyfar Zuraidah Othman